Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

İş dünyası endişeli

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı, bazı olumlu gelişmelerin yaşanmasına rağmen, cari açık, dış ticaret açığı ve enflasyon gibi kronik sorunların devam ettiğini belirterek, seçim yılı olan 2007 yılının herkes açısından zorlu geçeceğini, seçimlerin piyasaların nabzını yükselteceğini, bu nedenle iş dünyası olarak endişeli olduklarını söyledi.

TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Ankara Sheraton Otelinde başladı. Toplantının açılış konuşmasını yapan TİM Başkanı Oğuz Satıcı,yüzde 9,65 olan yıllık enflasyonun bir başarı olmadığını belirterek, ‘’Enflasyonda yüzde 5 hedef koyup, yüzde 9,65 ile yılı bitirenlerin ortaya çıkıp (biz başarısız olduk) diye kendilerini ifade etmeleri gerekiyor’’ dedi.

Oğuz Satıcı, 2006 yılına ilişkin yaptığı değerlendirmede, geçen yıl sermaye girişi ve ihracat rakamları gibi bazı olumlu gelişmelerin yaşanmasına rağmen, cari açık, dış ticaret açığı ve enflasyon gibi kronik sorunların devam ettiğini söyledi. 2006 yılının yaklaşık 86 milyar dolar ihracatla kapatıldığını ve son yıllarda alışılageldiği gibi bu alanda yeni rekorların kırıldığını kaydeden Satıcı, bununla birlikte ithalat oranlarının da rekorlara koştuğunu ifade etti.

Geçen yıl Ocak-Kasım döneminde ithalatın bir önceki yıla göre yüzde 19 artışla 125 milyar dolar seviyesine çıktığını anlatan TİM Başkanı, yüksek ithalat sebebiyle ortaya çıkan dış ticaret açığının da yine kronik hale gelen cari açığa açılan en önemli pencere olduğunu söyledi.

Türkiye’nin cari açıkta da rekorlara doymadığını kaydeden Satıcı, bu kadar yüksek cari açığın ekonomide kırılganlık yarattığını ve ülkenin küresel dalgalanmalardan daha çok zarar görmesine sebep olduğunu savundu.

Geçen yıl ciddi miktarda yabancı sermayenin ülkeye çekilmesiyle cari açığın finanse edildiğini, 2007’de cari açığın finansmanında çok daha zor günlerin Türkiye’yi beklediğini ifade etti.

İhracat camiası olarak geçmiş yıllarda olduğu gibi 2007, 2008 ve 2009’da da çalışmaya, Türkiye için değer üretmeye devam edeceklerini belirten Satıcı, bu konuda en büyük ihtiyaçlarının rekabet edebilir düzeye çıkmak olduğunu söyledi. İhracatçıları rekabetçi yapabilmek için planların, programların mutlaka ve mutlaka revize edilmesi gerektiğini kaydeden Satıcı, ‘’Biz hepimizin aynı gemide olduğumuzu biliyoruz. Fakat bazıları sadece kendi gemilerinde insanların olduğunu görüyor’’ diye konuştu.

“2007 ZORLU GEÇECEK’’

Seçim yılı olan 2007 yılının herkes açısından zorlu geçeceğini anlatan TİM Başkanı Satıcı, seçimlerin piyasaların nabzını yükselteceğini, bu nedenle iş dünyası olarak endişeli olduklarını söyledi. Son 4 yıldır yaşanan siyasi istikrarın Türkiye için fırsat olduğunu kaydeden Oğuz Satıcı, iş dünyası olarak istikrarlı zeminin devam etmesini arzu ettiklerini kaydetti.

TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türk Eximbank, Gümrük Müsteşarlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Ro-Ro Gemi İşletmecileri ve Kombine Taşımacılar Derneği, İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi ve ihracatçı birliklerinin temsilcilerinin katılımıyla başladı. Toplantıda, ihracatın sorunları ve çözüm önerileri, dış ticarete ilişkin sorunlar, gümrüklerle ilgili sorunlar, ihracatın finansmanı ve maliyetler gibi konular tartışıldı.

/ ANKARA

09.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İş dünyası endişeli

  AESOB Başkanı Barışık: Esnaf zor günler geçiriyor

  Cari açık niye arttı?

  Petrolde iç kaynaklar gün yüzüne çıkarılsın

  Kayıtdışının büyüklüğü bilinmiyor

  Hazine, bu hafta dış borç servisi yapacak

  Yalıtım sektörü büyüyor

  Rusya, Avrupa'ya petrol akışını kesti

  Vergi iadesi devam etmeli

  Sahte fiş verene hapis cezası gelebilir


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004