Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

HAMAS’ın zaferine uluslararası ültimatom

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, Ortadoğu barışı konusunda arabuluculuk yapan büyük güçlerin, Filistin’de milletvekili seçimlerini kazanan Hamas örgütünün şiddeti kınaması gerektiği konusunda anlaştığını söyledi.

Rice, ‘’Ortadoğu Dörtlüsü’’ diye adlandırılan Rusya, ABD, BM ve AB üst düzey yetkilileri arasında telefonla yapılan görüşmelerden sonra Reuters’a yaptığı açıklamada, ‘’Bir ayağınızın terörde, öbür ayağınızın siyasette olamayacağı görüşünü teyit ettik’’ dedi.

Hamas’a ABD’nin yardım vermesinin söz konusu olmadığını belirten Rice, İsrail Dışişleri Bakanı Giora Ailand’la yaptığı telefon görüşmesinde, uluslararası camianın Hamas’tan İsrail’i tanımasını isteyeceği garantisi verdiğini de belirtti. Ortadoğu Dörtlüsü ise yayınladığı bir açıklama ile seçimleri kazanan Hamas’tan taleplerini açıkladı.

Açıklamada, ‘’çatışmaya iki devletli bir çözüm bulunması; demokratik sürece katılan herkesin şiddet ve terörü kınamasını, İsrail’in varolma hakkını tanımasını ve silahsızlanmasını gerektiriyor’’ denildi.

Filistin’de 10 yıl aradan sonra yapılan ve Hamas’ın zaferiyle sonuçlanan seçimlerden sonra İsrail’deki sağcı Likud partisinin lideri Binyamin Netanyahu, uluslararası toplumun Filistinlilere ekonomik yaptırım uygulamasını istedi.

FETİH PROTESTO ETTİ

Bu arada, Filistin’de, El Fetih taraftarı bir grup silahlı militan, genel seçimleri Hamas örgütünün kazanmasını protesto için Gazze kentinde yürüyüş yaptı.

Gazze Şeridi’nde El Fetih ve Hamas yandaşlarının çatışması sonucu 2 kişinin yaralandığı bildirildi. Görgü tanıkları, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde çıkan çatışmada 2 kişinin yaralandığını söylediler. Çatışmanın, Filistin seçimlerinin sonuçları nedeniyle çıktığı belirtildi.

İRAN: HAMAS DEPREMİ ABD’Yİ SARSACAK

Bu arada, İranlı din adamı Ayetullah Muhammed Emami Kaşani, Filistin genel seçimlerini Hamas’ın kazanmasıyla meydana gelen “depremin” ABD’yi sarsacağını söyledi. Tahran Üniversitesi’nde cuma vaazında konuşan Kaşani, “Tüm Müslümanlar mutlu. İnşaallah bu deprem Beyaz Saray’dan da hissedilecek” diye konuştu. Geçen ay İsrail’e karşı ortak bir cephe tesis eden İran ve Hamas, yakın müttefik durumundalar. ABD ve Avrupa’ya hitap eden Kaşani, “Demokrasi diyorsanız demokrasi halk demektir. İşte şimdi halk konuştu” dedi.

HAMAS, ABBAS İLE GÖRÜŞECEK

Hamas grubu, Filistin devlet başkanı Mahmud Abbas ile ‘’siyasal ortaklık’’ konusunu görüşeceğini açıkladı. Filistin topraklarında çarşamba günü yapılan seçimde Hamas’ın liste başı ismi olan İsmail Haniye, Reuters’a yaptığı açıklamada, Abbas’ı telefonla aradığını belirterek, ‘’görüşmenin yapılması konusunda mutabakata vardıklarını’’ belirtti. Haniye, Abbas’ın görüşme için Gazze’ye geleceğini kaydederek, ‘’Görüşme, 2 gün içerisinde olacak’’ dedi.

28.01.2006


 

Hamas iktidarda değişir

Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa, Filistin seçimlerinin galibi Hamas’ın, iktidarda sokaklardakinden farklı hareket edeceğini söyledi. Musa, seçimlerin sonuçlarına karşı gelemeyeceklerini ifade ederek, Hamas bir hükümet kuracaksa, iktidar koltuğunda örgütün sokaklardaki halinden farklı bir biçim içinde yönetme, müzakere etme, barış yapma sorumluluğuna sahip olacağını belirtti. Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Buteflika da Filistin seçimlerini, ‘’siyasî olgunluk örneği’’ olarak niteledi.

Sivil toplumun başarısı

İngiliz Guardian gazetesi yazarı Jonathan Steel ise “Filistinlilerin demokratik tercihine saygı gösterilmeli” yorumunu yaptı. Steel “Bu seçim aynı zamanda, Arap dünyasında demokrasiyi kurmaya yönelik çabalarda kimsenin Washington’a borcu olmadığını göstermesi açısından da önemlidir. Seçim sonuçları, Filistin’de sivil toplumun bölgede başka hiçbir yerde olmadığı kadar canlı olduğunun, Filistin siyasetinin de dışardan gelen baskılara karşın, zor durumdaki sıradan insanların sosyal ve ekonomik talepleri eşliğinde, kendi dinamikleri olduğunun kanıtıdır” diye yazdı.

28.01.2006


 

Rice: İran uluslararası baskıyı hissetti

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ın, nükleer programı konusunda oluşan uluslararası baskının ‘’ateşini hissettiğini’’ söyledi.

