Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Bush’un son kumarı

İngiliz halkının yüzde 34’ünün Irak’taki şiddetin asıl sebebi olarak ABD Başkanı George Bush’u gördüğü, İngiltere Başbakanı Tony Blair’i yaşananlardan sorumlu tutanların oranınınsa sadece yüzde 3 olduğu bildirildi.

İngiltere’de yayımlanan The Times gazetesi, Populus araştırma kuruluşu tarafından geçen hafta sonunda yapılan anketin sonuçlarını yayımladı.

Ankete katılanların sadece yüzde 4’ünün, Irak’taki şiddet için İran’ı, yüzde 2’sinin de Suriye’yi suçladığı dikkati çekti. İngiliz halkının yüzde 22’sine göre, Irak’ta bugünkü şiddet ve istikrarsızlık Irak halkının kendi suçu. Yüzde 12’lik bir kesime göreyse sorumluluk El Kaide’nin. Yüzde 4’lük bir kesime göre de geçen hafta idam edilerek öldürülen devrik lider Saddam Hüseyin’in bugün yaşananlarda büyük payı var.

Halkın yüzde 31’i, İngiliz askerlerinin durum gerektirdiği sürece Irak’ta kalmasını istediğini belirtirken, yüzde 60’lık bir kesimse askerin bir an önce çekilmesinden yana görüş bildirdi.

BUSH, 20 BİN EK ASKER GÖNDERECEK

Bu arada, ABD Başkanı George W. Bush’un, Irak’a yaklaşık 20 bin ek asker göndermeyi planladığı bildirildi.

Cumhuriyetçi Senatör Gordon Smith, Beyaz Saray’da katıldığı toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, “Başkan’ın, tahminine göre yaklaşık 20 bin askerin daha Irak’a gönderilmesi yönünde karar aldığını” söyledi.

Smith, Başkan Bush’un, kendisine ve diğer senatörlere Irak’a ek asker gönderme planının, Irak Başbakanı Nuri El Maliki’den kaynaklandığını söylediğini aktardı.

Bu arada, The Guardian gazetesi, ABD Başkanı George Bush’un eli kulağında olan yeni Irak stratejisinin ülkede rekor düzeye çıkan ölümlerin gölgesinde kalacağını belirtti. Gazeteye göre Irak Sağlık Bakanlığı’nın verileri, Irak’ta geçen yıl yaklaşık 23 bin kişi öldüğünü ortaya koyuyor. Bu ölümlerin dörtte üçü yılın ikinci yarısında yaşandı. Guardian, Bush’un “Son Irak kumarı” olarak nitelediği yeni önerilerde Irak’a 20 bin takviye asker gönderilmesini ve bir milyar dolarlık istihdam programı devreye konulmasını gündeme getireceğini belirtiyor.

Gazete, yeni stratejisine uygun atamalar yapan Bush’un açıklamasında Irak Başbakanı’na mezhepler arası şiddeti durdurması için ültimatom vereceğini belirtiyor.

/ LONDRA

10.01.2007


 

Top artık Rum tarafında

Lefkoşa’da Lokmacı barikatındaki üst geçit dün yıkıldı. KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat ve Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Lefkoşa Türk Belediyesi ekipleri tarafından yapılan yıkım çalışmalarını yerinde izledi. Türk tarafının iyi niyetle üst geçidi kaldırma kararı aldığını ve üzerine düşeni yaptığını belirten Murat, “Bugünden itibaren top Rum tarafındadır” dedi. “Yine elimizi uzattık ve sıkılmasını bekliyoruz” diyen Murat, Rum tarafının da karşı duvarı yıkması gerektiğini kaydetti.

Lefkoşa’da Lokmacı barikatındaki üst geçidin yıkıldı. Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları, yıkım sırasında yaptığı açıklamada üst geçidin yıkım çalışmaların akşama tamamlanacağını ve sökülen malzemelerin belediye deposuna taşınacağını söyledi. Bulutoğulları, malzemelerin tamir edildikten sonra Lefkoşa’daki Atleks Sanverler Ortaokulu’nun önüne monte edileceğini bildirdi.

KKTC İçişleri Bakanı Özkan Murat ve Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Lefkoşa Türk Belediyesi ekipleri tarafından kompresör ve iş makineleri kullanılarak yapılan yıkım çalışmalarını yerinde izledi. Özkan Murat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türk tarafının iyi niyetle üst geçidi kaldırma kararı aldığını söyledi. Türk tarafının üzerine düşeni yaptığını belirten Murat, “Bugünden itibaren top Rum tarafındadır” dedi.

