Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 22 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

4.5 milyon işsiz var

Türkiye, gelişmiş ülkeler seviyesine yükselmeye çabalarken, değişik sebeplerle çalışma çağındaki nüfusun yarısı işgücüne katılmıyor. İş gücüne katılmayanların yarısını ise ‘’ev kadınları’’ oluşturuyor. Türkiye’de 2006 Ekim dönemi itibarıyla çalışma çağında (15 yaş ve üstü) 51 milyon 922 bin kişi bulunurken, bu rakamın 26 milyon 774 bin kişisi çeşitli sebeplerle işgücüne katılmıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanarak yapılan hesaplamalara göre, söz konusu dönem itibarıyla ‘’çalışmayan ve iş aramayan’’ 26 milyon 774 bin kişinin 13 milyon 27 bini ‘’ev işleriyle’’ meşgul, yani ev kadını.. Bu rakam çalışma çağındaki nüfusun dörtte birine, işgücüne katılmayanların da yarısını oluşturuyor. Çalışmayan nüfusun 1 milyon 977 bin kişisini de ‘’iş aramayıp ancak çalışmaya hazır olanlar’’ oluşturuyor. Bu grup içindeki 644 bin kişinin iş bulma ümidi yok.

2006 Ekim dönemi itibarıyla, mevsimlik çalışanların sayısı 308 bin kişi olurken, öğrenci sayısı 3 milyon 482 bin, emekli sayısı 3 milyon 127 bin kişi. Türkiye’de çalışamaz halde bulunanların sayısı ise 3 milyon 318 bin kişi civarında bulunuyor.

Verilere göre, çalışmayıp ve iş aramayıp, ancak çalışmaya hazır olan 1 milyon 977 bin kişinin 1 milyon 82 binini kadınlar oluşturuyor. Bu gruptaki erkeklerin 395 bininde, kadınların da 249 bininde ‘’iş bulma ümidi’’ yok.

Söz konusu dönem itibarıyla mevsimlik çalışanların 80 bin kişisini erkek, 228 bin kişisini ise kadın nüfus, öğrencilerin de 1 milyon 968 binini erkek, 1 milyon 514 binini de kadın oluşturuyor.

İşgücüne dahil olmayan emeklilerin de yine büyük çoğunluğu erkek. Toplam 3 milyon 127 bin emeklinin 2 milyon 505 bini erkek, 623 bini ise kadın. Çalışamaz halde olan nüfusta ise liderliği kadın elinde bulunduruyor. Toplam 3 milyon 318 bin kişi olan bu gruptakilerin 2 milyon 18 bini kadın, 1 milyon 300 bini de erkek.

İŞSİZ SAYISI 4 MİLYON 321 BİNE ULAŞIYOR”

Bu arada, Türkiye İstatistik Kurumunun 2006 yılı (Eylül-Ekim-Kasım) Ekim dönemi işgücü araştırmasında, işsiz sayısı 2 milyon 344 bin kişi olarak açıklanmıştı. İşsiz sayısına, iş aramayıp ancak ‘’çalışmaya hazır’’ olan 1 milyon 977 bin kişinin eklenmesi ile işsizlerin toplamı 4 milyon 321 kişiye ulaşıyor.

/ ANKARA

22.01.2007


 

Hükümet faizcinin oyununa gelmesin

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Bolat, ‘’Ülkemizde yüksek faizci dönemin geri gelmesini isteyen rantiyeci çevreler var. Türkiye, faizci kesimlerin oyununa gelmemeli’’ dedi.

Bolat, MÜSİAD Balıkesir Şubesi’nin Olağan Genel Kurul toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye’de bazı kesimlerin istikrarın bozulmasını istediğini söyledi.

Sivil toplum, medya, iş dünyası kuruluşlarının gerilimden yana olmamaları gerektiğini belirten Bolat, güven ortamının devam etmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.

Bolat, Türkiye’de makro ekonomide son yıllarda çok ciddî kazanımlar elde edildiğini ifade ederek, şöyle konuştu:

‘’Gelişmelerle birlikte tüm ekonomik sorunlar halledilmiş değil. Toz pembe bir tablo yok, bu da bir gerçek. İşletmelerimizin büyüme ve yatırım için çaba sarf ettiği, maliyetlerin düşürülmeye çalışıldığı bir dönemde daha yapacak çok işimiz var. Her şeyin başı istikrar. Huzur ve güven ortamı çok önemli. Ülkemizde yüksek faizci dönemin geri gelmesini isteyen rantiyeci çevreler var. Türkiye, faizci kesimlerin oyununa gelmemeli.’’

“2007, KOBİLERİN YILI OLMALI’’

Türkiye’nin yatırım, üretim, ihracat ve istihdam seferberliğini temel alan üretim bazlı ekonomik modele ihtiyacı olduğunu belirten Bolat, şöyle devam etti:

‘’Bugüne kadar bu istikrar politikası görevini yaptı. Çeşitli artıları ve bedelleri ile görevini yerine getirdi. Bu bir gerçek. Türkiye, 1997-2002 yılları arasında kaybettiği 5 acı yıldan sonra son 5 yılda büyük bir atılım gösterdi. Bu atılımın, geniş bir şekilde tabana yansıması noktasında da hepimizin beklentileri büyük. Hükümetin, esnaf ve çiftçi kesimine yönelik bazı iyileştirmeler yapması lâzım. Ekonomik programın bundan sonraki aşamasında KOBİ’lere, esnafa yönelik tedbirlerin artırılmasını bekliyoruz. 2007 KOBİ’lerin yılı olmalı.’’

Bu arada, MÜSİAD Balıkesir Şubesi’nin olağan genel kurulunda tek liste halinde yapılan seçimlerde, Ramazan Yoran başkanlığa getirildi. Yorgan başkanlığındaki yeni yönetim kurulunda, Yüksel Şahin, Lider Kebapçıoğlu, Cemal Tiryaki ve Mehmet Kelemençe yer aldı.

/ BURSA

22.01.2007


 

Devlet, 11 ayda ilâca 9 milyar YTL ödedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2006 yılı Ocak-Kasım döneminde, ilâç harcamaları için 9 milyar YTL ödeme yapıldığını bildirdi.

CHP Ordu Milletvekili Sami Tandoğdu’nun soru önergesini cevaplayan Akdağ, 2006 yılı Ocak-Kasım döneminde kamunun ilâç harcamalarına ilişkin bilgi verdi. Akdağ, SSK’ya 4 milyar 829 milyon, BAĞKUR’a 1 milyar 599 milyon, memurlar için 1 milyar 191 milyon 901 bin, yeşil kartlılar için 839 milyon 769 bin olmak üzere, toplam 9 milyar 147 milyon 204 bin YTL ödeme yapıldığını kaydetti.

/ ANKARA

22.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004