Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ocak 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

 

Anne Samast: Oğlumu birileri kullandı

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın annesi, oğlunun birileri tarafından kullanıldığını söylerken, sinir krizleri geçirdi. Anne Havva Samast, Ogün’ü kesinlikle birilerinin kullandığını ve oğlunun olayı tek başına gerçekleştirecek biri olmadığını dile getirdi.

Geçtiğimiz Cuma gönü İstanbul’da gerçekleşen olay sonrası kayıplara karışan Ogün Samast’ın ailesi, ilk kez görüntülendi. Önceki gün gece evlerine gelen ve dün sabah evlerinin kapılarını basın mensuplarına açan anne Havva Samast, oğlunun böyle bir olaya karışmasının şaşkınlığını yaşadığını söyledi. Çok üzgün olduğunu dile getiren ve Dink ailesine başsağlığı dileyen anne Samast, “Hrant Dink’in öldürülmesi olayını bizler de televizyonlardan takip ettik. Bir gün sonra emniyet müdürünün dağıttığı fotoğrafları görünce, o kişinin Ogün olduğunu gördüm. Ne olduğunu anlayamadım. Bir anda şok oldum. Ne yapacağımı şaşırdım. Ogün’ün abisini hemen işyerinden çağırdım. Büyük oğlumla birlikte hemen meydana gittik. Kocamla burada buluştuk. Eşim oğlumla birlikte emniyete giderek, Dink’i öldürenin oğlumuz olduğunu söyledi” diye konuştu.

Oğlunun internete çok takıldığını dile getiren acılı anne, Ogün’ün Dink’i öldüren silahı da nereden bulduğunu bilmediğini kaydetti. Anne Havva Samast, Ogün’ü kesinlikle birilerinin kullandığını ve olayı tek başına gerçekleştirecek biri olmadığını dile getirdi.

Oğluyla en son Perşembe günü görüştüğünü vurgulayan anne, konuşma sırasında fenalık geçirdi ve bayıldı. Anneye ilk olarak röportaj yapmak için eve gelen basın mensupları müdahale etti. Anne, basın mensupların ambulans ısrarını geri çevirdi.

/ TRABZON

23.01.2007


 

Herkese görev düşüyor

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, “Trabzon’daki gençliğin sorunu neyse diğer illerdeki gençlerin sorunu da aynıdır. Bu cinayet İstanbul’da işlendi, ama cinayeti işleyenin Trabzonlu olması nedeniyle Trabzon gündeme geliyor” dedi. “Bu gençlik nereye gidiyor?” diye soran Yavuzdemir, “Anneler, babalar çocuklarını sokağa bırakmakla çocuğunu eğitmiş olmuyor. Okula göndermekle de eğitmiş olmuyor. Çocukların gerek aile içinde, gerekse dışarıdaki davranışlarını veliler yakından takip etmeli” diye konuştu.

Trabzon Valisi Hüseyin Yavuzdemir, Trabzon’daki gençlerin Türkiye’deki gençlikten farklı olmadığını belirterek, “Trabzon’daki gençliğin sorunu neyse diğer illerdeki gençlerin sorunu da aynıdır. Bu cinayet İstanbul’da işlendi ama cinayeti işleyenin Trabzonlu olması nedeniyle Trabzon gündeme geliyor” dedi.

Hrant Dink cinayeti ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Vali Yavuzdemir, basında konuyla ilgili hemen her şeyin söylendiğini ifade ederek, “Ama burada şunun üzerinde durmak lâzım. Bu gençlik nereye gidiyor? Bu konu üzerinde toplum bilimciler, psikologlar oturup düşünmeli, bir araştırma yapmalı. Trabzon’daki gençler Türkiye’deki gençlikten farklı değil. Sorunları olabilir ama bugün bunu çok boyutlu olarak ele almak lâzım. Anneler, babalar çocuklarını sokağa bırakmakla çocuğunu eğitmiş olmuyor. Okula göndermekle de eğitmiş olmuyor. Çocukların gerek aile içinde, gerekse dışarıdaki davranışlarını veliler yakından takip etmeli” diye konuştu.