Rice, Reuters’e yaptığı açıklamada, İran’ın Rusya’nın önerisini olumlu bulmasının ‘’uluslararası baskının oynadığı rolle ilgili olduğunu’’ belirterek, İran’ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi’ne gönderilmemesi için ‘’yem atmaktan başka bir şey yapmadığını’’ ileri sürdü. ‘’Buna izin verilmemeli’’ diyen Rice, İran’ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi’ne gönderilmesinin zamanının geldiğini savundu.

28.01.2006


 

Meşal Gazze’ye geri mi dönüyor?

Filistin’de önceki gün 10 yıl aradan sonra yapılan seçimlerin, ilk kez katılan radikal Hamas örgütünün zaferiyle sonuçlanmasının ardından, Hamas’ın sürgündeki lideri Halid Meşal’in gelecek hafta Gazze Şeridi’ne yerleşmeye gelebileceği ileri sürüldü.

Filistin’de yayımlanan El Kuds gazetesinin Filistin Yönetimi ve Hamas’a yakın kaynaklara dayanarak verdiği haberde, Meşal, Filistin Yönetimi ve Avrupa Birliği (AB) arasında, sürgündeki liderin Gazze’ye dönüşünü kolaylaştırmak için müzakerelerin yapılmakta olduğu belirtildi.

Haberde, AB’nin Meşal’in Gazze’ye dönüşüne engel çıkarmaması için İsrail nezdinde girişimde bulunması amacıyla ABD’ye danışmaya söz verdiği kaydedilirken, Meşal’in gelecek hafta sürgünden dönebileceği yazıldı. Gazetedeki haberde, Meşal’in Gazze’ye dönmesi halinde, Filistin lideri Mahmud Abbas ile görüşebileceği de ifade edildi.

İsrail, 38 yıllık işgalden sonra geçen eylülde Gazze Şeridi’nden çekilmişti. Hamas’ın siyasi büro şefi olan ve bu sıfatıyla hareketin bir numaralı ismi kabul edilen Meşal, Suriye’nin başkenti Şam ile Katar’ın başkenti Doha’da sürgün hayatı yaşıyor. Meşal, Hamas’ın ruhani lideri Ahmed Yasin ile Abdülaziz Rantissi’nin İsrail tarafından 2004’te öldürülmesinden sonra siyasi sahnenin ön saflarına doğru ilerlemişti.

28.01.2006


 

Hindistan’a İran şartı kızdırdı

Hindistan’da gazeteler, ABD’nin Hindistan’la yaptığı nükleer anlaşmanın, bu ülkenin İran’ın nükleer programının BM Güvenlik Konseyi’ne gönderilmesine karşı oy kullanması halinde iptal edileceği açıklamasına tepki gösterdi.

Hindu gazetesi, “Amerikan fetvasını reddedin” başlığı altında ABD Büyükelçisi David Mulford’un diplomatik sınırı aştığını yazdı. Indian Express gazetesi de Mulford’un “nasıl diplomat olunamayacağını gösterdiğini” kaydetti. Hindistan Dışişleri Bakanı Shyam Saran, açıklamasından dolayı Mulford’u bakanlığa çağırmış ve ona bir nota vermişti.

28.01.2006


 

Le Pen: Ben de Türk dostuyum!

Fransa’da aşırı sağcı Milli Cephe Partisi lideri Jean-Marie Le Pen, Türk dostu olduğunu, ancak Türkiye’nin AB’ye girmesine taraftar olmadığını belirtti.

2007 Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olduğunu resmen açıklamasından sonra Fransa gündemine oturan Le Pen, Paris’teki Uluslararası Basın Merkezi’nde yabancı gazetecilerin sorularını cevapladı. Irkçı lider Jean-Marie Le Pen, bağımsızlık savaşı veren Cezayir’de askeri görevdeyken işkence yaptığı iddialarına yer verdiği açıklamalarında, orada yalnız kendisinin olmadığını, başkalarının da görevde bulunduğunu söyledi.

28.01.2006


 

Mevlânâ’nın doğduğu ev restore ediliyor

Afganistan’da Bonn Anlaşması’ya başlatılan yeniden yapılanma süreci tamamlanıp, Bonn sonrası döneme geçilirken, Türkiye bu ülkedeki istikrar ve güvenliğin tesisi ile ülkenin yeniden imarı çabalarına katısını sürdürmedeki kararlılığını koruyor.

Türkiye’nin Afganistan’ın imarına yaptığı katkılar bu yıl da sürecek. Kaynaklar, tarım, sağlık, sosyal kalkınma ve mesleki eğitim alanlarındaki projelerin desteklenmeye devam edeceğini kaydettiler. Ayrıca, Mevlânâ Celaleddin Rumi’nin, Belh şehrinde doğduğu evin restorasyon çalışmalarının da sürdüğü bildirildi.

28.01.2006


 

Morales maaşını yarıya indirdi

Bolivya’nın yeni sosyalist Devlet Başkanı Evo Morales, maaşını yüzde 57 oranında azalttı.

Yeni kararla, ayda 1800 dolardan biraz fazla alacak olan Morales’in bu kararı, hiçbir yetkili devlet başkanından daha fazla kazanamayacağı için kamu sektöründe çalışanların maaşlarının yeniden gözden geçirilmesini de birlikte getirecek.

Morales, seçim kampanyası sırasında da söz verdiği gibi maaşından yaptığı kesintinin ülkedeki doktor ve öğretmen sayısının artırılması için kullanılacağını söyledi. Devlet Başkanı Morales, milletvekillerinin de maaşlarını indirmesi gerektiğini belirtti.

28.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004