Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Yönetmen: Herşey muhteşem bir san’atla yaratılmıştır

Risâle-i Nur Enstitüsü Ankara Şubesi tarafında düzenlenen programda “Risâle-i Nur ve San’at” konulu bir seminer veren Yönetmen Osman Gökmen, Allah’ın her varlığı muhteşem zinetlerle yarattığını söyledi.

İnsanoğlunun san’ata ilgi duymasının san’ata karşı kayıtsız kalamamasının altında yatan sebebin yaratılmışların yaratılışında yüksek bir san’at iradesinin olmasından kaynaklandığını vurgulayan Gökmen, seminerde şunları söyledi:

“Yaşadığımız evrende durmaksızın hiçten hadsiz sayıda sanatlı mahlûklar vücuda getirilmekte. San’at varlıkların ve eşyanın yaratılışında bulunmakta.

“Risâle-i Nur’da yer alan ‘…madem bilmüşahade her vakit hiçten nihayetsiz sühuletle, nihayetsiz sanatlı masnular vücuda geliyor’ ve ‘çünkü en ehemmiyetsiz ve en küçük zannettiğimiz mahlûklar, bazen san’at ve hilkat cihetinde en büyüğünden daha büyük olur. Sinek tavuktan sanatça daha ileri gitmezse de geri de kalmaz...’ ifadeleri kâinata göz gezdiren her akıl ve şuur sahibinin ilk dikkatini çekenin Allah’ın yarattığı her varlığı alelade, sıradan, özensiz ve değersiz olarak değil kâinatın enva-ı acaib zinetlerle süslendirildiğini görmektedir.

“İşte böylesine mucizane benzersiz ve yüksek bir değerde yaratışın sebebi ise masnuları yaratandaki şiddetli güzel yapma iradesi ve süsleyerek yaratma kastından kaynaklanmaktadır. “Ve bilmüşahade şöyle tahsinat, tezyinat onların Saniinde gayet şiddetli bir irade-i tahsin ve kasd-ı tezyin var olduğunu gösterir” cümlesi bunu ifade eder.

“Aynı şekilde buna bağlı olarak böylesi süsleme ve bezemenin ardında ise bizzarure “O Sanide san’atına karşı kuvvetli bir rağbet ve kudsî bir muhabbet olduğunu gösterir.”

“Bu ise bu kâinat içerisinde insana özel bir yer ve istisnai bir konum vermektedir. İnsanın ve bütün şuur sahiplerinin böylesi bir yaratış karşısındaki misyonu ise “masnuatı yaldızlayana mezaya ve mehasine, mevcudatı ışıklandıran letaif ve kemalata karşı “Sübhanallah,” “Maşallah,” “Allahuekber” diyerek istihsan ve takdirini beyan etmek”tir.

“İşte buna biz “kulluk” diyoruz. Bu kulluğu ise şahsı ve hayatı ile en üstün derecede yansıtan ise Fahr-ı Kâinat Efendimiz olmuş. Dolayısı ile sanata ve Sania karşı insan ve insanın en şereflisi olan Peygamber-i Zişan Efendimiz kayıtsız kalmamış. Kalamamış. “Sübhanallah,” “maşallah,” “Allahuekber” diyerek semavatı çınlattırmış. “Ve Kur’ân’-ın nagamatı ile kâinatı velveleye verdiren, istihsan ve takdir ile tefekkür ve teşhir ile, zikir ve tevhid ile ber ve bahri cezbeye getiren O” olmuş.”

Yeni Asya / ANKARA

10.01.2007


 

İlber Ortaylı’yı anlattılar

Beşiktaş Belediyesi Kültür San’at Platformu tarafından düzenlenen ‘’Ustalara Saygı’’ faaliyetlerinin yeni yıldaki ilk konuğu Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı tarihçi yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı oldu.

Ortaylı’nın hayatının anlatıldığı dia gösterisiyle başlayan gecede konuşan tiyatro san’atçısı Zeliha Berksoy, anne ve babasıyla dost oldukları Prof. Dr. Ortaylı ile 60’lı yıllarda tanıştıklarını ve uzun yıllar süren samîmî bir dostluk kurduklarını söyledi.

