Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

2007 bıçak sırtında geçecek

Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Malatyalı, ‘’Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinde yavaşlama ile birlikte değerlendirildiğinde, 2007 yılının Türkiye için bıçak sırtında geçeceğini söylemek gerekiyor’’ dedi.

Malatyalı, yeni yılın ilk meclis toplantısında, 2007 yılının Türkiye için nasıl bir yıl olacağına ilişkin tahminlerde bulunabilmesi için 2006 yılının verilerine bakılması gerektiğini ifade etti.

Cari işlem açığının Türkiye’nin en büyük sorunu olduğunu belirten Malatyalı, Türkiye’nin cari açığının çok yüksek olduğunu ve millî gelirin yüzde 9’una dayandığına dikkat çekti. Malatyalı, ekonomik göstergelerin de iç açıcı olmadığını vurgulayarak, iki seçimin yapılacağı 2007 yılının, ülke için kritik bir yıl olacağı görüşünü savundu.

Hükümetin 2006 yılı enflasyon hedefini yüzde 5 olarak belirlendiğini, ancak özellikle Mayıs-Haziran döneminde dalgalanmanın etkisiyle yükselen enflasyonun bu hedefe ulaşmayı olanaksızlaştırdığına işaret eden Malatyalı, enflasyonda hedefin ikiye katlanmasına rağmen, yine de yılı tek haneli enflasyon rakamıyla kapatabildiklerini söyledi.

Son beş yılda Türkiye’nin arka arkaya yüksek bir büyüme oranı yakaladığını ve bunun Türkiye’nin ekonomik istikrar yolunda attığı adımların, küresel sermaye akımları ile desteklenmesi sayesinde gerçekleştiğini ifade eden Malatyalı, ‘’Avrupa Birliği ile üyelik müzakerelerinde yavaşlama ile birlikte değerlendirildiğinde, 2007’inin Türkiye için bıçak sırtı geçeceğini söylemek gerekiyor. Ekonomik göstergeler ise umut verici değil. Böyle de olsa 2007’inin Türkiye için iyi bir yıl olacağını temenni ediyorum’’ görüşünü dile getirdi.

/ ÇORUM

10.01.2007


 

Elektrik özelleştirmeleri seçim sonrasına kaldı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik özelleştirmeleri, dağıtım özelleştirmeleri gibi son derece hayatî önemdeki bir konunun seçim öncesinde aceleye gelmemesini istediklerini ve bu konulardaki özelleştirmelerin Kasım ayında yapılacak genel seçimler sonrasına kaldığını bildird

Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığında düzenlediği basın toplantısında, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) tarafından hazırlanan ‘’Türkiye Enerji Atlası’’ hakkında bilgi veren Güler, sonrasında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

Basın mensuplarının elektrik dağıtım özelleştirmelerinde erteleme veya iptal gibi bir konunun gündemde olup olmadığını sormaları üzerine Bakan Güler, bu konudaki detaylı açıklamaların Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) tarafından yapılacağını belirterek, fakat aceleye gelmemesi için bu konudaki özelleştirmelerin seçim sonrasına kaldığını ifade etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın şehircilik açısından altyapıya büyük önem verdiğini, bu konuda da Türkiye’de ciddî bir altyapı sorunu bulunduğunu kaydeden Güler, Başbakan Erdoğan’ın elektrik altyapısının Enerji Bakanlığı tarafından yapılmasını arzu ettiğini ifade etti.

/ ANKARA

10.01.2007


 

Fındıkçı geçen yılı unutmak istiyor

Fındık Üreticileri Sendikası (FINDIK-SEN) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, 2006 yılının Türk fındığı ve fındık üreticisi açısından karanlık bir yıl olarak geride kaldığını öne sürdü.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Yaşar, 2006 yılının fındık üreticileri için hiç de iç açıcı geçmediğini belirtti. 2006 ürünü arz fazlası fındığın piyasadan çekilmesine rağmen fındık fiyatlarında düşüş yaşandığını kaydeden Yaşar, Hükümet tarafından 2006 ürünü fındık alımı için görevlendirilen Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) ise yaptığı uygulamalarla üreticileri mağdur ettiğini iddia etti.

