Detaylı bilgi için TIKLAYIN
      "Gerçekten" haber verir 28 Ocak 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kadrolaşma dizboyu

Ondukuz Mayıs Üniversitesi’ndeki (OMÜ) iddiaları araştıran Meclis Araştırma Komiyonu taslak raporunu açıkladı. Taslak raporda kadrolaşma çarkının işleyişi ile ilgili çarpıcı iddialara yer verildi.

OMÜ’deki kadrolaşma iddialarını araştırmak amacıyla kurulan TBMM Araştırma Komisyonu’nun taslak raporunda, üniversitenin öğretim elemanlığı kadrosunun, sınavla alınan memurluğa geçiş için joker olarak kullanıldığı öne sürüldü. Taslak raporda, üniversitenin öğretim elemanı ve öğretim yardımcısı kadrolarına yapılan atamalarda, kaynak planlamasının sağlıklı yapılmadığı, özellikle personel kaynağının planlanmasında objektif bir kriter geliştirilmediğinin anlaşıldığı ileri sürüldü.

ATAMALARDA

KEYFİLİK

Atama için sınav şartı bulunmayan kadrolara yapılacak atamaların ilân ile duyurulmadığı ifade edilen raporda, “OMÜ’deki akademik kadro seçiminde tam bir keyfiliğin hakim olduğu görülmektedir” denildi.

Profesör atanmak için gerekli puanın 20-30 katı puanı olan bir kişinin, öğretim üyeliğini yükselmek bir yana, araştırma görevlisi olarak bile görevine devam etmesine imkân verilmediği iddia edilen raporda, atama yapılması için ilân zorunluluğu bulunan kadrolara yapılan atamalarda, kişiye özel ilânlar verilerek, başka kişilerin atanmamasının sağlandığı belirtildi. Raporda, “Az da olsa birden çok adayın başvuru imkânı kazandığı durumlarda, hiçbir objektif kriter ortaya konulmaksızın istenen aday seçilmektedir” görüşüne yer verildi.

Bazı kişilerin ise atandığı uzmanlık alanı ya da bölümle ilgisi olmayan yüksekokul ve meslek yüksekokullarına atandığı öne sürülen raporda, “Bu işlemlerdeki amaç, ilân edilen kadroya atanması düşünülen kişi dışındaki kimselerin başvurmasını engellemektir’’ ifadesine yer verildi.

TALİMATLARLA

BASKI

Raporda, mesleklerinde veya belirli bir konuda uzmanlaşmış olmayı gerektiren görevlere; uzman olmayan, iş ve eğitim tecrübesi bulunmayan kişilerin atandığı savunulan raporda, atanan 98 kişiden; 35 öğretim görevlisi, 8 uzman ve 12 okutmanın yeni mezun ya da en fazla 3 yıl önce mezun olan kişiler olduğu kaydedildi. Raporda, eğitim-öğretim ihtiyaçları dikkate alınarak değerlendirme yapması gereken birimlerin yönetim kurullarının, talimatlarla baskı altına alındığı ileri sürüldü. 37 araştırma görevlisinin, doçentliğe ve profesörlüğe atanmak için gereken puandan çok fazla puana sahip olduğu halde, atamalarının yapılmadığı savunulan raporda, şu görüşlere yer verildi:

“Üniversitenin akademik atama ve yükseltmeleri belirli bir tutarlılık içinde yapması beklenirken, belirli zaman dilimlerinde kriterlerin yükseltildiği, belirli zaman dilimlerinde düşürüldüğü, bazen de geçmişe yönelik istisnalar oluşturulduğu açık olarak göze çarpmaktadır. Uygulama; zamana, kişiye ve duruma göre değişmektedir.”

AKRABALAR

ATANMIŞ

Taslak raporda, bazı bölümlere, üniversitede görevli öğretim üyelerinin akrabalarının atandığı iddia edilerek, “Üniversite içinden uzman kadrolara atananlar, atandıkları laboratuvarlarda, kitaplıklarda, atölyelerde ve diğer uygulama alanlarında görev ifa etmekten çok, bu unvanlarıyla eski görevlerini sürdürmüşlerdir. Bu durum ise OMÜ yönetiminin kamu yararını gözeterek değil, çeşitli saiklerle kişilere yüksek maaş ödemesi yapabilmek için uzman kadrolarını kullandıklarını göstermektedir” denildi.

Raporda, 2000-2005 yılları arasında atanan 98 öğretim görevlisinin 45’inin iş ve eğitim tecrübesi, 24 okutmanın 9’unun da çalışma ve eğitim tecrübesi olmadığı ileri sürüldü. “Akademik personel kaynaklarının kullanılmasında objektif kriterler kullanılmamıştır. Bu kaynakların, üniversiteye bağlı birimlere dağıtılmasında ve kadro planlamasında da objektif bir kriter kullanılmadığı anlaşılmaktadır” ifadelerine yer verilen raporda, öğretim elemanlığı kadrolarının, memurluğa giriş için gereken özel usullerin aşılmasında kullanılan araçlara dönüştürüldüğü savunuldu.

Mehmet KARA

28.01.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
Reklam filmini indirmek için tıklayın

Bütün haberler

Başlıklar

  Hamas’a fırsat verilmeli

  Kadrolaşma dizboyu

  Cumhurbaşkanını bu Meclis seçecek

  Dışişleri Yahudi soykırımını andı

  Erbakan’a evinde ceza 1 Şubat’ta görüşülecek

  Türkiye, İslâmın pozitif yüzü

  Kuş gribine yeni aşı

  Baykal’dan TÜSİAD’a bir destek bir, eleştiri

  Kuş gribi için Meclis Araştırması talebi

  Güler: Doğalgazda bir problem yok

  Emniyet: Asayiş olayları yüzde 38 arttı

  Türkiye’den Suriye’ye ‘demokrasi” desteği

  Türkiye, varlık içinde sıkıntı çekiyor

  Diyanet Subaşı’nda ibadeti anlattı

  Din görevlisi memnun değil

  Polis memuru, 3,5 ay sonra serbest

  Meteorolojist aranıyor

  Tayvanlılar İslâmı öğreniyor

  En uzun tünel hizmete giriyor

  Mustafa Sungur: Risale-i Nur Cevşen’den kuvvet almıştır

  SSK’nın 1.180 milyar YTL borcu var

  Baydemir’e ‘W’ dâvâsı açılıyor

  Araçlara otomatik duâ cihazına rağbet

  Sigarayı ‘isteyen’ kolay bırakıyor

  Dünyanın en çok gezilen kitap fuarı

  Kuzey kutbuna yaz geldi

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004