Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 29 Aralık 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bu meclis cumhurbaşkanını seçer

TBMM Başkanı Bülent Arınç, eski Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun sözleri hakkında araştırma yapmaya gerek olmadığını belirterek, ‘’Bu düşüncelerin, çok yanlış, hukuka, anayasal hukuka ve Meclis İçtüzüğüne çok aykırı olduğunu söylemek istiyorum. Böyle bir ekstrem düşünce, nasıl olur da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı yapmış bir insanın kaleminden çıkar? Doğrusu merak ediyorum. Şaşkınlığım halen de geçmiş değil’’ dedi.

Arınç, NTV Ankara Temsilcisi Murat Akgün’ün, gündemdeki konulara ilişkin sorularını cevapladı.

Eski Yargıtay Başsavcısı Sabih Kanadoğlu’nun, Meclisin cumhurbaşkanı seçmesi için 367 milletvekiliyle toplanması gerektiği yönündeki iddialarıyla ilgili soruyu, Arınç, şöyle cevapladı: ‘’Biz Meclis çalışmalarıyla ilgili olarak elimizdeki dokümanı her zaman kullanırız. Geçmişte nasıl uygulamalar yapıldı, tutanaklara bakarız. Kanunlar çıkarken hangi madde üzerinde ne konuşulmuş, sorulara sayın bakan ne cevap vermiş, o cevap üzerine uygulama nasıl yapılmış, tezkereler nasıl gelmiş geçmiş, RTÜK ve Sayıştay seçimleri nasıl yapılmış, cumhurbaşkanı seçimi nasıl yapılmış? Bunların hepsi elimizin altındadır. Bunlar gizli de değildir. Bunlar internet aracılığıyla Meclisin sitelerinden izlenebilir.’’

Sabih Kanadoğlu’nun sözleri üzerine özel bir inceleme ve araştırma yaptırmadığını belirten Arınç, ‘’Elimizin altında olan bir şey için herhangi bir kimseden bir şey istememiz mümkün değil. Sayın Kanadoğlu’nun sözleri hakkında araştırma yapmaya gerek yok’’ dedi.

“..ARGÜMAN BULMAK ZORUNDA HİSSEDİYOR’’

Kanadoğlu’nun 26 Aralık tarihli yazısını incelediğinde, yazıyı yazmasının amacını, ön satırlarda fazlasıyla söylediğini belirten Arınç, şöyle konuştu: ‘’Sayın Kanadoğlu’na göre, bu meclis cumhurbaşkanı seçmemelidir. Ve bu cumhurbaşkanı, kesinlikle AKP içinden, hele Sayın Başbakan olmamalıdır.

Böyle bir kabulle yola çıktığı için buna argüman bulmak zorunda hissediyor kendisini. Hiç akla gelmeyecek bir iddiayla ortaya çıkıyor.

Eğer bu iddiayı ortaya atan siz ya da bir başkası olsaydı kimse üzerinde durmaz, hatta bununla ilgili program bile yapmaz, bu konuyu bir başkasına sorma ihtiyacı bile duymazdık.

Bu meclisin cumhurbaşkanı seçemeyeceği konusunda bugüne kadar çok gayret sarf edenler oldu. ‘Kamusal alanda başörtüsü olur mu’ dediler, artık o tükendi. ‘Bu Meclis yaşlandı, meşruiyeti tartışmalı’ dediler, o da bitti. ‘Başörtülü eşle bu iş olmaz’ dediler, en sonunda pek çok itiraflarla ‘Biz eşin başörtüsüyle değil, kafaların içiyle meşgulüz’ demeye başladılar. Argümanlar tek tek tükeniyor. Şimdi yeni şeyler bulmak lazım. Yeni iddialar ortaya atmak lazım... Bu iddialardan bir tanesi de Kanadoğlu’nun yazdığı yazılar oldu.’’

