Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Karagöz’ün içi boşaltıldı

UNIMA Türkiye Millî Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, “Gölge oyununun içi o kadar boşaltıldı ki, bir tek anaokulu öğrencileri izler oldu. Karagöz ve Hacivat gibi değerlerimizi içeriklerini kaybetmeden korumak zorundayız” dedi.

Uluslararası Kukla ve Gölge Oyunu Birliği (UNIMA) Türkiye Millî Merkezi, geleneksel gölge oyununu yaşatmak ve genç kuşaklara aktarmak amacıyla Hacivat ve Karagöz’ün klasik oyunlarının görüntülerini arşivledi.

Merkez, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle hayata geçirdiği proje kapsamında 12 klasik oyunu, 3 gölge oyunu ustasının yorumuyla 2 kopya olarak filme aktardı.

UNIMA Türkiye Millî Merkezi Başkanı Mevlüt Özhan, merkezin geleneksel gölge oyununu yaşatmak ve genç kuşaklara tanıtmak amacıyla projeler geliştirdiğini söyledi. Geleneksel san’atın en renkli ögelerinden olan Karagöz-Hacivat oyununun, çoğunlukla doğaçlama olarak sahnelendiğini kaydeden Özhan, ancak genç ustaların yetişmemesi sebebiyle klasik haline gelen oyunların giderek unutulmaya başladığına dikkati çekti.

Özhan, Karagöz oyununun yaşatılması için klasiklerin belgelenmesi gereğini duyduklarını belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle bu hayali gerçeğe dönüştürdüklerini söyledi.

Mevlüt Özhan, gölge oyunu ustaları Metin Özlen, Orhan Kurt ve Tacettin Diker’in sahnelediği 13 klasik oyunun filme alınarak ölümsüzleştirildiğini kaydetti. Maddî imkânsızlık nedeniyle filmlerin 2 kopya olarak hazırlandığını ifade eden Özhan, bir kopyanın UNIMA Türkiye Millî Merkezi’nde kalacağını diğerini ise Kültür ve Turizm Bakanlığı arşivlerine göndereceklerini bildirdi.

Özhan, proje kapsamında “Mal Çıkarma”, “Ferhat İle Şirin”, “Karagözün Ağalığı”, “Balık”, “Mandıra Sefası”, “Karagözün Bekçiliği”, Karagözün Pehlivanlığı”, “Salıncak”, “Hain Kahya”, “Kayık”, “Sahte Esirci”,

“Kanlı Kavak”, “Ters Evlenme”, “Cinli Yazıcı” ve “Kanlı Nigar” adlı eserlerin filme alındığını söyledi.

Gölge oyununun CD ve DVD halinde piyasada satışını yapabilmeyi de arzu ettiklerini ifade eden Özhan, “Maddî destek bulursak bu filmleri çoğaltarak satışa sunmak istiyoruz. Çocuklara ve yetişkinlere yönelik versiyonlar hazırlanabilir. Güncel oyunlar sahnelenebilir. Bu yolla geleneksel sanatımızın yeniden keşfedileceğine ve sahip çıkılacağına inanıyoruz” dedi.

Bayrağı genç nesiller devralmalı

Özhan, geleneksel gölge oyunlarını bilen ve uygulayan ustaların artık çok yaşlandıklarını, bayrağı genç kuşaklara devretmek istediklerini belirterek, bunun için üniversitelerin san’at eğitimi veren fakültelerinde bölümler açılmasını istediklerini söyledi. Usta-çırak ilişkisiyle yetişen gençlerin tüm çabalarına karşın, gölge oyununun akademik eğitim ortamına taşınması gerektiğini vurgulayan Özhan, bunun Karagöz ve Hacivat’ı geleceğe aktaracak yol olduğunu söyledi.

Özhan, yeterli eğitimi almamış kişilerin uygun olmayan ortamlarda gösteri yapmalarını da eleştirerek, “Gölge oyununun içi o kadar boşaltıldı ki, bir tek anaokulu öğrencileri izler oldu. Karagöz ve Hacivat gibi değerlerimizi içeriklerini kaybetmeden korumak zorundayız” diye konuştu.

09.01.2007


 

Müzik kültürümüz alt üst oldu

Folklor araştırmacısı Hamit Çine , “Millet olarak zengin olan kültürel değerlerimize gereken önemi vermiyoruz. 1990 yıllarında çıkan pop müzik furyası müzik kültürümüzü alt üst etti” dedi.

Televizyon ekranlarında ve yöresel folklor ve halk oyunları yarışmalarında Eklemedir Kocakonak, Ormancı, Çökertme ve Kütahya’nın Pınarları türküleri ile zeybek oynayanları görünce kendisini gülmekten alamadığını belirten folklor araştırmacısı ve Türk Halk Müziği (THM) Sanatçısı Hamit Çine (81), devletin televizyonu TRT’de bile türkü okuyan sanatçıların türküleri aslına uygun okumadıklarını söyleyerek tepki gösterdi.

