Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Ağustos 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Formula 1’den 50 milyon Euro bekleniyor

Türkiye’de Denetim, Vergi, Yönetim Danışmanlığı, Kurumsal Finansman ve Kurumsal Risk alanlarında hizmet veren Deloitte’un hazırladığı “Formula 1 Ekonomisi” raporuna göre, Formula 1, ekonomiye 50 milyon Euro kazandıracak.

Türkiye’nin Formula 1’e ikinci defa ev sahipliği yapacağı 25-27 Ağustos tarihleri yaklaşırken, Deloitte, Formula 1’in Türkiye’ye sağlayacağı kazanımları incelediği ‘Formula 1 Ekonomisi: Türkiye İstanbul Grandprix’ başlıklı raporunu yayınladı. Çalışmaya göre, 25-27 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilecek organizasyona toplam katılım 240 bin kişiyi bulurken, 27 Ağustos Pazar günü yapılacak yarışları izleyenlerin sayısı ise 45 bini yabancı olmak üzere 130 bin kişi olacak. Seyircilerin ve yarışlara katılacak ekiplerin yapacağı toplam harcamalar ise 50 milyon Euro’ya ulaşacak.

Raporda seyircilerin yarış haftası yapacakları harcamaların kapsamlı bir analizine de yer veriliyor. Yarışlar sırasında 13.3 milyon Euro’su bilet geliri, 18.3 milyon Euro’su konaklama harcaması olmak üzere, seyircilerin toplam 43 milyon Euro harcama yapacağı öngörülüyor.

Tüm harcamalar içinde en yüksek harcamayı ise 26.7 milyon Euro ile yabancı seyircilerin yapması bekleniyor. Bu grup otellere 15.7 milyon, bilete 5.6 milyon, yeme içmeye ise 4.3 milyon Euro harcayacak. Formula 1’e yarışmacı olarak katılacak 11 takımın toplam 7 milyon Euro’yu bulacak harcamaları ile organizasyondaki toplam harcamalar 50 milyon Euro’ya ulaşacak.

Türkiye açısından paha biçilmez bir kazanç

Formula 1 gibi dünya nüfusunun önemli bir bölümünün ekranları başından takip ettiği bir organizasyonda her yıl yer almanın Türkiye açısından paha biçilemeyecek bir kazanç olduğunu ifade eden Deloitte Denetim Ortağı Ömer Tanrıöver, “Elde ettiğimiz rakamlar, genel manzaranın büyük bölümünü ortaya koyuyor. Bununla beraber, özellikle yabancı misafirlerin yapabileceği bazı masrafların da hesaba katılmadığını düşünürsek, analizimizin muhafazakâr olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, maddî gelirlerin de ötesinde 45 bin turistin Türkiye’ye getirilmesine ve ülkemizin yüz milyonlarca insana tanıtılmasına da vesile olan bu organizasyonun gerçek getirisi bunun çok ötesinde” diye konuştu.

/ İSTANBUL

19.08.2006


 

Konut kredisiyle vergi takibi

Maliye Bakanlığı, 2001’den itibaren kredi ile ev sahibi olanları merceğe aldı. Alınan kredi miktarı ile “tapuda” yapılan beyan inceleniyor.

Son yıllarda konut satışlarındaki patlama, Maliye’yi harekete geçirdi. Konutların hem satış hem de alış fiyatlarının düşük gösterildiğini fark eden vergi uzmanları, çapraz denetimler başlattı. Bankalardan konut kredisi kullanan 300 binin üzerinde vatandaşın listesini alan Maliye, satış yapan müteahhitlerin beyanlarıyla karşılaştırmaya başladı. 2005 yılında üç büyük ildeki satış adetleri ve miktarları incelendiğinde, ilginç bir sonuç ortaya çıkıyor. İstanbul’da beyan edilen ortalama konut fiyatı 61 bin YTL, Ankara’da 59.7 bin YTL, İzmir’de ise 26.5 bin YTL. Bu rakamlara bakıldığında bile eksik beyanlar anlaşılıyor.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Mehmet Atuğ konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Vatandaş 200 bin YTL kredi kullanmış ama, evin müteahhidi satış bedeli olarak 75 bin YTL göstermiş. O zaman biz vatandaşa ‘125 bin YTL’yi nereye harcadın?’ diye soruyoruz. O da müteahhide verdiğini söyleyince, gereği yapılıyor” dedi.

Mehmet Atuğ, “Hile yapanlara geçmiş yıllar için yüzde 30, bu yıl için yüzde 20 vergi koyuyor, ayrıca gecikme cezası uyguluyoruz” diye konuştu.

/ ANKARA

19.08.2006


 

Organik tarım cahiliyiz

Pan Tarım Genel Müdürü Zeynep Öztekin, Türkiye’de organik tarımın yabancıların talepleriyle oluştuğunu belirtti.