‘’CUMHURBAŞKANI SEÇİMİ ÇOK AÇIK’’

Cumhurbaşkanı seçiminin de çok açık olduğunu belirten Arınç, ‘’İki kere iki dört. Buna beş, altı diyenler çok yanlış yaparlar. Hele hele bazı anayasa hukukçularının, kimi siyasetçilerin, bu işin üzerine kendilerini atmalarına da gerek yok. Sonunda herkesin gülmesine yol açarlar’’ diye konuştu. Arınç, cumhurbaşkanı seçiminde Meclisin işleyişini şöyle anlattı:

‘’Meclisin toplanarak çalışmaya başlayabilmesi için Anayasanın 96. maddesi, üçte biri, yani 184 kişinin mevcudiyetini şart koşmuş. Ben başkanlık yapıyorum; baktım içerde kalabalık var, yoklama yapmadan toplantıya başlayabilirim. Baktım, az insan var veya birisi toplantı yeter sayısı istedi, yoklama yaparım. 184’ü bulduğum zaman toplantıyı açarım. Ne yaparsanız yapın, 184’ten başka toplantı yeter sayısını gösteren Anayasa hükmü yok. Bir karar alacaksınız, ‘kanun çıkaracaksınız’ demiyorum kafalar karışmasın.

Diyelim ki Cumhurbaşkanı seçimine başlayacağız, bakacağım 184 kişi varsa toplantıyı açacağım. Oylama gizli oy suretiyle yapılacak zaten. Anayasanın 102. maddesi de cumhurbaşkanının nasıl seçileceğini öngörmüş. İlk turda 367 oyu öngörmüş, nitelikli çoğunluk. Son iki turda da 276’yı öngörmüş, o da nitelikli çoğunluk. 184’le toplantıyı açacağım ama belki içeride 503 kişi var. Benim için önemli olan, 184 kişiyle toplantıyı açabilmek. Oylamaları yapacağım, 367’nin altında çıkarsa tekrarlayacağım, sonra 276’da karar kılacağım. 20 gün içinde yapacağım, 4 turda 276’yı bulamazsam zaten sonucu belli, Meclis seçime gidecek. Bugüne kadar böyle oldu, bugüne kadar böyle bir iddiayı kimse ileri sürmedi.’’

CHP’NİN OYLAMAYA KATILMAMASI

Arınç, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın ‘’Başbakan aday olursa oylamaya katılmayacağız’’ sözlerinin hatırlatılması üzerine, ‘’184’le başlayacağız, iki defa 367’yi arayacağız, iki defa da 276 arayacağız. Kimse o kişi, cumhurbaşkanı seçilecek, ilân edilecek ve görevine başlayacak. Bu iş de bitecek’’ dedi.

İşin sorumluluğunun kendisinde olduğunu vurgulayan Arınç, Meclisin, cumhurbaşkanını seçmek için 16 Nisanı beklediğini söyledi. Arınç, ‘’Önce adaylar, sonra seçim. Bunda hiçbir tartışma yok’’ diye konuştu.

Arınç, yazılanların, çizilenlerin, ‘’16 Nisana kadar daha başka şeylerin de konuşulacağının’’ belirtisi olduğunu ifade ederek, Kanadoğlu’nun görüşünün, hukukî hiçbir değeri olmadığını savundu.

Bugüne kadar bu konunun hiç iddia edilmediğine dikkati çeken Arınç, ‘’Böyle bir seçim yapıldığı takdirde Anayasa Mahkemesine gitmek ve bunu iptal ettirmek de mümkün değildir. Zorlamalarla bu işi çıkmaza sokmak isteyenleri biraz insafa, biraz akla, biraz hukuk mantığına dâvet ediyorum’’ dedi.

/ ANKARA

29.12.2006

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Arafat’ta vakfe heyecanı

  KAMUSAL ALAN

  Cezayir Risâle-i Nur okuyor

  İşçi memur ayrımına hayır

  2007 kayıp yıl olmasın

  Bakan Çelik’in tazminat talebine red

  Yaşar Öz sınırdışı edildi

  Kar geçit vermiyor

  Karayolları bayrama hazır

  Kur sıkıntısı devam ediyor

  Filistinliler oyuna gelmemeli

  İzmir ‘marka kent’ olacak

  Bu meclis cumhurbaşkanını seçer

  Cumhurbaşkanını halk seçsin

  Ali Coşkun: Çok iş yaptık, kıskanıldık

  Kasap adayları ter döktü

  Çocuklardan silâh karşıtı kampanya

  158 öğrenci ve öğretmen zehirlendi

  Bayramda ulaşım yine ücretsiz

  Doğu'da Sibirya soğukları

  Sigarayı Bırakma Polikliniği

  Memurluk için başvurular başladı

  Çocuklar karın tadını çıkarsın

  Bebekleri soğuktan koruyun

  Yatırmatik ile kurbana eziyet edilmeyecek

  Mina’da yeni hastahane

  Hasankeyf’e kardan gelinlik

  Tatlı siparişleri arttı

  60 kiloluk kabak


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004