İnternet kafelerle ilgili olarak yeni yasal düzenlemeler yapılması gerektiğine dikkat çeken Vali Yavuzdemir, “Gençlerin zamanının büyük bölümü burada geçiyor. İnternet kafedeki oyunlara dikkat edin; hep vurma, kırma, kavga, öldürme. Çocuklar bu gençlik çağında sevgiden yoksun, vurmayı ve kırmayı öğreniyor. İnternet kafelere bir çeki düzen gelmesi lâzım” şeklinde konuştu.

GENÇLİĞİN SORUNU HER YERDE AYNI

“Trabzon’daki gençliğin sorunu neyse diğer illerdeki gençlerin sorunu da aynıdır” diyen Vali Yavuzdemir, “Bu cinayet İstanbul’da işlendi ama cinayeti işleyenin Trabzonlu olması nedeniyle Trabzon gündeme geliyor” açıklamasını yaptı. Vali Yavuzdemir, dün sabah 4 kişiyi İstanbul’a gönderdiklerini belirterek, “Bu şahısların sorgusu yapıldıktan sonra cinayetin ne şekilde işlendiği ortaya çıkacak. Cinayetin kimler tarafından, neden işletildiği ortaya çıkacak. Bir gazeteciye ve Türk vatandaşına karşı yapılan bu cinayeti şiddetle kınıyorum. Gençlerimizin de aşırı idealist değil, ülke şartlarına ve realiteye uygun bir şekilde yetişmesi gerektiğine inanıyorum. Bu toplumda yaşıyoruz. Toplumda farklı siyasî fikirler olmuş olabilir. Bu hazmedebilmeli. Farklı siyasi görüşlere herkes saygı duymalıdır. Karşısındakinin fikrine tahammül edebilen bir gençlik yetiştirmeliyiz. Karadeniz insanı tez canlıdır. Gençlerimize sahip olduğumuz müddetçe bu olayların önüne geçeriz” dedi.

/ TRABZON

23.01.2007


 

Suikast dostluğu bozmayacak

Ermeni asıllı Türk vatandaşların yaşadığı Samandağ ilçesi Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartum, hayatlarından çok memnun olduklarını belirterek “Bu gibi münferit olaylar, Türk kardeşlerimizle asla dostluğumuzu bozmayacak’’ dedi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in anısına, bugün Ermeni asıllı Türk vatandaşların yaşadığı Samandağ ilçesi Vakıflı köyünde ayin düzenleneceği bildirildi. Vakıflı Köyü Muhtarı Berç Kartum, yaptığı açıklamada, Hrant Dink’in, Türk-Ermeni ilişkilerinin gelişmesinde denge görevi yaptığını, katil zanlısının bulunmasının, biraz da olsa yaralarını sardığını söyledi.

Bugün İstanbul’da yapılacak cenaze törenine, Vakıflı Köyü Kalkındırma Derneği Başkanı Hıraç Aslanyan’ın başkanlığında bir heyetin katılacağını ifade eden Kartum, şunları kaydetti: “Hrant Dink, köyümüzü çok merak ediyordu. Birkaç kez gelmeye niyet etti. Ama çeşitli nedenlerle nasip olmadı. En son 6 Ocakta telefonla görüştüğümüzde portakal çiçekleri açınca geleceğini söyledi. Ölümünden çok etkilendik. Tüm dileğimiz, 17 yaşındaki katil zanlısının arkasında olan karanlık güçlerin bulunmasıdır. Hrant için yarın (bugün) İstanbul’daki cenaze töreniyle aynı saatte kiliseyi açarak duâlar edeceğiz.’’ Bu arada, duyarlı vatandaşların ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin köye gelerek kendilerine baş sağlığı dilediklerini belirten Kartum, ‘’Biz hayatımızdan çok memnunuz. Asla en küçük bir sorunumuz yok. Bu gibi münferit olaylar, Türk kardeşlerimizle asla dostluğumuzu bozmayacak’’ diye konuştu.

