Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 18 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Papa’nın ziyaretinde değişiklik yok

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, BM Genel Kurulu’nun 19-29 Eylül günleri arasındaki toplantılarına katılmak üzere ABD’ye gitti. Bakan Gül, Esenboğa havaalanında yaptığı açıklamada, New York’ta BM Genel Kurulu’nun 61. dönem toplantılarına katılacağını ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a Washington ziyareti sırasında eşlik edeceğini söyledi.

Papa 16. Benediktus’un İslam diniyle ilgili açıklamalarının, Papa’nın kasım ayındaki Türkiye ziyaretinde bir değişikliğe yol açıp açmayacağının sorulması üzerine Gül, dinler ve kültürler arası anlayışın artırılmaya çalışıldığı bir dönemde bu açıklamaların talihsiz olduğunu söyledi ve Papa’nın ziyareti konusunda Türkiye açısından herhangi bir değişikliğin söz konusu olmadığını belirtti.

‘Papa’nın sözleri akılsızca ve uygunsuz’

Bu arada, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono, Papa 16. Benediktus’un İslâm dinine yönelik açıklamalarının “akılsızca ve uygunsuz” olduğunu söyledi. Endonezya basınında çıkan haberlere göre, Yudhoyono, Vatikan’ın, Papa’nın açıklamalarını düzeltmesi ve gerginliği yumuşatması gerektiğini belirtti.“Devlet Başkanı olarak, Papa’nın açıklamalarından üzüntü duydum. Akılsızca ve uygunsuz” diyen Yudhoyono, açıklamaların, dinler arası diyalog kurma çalışmalarına zarar verdiğini kaydetti. Yudhoyono, ülkesindeki Müslümanlara sakin davranmaları çağrısında bulundu.

Filistin’de kiliselere yönelik saldırılar sürüyor

Öte yandan, Papa’nın İslâm ve Hz. Muhammed (asm) hakkındaki sözlerinin ardından Filistinde kiliseleri hedef alan saldırılar bugün de devam etti. Fislitin’in Batı Şeria bölgesinde bazı kiliselere saldırı düzenlendiği bildirildi. Görgü tanıkları, Tubas şehrinde ibir Katolik kilisesinin ateşe verildiği ve yangın söndürülmeden önce kilisenin hafif derecede zarar gördüğünü kaydetti.

Batı Şeria’daki Tulkarim kentinde bulunan bir Katolik kilisesi de benzer saldırıya uğradı. Saldırılarda ölen ya da yaralanan olmazken, maddi hasar meydana geldi. Saldırıları üslenen olmadı.

/ ANKARA

18.09.2006


 

Rumlar da ambargoyu kaldırsın

Türkiye- Avrupa Parlamentosu (AP) Karma Parlamenterler Grubu Eş Başkanı Joost Lagendijk, Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmasının kaçınılmaz olduğunu, ancak diğer taraftan da Kıbrıslı Rumların, Kuzey Kıbrıs’a uygulanan ambargoların kaldırılmasına artık engel olmaması gerektiğini söyledi.

Kıbrıslı Türk ve Rum gazeteci ile öğrenciler için Brüksel’de düzenlenen seminerler dizisi kapsamında konuşan Lagendijk, AB yolunda Türkiye’nin karşılaştığı sorunlar üzerinde yaklaşık 40 dakikalık bir sunum yaptı. Hollandalı parlamenter Lagendijk, ifade özgürlüğü ve Kürt sorunu ile birlikte Türkiye’nin AB yolunu tıkayabilecek bir üçüncü sorunun Kıbrıs olduğunu kaydetti. Lagendijk, Türkiye’nin limanlarını Kıbrıs Rum kesimine açmasının ne kadar zorunlu olduğunu ifade ederken, AB’nin de Kıbrıslı Türklere verdiği sözü tutmasının da o kadar gerekli olduğunu belirtti. Kıbrıs Rum kesimini, Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılmasını birkaç AB üyesi ülke ile birlikte engellediği için eleştiren Lagendijk, “Mantıklı olan, Türkiye’nin limanlarını Kıbrıslı Rum gemi ve uçaklarına açmasının Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonun ortadan kalmasıyla eş zamanda gerçekleşmesidir” dedi. Konunun AP içinde de oldukça rahatsızlığa sebep olduğunu belirten Lagendijk, “Bir taraftan Türkiye’nin Ankara Protokolü’nü imzalama zorunluluğu ortada dururken, diğer yandan da AB’nin Kıbrıslı Türklere verdiği sözü tutmamasının oluşturduğu rahatsızlık var” diye konuştu.