Ormancı, Çökertme, Kütahya’nın Pınarları ve Eklemedir Kocakonak türküleri ile zeybek oynayanları müzik ve kültür cahili olarak niteleyen folklor ve halk müziği araştırmacısı Hamit Çine, Anadolu’da kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılan türkülerin ana sütü kadar saf ve temiz olduğunu ifade etti. Türkülerin yöresel ağzını kimsenin bozmaya hakkı olmadığını belirten Çine, yetkililerin son yıllarda müzikte yaşanan kültür erozyunu ve kültürel yozlaşmaya bir an önce son vermesi gerektiğini ifade etti. Hamit Çine, “Eline mikrofon alan san’atçıyım diye 70 milyonun karşısında türkü okuyor. Okuduğu türkü bir milletin bin yıllık müzik kültür dokusunu mahvediyor. Televizyon ekranlarında türkü okuyanların çoğu bir müzik aletini çalması bilmeyen kişiler. Bir de bunlara san’atçı deniyor ya, o zaman işte ifrit oluyorum. Adam Ormancı ve Çökertme türküsü ile zeybek oynuyor; güler misin ağlar mısın. Bu kadar da cahillik olmaz ki kardeşim,” diye konuştu. 60 yıldır Anadolu’yu karış karış gezerek folklor ve halk müziği araştırmacılığı yaptığını, İstanbul, Ankara ve İzmir Radyosu’nda uzun yıllar çalıştığını ve Ege Üniversitesi Devlet Türk Müziği Konservatuarı’nda dersler verdiğini ifade eden Çine, dünyanın değişik yerlerinde yapılan müzik yarışmalarında Türkiye adına katılan yarışmacıların otantik müzik aletleri ve Anadolu’ya özgü eserlerle katılması gerektiğini savundu. Çine, 1984’te İngiltere’de yapılan 29 ülkenin otantik müzik yarışmasında Türkiye’nin Üç Telli Bağlama (cura) resitali ile dünya birincisi olduğunu söyledi. Araştırmalarını Teke yöresi folklor, halk oyunları ve müziği üzerine yoğunlaştırdığını bildiren Çine, cura çalmada Türkiye’de ve dünyada iki efsane ismin Burdurlu Faik İnce ile 3 yıl önce hayatını kaybeden Fethiyeli Ramazan Güngör olduğunu kaydetti.

Çine, “Millet olarak zengin olan kültürel değerlerimize gereken önemi vermiyoruz. 1990 yıllarında çıkan pop müzik furyası müzik kültürümüzü alt üst etti. Türkülerimiz Anadolu insanının öz malıdır ve herkes bulduğu yerde sahip çıkmalıdır. Müzikte yerelden evrenseli yakalamanın yolu da kendi değerlerimize sahip çıkmaktır” dedi.

09.01.2007


 

Mehmet Akif İnan'a vefa

Şair ve fikir adamı Mehmet Akif İnan vefatının 7. yılında İzmir’de anıldı. Eğitimciler Birliği Sendikası İzmir Şubesi, şair, fikir adamı ve aynı zamanda MEMURSEN konfederasyonunun kurucusu Mehmet Akif İnan’ı vefatının 7. yılında düzenlediği bir törenle andı.

Eğitim, bürokrasi ve siyaset camiasından yoğun bir ilgi gören törende Akif İnan’ın hayatı, fikirleri ve kişiliği üzerine konuşmalar yapıldı.

Programa Katılan İzmir Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu fikir dünyasının ve ideallerinin oluşumunda gençlik yıllarında okuduğu Akif İnan’ın önemli bir yer tuttuğunu, gençliği arkasından taşıyan bir insan olarak İnan’ın örnek bir şahsiyet olduğunu ve kendisini rahmetle andığını belirtti. İl Millî Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan da, İnan’ın arkadaşı olması münasebetiyle onunla olan anılarını katılımcılarla paylaştı. Eğitimciler Birliği Sendikası İzmir Şube Başkanı Abdurrahim Şenocak ise, “Akif İnan’ın şairliği, fikir ve edebî eserleri yanında en büyük eserlerinden birisi de sivil toplum bilincinin şekillenmesinde önemli bir yeri ve farkı olan, bugün yüz binleri aynı çatı altında toplayan Eğitimciler Birliği Sendikası ve MEMURSEN konfederasyonudur. Bu durum şairin yalnızca bir fikir adamı olmaktan öte aynı zamanda bir eylem insanı olduğunun da göstergesidir” dedi. Program içerisinde bir konferans veren Prof. Dr. İbrahim Emiroğlu; şairin şiirlerinden yola çıkarak bir fikir ve dâvâ adamı analizi yaptı. Şaire ait eserlerinde seslendirildiği programın sonunda sendikanın düzenlemiş olduğu “Unutamadığım Öğretmenim” adlı hatıra yarışmasında ödül alan öğretmenlere de ödülleri takdim edildi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen yarışmada il birincisi olan eserler kitap olarak yayınlanıyor.

