Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Velilerin cebi yanacak

Yaz tatilinin sonuna geldiğimiz şu günlerde aileleri okul kıyafet ve kırtasiye masraflarının telaşı sardı. İlköğretim 6. sınıfa giden bir öğrencinin okul giysileri, çanta, servis ücreti, yardımcı kitap ve kalem gibi kırtasiye malzemelerinden oluşan zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için en az 1040 YTL ila 1110 YTL arasında harcama yapılması gerekiyor.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası AR-GE kurulu, öğrenci okutan bir velinin 2006-2007 eğitim dönemi içinde yapacağı eğitim harcamaları ile ilgili bir araştırma yaptı. Devlet İstatistik Enstitüsü’nün tüketici fiyatları endeksinin yanı sıra; Ankara’nın Ulus, Kızılay ve Çankaya semtlerindeki düşük, orta ve yüksek gelir grubuna hitap eden mağazaların fiyatlarını da baz alarak derlenen “2006-2007 eğitim öğretim yılında velilerin eğitim harcamaları”na ilişkin hesaplama, ailelerin çocuk okutmak için yapacakları harcamanın boyutunu ortaya koydu.

Buna göre, ilköğretime yeni başlayacak bir çocuğun sadece giysi masrafı en az 250 YTL’den başlıyor. Eğer, çocuk ileriki sınıflardaysa masraf daha da artıyor. Bu rakamlara, defter, kalem ve kırtasiye harcamaları dahil değil. İlköğretimde okuyan bir çocuğun ayakkabı, önlük, yaka, çorap gibi giysi ihtiyaçları için, ürünün kalitesine göre fiyat değişmekle birlikte en az iki asgari ücret tutarındaki bir parayı gözden çıkarması gerekiyor. Okula yeni başlayacak bir çocuk için yapılacak eğitim harcaması, kıyafetlerine ek olarak spor malzemesi, çanta, suluk ve kırtasiye masrafları da eklendiği taktirde masraf yukarıya doğru çıkabiliyor.

İlköğretim 6. Sınıfa giden bir öğrencinin okul giysileri, çanta, servis ücreti, yardımcı kitap ve kalem gibi kırtasiye malzemelerinden oluşan zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için en az 1.040 YTL ila 1.110 YTL arasında harcama yapılması gerekiyor. Erkek öğrenciler için yapılması gereken harcama tutarı 1.040 YTL, kız öğrenciler için yapılması gereken harcama tutarı ise 1.110 YTL olarak hesaplandı.

Ortaöğretimde okuyan öğrencilere alınacak pantolon, ceket, süveter, kravat, gömlek ve ayakkabı ise en az 375 YTL. Biraz kaliteli ürün alınırsa maliyet 950 YTL’ye çıkıyor. Çocuk başına ortaya çıkan bu rakam, birden fazla pantolon, gömlek, ayakkabı ve kravat alınması durumunda daha da artıyor.

Öte yandan, üniversiteye ve Anadolu Liselerine hazırlanan öğrencilerin hazırlık kurs masrafları da ailelerin belini büküyor. Üniversiteye ve OKS sınavına hazırlık kurs ücretleri yıllık 3 bin ile 8 bin YTL arasında değişiyor.

Recep Gören / ANKARA

06.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Velilerin cebi yanacak

  Kara liste 487 bine yükseldi

  İnşaat metrekare maliyeti arttı

  IKEA kataloğu 2 milyon eve dağıtılacak

  Çukurova 27 milyon doları ödedi

  FT: Merkez Bankası rahatladı

  Enflasyon Ağustos’ta eksi çıktı

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004