2006 yılının Türk fındığı ve fındık üreticisi için karanlık bir yıl olarak geride kaldığını savunan Yaşar, bir önceki ihracat sezonunda kentali (100 kilogram) 920 dolar olan fındık fiyatının, bu sezon 451 dolara gerilediğini, iç piyasada fındık fiyatlarının 7 YTL’den, 1 YTL 8 YKr’ye düştüğünü ve bunun sonucunda ülke ekonomisinin zarara, fındık üreticisinin de gelir kaybına uğradığını ifade etti. FINDIK-SEN Genel Başkanı Kutsi Yaşar, fındıkta yaşanan sorunların çözülmesi için üretici ve fındıkla ilgili kurum ile kuruluşların birlikte mücadele etmesi gerektiğinin altını çizdi.

/ GİRESUN

10.01.2007


 

Bakü, Rusya’ya petrol ihracatını durdurdu

Azerbaycan petrol şirketi SOCAR, Rusya’nın Novorosiisk Limanı’na Bakü’den yapılan sevkiyatın 2007’nin ilk altı ayı için durdurulduğunu duyurdu.

SOCAR İhracat Başkanı Mukhtar Babayev, yaptığı açıklamada, Azerbaycan enerji santrallerinin, elektrik üretimini karşılaması için petrol kullanacağını kaydederek, Rusya’dan alımı durdurulan doğalgaz açığının bu şekilde kapatılacağını kaydetti. Azerbaycan petrol şirketi sözcüsü de, “Novorosiisk’ye yapılan petrol ihracatını durdurduk. Nisan ayından itibaren Şah Deniz’den çıkacak doğalgazı piyasaya vermeye başlayabileceğiz. Bundan sonra da petrol talebinde azalma olacağını umuyoruz. 2007’nin ikinci altı ayı için de ihracat yeniden gözden geçirilecek” dedi. SOCAR Novorosiisk Limanı’na aylık 85 bin ton petrol sevkiyatı yapıyordu.

/ MOSKOVA

10.01.2007


 

Avrupa: Petrol krizi yaşamayız

Sanayileşmiş 26 ülkeye enerji danışmanlığı hizmeti veren Uluslararası Enerji Ajansı, Avrupa’nın, Belarus üzerinden geçerek Rus petrollerini Batı Avrupa’ya taşıyan Druzhba Boru Hattında yaşanan kesintiyle başa çıkabilecek durumda olduğunu bildirdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA), Avrupa petrol piyasasının, yaşanan petrol kesintisiyle başa çıkabilecek durumda olduğunu bildirdi. Sanayileşmiş 26 ülkeye enerji danışmanlığı hizmeti veren Ajanstan yapılan açıklamada, Avrupa’nın, Belarus üzerinden geçerek Rus petrollerini Batı Avrupa’ya taşıyan Druzhba Boru Hattı’nda yaşanan kesintiyle başa çıkabilecek durumda olduğunu bildirdi. Ajans, şu an için (kesintinin) herhangi bir ülkenin rafinerisi üzerinde etkisi olmadığını, nihaî kullanıcılara ulaşan ürünün kesilmesi gibi bir tehdidin bulunmadığını ifade etti. Uluslararası Enerji Ajansı, kesinti konusunda ‘’çabuk ve kesin bir çözüm’’ istediklerini vurguladı.

Rusya, önceki gün Belarus’u Druzhba Boru Hattından illegal yollarla petrol almakla suçlayıp Batı Avrupa’ya petrol taşıyan hattaki akışı kesmişti. Rus Boru Hattı tekeli Transneft de ülkesinin ‘’Belarus’un illegal olarak boru hattından petrol almasıyla’’ kesintiye zorlandığını açıklamıştı.

/ MOSKOVA

10.01.2007


 

Renault yatırımlarını sürdürüyor

Renault Dış İlişkiler Başkanı Yardımcısı ve Euromed Başkanı Luc Alexandre Menard, Bursa’da yeni bir araç üretme kararı aldıklarını belirterek, ‘’Clio’nun yeni versiyonu bir tek burada üretilecek’’ dedi.

Menard, Renault Grubu 2006 değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Renault’un Türkiye ile ilgili aldığı kararları açıkladı. Menard, mühendislik ve araştırma konusunda Oyak-Renault’ya verilen işlerin artırılması için bir mühendislik geliştirme merkezi oluşturulduğunu belirterek, yerlileştirme oranını artırmayı planladıklarını, yüzde 80’e çıkarmayı düşündüklerini söyledi.