Yeni Asya / İZMİR

09.01.2007


 

Bozüyük’te kitap şenliği

Bilecik’in Bozüyük İlçesi’nde açılan Kitap Şenliği büyük ilgi görüyor. Bozüyük’te Hükümet Konağı karşısı eski Toprakbank’ın yerinde açılan Kocatepe Kitap ve Kültür Galerisi büyük talep görüyor.

İnternetten sipariş vererek uygun fiyatlarla kitap alıp okuma listesinde 8. sırada yer alan Bozüyük’te açılan Kitap Şenliği vatandaşlara ucuz kitap alma imkânı sağlıyor. Bütün kitapların 3,95 YTL’den satışa sunulduğu Kitap Şenliği öğrencilerin, öğretmenlerin, öğrenci velilerinin ve kitap okumayı sevenlerin akınına uğradı. Kitap Şenliğinde ilköğretim 100 temel eser, cep kitapları ve hikaye kitapları 1 ytl, tüm güncel romanlar, OKS, ÖSS, KPSS, LES, DGS ve hazırlık kitapları da 3,95 liradan satışa sunuluyor.

09.01.2007


 

Safranbolu Kent Tarihi Müzesi açılışa hazır

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde yapımı tamamlanan Kent Tarihi Müzesi açılış için Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’u bekliyor.

Kurban Bayramı tatili için şehre gelen turistlerin gezebilmeleri amacıyla açık tutulan müzenin resmi açılışını, şubat ayı içinde Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’un yapması bekleniyor. Restorasyonu tamamlanan ve Kent Tarihi Müzesi olarak hizmet verecek olan eski Hükümet Konağı’nı, yılbaşı ve Kurban Bayramı nedeniyle ilçeye gelen çok sayıda turist gezdi. Büyük bölümü tarihi ve yöresel eşyalarla donatılan müzenin zemin katı ise Safranbolu Esnaf ve Sanatkarlar Odası bünyesindeki zanaatkarlar tarafından lonca sistemiyle oluşturuldu. Müzenin bir odası ise Safranbolu evlerinin baş odası şeklinde düzenledi. Diğer eksiklerin ise şubat ayına kadar giderileceği belirtildi.

09.01.2007


 

Kütüphane isteğine sanal ortamda destek

Eğitim gönüllüsü bir vatandaşın, internette açtığı ‘’www.kardesinisec.com’’ adresli web sitesi aracılığıyla kitap isteyen çocuklar için başlattığı ‘’Kütüphane Kuruyoruz’’ kampanyasıyla çeşitli illerde yaklaşık 70 kütüphane kurulduğu bildirildi.

Site kurucusu fotoğraf san’atçısı Cengiz Tünay, fotoğraf ağırlıklı şehir kitapları çalışması için Diyarbakır’da bulunduğu sırada çaresiz insanları görünce, ‘’kardeşten kardeşe giden bir dost eli olmalıdır’’ düşüncesiyle kurduğu, www.kardesiniseç.com web sitesinin amacına ulaştığını söyledi.

Tünray, kurduğu web sitesinde, özellikle doğu illerinde görev yapan öğretmenlerden, öğrencilerin kütüphane olmadığı için bir takım sıkıntılar yaşadığını öğrenince, bu soruna sanal ortamda çözüm aramaya karar verdiklerini belirtti.

Türkiye’de zor şartlar altında okuma mücadelesi veren çok sayıda öğrenci bulunduğunu bu site aracılığıyla öğrendiğini vurgulayan Tünay, ‘’Kulaklarımızda kütüphane çığlığını hissedince, öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kitap bağışı kampanyası başlattık. Bu kampanya kapsamında kesinlikle para kabul etmiyoruz. Sadece ihtiyaç sahiplerine gönderilmek üzere bağışlanan kitapları alıyoruz’’ dedi. Tünay, bu tür kampanyalarla sosyal kalkınmanın, paylaşmanın ve dayanışmanın güçlendirileceğine değinerek, ‘’Şimdiye kadar bir çok ilde 70’e yakın kütüphane kurduk. Vatandaşların desteği ile kütüphane sayısı her geçen gün artacaktır’’ diye konuştu.

/ MERSİN

09.01.2007


 

Hocayı binlerce kişi ziyaret etti

Nasreddin Hoca’nın Konya’nın Akşehir ilçesindeki türbesi, 2006 yılında 36 bin 300 yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edildi.

Akşehir Belediyesinden edinilen bilgiye göre, Nasreddin Hoca Türbesi, yaz aylarında olduğu kadar kış aylarında da ilgi görüyor. 2006 yılında 36 bin 300 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği türbeye girişte, 1 YTL ücret alınıyor.

2005 yılında resmî rakamlara göre yaklaşık 30 bin kişinin ziyaret ettiği türbeye gelen turist sayısı, geçen yıl yüzde 21 oranında artış gösterdi. Yetkililer, türbeye en fazla ziyaretçinin Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği’nin düzenlendiği Temmuz ile Ağustos ayında geldiğini söyledi.

/ AKŞEHİR

09.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004