/ HATAY

23.01.2007


 

Yasin Hayal’in annesi Hrant Dink için ağladı

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Yasin Hayal’in annesinin Dink'in tabanı delik ayakkabılarını görünce uzun uzun ağladığı belirtildi.

Gazeteci Hrant Dink cinayetinin azmettiricisi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan ve Trabzon’da 2004 yılında Mc Donalds’ı bombalama olayını gerçekleştiren Yasin Hayal’in annesi ve babası, oğullarının bu cinayete karıştığına inanmadıklarını söyledi. Trabzon’un merkez Pelitli Beldesi’ndeki evlerinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran baba Bahattin Hayal, cinayet zanlısı Ogün Samast’ı tanımadığını, gözaltına alınanlardan sadece birini komşusunun oğlu olması nedeniyle gördüğünü kaydetti. Hayal, “Oğlumla bu cinayet haberinin görüntülerini birlikte televizyondan izledik ancak hiçbir tepki ve yorumda bulunmadı. Hatta annesi, vurulan gazetecinin tabanı delik ayakkabılarını görünce uzun uzun ağladı ve gözyaşı döktü. Ben de üzüldüm. Ama Yasin hiçbir tepkide bulunmadı” şeklinde konuştu.

Anne Huri Hayal ise oğlunun bu işe karıştığına inanmadığını belirterek, “Oğlumun işe karıştığına inanmıyorum, inanmak da istemiyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.

/ TRABZON

23.01.2007


 

Cerrah'tan ‘milliyetçi duygular’a ‘düzeltme’

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin olarak Anadolu Ajansına, “Cinayetin herhangi bir siyasî boyutu ve örgüt bağlantısı yok. Zanlı, milliyetçi duygularla cinayeti işlemiş. Arkadaşı Yasin Hayal’le de bu konuda görüşmelerde bulunmuş” diye konuştu. Ancak Anadolu Ajansı haberini daha sonra “düzelterek,” “Zanlı, milliyetçi duygularla cinayeti işlemiş” ifadesini, “Zanlı, okuduğu haberlerden etkilenmiş” olarak değiştirdi.

İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah’ın, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink cinayetinin “Zanlı, milliyetçi duygularla cinayeti işlemiş” açıklamasının ardından düzeltme geçilerek bu ifadeler haberden çıkarıldı.

İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’nde sorgulanan zanlı Ogun Samast’ın, Trabzon’da 2 yıl önce McDonald’s’ın bombalanması olayına karışan Yasin Hayal ile bağlantı içerisinde olduğunu ifade eden Cerrah, soruşturmanın çok yönlü olarak sürdürüldüğünü kaydetti. Cerrah, ‘’Cinayetin herhangi bir siyasi boyutu ve örgüt bağlantısı yok. Zanlı, milliyetçi duygularla cinayeti işlemiş. Arkadaşı Yasin Hayal’le de bu konuda görüşmelerde bulunmuş’’ diye konuştu.

Ancak bu haberin servise konulmasından kısa bir süre Anadolu Ajansı, “kaynağından düzeltilmiştir” ifadesiyle geçtiği ikinci haberde yukarıdaki ifadelerin yerine şu cümleler yer aldı: “Cinayetin siyasi boyutu ve örgüt bağlantısı araştırılıyor. Zanlı, okuduğu haberlerden etkilenmiş. Arkadaşı Yasin Hayal’le de bu konuda görüşmelerde bulunmuş’’ Bazı basın organlarında kendisiyle ilgili yazılan yazıları da eleştiren Cerrah, ‘’Bazı gazetelerin köşe yazarları, hakkımda olumsuz yazılar yazıyorlar. Bu kişilerin ne yapmak istediklerini, nereye varmak istediklerini de anlamıyorum’’ dedi.

