Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Ekim 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

SAMİMÎ DİYALOG İSTEĞİ

İstanbul İl Müftüsü Mustafa Çağrıcı’nın da aralarında bulunduğu 38 Müslüman din adamı, Papa 16. Benediktus’a yönelik açık mektup yayınlayarak, Papa’nın Regensburg Üniversitesinde yaptığı ve İslâm dünyasında tepkilere yol açan konuşmasındaki hatalara dikkati çektiler. “Açık ve dürüst diyalog isteğinizi paylaşıyoruz” başlığıyla Alman “Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesinde tam sayfa olarak yayımlanan mektupta, Papanın söz konusu konuşmada yaptığı yanlışlar bir bir cevaplandırıldı.

Papa’nın, konuşması sırasında “inançta zorlama yoktur” şeklindeki ifadenin İslâmiyet öncesi dönemden çıktığını söylediği, bunun doğru olmadığı ve bu ifadenin Kur’ân-ı Kerim’de yer aldığı belirtildi. “Müslümanların bu ifadeyi temel inançları haline getirdikleri ve işgal edilen bölgelerde bile insanları inançlarında özgür bıraktıkları vurgulanan” mektupta ayrıca, “İslâmiyet’te inançla mantık arasında bir ayrım olmadığı” kaydedildi. Mektupta, “cihat kelimesinin de mutlaka ‘savaş’ anlamına gelmediğine, ancak Hz. İsa’nın bile gerektiği takdirde şiddeti savunduğuna ve bunun İncil’de yer aldığına işaret edilerek, İslami kurallara göre savaşlarda bile masum insanların öldürülemeyeceği, insanların sadece dini inançlarından dolayı hedef alınamayacakları ve şiddet yanlısı olmadıkları takdirde Müslümanların komşularıyla barış içinde yaşamaları gerektiği” ifade edildi. “Hz. Muhammed’e (a.s.m.) hiçbir zaman İslâmiyet’i zorla yayması yönünde bir vahiy gelmediği” kaydedilen mektupta, “Hz. Muhammed’in (a.s.m.) yeni bir şeyler de getirmediği, diğer peygamberler gibi sadece Allah’ın isteklerini dile getirdiği” belirtildi.

Mektupta ayrıca, “Hristiyanlarla Müslümanların dünya nüfusunun yaklaşık 5’te 1’ini oluşturduğu” ifade edilerek, “birlikte çaba harcamaları durumunda dünyadaki barışa büyük katkı sağlayabilecekleri, bu bağlamda Papa’nın diyalog isteğinin paylaşıldığı ve Müslümanlarla ilgili olarak daha sonra yaptığı açıklamaların takdirle karşılandığı” kaydedildi. Papa’ya yönelik açık mektup bazı Avrupa, Arap, Uzak Doğu ve Afrika ülkelerindeki ve İngiltere ile ABD’deki önde gelen din adamları tarafından imzalandı.

/ BERLİN

25.10.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Dünya, Risale-i Nur’u konuşacak

  SAMİMÎ DİYALOG İSTEĞİ

  Sınırda sınırsız sevinç

  Oto gazda korsan tehlikesi

  Kan dâvâsına kanaat önderli çözüm

  Okulda şiddet var

  Rehn‘den ‘son şans’ uyarısı

  Bayramlaşmada ‘iktidar olma’ diyaloğu

  Seri cinayet zanlıları tutuklandı

  İstanbul proje zengini

  Arınç: Dünya, çok farklı tehlikelerle karşı karşıya

  Askerî araç ile otomobil çarpıştı: 10 yaralı

  22 milyon kişi kronik hasta

  Sağlıklı beslenme ilköğretimde öğretilecek

  Batman’da 3 terörist ölü ele geçirildi

  “Komşum polis”

  Üniversitesi var, öğrencisi yok

  Cami 13 yılda tamamlanabildi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004