Annesi ressam Semiha Berksoy’un, henüz bir öğrenciyken tanıdığı Ortaylı’dan çok etkilendiğini ve onun bir dahi olduğunu dile getirdiğini vurgulayan Zeliha Berksoy, ‘’İlber’in bir bilim adamı olarak en büyük özelliği ruhunun da bir bilim adamı olması. Kendini okumaya son derece hasreden bir insan, aklını da ruhunu da bilime verebilmiş bir insan...’’ diye konuştu.

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer de esprili bir dille yaptığı konuşmasında Prof. Dr. Ortaylı’nın pek çok alanla ilgilendiğini ifade ederek, ‘’Ortaylı’yla sonunda meslektaş da olduk’’ dedi.

Çok yönlülüğüyle insanları şaşırtan Prof. Dr. Ortaylı’nın çok çabuk öğrenmek gibi inanılmaz bir yeteneğinin bulunduğunu da dile getiren Ölçer, Ortaylı’nın tarih bilimini bu kadar geniş kitlelere sevdirmesindeki başarısına hayran olduğunu ifade etti.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ise 1970’li yıllarda tanıştığı Ortaylı’yla 1990’lı yıllardan itibaren sık sık görüşme fırsatı bulduklarını söyledi.

Prof. Dr. Hatemi, İlber Ortaylı’nın hem çalışkan, hem üstün yetenekli, hem dürüst, hem de esprili bir insan olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Ortaylı da sahneye gelen dostlarının hakkında anlattıklarını zaman zaman gülerek keyifle izledi.

10.01.2007


 

Reşat Nuri’nin evinin 500 üyesi var

İzmir Konak ilçesindeki Reşat Nuri Güntekin’in evinin kütüphaneye çevrilmesinden sonra üye sayısı 500’e ulaştı. Evdeki raflarda, çeşitli kurum ve kişilerin armağan ettiği yaklaşık 3 bin kitap bulunuyor.

Güntekin’in “Çalıkuşu” ve “Dudaktan Kalbe” isimli romanlarını yazdığı, Bozyaka semti Kilimcitepe mevkiindeki evi Konak Belediyesi tarafından restore edilerek kitaplık haline getirildi. Öğrencilerin ve genç okuyucuların buluşma noktası olarak açılmasının ardından özellikle ilköğretim öğrencilerinin akınına uğrayan kitaplığın üye sayısı 500’e ulaştı. Bozyaka ve çevresindeki 32 ilköğretim okulundan gelen çocuklar, kitaplıkta hem ders çalışıyor ve ödev hazırlığı yapıyor hem de diğer kitaplardan faydalanıyor.

Konak Belediye Başkanı Muzaffer Tunçağ, Reşat Nuri Güntekin Çocuk Kitaplığı’na Balçova ve Gaziemir gibi çevre ilçelerden de gelenler olduğunu belirterek, “Üyelerimiz arasında 5 yaşında anaokulu öğrencileriyle üniversite öğrencileri de var.” dedi.

Başkan Tunçağ, eksiksiz bir Reşat Nuri eserleri listesinin okuyucularla buluştuğunu, çocuk kitaplığına gelenlerin yazarın eserlerini okuyabildiğini ve ayrıca hayat öyküsünü içeren bir belgesel filmi de seyredebildiğini anlattı. Tunçağ, kitaplığın kapılarının okumak ve araştırma yapmak isteyen bütün gençlere açık olduğunu ifade etti.

10.01.2007


 

Hasankeyf ödeneğinin yarısı iade

Hasankeyf’te 2006 yılı arkeolojik kurtarma kazıları kapsamında yürütülen çalışmalar için gönderilen ödeneğin yarısı kullanılmadığı için geri gönderildi.

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürü Selahattin Ortaboy, Batman’ın Hasankeyf ilçesi Tarihi ve Arkeolojik Sit Alanı Ören yerinde 2006 yılında yapılan arkeolojik kurtarma kazıları kapsamında yürütülen röleve, belgeleme, restorasyon ve restitüsyon proje hazırlama ile onarım ve alan çalışmalarının 31 Aralık 2006 tarihinde sona erdiğini açıkladı.