/ İSTANBUL

23.01.2007


 

Bir fanatik yüzünden bütün ülke suçlanamaz

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı (AKPM) Rene van der Linden de, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesi konusunda, ‘’bir fanatik yüzünden bütün ülkenin kınanamayacağını’’ söyledi.

AKPM genel kurul toplantılarının başlaması nedeniyle basın toplantısı düzenleyen van der Linden, ‘’aşırı uçların kendi ülkesi Hollanda’da olduğu gibi her ülkede bulunduğunu’’ belirtti ve ‘’sırf bu yüzden bir ülkenin kınanamayacağını’’ bildirdi.

Avrupa Konseyi olarak gerilimin düşürülmesi ve diyalog arayışlarına katkıda bulunmak istediklerini belirten van der Linden, ‘’Bu amaçla AKPM’deki Türk ve Ermeni heyetleri başkanlarıyla ayrı ayrı görüşüp gerilimin düşürülmesi konusunda ne yapabileceğimizi araştıracağım’’ dedi. AKPM Başkanı Rene van der Linden, Avrupa Konseyi ülkelerindeki gazetecilerin düşünce ve ifade özgürlüğünün, Perşembe günü yapılacak ‘’acil konular oturumunda’’ ele alınacağını sözlerine ekledi.

23.01.2007


 

Hrant Dink için 8 kilometrelik sessiz yürüyüş

Uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için bugün düzenlenecek cenaze töreni programı kapsamında, Şişli’den Yenikapı’ya kadar 8 kilometrelik yürüyüş gerçekleştirilecek.

Agos Gazetesi avukatı Fetiye Çetin, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz ve İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu adına Tayfun Mater’den oluşan ‘’Hrant Dink’i Uğurlama Komitesi’’, bugün gerçekleştirilecek cenaze törenine ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, cenaze töreninin saat 11.00’de Agos Gazetesi önünde başlayacağı, burada Dink ailesi adına bir konuşma yapılacağı bildirildi. Cenaze kortejinin gazete binası önünden Şişli istikametine doğru ana bulvar üzerinde oluşturulacağı kaydedilen açıklamada, saat 11.30’da cenaze arabasının hareketiyle birlikte yürüyüşün Taksim istikametine doğru başlayacağı ifade edildi. Açıklamada, ‘’Hepimiz Hrant Dink’iz, Hepimiz Ermeniyiz’’ pankartı arkasında, başka bir pankart açılmadan ve slogan atılmadan sessiz yürüyüş gerçekleştirileceği belirtilerek, 8 kilometre olan yürüyüş güzergahının Şişli-Osmanbey-Harbiye-Taksim-Tarlabaşı Bulvarı-Unkapanı-Saraçhane-Aksaray’dan geçerek Yenikapı İDO iskelesi meydanında son bulacağı bildirildi.

Kortej Elmadağ Divan Oteli kavşağına geldiğinde, cenaze arabası ve Dink ailesinin Meryem Ana Kilisesi’nde düzenlenecek tören için ayrılacağı ifade edilen açıklamada sabah erken saatten itibaren Şişli-Taksim güzergahını trafiğe kapatılacağı Osmanbey metro istasyonun da kapalı olacağı belirtildi.

/ İSTANBUL

23.01.2007


 

Cenazeye Ermenistan yönetimi ve diaspora da katılacak

Türkiye, gazeteci Hrant Dink’in cenaze törenine Ermenistan yönetimi ve Ermeni diasporasından bazı isimleri de davet ettiği ve bu davete olumlu cevap aldığı öğrenildi.