Menard, ‘’Üçüncü kararımız, yeni bir araç bundan sonra Bursa’da üretilecek. Clio’nun yeni bir versiyonu bir tek burada üretilecek. Ayrıca, Bursa’da yeni bir dizel motor da üretilecek’’ dedi. Oyak Renault fabrikasının kapasitesinin artırılacağını, saatte 40 olan araç üretimini 60’a çıkaracaklarını bildiren Menard, bin kişinin daha, gündüz çalışacağını bildirdi.

/ İSTANBUL

10.01.2007


 

Maliye’de fatura-fiş alarmı

Gelir İdaresi Başkanlığı, halen TBMM gündemindeki Gelir vergisi kanununda değişiklik öngören yasa tasarısında da yer alan vergi iadesinin kalkmasıyla birlikte, alış verişlerde yurt çapında kapsamlı vergi denetimleri başlatıyor.

Gelir İdaresi Başkan Vekili Osman Arıoğlu, vergi denetim kadrolarının bu ay ve Şubat ayında, tümüyle fatura fiş denetimlerine yönlendirileceğini söyledi. Arıoğlu, hafta sonundan itibaren Türkiye çapında yaygın ve yoğun vergi denetimlerine başlanacağını ve bu denetimlerde işletme sahiplerine “fatura fiş verdin mi’’, vatandaşa da “fişini aldın mı’’ sorusunun yöneltileceğini ifade etti.

Vergi düzeninin oturtulmasının vergi kayıp ve kaçağı ile mücadelede hayati öneme sahip olduğuna dikkati çeken Arıoğlu, şöyle konuştu: “Alım satımlarda satıcıların fatura-fiş kesmesi kadar, vatandaşların da fişini istemesi gerekiyor. Vatandaş fişini alsın almasın, alım sırasında malın KDV’sini ödüyor. Fişini-faturasını almadığında bu KDV satıcının cebine kalıyor. KDV’nin satıcının cebi yerine devletin kasasına girmesi ve tekrar vatandaşa dönmesi için mutlaka vatandaşlarımızın da belgesini istemesi zorunlu bulunuyor. Yaygın ve yoğun vergi denetimlerinde sadece işletmelerin fiş verip- vermediğine değil, vatandaşların da belgesinin alıp almadığına bakılacak. Fişini vermeyen işletmeye 139 YTL, almayan vatandaşa ise bunun 5’te 1’i kadar (27,8 YTL) ceza uygulanacak.’’

/ ANKARA

10.01.2007


 

Emisyon hacmi azaldı

Dolaşımdaki kâğıt para miktarını gösteren emisyon hacmi, önceki gün 723 milyon 525,7 bin YTL azalarak 23 milyar 432 milyon 791,8 bin YTL olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası verilerine göre, emisyon hacmi 5 Ocak Cuma günü 24 milyar 156 milyon 317,5 bin YTL düzeyinde idi. Bu arada, önceki gün interbank işlemleriyle piyasadan 308 milyon 805,9 bin YTL, açık piyasa işlemleriyle de 1 milyar 589 milyon 625,7 bin YTL çekildi.

/ ANKARA

10.01.2007


 

İhracat hedefi 100 milyon dolar

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ihracatta bu yıl sonu için konulan 100 milyar dolarlık hedefin ‘’kritik bir kütle’’ olduğunu belirterek, ‘’Bu kritik kütleyi hep beraber aşacağız inşaallah’’ dedi.

Ankara Sheraton Oteli’nde gerçekleştirilen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantısının ardından akşam yemeği verildi. TİM Başkanı Oğuz Satıcı’nın ev sahipliğindeki yemeğe, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker ile bazı üst düzey bürokratlar ve ihracatçılar katıldı.

Yemekte kısa bir konuşma yapan Tüzmen, 2007’de ihracat için 95 milyar dolar olan program hedefini, TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu Toplantısında 100 milyar dolara çıkardıklarını hatırlattı. 100 milyar dolarlık yıl sonu hedefinin kritik kütle olduğunu kaydeden Tüzmen, bu kritik kütlenin hep birlikte aşılabileceğini söyledi.

Hükümet ve ihracatçılarla beraber ihracatta 3 haneli rakamlara rahatlıkla ulaşılabileceğine inandığını kaydeden Tüzmen, ‘’Enflasyonu tek haneye düşüreceğiz, ihracatı da 3 haneye hep beraber çıkaracağız’’ diye konuştu.

/ ANKARA

10.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004