Selahattin Ortaboy, çalışmalar için ayrılan ödeneğin yarısının kullanıldığını kalan yarısının ise GAP idaresine iade edildiğini söyledi. Yapılan çalışmalar için GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nca, 1 milyon 64 bin YTL ödenek gönderildiğini belirten Ortaboy, gelen ödeneğin amacına uygun harcama yetkisi ve denetiminin Hasankeyf Arkeolojik Kazı ve Kurtarma Projesi Başkanı Prof. Dr. Abdusselam Uluçam’a ait olduğunu kaydetti.

Ortaboy, gelen ödenekten 53 milyon 916 bin 219 YTL harcama yapıldığını geri kalan, 524 milyon 873 bin 81 YTL’nin iade edildiğini ifade etti.

10.01.2007


 

Gelir rekoru kırdı

Mevlânâ Müzesi’nin her yıl artan geliri, 2004 yılında 1 milyon 641 bin YTL, 2005 yılında 1 milyon 938 bin YTL iken 2006 yılında bu rakam 3 milyon 103 bin 830 YTL olarak gerçekleşti.

Konya Müzeler Müdürü Erdoğan Erol, her yılın Aralık ayında gerçekleştirilen Uluslararası Mevlânâ Anma Etkinlikleri’yle dünyanın dört bir tarafından ziyaretçilerin geldiği Mevlânâ Müzesi’ne 2006 yılında da yoğun bir ilgi olduğunu belirtti.

2004 yılında 1 milyon 389 bin 502 yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği müzeye 2005 yılında 1 milyon 392 bin 710 ziyaretçinin geldiğini ifade eden Erol, ‘’Geçen yıl da Mevlânâ Müzesi’ne 1 milyon 8 bin 452’si yerli 258 bin 613’ü yabancı olmak üzere toplam 1 milyon 267 bin 65 kişi ziyaret etti. 2006 yılındaki ziyaretçi sayısındaki az miktardaki düşüşün giriş ücretlerindeki artıştan kaynaklandığını düşünüyoruz’’ diye konuştu.

10.01.2007


 

Sinema desteği için başvurular başladı

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sinema projelerine vereceği destekten yararlanmak için 5 Ocak’ta başlayan başvuru süresi, 16 Şubat’ta sona erecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamaya göre, destekten yararlanmak isteyenlerin dilekçe, bakanlığın internet sitesinde bulunan başvuru formu ve istenilen diğer belgelerden oluşan 11 adet proje dosyası ile 16 Şubat tarihine kadar Te’lif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Destekten yararlanmak isteyenler konuya ilişkin ayrıntılı bilgilere, söz konusu genel müdürlüğün, 0 (312) 310 00 26 ve 0 (312) 10 03 21 numaralı telefonlardan ulaşabilecekler.

10.01.2007


 

Türk edebiyatında neler oldu?

Türk Edebiyatı Vakfı’nın bu haftaki “Çarşamba Sohbeti”nde, Şubat ayında 400. sayısına ulaşacak olan Türk Edebiyatı dergisi konuşulacak.

Türk Edebiyatı’na bugüne kadar emeği geçen yöneticiler, derginin dünden bugüne uzanan yolculuğunu anlatacaklar.

Merhum Ahmet Kabaklı’nın kurduğu ve ülkemizin pek çok ünlülerinin yazı ve şiirlerinin yayınlandığı Türk Edebiyatı dergisinin devam edip gelişmesine katkıda bulunan Ayla Ağabegüm, Beşir Ayvazoğlu, Sevinç Çokum, Altan Deliorman, Mehdi Ergüzel, Turgut Güler, Belkıs İbrahimhakkıoğlu, Servet Kabaklı, Ömer Lütfi Mete, Ahmet Taşgetiren, Olcay Yazıcı ve Muhterem Yüceyılmaz dergiden hareketle Türkiye’deki edebiyat ortamını tartışacaklar.

Dinleyicilerin de sorularıyla katılacakları bu sohbet ortamında, edebiyat dergiciliğinde yapılması gerekenler de gündeme getirilecek.

Giriş serbesttir.

Başlama saati: 17.00

Tel. 0( 212) 526 16 15

10.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004