Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Mehmet KARA

Kafa karışıklıkları giderilmeli?



Geçen haftanın gündemini iki konu belirledi. Bunlardan birisi TSK’daki “nöbet” değişimi, diğeri ise Lübnan’a asker gönderilmesi…

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in, asker gönderilmesine karşı olduğunu açıklamasının üzerinden henüz iki gün geçmeden Bakanlar Kurulu, AKP MKYK ve dar çerçevede “mini zirve” yapıldı. Ardından hükümetin Birleşmiş Milletler “Barış Gücü” çerçevesinde Lübnan’a asker gönderilmesi konusundaki “tezkere”yi görüşmek üzere Meclis’i 5 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağırması ile tartışmalar hız kazandı.

Başta Meclis’in 19 Eylül’de açılması ve asker tezkeresini görüşmesi öngörülüyordu. Meclis’in erken toplanmasının gerekçesini açıklayan Dışişleri Bakanı Abdullah Gül, bunun BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın 6 Eylül ziyaretiyle ilgisi olmadığını söylüyor. Ve “Ancak ne kadar erken davranırsanız, arzu ettiğiniz görevi ve yerini seçme ihtimaliniz artar. Biz de ilk seçen olmak istiyoruz. Sokağı süpürseniz bile yeriniz fark eder, aşağı doğru süpürmek daha kolaydır” şeklinde açıklıyor. “Süreci çok dikkatli yürüttüklerini” söylüyor Gül, “Gittiğim her ülkeye yanımda mutlaka Genelkurmay ve MİT’ten temsilci götürdüm. Onlar da gerekli incelemeyi yaptı. Bu sayede basacağımız yeri bizim kadar iyi bilen az ülke vardır diyebilirim” şeklinde de ekliyor.

***

Tezkere’nin görüşüleceği günün akşamı Türkiye’ye gelecek olan BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın İsrail’in, 5 bin BM Barış Gücü askeri bölgeye geldiğinde, Lübnan’daki tüm askerlerini geri çekmiş olmasını “umduğunu” söylemesi kayda değer. Bir de Annan’ın Lübnan’ı ziyaretinde protesto edildiği de gözlerden uzak tutulmamalı.

Şu anda Lübnan’da yaklaşık 2 bin 500 BM askeri bulunuyor. Bu sayının birkaç hafta içinde iki katına çıkacağı bildiriliyor. Avrupa Birliği Lübnan`a gönderilecek barış gücüne 7 bin asker gönderecek. Türkiye’den gidecek asker sayısının ise bini geçmeyeceği yetkililerce bildiriliyor.

Salı günü tezkerenin kabul edilmesinden sonra “Başkomutan Sezer”in ne yapacağı konuşuluyor. Zira, “Asker gönderilmesine karşıyım” diyerek tutumunu belli eden Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in yetkileri tartışılıyor. Meclis’in yurt dışına asker gönderme kararları Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulmuyor. Buna rağmen İçtüzükte, “Kararı Cumhurbaşkanı uygular” hükmü bulunuyor. Hükümetin, muhtemel bir itirazın önüne geçmek için tezkereyi “ayrıntılı” yazmayı hedeflediği de belirtiliyor.

Öte yandan, başkent kulislerinde “tezkere senaryoları” da konuşuluyor. Lübnan’a asker tezkeresinde Meclis’teki sandalye dağılımının iktidarın işini kolaylaştırdığı gözleniyor. “Ret” oyu verebileceklerin 20-25’i geçmeyeceği tahminler arasında. 355 milletvekili olan AKP’nin, 81 milletvekili fire verse de tezkereyi Meclis’ten geçirebileceğini ortaya çıkıyor. Görünen o ki, tezkere Meclis’den rahatlıkla geçebilecek gibi gözüküyor.

***

Son bir not aktarmak istiyorum:

İsrail’in Ankara Büyükelçisi Pinhas Avivi’nin Hürriyet’ten Fatih Çekirge’ye verdiği beyanatta, (28.08.2006) tıpkı Bush’u işgalin gerekçesini açıklarken söylediği “oraya demokrasi götüreceğiz” şeklindeki sözlere benzer, “Bu savaş İsrail’le Lübnan savaşı değildir. Bu savaş, özgür dünya ve demokrasi ile İran rejimi arasındaki savaştır” demesi de asıl niyetini ortaya koyuyor. Avivi’nin “Ve tabii oraya gidecek Türk askerinin muharip olmaması yanlış olacaktır. Ya gönderilmemeli ya da gönderilirse kendisini savunabilecek bir muharip güç olmalı. Tahran her an Hizbullah üzerinden bölgeyi ateşleyebilir” demesi de kafaları karıştırıyor.

Avivi birde diyor ki, “Hizbullah silahsızlandırılmalı…”

Bu sözün ardına TBMM Dışişleri Komisyon Başkanı Mehmet Dülger’in, “Barış gücünün Hızbullah’ı silahsızlandırma görevi olmayacak’ açıklamasının bir sözden ibaret olduğu ve yazılı bir güvence anlamı taşımadığını” söylemesini getirdiğimizde İsrail Büyükelçisi’nin sözünün ne anlama geldiği daha net ortaya çıkıyor. Bu anlamda Türkiye bu gibi endişeleri de dikkate alarak adım atmalı.

***

Lübnan’a asker tezkeresi Salı günü görüşülecek. Yarın AKP parti grubu Meclis’te gece geç saatlerde topluyor. 1 Mart tezkeresinde “şok” yaşayan hükümetin daha dikkatli davrandığı görülüyor. Ancak kamuoyunun kafası halen karışık... Riski “hayli düşük” olduğu söylenen bu görevde Türk askerinin ne tür görevler yapacağı iyi anlatılmalı, askerin oraya niye gideceğinin gerekliliği izah edilmeli. Çünkü, Türk halkının büyük çoğunluğu -haklı olarak- bölgede kan ve gözyaşı döktüren İsrail’e hiç mi hiç güvenmiyor. Herkesin kafasında her zaman olduğu gibi “İsrail’in barış gücünü” sabote edeceği görüşü hâkim.

Kafalardaki soru işaretleri, tereddütler giderilmeli, kamuoyu aydınlatılmalı.

Elbette ki, Türkiye’nin bölgesindeki gelişmelerde de dışarıda kalması düşünülemez…

03.09.2006

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (02.09.2006) - Memuruna “cimri” ülke

  (27.08.2006) - Gül Filistinli ailelerle de “gizli” görüşmüş müdür?

  (26.08.2006) - “Memurun hakkı”'ndan kim gelecek?

  (22.08.2006) - Karar öncesi düşünülmesi gerekenler...

  (20.08.2006) - Lübnan’da silâhlar sustu; ya Filistin’de?

  (19.08.2006) - Siyaseti ısıtacak konular...

  (13.08.2006) - Ey dünya; utan...

  (12.08.2006) - Yeni “dizayncılar”

  (06.08.2006) - Ey, katiller! Küçücük Hasanlar size ne yapabilir?

  (05.08.2006) - Ortadoğu'nun kanserli uru

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004