Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bayramda gıda tüketimine dikkat

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, Ramazan ayının bitişinde, bayram ve sonrasında dengeli bir kahvaltıyla güne başlaması gerektiğini söyledi.

Doç, Dr. Ertek, gazetecilere verdiği iftar yemeğinde yaptığı konuşmada, “Ramazan ayı boyunca oruç tutan kişinin metabolizmasında birtakım değişiklikler olmasının kaçınılmazdır. Kişi Ramazan ayındaki gibi belli aralıklarla yemek yemez ve fazla miktarda şeker ve sindirim sonucu şeker oluşturan besinleri yerse, salgılanan insülin yetmeyebilir. Bu durumlarda kişide halsizlik, baş dönmesi, bulantı ve kusma olabilir” dedi.

Ertek, böyle durumlarda insan metabolizmasındaki olumsuzlukları önlemek için Ramazan ayının bitişinde, ev ziyaretlerindeki ikramlardan özellikle tatlı ve çikolatadan kaçınılması, ara öğünlerde meyve gibi yiyecekler tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.

Doç. Ertek, “Gün boyunca bol sıvı alınmalı, bu suretle vücudun sıvı dengesi kontrol edilmelidir. Ana öğünler hafif ve dengeli seçilmeli, aralarda da mutlaka meyve ve sıvı ile desteklenmelidir. Mide birden bire doldurulmamalı, aksi takdirde sindirim sisteminde problemler yaşanabilir. Az az, sık sık yemek yeme alışkanlığı kazanılırsa, vücut kısa zamanda yeni duruma adapte olabilecektir” diye konuştu.

HER GÜN 12 MİLYON EKMEK ÇÖPE

Doç. Dr. Mustafa Ertek “Ülkemizde her yıl yaklaşık 44 milyar adet ekmek üretiliyor. Bu ekmeklerin yüzde 16’sı evlerde olmak üzere, yaklaşık 40 milyar adeti tüketiliyor ve 4 milyar adeti de israf ediliyor” şeklinde konuştu.

Türk halkının her yıl ekmeğe 7 milyar dolar para ödediğini açıklayan Ertek, israf edilen ekmeğin ekonomik kaybının ise yıllık 700 milyon doları bulduğunu, 3 büyük ilde günlük ekmek israfı 750 milyar lirayı geçtiğini söyledi. Ertek, “Ekmek israfında başı İstanbul çekiyor. Bu ilimizde günde 2 milyon ekmek israf edilirken, Ankara ve İzmir’de heba olan ekmek sayısı 600 bin. Düşük gelir gruplarında ekmek tüketimi fazla, ancak israf az oluyor. Gelir düzeyi arttıkça, ekmek tüketimi azalıyor ancak israf artıyor” dedi.

Recep GÖREN / ANKARA

22.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ağar: Millete gitmeden siyaset yapılmaz

  Ramazana veda

  Kasım’da gündem Bediüzzaman

  Afrikalı dinî liderler İstanbul’da buluşacak

  Başoğlu’ndan, Ağar’a destek mektubu

  BM: İnsan haklarına dikkat

  88 yıl sonra yeniden Ortadoğu’da

  En çok vergi en yoksula

  Vergi, faiz, seçim bütçesi

  THY, üniversiteli gençleri sevindirdi

  Sinyora’dan Erdoğan’a geçmiş olsun telefonu

  Kazan’a sevgi köprüsü

  4. Finans Zirvesi 4-5 Aralık’ta

  AB’nin 50. yıl logosu belirlendi

  Balıkesir’de artçı depreme karşı tedbir alınıyor

  Bayramda gıda tüketimine dikkat

  Fransa’yı boykot mitingi

  Yetimler bayram etti


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004