“Yine elimizi uzattık ve sıkılmasını bekliyoruz” diyen Özkan Murat, Kıbrıs Rum tarafının karşı duvarı yıkması gerektiğini kaydetti. Rum tarafı duvarı yıkmadığı sürece Lokmacı kapsının açılamayacağına işaret eden Murat, sivil toplum örgütleri ve topyekûn olarak, Rum tarafının duvarı yıkmadığını dünya kamuoyuna anlatmak gerektiğini belirtti.

Özkan Murat, bir soru üzerine, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı ve askerle tam bir uyum içinde olduklarını ve sorun bulunmadığını ifade ederek, bu aşamadan sonra bunları konuşmanın gereği olmadığını kaydetti.

Türk tarafının barış ve iki toplum arasındaki iyi ilişkilerin gelişmesi için elinden geleni yaptığını, Rum tarafının ise gerginlik meydana getirdiğini kaydeden Raşit Pertev, “Biz üzerimize düşeni yaptık. Şu andan itibaren top Rum tarafındadır. Burada bir geçiş noktası açılmazsa bunun sorumluluğu Rum tarafında olacaktır” diye konuştu.

Kapının açılmasıyla Lefkoşa’da bir canlanma yaşanacağını, Rum tarafının bunu istemediğini belirten KKTC Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Raşit Pertev, Rum tarafının Kıbrıs Türkünün ekonomik kalkınmasını istemediğini söyledi. Pertev bir soru üzerine, Rum yönetimi Diplomatik Büro Sorumlusu Tasos Conis ile yeni yılda yoğun bir görüşme sürecine gireceğini ifade ederek, BM Genel Sekreteri’nin Siyasî İşlerden Sorumlu Yardımcısı İbrahim Gambari’nin başlattığı sürecin canlanmasını ve hayata geçmesini umut ettiğini kaydetti. Üst geçidi yıkma çalışmalarına bölge esnafı ve basın yoğun ilgi gösterdi. Bazı televizyon kanalları, yıkım çalışmalarını canlı yayınladı.

Pertev, Türk tarafının Lokmacı kapsının açılması için çok çalıştığını, Rum tarafının üst geçidi bahane gösterdiğini anlatarak, “şimdi o bahanenin ortadan kaldırıldığını” söyledi.”Üst geçit bir duvar değil, geçiş içindir” diyen Pertev, “Biz köprüyü kaldıracağız dedik, bugün kaldırıyoruz. Bugünden itibaren top Rum tarafındadır” ifadesini kullandı. Türk tarafının kapının açılması için uğraş verirken, Rum tarafının kılını bile kıpırdatmadığını anlatan Pertev, “Karşımızdaki ucube duvarı kaldırması gerekiyor” dedi.

YIKIM ÇALIŞMALARI

YAKLAŞIK 200 BİN YTL'YE MAL OLACAK

KKTC ile Güney Kıbrıs arasında yeni bir geçiş noktası açılması düşünülen Lefkoşa’nın Lokmacı bölgesinde yapılan üst geçidin kaldırılması çalışmaları, uzun süren tartışmaların ardından bugün başladı. Lefkoşa Türk Belediyesi tarafından başlatılan yıkım çalışmalarını izlemek üzere çok sayıda yerli ve yabancı basın mensubu Lokmacı’ya toplandı. Polis de bölgede geniş güvenlik tedbirleri aldı.

Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğulları, kararın herkese “hayırlı” olması dileğinde bulunarak, yıkım çalışmalarının yaklaşık 200 bin YTL’ye mal olacağını açıkladı. KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, sözcüsü Hasan Erçakıca aracılığıyla 28 Aralıkta yaptığı açıklamada, “Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum taraflarının, 2007 yılının ilk çeyreği içinde kapsamlı çözüm müzakerelerini başlatma kararlarına ve iki halkın işbirliği duygularının geliştirmesine yardımcı olmak amacıyla, Lokmacı Kapısının açılmasına engel olduğu ileri sürülen üst geçidin kaldırılmasına karar verdiğini” açıklamıştı.

/ LEFKOŞA

10.01.2007


 

Papadopulos memnun olmadı

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Lokmacı barikatının Türk tarafında bulunan üst geçidin yasa dışı olduğunu iddia ederek, Türk tarafının köprüyü yıkmasının bir iyi niyet jesti olmadığını savundu.

