Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Eylül 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

ABD’den AB desteği

ABD’nin Avrupa ve Avrasya’dan sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcılığında üst düzey yetkili Matt Bryza, “Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin devam etmesi gerektiğini’’ söyledi.

Bryza, Atina’da yayımlanan Elefterotipia gazetesindeki demecinde, Türkiye’nin AB üyeliği ile Kıbrıs konusuna değindi. AB ile Türkiye arasındaki gümrük birliği ek protokolünün uygulanmasıyla ilgili anlaşmazlığın “yapıcı yaklaşımlarla aşılabilecek bir sorun olduğunu” ifade eden Bryza, “Böyle bir yaklaşımın her iki tarafta da mevcut olduğunu” söyledi.

Bryza, “Bölgedeki temaslarım sırasında bu konuda hem Ankara’da ve hem de Kıbrıs (Rum) ile AB ülkeleri başşehirlerinde çok olumlu atmosfer bulunduğunu tesbit ettim. Bu konuda Türkiye ile AB arasında bir uzlaşmaya varılacağına inanıyorum. Türkiye’nin üyelik treninin raydan çıkmasını kimse arzu etmiyor” dedi.

ABD hükümetinin bu konunun çözümü çerçevesinde “Türkiye’nin limanlarını belli bir zaman içinde açması gerektiğine inanmakla birlikte, taraflar arasında kabul gören ve Türkiye’nin AB’ye karşı olan yükümlülüklerini yerine getirmesine yardımcı olabilecek her türlü görüşü de desteklediğini” belirten Bryza, “Bu konuda ilke olarak, Kıbrıslı Türklere uygulanan ekonomik izolasyonun hafifletilmesi amacıyla, ticari konulardaki kısıtlamaların kaldırılmasına yönelik çabaları destekliyoruz. Bu görüş AB tarafından da benimsenmektedir” diye konuştu.

Bryza, Washington’un, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda BM ile AB’nin çabalarını desteklediğini, ancak ortada bununla ilgili herhangi bir “Amerikan planı” bulunmadığını söyledi. Kıbrıs’ta teknik komitelerin hâlâ bir araya gelememesinin “sorun” oluşturduğunu da söyleyen Bryza, “Bu heyetler bir an önce oluşturularak çalışmalara başlamalıdır. Ayrıca, iki toplumun liderleri kısa zamanda bir araya gelmeliler” diye konuştu.

/ ATİNA

25.09.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Filistin, millî hükümetle iç savaş çıkmazında

  Beşşar Esad: Umudumu yitirirsem savaş çıkar

  Irak’ın işgali terörü azdırdı

  1920 Devrimcileri lideri de yakalandı

  Önce hakaret, sonra özür

  Savaşa öfke

  ABD’den AB desteği

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004