Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Gözler Brüksel’de

AB Komisyonu, Türkiye’ye ilişkin strateji ve değerlendirmelerini içeren belgelerini bugün açıklayacak. İlerleme raporunda, Türkiye’nin siyasî ve ekonomik alanda AB üyelik kriterlerini ne ölçüde karşıladığı genel olarak değerlendirilirken, tüm fasıllar itibariyle AB müktesebatına uyum çalışmaları ve bu yolda son bir yılda kaydedilen önemli gelişmeler ele alınıyor.

AB Komisyonunun bugün sabahki toplantısında nihaî şeklini alacak yaklaşık 80 sayfalık belgede Türkiye’ye, ifade özgürlüğünü kısıtladığına inanılan TCK’nın 301’inci maddesi başta olmak üzere dini özgürlükler, gayrimüslim ve azınlık hakları, kadın hakları ve sendikal haklar, sivil-asker ilişkileri, seçim sistemi, farklı dil ve lehçelerde yayın gibi alanlarda eleştiriler yöneltilmesi bekleniyor. Türkiye’deki reform sürecinin yavaşlamasından da şikayet edilecek belgede, Gümrük Birliği’ni 10 yeni AB üyesine genişleten Ankara Protokolü’nün Kıbrıs Rum kesimini de kapsayacak şekilde uygulanmadığı tespitine yer verilecek. AB Komisyonu bu kapsamda Gümrük Birliği başta olmak üzere malların serbest dolaşımı ve ulaştırma fasıllarında sorun yaşandığını kayda geçirecek. AB Komisyonunun ilerleme raporuyla birlikte yarın açıklayacağı yaklaşık 20 sayfalık strateji belgesi ise Türkiye-AB ilişkilerine yön veriyor. Belgede, Türkiye’nin AB üyeliği için yapması gerekenler sıralanırken, ilerleme raporunda da değinilen eksikliklere dikkat çekiliyor.

Öte yandan, üye devletlerin isteği üzerine genişlemeyle ilgili genel stratejisini de açıklayacak olan AB Komisyonu, Avrupa’nın sınırları ve hazmetme kapasitesi tartışmalarına açıklık getirecek. Söz konusu belgede AB’nin değişebilen siyasî ya da coğrafi sınırlardan daha çok değerlerle tanımlanabileceği ifade edilecek.

Bu arada AB Komisyonunun, limanların açılmaması sebebiyle Türkiye ile müzakereleri etkileyecek bir teklif getirmekten kaçınarak, bu konuda üye devletlerin siyasî kararını bekleme eğilimi taşıdığı belirtiliyor. AB Dönem Başkanı Finlandiya’nın Türkiye’nin limanlarını açmasını da içeren Kıbrıs’ta kısmî çözüm çabalarını olumsuz etkilemek istemeyen AB Komisyonu, yeni gelişmeleri de dikkate alarak belgelerde gerekli değişikliği daha sonra yapabilecek.

/ BRÜKSEL

08.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fransızlar bile başörtüsü yasağına karşı

  Niye bekletiliyor?

  Ecevit, 11 Kasım’da defnedilecek

  AİHM faturası 1 ayda 1 milyon euro

  Bot: Türkiye AB’ye ‘siyasî sinyal’ göndermeli

  Prodi: Müzakereler devam etmeli

  Gözler Brüksel’de

  Ağar: Türkiye daha demokrat olmalı

  YÖK’ün ıslahı imkânsız

  Darbe Anayasası Türkiye’nin önünde engel

  Yeni rektörleri YÖK belirleyecek

  Afetzedelere yardım sözü

  Sarıyer’de selin yaraları sarılıyor

  Ramazanda yoksulları kucakladık

  Otelini selzedelere açtı

  Büyükşehir burs sonuçları açıklandı

  Arınç: Fransa'nın Cezayir'de yaptıkları soykırımdır

  Ege’de tatbikat var

  13 ilin afet bölgesi olması için kanun teklifi

  İstanbul’da deprem tatbikatı

  Vatandaşlar grip salgınına karşı uyarıldı

  Zapatero, “Medeniyetler İttifakı” için geliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004