/ BRÜKSEL

18.09.2006


 

Kerkük kan gölü

Irak’ın kuzeyindeki Kerkük’te meydana gelen patlamalarda ölenlerin sayısının 20’ye yükseldiği bildirildi. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin lideri olduğu Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), İnsani Uzlaşma Merkezi ve Bağdat yolu üzerindeki bir araba parkında bomba yüklü araçlarla yapılan intihar saldırılarında ölenlerin sayısı, 20’ye yükseldi.

Polis ve hastane yetkililerinden alınan bilgiye göre, en az 65 kişi de yaralandı. Türkmen, Kürt ve Sünni Araplar’ın yaşadığı, etnik açıdan karışık bir şehir olan Kerkük’ün, merkezi yönetime mi yoksa kuzeydeki sözde Kürt yönetimine mi bağlı kalacağı 2007 yılında yapılacak referandum ile belirlenecek. Referandum yaklaştıkça şehirdeki gerilim de artıyor. Bu bağlamda, zaman zaman Kürt partilerine yönelik saldırılar gerçekleştiriliyor.

/ KERKÜK

18.09.2006


 

“Sarkozy Bush’un finosu”

ANF News Agency’nin haberine göre Fransa Sosyalist Partisi-nin milletvekilleri, İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy’-yi “tehlikeli’’ ve ABD Başkanı George W. Bush’un “finosu’’ olarak nitelediler.

18.09.2006


 

‘Taliban’a karşı saldırılar 5 yıl sürebilir’

Afganistan’daki uluslararası güvenlik destek gücü ISAF’ta görevli bir İngiliz komutan, Taliban’a yönelik operasyonların 3 ila 5 yıl daha sürebileceğini söyledi.

İngiliz komutanlardan Yarbay David Richard, Channel 4 kanalına yaptığı açıklamada, Afganistan’da NATO komutasında yürütülen operasyonların 3 ila 5 yıl daha sürebileceğini belirterek, ‘’Bunu akıllıca yürütürsek direniş konusunda ‘Tamam kazandık sayılırız’ diyebilmemiz için 3-5 yıl daha gerek diye tahmin ediyorum’’ dedi. Afganistan’ın güneyinde Taliban’a yönelik operasyonlarda şiddetli çatışmalar oluyor. NATO rakamlarına göre, çatışmalarda 500’den fazla Taliban militanı öldürüldü, 20 kadar da çokuluslu güç askeri hayatını kaybetti.Çokuluslu güç komutanlarının da son günlerde asker takviyesi taleplerini yoğunlaştırdığı biliniyor.

/ LONDRA

18.09.2006


 

İran, ABD raporunu reddetti

İran, ABD Dışişleri Bakanlığının yıllık dini özgürlükler raporunu reddetti ve rapordaki, ‘’İran’da dini azınlıklara kötü muamele edildiği’’ yönündeki suçlamaları ‘’siyasî’’ olarak nitelendirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, yaptığı yazılı açıklamada, ‘’Amerika insan hakları meselesini yargılamak için inanılır bir merci değildir. Raporun Amerikan dış siyaset programını izlediği açıktır ve bir değeri yoktur’’ ifadesini kullandı. Sözcü, açıklamasında ayrıca şunları kaydetti: ‘’Guantanamo’daki, Ebu Garib’deki karanlık, Ortaçağ’dan kalma cezaevleriyle, Avrupa’da gizli tutukevleriyle ve Amerikan gardiyanlarının işkence görüntüleriyle Amerika’nın dünyada hiçbir inanılırlığı yoktur. Kim insan haklarını ihlal ediyor diye listeler ve raporlar yayımlayan Amerikan hükümetinin bu yararsız oyuna son vermesi daha iyi olur.’’ Sözcü, son raporun siyasi olduğunu ve meşrî delillerden yoksun olduğunu ifade etti.

/ TAHRAN

18.09.2006


 

3 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın batısındaki Ramadi şehrinde koalisyon birliklerine ait askeri konvoyu hedef alan intihar saldırısında 3 ABD askerinin öldüğü, 3’ü asker, 7’si Irak polisi olmak üzere toplam 10 emniyet mensubunun yaralandığı bildirildi.

Yerel kaynaklardan alınan bilgilere göre, ülkenin batısında kalan Ramadi şehrinde, ABD birliklerine ait askerleri bir konvoya yönelik intihar saldırısı düzenlendi. Sünni direnişin önemli merkezlerinden Ramadi’deki bir intihar komandosunun, vücuduna sardığı patlayıcılarla birlikte motosikletle askeri konvoyun arasına daldı. Olayda 3 ABD askerinin öldüğü, 3 Amerikan askeri ile 7 Irak polisinin de yaralandığı bildirildi. İşgal karşıtı isyancının düzenlediği saldırıda çevrede de büyük çaplı hasar meydana geldi. Amerika, bu saldırı ile birlikte savaşı başlattığı Irak’ta 2003 yılından bu yana 2 bin 681 askerini kaybederken, 17 bin 347 askeri yaralandı. Öte yandan ABD askerleri, dün Ramadi’ye bağlı El Aziziye’de sivil hedefleri vurmuş, olayda pek çok yerleşim birimi kullanılamaz hale gelmişti.

