Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Beşşar Esad: Umudumu yitirirsem savaş çıkar

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Hizbullah’ın bir direniş hareketi olduğunu ve silâhlanma hakkı bulunduğunu söyledi.

Esad, Alman ‘’Der Spiegel’’ dergisine verdiği demeçte, Almanya’nın Hizbullah örgütüne silâh sevkıyatını önleme görevini üstlendiğinin belirtilmesi üzerine, ‘’Tarih bize, halkın desteğine sahip olduğu sürece hiçbir direniş hareketinin silahlanmasının önlenemeyeceğini göstermiştir’’ dedi. Arap ülkelerinde halkın çoğunun İsrail’e karşı mücadeleyi meşrû gördüğünü ve Hizbullah’ı desteklediğini, bu sebeple Avrupalıların sorunun köklerine inmeleri gerektiğini ifade eden Esad, ‘’Suriye Hizbullah’ı ne şekilde destekliyor, silâhlarla mı?’’ sorusuna karşılık şunları söyledi: ‘’Hizbullah’ın bir direniş hareketi olarak silâhlanmaya hakkı vardır ve yeteri kadar da silâha sahiptir. Biz bu tür silâh sevkıyatlarıyla İsrail’in hedefi haline gelmek istemiyoruz. Biz Hizbullah’ı, Lübnan’ın imarına katkı sağlayarak ya da gençlere üniversitelerimizin kapılarını açarak destekliyoruz.’’ İsrail’in düşmanları olduğunu, ancak kendisinin bu ülkeyle barış istediğini ve ‘’haritadan silinmesini istemediğini’’ kaydeden Esad, bu konuda İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ile farklı görüşlere sahip olup olmadığı sorusu üzerine, ‘’Bu konuyu kendisiyle hiç konuşmadım. Ancak günün birinde benim barış umudum da kaybolabilir. Ümit kaybolduğu takdirde belki savaş gerçekten de tek çözüm’’ şeklinde konuştu. Esad, ABD’yi de Orta Doğu’da yanlış politikalar izlemekle eleştirerek, bölgedeki insanların bazılarının hem bilgisizlikten, hem de siyasi durumdan kaynaklanan hoşnutsuzluklardan dolayı terörizmi tek çare olarak gördüklerini, Amerika’nın da yanlış politikalarla bu tür düşünceleri teşvik ettiğini savundu.

ABD’nin diğer ülkelerin ne gibi çıkarları olduğunu dinlemesi gerektiğini ifade eden Esad, 11 Eylül saldırılarından sonra ABD Başkanı George W. Bush’a bir mektup yazarak güvenlik konularında işbirliği teklifinde bulunduğunu, bunun bir süre çok iyi bir şekilde işlediğini, ancak Amerika’nın Irak savaşını başlatması ve “bir dizi hata” yapmasından sonra bu işbirliğinin sona erdiğini söyledi.

Esad ayrıca, eski Lübnan Başbakanı Refik El Hariri’nin öldürülmesi olayında da ülkesinin suçlandığını, ancak bu konuda hiçbir delil bulunmadığını belirterek, bu suikastın, Şam’daki ABD Büyükelçiliği’ne karşı girişilen saldırı gibi bir terör olayı olduğunu kaydetti.

/ BERLİN

25.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin, millî hükümetle iç savaş çıkmazında

  Beşşar Esad: Umudumu yitirirsem savaş çıkar

  Irak’ın işgali terörü azdırdı

  1920 Devrimcileri lideri de yakalandı

  Önce hakaret, sonra özür

  Savaşa öfke

  ABD’den AB desteği

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004