Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

YÖK’ün ıslahı imkânsız

Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümünden Prof. Dr. Melek Göregenli, YÖK’ün kuruluşunun 25 yılını değerlendirdi. Göregenli, YÖK’ün ıslah edilebilir bir kurum olmadığını, bütünüyle kaldırılması gerektiğini söyledi.

Bianet’e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Melek Göregenli, YÖK’ün, 12 Eylül 1980 darbesinin Türkiye’yi genel olarak değiştirme projesinin eğitim alanına yönelik sistemli girişimi olarak düşünülebileceğini belirtti. Göregenli, YÖK’ten önceki akademik özgürlük anlayışının ne olduğu konusunun başka bir tartışma konusu olduğunu, ama YÖK’ten sonra ülke için genel olarak özgürlükten ne kadar söz edilebilirse üniversite için de o kadar özgürlükten söz edilebilceğini kaydetti. Askerlerin doğrudan ya da daha sonraları dolaylı olarak yönettikleri bir ülkede ancak emirlere uyma özgürlüğünün söz konusu olduğuna dikkati çeken Göregenli, “YÖK, üniversiteleri bütünüyle hiyerarşik merkezi bir yönetim anlayışıyla yeniden örgütledi ve herkes kendisinden bir üsttekini kollayarak hizaya girdi, çoğunlukla üstler ne yapılması gerektiğini açıkça söylemeseler bile. Askeri tahakküm bu hiyerarşik yapı aracılığıyla hayata geçirildi” dedi. 80’li yılların sonlarında üniversitede çalışmaya başladığını anlatan Göregenli, ilk ve hâlâ geçerli olduğunu düşündüğü gözlemini şöyle açıkladı:

“Merkezi bir tahakküm bir kez oluşturulduğunda, içeriğe dair bir müdahale gerekmiyor, sistem kendiliğinden işliyor; yıllar geçtikçe itaat ve suç ortaklığına dayalı bir yapı kendi insan ve bilim anlayışını yaratıyor. Bunun kısmen de olsa dışında kalabilmek ancak hiç değilse delilere tahammülü olan bir köyde yaşama şansına sahipseniz, köyün delisi konumuyla mümkün. En yakıcı sorunumuz nasıl bir üniversite, nasıl bir eğitim, nasıl bir bilim ve nasıl bir çalışma ortamı istediğimizin asla bizim irademize bağlı olarak belirlenmemesi, bizlere soruluyor gibi yapıldığında ise bunun sadece bir aldatmaca olduğunu yaşayarak öğrenmiş olmamız.”

YÖK’ün, sosyal bilimleri çoğunlukla batılı kaynakları tefsir etme işine dönüştürdüğünü belirten Prof. Dr. Göregenli, “YÖK’ün islah edilebilir bir sistem ve kurum olduğunu düşünmüyorum. Bütünüyle kaldırılmalı. Bütün tarafların etkin katılımıyla yeni bir - belki de birden fazla- üniversite anlayışının tartışmaya açılması, icat edilmesi ve uygulanması gerek” diye konuştu.

/ İZMİR

08.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Fransızlar bile başörtüsü yasağına karşı

  Niye bekletiliyor?

  Ecevit, 11 Kasım’da defnedilecek

  AİHM faturası 1 ayda 1 milyon euro

  Bot: Türkiye AB’ye ‘siyasî sinyal’ göndermeli

  Prodi: Müzakereler devam etmeli

  Gözler Brüksel’de

  Ağar: Türkiye daha demokrat olmalı

  YÖK’ün ıslahı imkânsız

  Darbe Anayasası Türkiye’nin önünde engel

  Yeni rektörleri YÖK belirleyecek

  Afetzedelere yardım sözü

  Sarıyer’de selin yaraları sarılıyor

  Ramazanda yoksulları kucakladık

  Otelini selzedelere açtı

  Büyükşehir burs sonuçları açıklandı

  Arınç: Fransa'nın Cezayir'de yaptıkları soykırımdır

  Ege’de tatbikat var

  13 ilin afet bölgesi olması için kanun teklifi

  İstanbul’da deprem tatbikatı

  Vatandaşlar grip salgınına karşı uyarıldı

  Zapatero, “Medeniyetler İttifakı” için geliyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004