Dışişleri Bakanlığının üst düzey yetkililerinden edinilen bilgiye göre, bugün düzenlenecek törene Ermeni diasporasının ılımlı isimleri ve Ermenistan yönetimi de davet edildi. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün talimatıyla yapılan bu davetin olumlu karşılandığı öğrenilirken, cenazede Ermenistan’ı kimin temsil edeceği henüz bilinmiyor.

/ ANKARA

23.01.2007


 

Suikastte ‘’cemaat’’ şüphesi araştırılıyor

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Hrant Dink cinayeti soruşturmasını, şüphelilerin cemaat bağlantıları olup olmadığı varsa bu cemaatin tespiti amacıyla bu yönde genişletiyor.

Yasin Hayal’in üstünde birileri olduğundan şüphelenen savcılık bu konuda da araştırma başlattı. Ogün Samast ve Samast’ı azmettirdiği öne sürülen Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 6 şüphelinin yaklaşık 3-4 yıldır mahalleden arkadaş oldukları, aynı çevreyi paylaştıkları, birlikte hareket ettikleri ve aynı internet kafeye gittikleri tespit edildi. Yapılan incelemede katil zanlısının Agos gazetesinin sitesini düzenli olarak ziyaret ettiği belirlendi. İnternet kafeden alınan 10 bilgisayarın harddisk’i incelenmek üzere kopyalandı.

Hrant Dink’e gelen tehdit mailleri içinde Trabzon’daki internet kafede kullanılan bilgisayarların IP numaralarının olup olmadığı araştırılıyor.

23.01.2007


 

Arınç, Dink’in eşini ziyaret etti

TBMM Başkanı Bülent Arınç, Ermeni Patriği Mutafyan ile Agos Gazetesi önünde öldürülen Hrant Dink’in Bakırköy’deki evine taziye ziyaretinde bulundu.

Patrik Mutafyan’a yaptığı ziyaretin ardından Dink’in evine gelen Arınç, eşine ve çocuklarına başsağlığı diledi. TBMM Başkanı Bülent Arınç, yaklaşık 25 dakika kaldığı Dink’in evinden çıkışta sorular üzerine “Bu olay Türkiye’ye karşı, Türk halkına karşı yapılmış bir olaydır. Hrant Dink’de hepimiz gibi bu toprağın bir parçasıydı. Yüzyıllardır bu topraklar üzerinde kardeşçe yaşamış olan halkımızın bir parçasıydı. Meclisimiz adına başsağlığı dileklerinde bulunduk.” dedi.

/ İSTANBUL

23.01.2007


 

Trabzonlular suikastı kınadı

Trabzon’da bazı siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının üyeleri bir araya gelerek, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini kınadılar.

Trabzon Belediye Başkan Vekili Kemal Kılıç, Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Selahattin Köse, Trabzon Baro Başkanı Veysel Malkoç, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 50 kişilik grup, Gazeteciler Cemiyetinde toplanarak, Dink’in öldürülmesini, yaptıkları açıklamayla protesto ettiler.

Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ahmet Şefik Mollamehmetoğlu, grup adına yaptığı açıklamada, Dink’e sıkılan kurşunların Türkiye’nin birliğine, bütünlüğüne ve kardeşliğine atıldığını söyledi.

Mollamehmetoğlu, Türkiye’nin ve Trabzon’un bütün renkleri olarak Dink’in öldürülmesini kınadıklarını ifade ederek, ‘’Dink’i öldüren silahın tetiğini Trabzonlu ellerin çekmiş olması bizi iki kat üzmüştür’’ dedi.

Yapacakları toplantıyla, son dönemlerde Trabzon’da yaşanan olayları konuşup, tartışacaklarını belirten Mollamehmetoğlu, toplantının ardından yazılı bir bildiri yayınlayacaklarını kaydetti.

/ TRABZON

23.01.2007


 

Agos’un yeni yayın yönetmeni Etyen Mahçupyan

gos Gazetesi Yayın Kurulu, gazeteci Hrant Dink’in öldürüldüğünün dördüncü gününde toplandı. Gazetenin yeni yayın yönetmenliğine Etyen Mahçupyan’ın getirildiği öğrenildi.

