Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Arınç ve Ağar: Seçim sistemi değişmeli

Seçim kanunlarındaki değişiklik önerilerini iletmek üzere TBMM Başkanı Bülent Arınç’ı ziyaret eden Ağar, temsilde adalet anlamında, istikrarı bozmadan, ülke barajını düşürmeden, baraj konusunda yüzde 4 veya 5’leri kabul ederek “Türkiye milletvekilliği” getirilmesi gerektiğini söyledi. Arınç da, Türkiye’nin, yüzde 9,5 oy alan bir partinin 3-4 milyon oyunun boşa gittiği bir seçim sistemini taşıyamadığını belirtti.

DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, seçim kanunlarındaki değişiklik önerilerini iletmek üzere Arınç’ı makamında ziyaret etti.

Ağar, ülkenin kendi demokratikleşmesini kendi iradesiyle var eden bir meclise sahip olmanın gereğini her zaman hissettiklerini söyledi. Ağar, temsilde adalet anlamında, istikrarı bozmadan, ülke barajını düşürmeden, baraj konusunda yüzde 4 veya 5’leri kabul ederek “Türkiye milletvekilliği’’ getirilmesiyle bu sıkıntının ortadan kaldırılabileceğini söyledi.

Bu konuda Arınç’ın inisiyatifiyle, Mecliste görüş birliği sağlanabileceğini dile getiren Ağar, şöyle konuştu:’’Milletin arzuladığı, kendi milletvekilini seçen iradeye sahip olabilmesi bakımından, kendisini listede, en az, seçilecek adayın 2 misli kadar bir alternatif takdim edilerek, milletin kendi mebusunu seçebileceği, iradeyi ortaya koyabileceği bir sistemi de yeniden var etmek gerekir.’’

Mehmet Ağar, kimlik numaralarıyla seçmen kartlarının örtüşmesi gerektiğine de işaret ederek, bunun yeterli altyapısı olmaması halinde, seçime katılım oranının düşük olabileceği uyarısında bulundu.

TBMM Başkanı Arınç da Ağar’ın, kendisine seçim kanunlarında değişiklik önerilerini içeren bir mektup gönderdiğini belirterek, bu değişiklikler arasında Türkiye milletvekilliği ve tercihli oy sisteminin yer aldığını söyledi.Yönetimde istikrar kadar, temsilde adaletin, ‘’gerekli, olmazsa olmaz’’ olduğuna olan inancını dile getiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye, şu anda en son DYP örneğinde yaşandığı gibi yüzde 9,5 oy alan bir partinin 3-4 milyon oyunun boşa gittiği bir seçim sistemini taşıyamıyor. Ancak yönetimde istikrar açısından barajların muhafazasında ihtiyaç varsa, tartışılır. O zaman başka argümanlarda temsilde adaleti mutlaka yerine getirmemiz gerekir.

Yarın AİHM’in veya başka bir mercinin, Türkiye’ye ‘bunu yap’ demesi karşısında yapmak, ağrımıza gider. Kendi imkanlarımız, şartlarımız ve inancımız doğrultusunda, temsilde adaleti sağlamamız gerekiyor.’’

Teklif gecikmiş bir fırsat

Ağar’ın teklifini ‘’gecikmiş bir fırsat’’ olarak nitelendiren Arınç, ancak bunun yapılabileceğini vurguladı. Arınç, milletvekili seçilme yaşının 25’e indirilmesi ve Seçim Kanununun önemli maddelerinin kısa sürede değiştirilmesini, buna örnek olarak gösterdi. Arınç, diğer partilerin de Ağar’ın bu teklifini değerlendirebileceğini vurgulayarak, ‘’Anayasa değişikliği, hem de seçim kanunlarında bu iki konunun ve buna bağlı olacak birkaç noktanın süratle gerçekleştirilebileceğini ümit ediyorum, bunda yarar görüyorum, destekliyorum. Umarım diğer partiler de bu konuda duyarlı davranırlar’’ diye konuştu. 1991 seçimlerinde tercihli oy sisteminin uygulandığını belirten Arınç, şöyle hatırlatan Arınç parlamento dışındayken veya seçimden önce bunları konuşmanın kolay olduğunu, ancak Parlamentoya girdikten sonra bunların gerçekleştirilemediğini söyledi.

/ ANKARA

10.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türk işçi taşıyan uçak Bağdat’ta düştü

  Erdoğan: Irak’ta oldu bittiye hayır

  Arınç ve Ağar: Seçim sistemi değişmeli

  Kur’ân kurslarının artması sevindirici

  İlköğretim din dersi müfredatı yenilendi

  Egemen Bağış: AB konusunda eskisi kadar istekliyiz

  Türkiye’nin AB üyeliği sürrealist

  YSK'da 6 üyelik boşalıyor

  Gençliğin imanı tehlike altında

  Ege Denizi ve Muğla sallandı

  Kardeşliğin güzelliğini hissettik

  Cuma günü yağış geliyor

  Bugün “Çalışan Gazeteciler Günü”

  Trafik cezaları günlük gönderilecek

  Şoförler, “sigorta reformu” istiyor

  Bolu Dağı Tüneli 23 Ocak’ta açılacak

  Sezer İtalya'da

  Kış mevsiminde üzüm yetişti


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004