Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’tan Araplara Lübnan baskısı

Lübnan’da İsrail ve Hizbullah arasında meydana gelen savaşın ardından Amerikan yönetiminin, ülkenin yeniden inşası için Arap ülkelerini yardımlarını artırmak için sıkıştırdığı belirtiliyor. George W. Bush yönetiminin bu çabasının arkasında ise yardım faaliyetlerini Hizbullah ve ona yardım eden İran’ın üstlenmesini önlemek olduğu belirtiliyor.

Lübnan’da yeniden inşa faaliyetlerine İran destekli Hizbullah’ın öncülük etmesinin, örgütün halktan daha fazla destek kazanmasına sebep olacağını düşünen Washington, bunun aksi yönde olması için çabalarını artırdı. Dışişleri Bakanlığına bağlı yetkililer, “Hizbullah orada kendi buldozerleri ile çalışıyor. Bizim orada yeniden inşa faaliyetlerine katılmamız sonsuza kadar sürebilir.” şeklinde konuşuyor.

/ WASHINGTON

19.08.2006


 

Peşmerge ordusu kuruluyor

Kuzey Irak’taki Kürt bölgesinde bir araya gelen Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) ile Kürdistan Demokrat Parti’si (KDP) kurmaylarının, “düzenli peşmerge ordusunun” ilk startını verdikleri bildirildi.

KDP ve IKYB’ye ait peşmerge güçlerinin birleştirilmesi için ortak bir toplantı gerçekleştiren iki grubun, peşmerge güçlerinin birleştirilmesi ve ‘ordu’ projesi için bir komisyon oluşturulduğu belirtildi.

IKYB’ye yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, Irak’ın kuzeyindeki Kürt bölgesinde bir araya gelen iki partinin kurmayları, bölgede düzenli peşmerge ordusu için dört maddeden oluşan yeni bir proje geliştirdi. İki grubun silâhlı gücünün birleştirilmesi için ortak bir toplantı gerçekleştiren KDP ve IKYB’nin üst düzey temsilcileri, ordu kurulması amacıyla geniş kapsamlı bir proje için komisyon oluşturulduğunu doğruladı.

/ BAĞDAT

19.08.2006


 

ABD’li askerler delilleri karartmış

Amerikan askerlerinin Irak’ın Hadisa şehrinde 24 sivili katlettiği olayla ilgili inceleme yapan ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, askerlerin veya üst düzey yetkililerin soruşturma delillerini gizlemiş veya yok etmiş olabileceği ihtimalini ortaya çıkardı.

Amerikan New York Times gazetesinin haberine göre Amerikan deniz piyadelerinin 19 Kasım 2005’te Bağdat yakınlarındaki Hadisa şehrinde 24 Iraklı sivili öldürmesi ile ilgili yürütülen Pentagon soruşturması, olayda yer alan askerlerin tuttuğu nöbet defterinin üzerinde oynandığını belirledi. Ayrıca casus uçaklar tarafından kaydedilen ve Irak’taki üst düzey bir komutan soruşturmaya katılıncaya kadar müfettişlere verilmeyen video görüntülerinin de gizlendiği ifade edildi. Savunma Bakanlığından iki yetkili Tümgeneral Eldon Bargewell’in soruşturmasına dayanarak verdikleri brifingde nöbet defterinin kim tarafından tahrip edildiğini belirtmedi. Soruşturma raporunda olaya karışan Amerikan askerlerine doğrudan suçlamalarda da bulunulmadı. Pentagon yetkililerinin incelemesine göre Bargewell’in geçen ay tamamladığı ancak kamuoyuna açıklanmayan rapor, olayda gizleme ya da delillerin imha edilmesi ile ilgili ilk kez ayrıntı veriyor.

Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Hadisa kasabasındaki ölümlere, yol kenarına yerleştirilen bir bombanın sebep olduğu duyurulmuştu. Görgü şahitleri ise, Amerikan askerlerinin sivilleri kasten öldürdüğünü söylüyor.

/ WASHINGTON

19.08.2006


 

Olmert, çekilme planını beklemeye aldı

İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Lübnan’da gerçekleşen savaş ve devam eden çekilme süreci sebebiyle Batı Şeria’dan tek taraflı çekilme planlarını beklemeye aldığı belirtiliyor.

İsrail’in Haaretz gazetesi, diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberinde Olmert’in, bakanlarına, Batı Şeria’dan çekilmenin artık hükümetin en öncelikli gündemi olmadığını aktardığını yazdı. Diplomatik kaynaklar, İsrail başbakanın şu an için savaşta Hizbullah füzeleri ile zarar gören Kuzey İsrail ekonomisini iyileştirmeyi düşündüğünü belirtiyor. Batı Şeria’dan çekilme planına göre İsrail, Filistin olmaksızın Batı Şeria’daki yerleşim yerlerini boşaltmayı ve 2010’a kadar sınırını kesinleştirmeyi amaçlıyor. Ancak Gazze ve Lübnan’da yaşananların, halkın çekilmeye karşı düşüncelerini güçlendirdiği belirtiliyor. Olmert’in kazandığı Mart ayındaki seçimler sırasında İsrailli liderin seçim kampanyasının merkezinde de bu çekilme planı vardı.

/ KUDÜS

19.08.2006


 

Darfur’da suçlular yargılansın

BM Sudan İnsan Hakları Özel Raportörü Sima Samar, Sudan’ın Darfur bölgesinde insan haklarını ihlal edenlerin yargılanmasını istedi.

Darfur’da yaptığı 6 günlük inceleme gezisini tamamlayan Samar, suç işleyenler yargılanmadığı sürece sivillerin haklarının korunamayacağını belirterek, ‘’Sudan hükümetinin sivilleri öldürdükleri, tecavüz ettikleri, yağma yaptıkları ve mülke zarar verdiklerinden şüphelenilen kimselerin yargılanması yönünde şimdiye kadar gösterdiği çabalar yetersiz kaldı’’ dedi.

/ HARTUM

19.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004