Adana Rotary Kulübü’nün olağan toplantısında, “Dünyada ve Türkiye’de Organik Tarım” konusunda bir sunum yapan Öztekin, Avrupa’da ve dünyada organik tarım pazarının toplam pazar içerisindeki payının ciddi artış gösterdiğini, Türkiye’de ise organik tarıma gereken önemin verilmediğini vurguladı. Organik ürün pazarının yıllık artış hacminin yüzde 20-30 civarında tahmin edildiğini belirten Öztekin, şu anda 25 milyar dolar olan yıllık dünya organik tarım ticaret hacminin, önümüzdeki 5 yılda 100 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünü söyledi.

Ülkemizde organik tarımın başlangıcının tamamıyla dış alıcıların talepleri sebebiyle oluştuğunu ifade eden Öztekin, Türkiye’de üretilen organik ürünlerin neredeyse tamamının ihraç edildiğini ve yurt içi pazarın çok küçük olduğunu belirtti. Öztekin, üreticiye hiçbir finansal desteğin olmaması, teknik bilgi yetersizliği, organik girdilerin pahalı ve yetersiz olması gibi sebeplerin, Türk organik tarım sektörünün dünya ölçeklerinde gelişiminin önündeki en büyük engellerin başında geldiğini kaydetti.

/ ADANA

19.08.2006


 

Zamlar Salı'ya kaldı

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Geçtiğimiz süreçte görüşmelerde iki oturum gerçekleştirildi ve henüz konunun değerlendirilmesi aşamasında sonuç denilebilecek bir konu olmadı” dedi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç’ı ziyaret etti. Akyıldız, ziyaret sırasında yaptığı konuşmada, siyasi iradenin 2007 yılındaki değerlendirilmelerin somutlaştırılması için yazılı bir metnin verilmesi gerektiğini kaydederek, bu süreçte konunun ciddiyetini ve titizliğini korumaya Türkiye Kamu-Sen olarak kararlı olduklarını dile getirdi.

Akyıldız, kamu çalışanlarının haklarının içerisinde grev ve toplu sözleşme haklarının olmadığını söyleyerek, bu konuda kamuoyunun desteğini alacaklarını kaydetti. Akyıldız, Türk-İş’e kamu çalışanlarının haklarının geliştirilmesi konusunda destek vermeye geldiklerini vurguladı.

Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç da, açlık sınırının 537 YTL, yoksulluk sınırının ise bin 800 YTL olduğunu vurgulayarak, “647 YTL’lik talebin bin YTL’ye çıkarılmasının makul olduğunu düşünüyoruz” dedi.

/ ANKARA

19.08.2006


 

“İşveren de özverili olmaya alışsın”

Bazı işveren çevreleri tarafından dillendirilen ve hükümet tarafından da kabul gören istihdam maliyetlerinin aşağıya düşürülmesi, işveren sigorta pirim paylarının azaltılması, kıdem tazminatının kaldırılması ve zorunlu istihdamın azaltılması yönündeki çalışmaların, çalışma hayatının acil ihtiyacı olmadığına dikkat çeken Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası Genel Başkanı Mustafa Başoğlu, işverenlerin özveride bulunmaya alışması ve katma değerde işçinin de payı olduğunu unutmaması gerektiğini söyledi.

Recep GÖREN / ANKARA

19.08.2006


 

Çalışanların yüzde 44’ü asgarî ücretli

SSK’ya kayıtlı toplam 6 milyon 918 bin 605 sigortalının yüzde 44’üne denk gelen 3 milyon 42 bin 396’sının ücreti SSK’ya asgarî ücret üzerinden bildirildi. Çalışanların sadece 238 bin 603’ünün SSK primi tavandan ödeniyor.

SSK, 2005 yılı Eylül ayı aylık prim ve hizmet belgelerinden düzenlenen kazançların sektörler, cinsiyet ve prim ödeme gün sayılarına göre dağılımını açıkladı. Buna göre, Türkiye’de 2005 yılı Eylül ayı itibariyle SSK’ya kayıtlı olarak istihdam edilenlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 11.9 oranında artarak 6 milyon 918 bin 605’e ulaştı.

Çalışanların yüzde 44’üne denk gelen 3 milyon 42 bin 396’sının primlerinin asgarî ücret üzerinden, yüzde 3.4’üne denk gelen 238 bin 603’ünün ise SSK prim tavanının tavan üzerinden yatırıldığı belirlendi. Geçen yıl primleri brüt 488.70 YTL olan asgarî ücret üzerinden yatırılan toplam 3 milyon 42 bin 396 kişinin 3 milyon 8 bin 771’inin özel sektörde çalıştığı belirlendi.

/ ANKARA

19.08.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004