Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 16 Kasım 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Çocuğun geleceği kitapla şekillenir

Çocuk Kitapları Haftası münasebetiyle düzenlenen “Kitap Şenliği”, Can Kardeş okuyucuları ile ailelerini buluşturdu. Can Kardeş Dergisi Yayın Koordinatörü Demirhan Kadıoğlu çocuk dergiciliğinde bir ekol olan Can Kardeş dergisi ve benzeri yayınlar hakkında bilgi verdi.

Yeni Asya Ankara Sosyal Grup Hanım Okuyucuları tarafından düzenlenen program Sağlık-İş Sendikası konferans salonun gerçekleştirildi. Sunuculuğunu Bilal Doğanyiğit ve Betül Çamlıbel’in yaptığı program Kur’ân-ı Kerim okunmasıyla başladı.

Daha sonra kürsüye gelen Can Kardeş Dergisi Yayın Koordinatörü Demirhan Kadıoğlu çocuk dergiciliğinde bir ekol olan Can Kardeş dergisi ve benzeri yayınlar hakkında bilgi verdi.

Can Kardeş dergisinin 1980’ten itibaren kesintisiz yayın yaparak bu sahada iddialı ve sorumlu bir yayıncılık örneği sergilediğine dikkat çeken Kadıoğlu, Türkiye’de çocuk yayıncılığının gelişim sürecinde dinî muhtevadan kaçıldığını, ahlâkî değerlerin yüzeysel bir bakışla ele alındığını, aile olgusuna gerekli hassasiyetin gösterilmediğini söyledi.

Dinî, milli, ahlâkî ve moral değerlerin çocuk eğitimindeki rolünün inkar edilemez bir gerçek olduğuna işaret eden Kadıoğlu, “Çocuğun çevresiyle sağlıklı ilişkiler kurabilmesi, kişiliğini geliştirmesi, ailesine ve topluma karşı sorumluluk duygusu taşıması ancak bu değerler sayesinde mümkündür. Öyleyse bunların çocuğa kazandırılması gerekmektedir. İşte Can Kardeş 1980’de ilk sayısını çıkararak, o günden bu güne yayın hayatını sürdüren en yaşlı çocuk dergisidir” dedi.

Çocuğa ait olduğu toplumun, mensup olduğu dinin terbiye ve ahlâk esaslarını belirleyen dergi hüviyetini korumak amacında olduklarını belirten Kadıoğlu, “Risale-i Nur ekseninden ayrılmadan, zaman zaman Sözler’deki hikayeleri masal tadında vererek çocuklarımıza bu asra bakan eserleri mümkün olduğu kadar verebilmenin çabası içindeyiz. Dergimizde çocuğun eğitimi, temel bilgiler şeklinde aktarılmakta, bilmece/bulmaca, oyun gibi sayfalar cazip hale getirilerek okuma ihtiyacı karşılanmaktadır” şeklinde konuştu.

Dinleyicilerin sorularını da cevaplayan Kadıoğlu, kitapların çocukların hayatındaki yeri, iyi bir okuyucu olma ve derginin tanıtımını yapma hususlarında da tavsiyelerde bulundu.

Konuşmadan sonra slayt gösterisi, Gülümse Çocuk Korosunun söylediği ilahiler ve sergilenen skeçler de izleyicilerin yoğun ilgisini çekti.

Programın sonunda gıda ve kitap satışı yapılırken Can Kardeş Yayınları yazarlarından Nurefşan Çağlaroğlu da kitaplarını imzaladı.

Tuba DURAK / ANKARA

16.11.2006


 

Amacımız, çocuktaki entelektüel heyecanı ortaya çıkarmak

Kaknüs Yayınları Editörü Seda Darcan Çiftçi, entelektüel heyecanın çocukluktan itibaren varolduğuna inanarak yola çıktıklarını ve çocuklarda bunu ortaya çıkaracak iyi çocuk kitapları yapmak istediklerini söyledi.

Dünya Çocuk Kitapları Haftası dolayısıyla bir toplantı düzenleyen Kaknüs Yayınları, yayınevi bünyesinde çıkarılan çocuk kitaplarını tanıttı. Kızkulesi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen basın toplantısında Kaknüs Çocuk’un ortaya çıkış amacını anlatan ve yeni kitaplarıyla, hedefleri hakkında bilgi veren Kaknüs Yayınları Editörü Seda Darcan Çiftçi, amaçlarının, çocuklarda var olan entelektüel heyecanı ortaya çıkarmak ve desteklemek olduğunu söyledi.

Yeni kitapları arasında bulunan Benim Ailem, Benim Hayatım ve Benim İnancım adlı üç çalışmanın ‘dünyaya açılma’ fikrini çocukların dünyasında bir macera tutkusuna dönüştüren kitaplar olduğunu belirten Çiftçi, “Bu kitaplarımız, dünyaya açılma, farklılıklardan yola çıkarak yeni zenginlikler çıkarma, özgür düşünce adımları kazandırıyor” dedi.

ÇOCUK HAKLARINI ÖNCE BÜYÜKLER BİLMELİ

Benim Ailem’de, dünya genelinde seksen çocuğun aileleriyle çektirdiği fotoğrafların yeraldığını ve aileyi temsil eden bir çocuğun ağzından ailesinin günlük hayatıyla ülke hakkında bilgiler verildiğini anlatan Çiftçi, “Benim Hayatım kitabını ise dünya çocuk hakları haritası diye tanımlayabiliriz” dedi. Birçok yetişkin insanın çocuk haklarının neler olduğunu sıralayamadığını ifade eden Çiftçi, çocuk hakları konusunda öncelikle ailelerin bilgilenmesi gerektiğini vurguladı ve “20 Kasım Çocuk Hakları Günü çerçevesinde bunlar tekrar gündeme gelmeli” şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARIN HAYATINDA DİNİN ANLAMI

Benim İnancım adlı kitabında da dünya dinlerinin çocukların bakış açısıyla açıklandığını söyleyen Çiftçi, “Pratikte dinin ne anlama geldiğinin çocukların hayatından örnekler gösterilerek anlatıldığı bu kitabı hazırlarken, anlatılan dinlerin Türkiye’de yaşayan mensuplarıyla redakte ettik” dedi. Evrenselliği aşılayan kitaplar çerçevesinde hazırlanan bu serinin dokuz yaşından itibaren okunabileceğini belirten Çiftçi, daha küçük yaştaki çocukların da anne baba rehberliğinde incelemekten mutluluk duyduklarını belirtti.

Kaknüs Çocuk Yayınları arasında beş yaşından itibaren okunması için yayınladıkları hikaye kitaplarının amacının da çocukların sınır tanımayan, zengin ve renkli hayal dünyalarını ortaya çıkarmak olduğunu belirten Çiftçi, Acil Servis Hastanesi, Yalayıp Yutmak İçin Hikayeler ve Kemirmek İçin Hikayeler adlı hikaye kitaplarının orijinal fikirleri ve sıcak resimleriyle çocukların ilgisini çektiğini ve canlı tuttuğunu ifade etti. Çiftçi, karakter eğitimine çerçevesinde 3 yaş ve üzeri çocuklar için hazırladıkları Cemile serisinin de aynı sıcaklığı yansıttığını vurguladı.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

16.11.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004