Agos Gazetesi yazarlarından Prof. Dr. Baskın Oran, Agos’un 26 Ocak Cuma günü çıkacak olan yeni sayısının hazırlıklarının başlandığını bildirdi. Gazetenin 12 sayfa yerine 24 sayfa hazırlanacağını belirten Oran, Agos’un yeni genel yayın yönetmenliğine de gazeteci Etyen Mahçupyan’ın getirildiğini söyledi.

23.01.2007


 

Mecliste Irak için kapalı oturum

TBMM, gündemi yoğun şekilde işgal eden Irak için son dört yılda 5. kapalı oturumunu bugün yapacak. AKP ile CHP’nin verdiği genel görüşme önergelerinin 18 Ocak’taki öngörüşmesinin ardından, asıl görüşmeler bugün saat 19.00’da yapılacak. TBMM’de en son kapalı oturum 2003’te yine Irak ile ilgili oldu.

AKP ile CHP'nin verdiği genel görüşme önergelerin 18 Ocak'taki öngörüşmesinin ardından, Genel Kurul asıl görüşmeler bugün saat 19.00'da yapılacak. TBMM'de en son kapalı oturum 2003'te yine Irak ile ilgili oldu. TBMM Genel Kurulu 2003'te Irak'la ilgili 4 kapalı oturum gerçekleştirdi. İçtüzük gereği, bu oturumların tutanak özetleri, daha sonra yapılan kapalı oturumlarda milletvekillerinin bilgisine sunuldu. Kapalı oturumların ilki 6 Şubatta Irak'a muhtemel müdahale için hazırlık yapılabilmesi ABD'ye mensup teknik ve askerî personelin 3 ay süreyle Türkiye'de bulunması amacıyla TBMM'ye sunulan iki ayrı Başbakanlık Tezkeresi üzerinde oldu. Türkiye'de yabancı asker bulundurulması ve Türk askerinin yurtdışına gönderilmesi için yetki istemini içeren ikinci tezkere 1 Martta yapılan kapalı oturumda görüşüldü.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin Kuzey Irak'a gönderilmesine ve yabancı silâhlı kuvvetlere ait hava unsurlarının Türk hava sahasını kullanabilmesine izin veren Başbakanlık Tezkeresi de 20 Martta yapılan kapalı oturumda kabul edildi.

Türk Silâhlı Kuvvetlerinin Irak'ta güvenlik ve istikrara katkı yapmak amacıyla Irak'a gönderilmesine ilişkin tezkere de 7 Ekim'de Genel Kurulda görüşüldü.

TBMM Genel Kurulunda, 2003'te İş Kanunu Tasarısının 11. maddesinin görüşülmesi, verilen bir önergenin kabul edilmesiyle kapalı oturumda yapıldı.

TBMM Genel Kurulu, 2001'de Kıbrıs, 2000'de Mavi Akım Projesi, 1996'da ise Çekiç Güç ile ilgili kapalı oturum yapmıştı.

TBMM'nin ilk kapalı oturumu, 24 Nisan 1920'de oldu. Atatürk, bu oturumda iç gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Bugüne kadar gerçekleştirilen kapalı oturumların konularını, ağırlıklı olarak iç ve dış güvenlik oluşturdu.

İŞİTME ENGELLİ KAVASLAR GÖREV YAPACAK

İçtüzüğe göre, genel görüşmede ilk söz hakkı, önerge sahibi milletvekiline ait olacak.

Salona bakan ve milletvekillerinin dışında kimse alınmayacak, Genel Kurul Salonu çevresinde bulunan kulisler, koridorlar, basın merkezinde salon bitişiğindeki bürolar boşaltılacak.

Genel Kurulun uygun görmesi halinde yeminli stenograflar tutanakları tutabilecek. Kapalı oturum hakkındaki görüşmeler hakkında açıklama yapılamayacak, bunlar, devlet sırrı olarak saklanacak.

