Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 24 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

 

Kazım GÜLEÇYÜZ

Rektörler ve AKP



Van Rektörü hakkında açılan dâvâlara müdahil avukat olarak katılan Hukukçular Derneği Başkanı Hüsnü Tuna, dâvâ sürecinde üzerine düşeni yapmamakla eleştirdiği hükümetin tavrının işi kolaylaştırmak bir yana, daha da zorlaştırdığını söylemişti.

“AK Parti’nin dâvâya hiçbir dahli yok, aksine engellemesi var” diyen Tuna, Ali Adakoğlu’na, 25 milyon dolarlık yolsuzluk iddialarına rağmen Hazine’nin, tarihî eser kaçakçılığı ithamında da Kültür Bakanlığının ortada olmadığını ifade etmişti (Vakit, 2 Ocak 2006).

Rektörün, soruşturma başladıktan aylar sonra, şartlarının oluşup oluşmadığına bakılmaksızın tutuklanıp aylarca içeride tutulması da, dâvânın aşırı gecikmeyle açılması da işin tuzu biberi oldu.

Sonuçta çok ağır ithamlarla yargılanan Rektör, hatalarla dolu bir sürecin ardından tahliye edildi ve operasyon fos çıktı.

Bakalım, işin sonu nasıl bağlanacak?

Bu özet hatırlatmayı yapmamızın sebebi, Meclis araştırmasına konu olan sıradaki diğer rektörlerde de benzer hataların tekrarlanacağını düşündüren sinyallerin giderek çoğalması.

Gerçi onlarda konu henüz yargıya intikal etmiş değil. Ama meselâ şu günlerde Meclis Araştırma Komisyonunun incelediği Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesindeki araştırmadan yansıyan bilgiler, hükümet cenahının orada da pek hazırlıklı olmadığını ve hiç olmadık yerlerde Rektör-YÖK cephesinin işini kolaylaştıran kozlar verdiğini düşündürüyor.

Ve işaretler, orada da bir fiyasko ile karşılaşma ihtimalinin güçlü olduğunu gösteriyor.

İşin bir başka boyutu, yönettikleri üniversitelerde 28 Şubat iklimini olanca huşunetiyle sürdürmeye devam eden rektörlerle ilgili iddialar araştırılırken, askerin nerede durduğu.

Van’daki olayda “Rektörü savunmak cumhuriyeti savunmaktır” diyerek toplu halde Adalet Bakanlığına baskın yapan rektörlerin tavrına Genelkurmay Başkanı destek vermekten kaçınmış, “Eğer bana da toplu halde gelecek olsalardı soğuk bakardım” demişti.

Ancak TSK zirvesinden gelen bu çıkış, Teziç’in Van’a gittiğinde garnizonu ziyaret ederek orduevinde ağırlanmasına engel olmadı.

Ve Teziç, bundan dolayı kendisine yöneltilen eleştiriler üzerine, garnizon ziyaretinin yeni bir durum olmadığını, Anadolu’da nereye giderse gitsin mutlaka garnizona uğramasının rutin bir “gelenek” olduğunu ifade etti.

Şimdi ise, tam da Meclis Araştırma Komisyonu üyelerinin Rektör ve üniversite hakkındaki iddiaları incelemek üzere şehirde bulunduğu ve ilgililerle görüştüğü günlerde Samsun Garnizon Komutanının kampüse yaptığı ziyaret gündemde. Bu durum eleştirilince Komutan, ziyaretinin komisyonun çalışmalarıyla hiçbir ilgisi olmadığını, daha önce İlâhiyat Dekanının kendisine yaptığı ziyareti iade için nezaket ziyaretinde bulunduğunu açıklamış.

Gerçi o da tuhaf. Generallerin tartışmalı ilâhiyat dekanlarını ziyaretleri, 28 Şubat’la beraber görmeye başladığımız acaipliklerden biri.

Hatırlayanlar olacaktır; Marmara İlâhiyatta da rektörlüğe getirilen Prof. Zekeriya Beyaz, tam da ilk ve en önemli iş olarak başörtüsü yasağını orada uygulamaya başladığı günlerde Birinci Ordu Komutanının “Asker arkanda” anlamındaki ziyaretine muhatap olmuştu.

Şimdi aynı olay Samsun’da tekrarlanıyor.

Komutan istediği kadar “Nezaket ziyaretinden başka bir maksadım yok” diye açıklama yapsın; ziyaret sırasında sarf ettiği “Rektörle gurur, İlâhiyat Fakültesi Dekanını desteklemekten kıvanç duyuyoruz. Garnizon Komutanlığı olarak şükranlarımı sunuyorum. Elimizden gelen desteği sonuna kadar vermeye hazırız” sözlerinin anlamı son derece açık.

Rektörün de, talebelerine Onuncu Yıl Marşı öğretmesiyle mâruf İlâhiyat Dekanının da kişilikleri ve tasarrufları ortada. Komutan ziyaretiyle hem bunları sahiplendiğini, hem de Meclise “Boşuna uğraşmayın, arkalarında biz varız” mesajı verdiğini göstermek mi istiyor?

Peki, AKP Samsun Milletvekili olan Komisyon Başkanının, bu ziyaret için “Komutanımız doğru olanı yaptı, ne rahatsızlık duyduk, ne de yasaklayabiliriz” demesinin anlamı ne?

Gelin de ense-şaplak meselini hatırlamayın!

24.01.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.01.2006) - Enfüsî yansımalar

  (21.01.2006) - Anket sürprizi

  (20.01.2006) - Ankara-Madrid farkı

  (19.01.2006) - Ağca muamması

  (18.01.2006) - Hac ve İKÖ

  (17.01.2006) - Kuş gribi soruları

  (08.01.2006) - Âfâktan enfüse

  (07.01.2006) - Askerin TMK talepleri

  (06.01.2006) - Özel Harp soruları

  (05.01.2006) - Aynı tuzak

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın
<% Public Function VeriAl(strGelen) Set objVeriAl = Server.CreateObject("Microsoft.XMLHTTP" ) objVeriAl.Open "GET" , strGelen, FALSE objVeriAl.sEnd VeriAl = objVeriAl.Responsetext SET objVeriAl = Nothing End Function strAdres = "http://www.tcmb.gov.tr/kurlar/today.html" strVeri = VeriAL(strAdres) iDolar=InStr(strVeri,"USD" ) strDolarAlis=Mid(strVeri,iDolar+39,10) strDolarSatis=Mid(strVeri,iDolar+52,10) iEuro=InStr(strVeri,"EUR" ) strEuroAlis=Mid(strVeri,iEuro+39,11) 'alis strEuroSatis=Mid(strVeri,iEuro+52,11) 'satis %>
   Para Piyasaları
 Alış Satış
Dolar 1.34530 1.35505
Euro 1.61275 1.62484
<%=strdolarsatis%> <%=streurosatis%>

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

Risale-i Nur’da Avrupa perspektifi yazı dizisi için tıklayın
 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004