/ RAMADİ

18.09.2006


 

Divaniye yeniden kuşatma altında

Amerikan askerî birlikleri, iki gün önce Irak’ın güneyindeki Divaniye vilayetinde yerel askerlerle Mehdi Ordusu milisleri arasında çatışmaların yaşanmasının ardından bölgeyi abluka altına aldı. Sokağa çıkma yasağının ilân edildiği şehirde, askerlerin bazı şüphelileri gözaltına aldığı bildirildi.

ABD ordusundan yapılan açıklamaya göre koalisyon güçleri, iki gün Irak askeri ile Mehdi Ordusu’na mensup Şii milisler arasındaki şiddetli çatışmaların yaşandığı Divaniye şehrini abluka altına aldı. Başşehir Bağdat’ın güneyinde yer alan şehrin bazı bölgelerini tamamen kuşatarak operasyon düzenleyen askeri güçlerin bu bölgelerdeki şüpheli evlere gerçekleştirdiği eş zamanlı baskınlarla çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı ifade edildi. Çıkan şiddetli çatışmalar sebebiyle şehirde 3 günlük sokağa çıkma yasağı ilân edilirken, bölgenin gergin olduğu ifade edildi. Ülkenin güneyindeki Şiî ağırlıklı Divaniye şehrinde Mehdi Ordusu ile Irak askeri arasında 2 gün süren çatışmalarda 13 Şii milis ile 3 Irak askeri ölmüş, aynı çatışmalarda 16 milis de yaralanmıştı.

/ DİVANİYE

18.09.2006


 

Filistin’de ulusal hükümet çalışmaları askıya alındı

Filistin’de ulusal birlik hükümetini oluşturmaya yönelik görüşmeler, Devlet Başkanı Mahmud Abbas tarafından donduruldu.

Abbas’ın basın danışmanı Nebil Amr, Hamas’ın, İsrail ile mevcut barış anlaşmalarını kabul etmeyeceğini açıklaması üzerine görüşmelerin dondurulduğunu bildirdi. Amr, yaptığı yazılı açıklamada, “Ebu Mazen (Mahmud Abbas), ulusal birlik hükümetinin kurulmasına yönelik çalışmaları dondurdu” dedi.

/ RAMALLAH

18.09.2006


 

Bardakoğlu: Dinî liderler, yanlışlarını kabul etmeli

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, dinî liderlerin gerektiğinde yanlışlarını kabul etmeleri gerektiğini söyledi.

Bardakoğlu, “Der Spiegel” dergisinin internet sayfası “Spiegel-Online”a verdiği demeçte, Vatikan’dan yapılan açıklamadan memnuniyet duyduğunu ifade ederek, “Papa, İslâmiyet’e saygı duyduğunu ve Müslümanların hislerini rencide etmek istemediğini söyledi. Bu benim için medenî bir tutum. Üzüntüsünü dile getirmesi, dünyadaki barış için çalışacağının bir göstergesi. Biz dini liderler gerektiğinde yanlışlarımızı kabul etmeli ve insanlara her yerde örnek olmalıyız. Papa’nın bizim eleştirilerimizi anlamasını ve bunun üzerinde düşünmesini ümit ediyorum” dedi.

/ BERLİN

18.09.2006


 

İmam-ı Rabbani’nin torunu vefat etti

Hindistan’ın manevî önderlerinden olan, Müceddid-i Elfi Sani İmam-ı Ahmed-i Faruki Serhendi Hazretleri’nin torunu Muhammed Yahya Hazretleri Hak’ka yürüdü.

63 yaşında hayata veda eden İmam-ı Rabbani’nin 17. göbekten torunu Muhammed Yahya Hazretleri, Hindistan’daki Müslümanlar tarafından çok sevilen bir manevi dinamikti. Nakşibendi Tarikatı’nın büyük saygı gösterdiği Yahya Efendi, 2003 yılında Türkiye’yi ziyaret etmişti. Muhammed Yahya Efendi Türkleri İmam-ı Rabbani Hazretlerinin gerçek talebeleri olarak değerlendirmişti. Türkiye’den de yüzlerce kişinin ziyaret ettiği Serhind’deki İmam-ı Rabbani Türbesi bugünlerde Yahya Efendi’nin çocukları tarafından korunuyor.

/ SERHİND

18.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004