Köprünün yıkımına karşılık Rum tarafından bir karşılık beklenmemesi gerektiğini ifade eden Papadopulos, KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ın, ‘’Kıbrıs sorununun çözümü konuları üzerinde karar alma durumunda’’ olmadığını iddia etti. Rum haber ajansına göre, emekli memurların toplantısında konuşan Papadopulos, Lokmacı barikatındaki üst geçidin yıkılmasına ilişkin gelişmelerle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine şunları söyledi:’’Gelişmeler bizi üzdü çünkü muhatabımızın güvenirliliği zarar gördü. Sanıyorum Sayın Talat Kıbrıs sorununun çözümü konuları üzerinde karar alma durumunda değildir. Dolayısıyla beklenti içinde olmamız zordur. Köprü konusunda da dikkatli olmalıyız. Türk tarafının yasa dışı köprüyü yıkma yükümlülüğü bize bir imtiyaz olarak sunulmamalı ve bizden karşılığında bir şey beklenmemelidir. Bu konuda çok açık olmalıyız. Dolayısıyla konunun tümü, ‘sahte’ devletin yönetiminin geçerliliği konusuna dönüşmemelidir.’’

/ LEFKOŞA

10.01.2007


 

ABD Somali'ye saldırdı

Amerikan askerlerinin hava saldırısına maruz kalan Somali’de çok sayıda kişi öldü. Somali hükümetinden bir kaynak, ABD’nin güneydeki Hayo köyüne AC130 tipi uçakla düzenlediği saldırıdan sonra bölgede “çok sayıda ölü” olduğunu belirterek, 1998’de Kenya ve Tanzanya’daki Amerikan elçiliklerine düzenlenen saldırılardan ötürü aranan kişilerin hedefler arasında olduğunu açıkladı.

ABD’nin, terörle mücadele operasyonları gerekçesiyle 3 savaş gemisini tuttuğu Somali kıyıları açıklarına en son gönderdiği uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower’dan kalkan savaş uçaklarının, Somali üzerinde uçuşlara başladığı bildirdi. ABD Donanması Beşinci Filosunun üslendiği Bahreyn’deki Amerikalı donanması sözcüsü Chalie Brown, Somali kıyılarındaki 3 savaş gemisinin yanına bölgeye Umman Denizi’nden gönderilen Eisenhower’dan kalkan uçakların, Somali üzerinde istihbarat toplamak üzere uçuşlara başladığını açıkladı. Brown, uçak gemisinin bölgede ne kadar kalacağını bilmediğini ifade ederek, ‘’gerektiği sürece orada kalacağız’’ dedi.

ABD’nin Somali’de El Kaide militanlarını hedef aldığı ifade edilen bir hava saldırısı düzenlemesinden sonra yapılan Amerikan donanması açıklamasında, ‘’Somali’de hızla gelişen olaylara bağlı olarak’’ Umman Denizi’ndeki uçak gemisi USS Dwight D. Eisenhower’ın, Somali kıyılarına gönderildiği bildirilmişti.

Açıklamada, uçak gemisinin ‘’hava gücünü gerektiren bir durum’’ için doğrudan Somali kıyıları açıklarında bulanacağı kaydedilmiş, ancak dünkü hava saldırısında Eisenhower’daki uçakların kullanılıp kullanılmadığı belirtilmemişti.

Öte yandan Somali Devlet Başkanı Abdullahi Yusuf, ABD’nin El Kaide zanlılarına karşı hava saldırısı düzenlemeye hakkı olduğunu söyledi.

Yusuf, başşehir Mogadişu’da düzenlediği basın toplantısında, ‘’ABD’nin Kenya ve Tanzanya’daki elçiliklerine saldırı düzenleyen terör zanlılarını bombalamaya hakkı olduğunu’’ ifade etti. Somali hükümetinden bir kaynak, Amerikan askerlerinin ülkedeki El Kaide militanlarını hedef alan hava saldırısında çok sayıda kişinin öldüğünü bildirmişti.

ABD’nin, güneydeki Hayo köyüne AC-130 tipi uçakla düzenlediği saldırıdan sonra bölgede “çok sayıda ölü” olduğunu belirten kaynak, saldırının hedefleri arasında 1998’de Kenya ve Tanzanya’daki Amerikan elçiliklerine düzenlenen saldırılar sebebiyle aranan kişilerin bulunduğunu söylemişti.

/ DUBAİ/MOGADİŞU

10.01.2007


 

Saddam’a dair yeni görüntüler

Devrik Irak lideri Saddam Hüseyin’in asıldıktan sonraki halini gösteren yeni bir video görüntüsü internette yayınlandı.

