Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Hububat üreticisi zorda

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Konya’nın Meram Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hepokur, Konya’nın yeterli yağış almaması nedeniyle hububat üreticilerinin zor durumda olduğunu belirterek, ‘’Hem kuraklık hem de hububat ekim alanlarının daralması sebebiyle Türkiye, başka ülkelere muhtaç duruma gelebilir’’ dedi.

Hepokur, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Tahıl Ambarı olarak bilinen Konya’nın, ülkenin toplam hububat üretiminin yaklaşık yüzde 10’unu

karşıladığını söyledi. Bu oranın yanı sıra Konya’nın, kaliteli üretimiyle önemli bir açığı kapattığını ifade eden Hepokur, özellikle güz dönemi ekildiği için buğdayda verim ve kalitenin yağışlarla paralel olduğunu bildirdi.

Ekim-Kasım döneminde tohumun ekilmesinin ardından yağışların iyi olmasını beklediklerini anlatan Hepokur, şunları kaydetti: “Kasım ve Aralık döneminde yağan yağışlar tohumun çimlenmesini sağlıyor. Ancak bu yıl Aralık ayında Konya bölgesinde yağışlar yaklaşık 40 kat azaldı. Tohum, çimlenmesi için gereken nemi tam alamadı. Bazı bölgelerde tohum çimlendi ancak bu kez don riski başladı. Normalde kış aylarında ürünün üzerini yorgan gibi örterek aşırı soğuklardan koruyan kar da beklenen düzeyde olmadı. Kar hem tohumun çimlenmesinde, hem de çimlenen tohumun korunmasında önemli rol oynuyor. Ürün şu anda açıkta bekliyor ve her an don olayı yaşanabilir.’’

Hepokur, don olayının meydana gelmesi durumunda kök çürümelerinin başlayacağını ve verimin çok düşeceğini belirterek, ‘’Bu sorun sadece Konya’da değil Türkiye’nin hububat üretiminin yapıldığı neredeyse bütün bölgelerde var.

Böyle bir durum da Türkiye için büyük sıkıntıya yol açar. Hububat konusunda hassas bir yıl yaşıyoruz’’ dedi.

EKİM ALANLARI DARALDI

Hepokur, bu yıl, hem kuraklık hem de ekim alanlarının daralması nedeniyle Türkiye’nin özellikle buğdayda başka ülkelere muhtaç duruma gelebileceğini ifade etti. Konya’da son 10 yılın en kurak döneminin yaşandığını, bunun da çiftçiyi zor durumda bıraktığını vurgulayan Hepokur, kuraklığın devam etmesi durumunda son 10 yılın en düşük veriminin alınabileceğini bildirdi.

Beklenen yağışın düşmediği Konya’da yılda 2 milyon tonun üzerinde olan hububat üretiminin bu yıl 1.5 milyon tona kadar düşebileceğini belirten Hepokur, ‘’Konya, hububat üretiminde genelde belirleyici olmuştur. Konya’daki sıkıntı Türkiye genelinde görülürse üretim kuraklık yüzünden çok düşebilir. Bu dönemde hububatın acilen yağışa ihtiyacı var’’ diye konuştu.

/ KONYA

13.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hububat üreticisi zorda

  Tüzmen: İthalatın sahibi benim

  Memur emekli maaşları arttı

  Benzinin litresi 2-4 YKr ucuzladı

  Narenciye tüketimine e-postalı destek çağrısı

  Karşılıksız çek sayısı arttı

  MUSİAD ödülleri sahiplerini buldu

  Gaziantep’te tekstil sektörü kan ağlıyor

  Hazinede iç borç ödeme haftası

  Giyim eşyası alırken dikkat!

  Telekom’dan borçlu müşterilere kolaylık


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004