Baas Partisi yanlısı bir internet sitesinde “Ölümsüz şehit, Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in yeni filmi” başlığıyla yayınlanan 27 saniyelik görüntülerin, Saddam Hüseyin asıldıktan kısa bir süre sonraya ait olduğu ve cep telefonuyla çekildiği belirtiliyor. Kamera başına yaklaşırken kefenin çekildiği, devrik liderin başı ve boynunun görüldüğü görüntülerde, başın anormal bir şekilde 90 derece sağa döndüğü belli oluyor. Görüntülerde Saddam’ın boynundaki yaralanma, kan izleri ve yüzündeki kırmızı lekeler dikkat çekiyor. Devrik Irak lideri, Duceyl dâvâsından suçlu bulunarak 30 Aralık’ta şafak vakti asılmıştı.

/ BAĞDAT

10.01.2007


 

Barroso ve Bush Türkiye’ni üyeliğini görüştü

ABD Başkanı George W. Bush ile görüşmek üzere ABD’nin başkenti Washington’da bulunan Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, Bush ile Türkiye’nin AB müzakerelerindeki son durumu da ele aldıklarını söyledi.

Beyaz Saray’daki resmî temaslarının ardından AB’nin Washington Temsilciliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Barroso, “AB adına Türkiye’nin AB üyeliği meselesini Başkan Bush ile görüşmemde gündeme getirdim. Bilindiği gibi Romanya ve Bulgaristan’ın da katılımıyla AB, 27 üyeye sahip oldu. Genişleme ve entegrasyon çok büyük önem kazandı. Şu ana kadar başarıyla yürütüldü. Başkan Bush’a AB’nin bundan sonraki adımıyla ilgili bilgi verdim” diye konuştu.

/ WASHINGTON

10.01.2007


 

Blair Irak’a tecavüz suçundan yargılanıyor

İngiliz Channel 4 televizyonu, ülkesini Irak savaşına sürükleyen Başbakan Tony Blair’in Uluslararası Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasını içeren oyunu 15 ocakta yayınlayacak.

Daha önce ‘’ABD Başkanı Bush’un Ölümü’’ adlı hayal oyununu yayınlamış olan televizyonun sözcüsü Gavin Dawbon, “Olan bitenin aydınlatılmış kısımlarının karanlıklara gömülmesini anlatan bu oyun kara mizah gibi görünse de aslında ciddî’’ dedi.

/ LONDRA

10.01.2007


 

İsrail yeni patron mu arıyor?

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, kendisi için “geçmişine dönüş fırsatı” olduğunu söylediği Çin ziyaretine başladı. Olmert, ağırlıklı olarak İran’ın nükleer programını ele alacağı 3 günlük resmî ziyaretine bugün Pekin’e gelerek başladı.

Olmert’in geldiği sırada Pekin Başşehir Havaalanı’nda olağanüstü güvenlik tedbirleri alındı. Bugün askeri törenle karşılanacak Olmert, Büyük Halk Sarayı’nda Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao ve Başbakan Wen Jiabo ile birer görüşme yaparak iki ülke arasında yapılacak anlaşmaların imza törenine katılacak. Olmert’in yapacağı görüşmelerde, İran’a yaptırımlar uygulanmasını sağlayan BM Güvenlik Konseyi kararına verdiği destekten ötürü Çin yönetimine memnuniyetini aktarması bekleniyor. Olmert’in ayrıca Çinli liderlerle Filistin, Suriye ve Lübnan konularını da görüşeceği kaydedildi.

/ PEKİN

10.01.2007


 

İmama yakartop muamelesi

ABD’nin geçen hafta sınır dışı ettiği Ohio’nun en büyük camisinin imamı Favaz Damra, İsrail iç güvenlik servisi Şin Bet tarafından tutuklandı.

Şin Bet’ten yapılan açıklamada, 46 yaşındaki Nablus doğumlu Damra’nın, İsrail’in yasa dışı örgüt listesinde bulunan İslami Cihad’la bağlantısı sebebiyle tutuklandığı belirtildi.

Açıklamada, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi. 1980’lerin ortasında ABD’ye göç eden Damra, 1994’te vatandaşlık için başvuru yaptığı sırada İslâmî Cihad ile ilişkilerini gizlediği gerekçesiyle 2004 Haziranında suçlu bulunarak tutuklanmış ve sınır dışı edilmesine karar verilmişti.

ABD’de terörist örgüt listesine alınan İslâmî Cihad ile ilişkileri hakkında yalan söylediği için suçlu bulunan, Ohio eyaletinin en büyük camisi olan Parma’daki Cleveland İslâm Merkezinin imamı Damra, sınır dışı edilerek doğum yeri Batı Şeria’ya gönderilmişti.

Damra, Perşembe günü Ürdün’den Batı Şeria’ya geçmiş, ardından ailesi İsrail tarafından tutuklandığını savunmuştu.

/ KUDÜS

10.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004