Tutanak özetiyle birlikte, tutanak, bir zarfa konularak, katip üyelerce mumla mühürlenip, Meclis arşivine teslim edilecek.

Kapalı oturum tutanakları, 10 yıl geçtikten sonra yayımlanabiliyor. Kapalı oturumda, birleşimin gizliliği sebebiyle sadece işitme engelli kavaslar görev yapacak.

Mecliste 21 yıldır çalışan Hatice Çörten ile 15 yıldır çalışan İzzet Bozkurt, Irak ile ilgili kapalı oturumda görevlendirildi.

/ ANKARA

23.01.2007


 

AB’den izolasyona karşı önemli adım

AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler Konseyi’nde KKTC ile ticaret için çalışmaların geciktirilmeden başlatılması kararı alındı.

AB Konseyinden açıklanan karar metninde şu ifadelere yer verildi:

“(AB Konseyinin) Nisan 2004 kararları çerçevesinde Konsey, özellikle, Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesini kolaylaştırmayı amaçlayan (ve AB Komisyonu tarafından hazırlanan) Malî Yardım Tüzüğü’nde ilerleme sağlanmasını not eder. AB Komisyonunun, Konseye (üye devletlerin onayına) sunduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Rum kesimi) etkin kontrol tatbik etmediği alanlarıyla (KKTC) ticaret için özel şartlar getiren önerisinin (Doğrudan Ticaret Tüzüğü) kabul edilmesi için çalışmalar geciktirilmeden başlamalıdır.”

KKTC’den, AB Komisyonu başta olmak üzere bazı AB belgelerinde yer aldığı gibi “Kıbrıs Türk Toplumu” yerine “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin (Rum kesimi) etkin kontrolü tatbik etmediği alanlar” şeklinde söz edilmesiyle dikkat çeken kararın ardından AB Dönem Başkanı Almanya’nın doğrudan ticaret için üye devletlerin temsilcilerinden oluşacak çalışma gurubu oluşturması ve Ada’daki taraflarla fikir alış verişine başlaması bekleniyor.

Diplomatik kaynaklar, KKTC ile doğrudan ticarete karşı olan Rum kesiminin bu aşamada “doğrudan ticareti kendi topraklarından yapılacak dolaylı ticarete çevirmek için” çaba göstereceğini belirtiyorlar.

KKTC ise Magosa Limanı’nın ve daha önemli olan Ercan Havaalanı’nın doğrudan ticaret için kullanıma açılmasını talep ediyor.

/ BRÜKSEL

23.01.2007


 

Dâvet, müzakerenin göstergesi

Namık Tan’ın yerine Dışişleri Bakanlığı Sözcülüğüne atanan Levent Bilman, Türkiye’nin “İşletme ve Sanayi Politikası” ile “İstatistik” fasıllarında müzakere pozisyon belgesi sunmaya davet edilmesinin, müzakere sürecinin devam etmekte olduğunun bir göstergesi olduğunu belirtti.

Sözcülük görevine yeni başlayan Bilman, konuyla ilgili bir soruyu cevaplarken AB Daimi Temsilciler Komitesinin (COREPER) 18 Ocaktaki toplantısında “İstatistik” faslında Türkiye’ye ilişkin tarama-sonu raporunun onaylandığını hatırlattı. Alman Dönem Başkanlığının, yerleşik usul uyarınca, 19 Ocakta Türkiye’nin AB nezdindeki Daimi Temsilciliğine gönderdiği bir mektupla, AB ülkelerinin “İstatistik” faslında Türkiye’nin müzakerelere hazır olduğu yolundaki görüşünü ilettiğini belirten Bilman, Türkiye’nin bu fasılda müzakere pozisyon belgesi sunmaya davet edildiğini de bildirdi.

“İstatistik” faslına ilişkin pozisyon belgesinin en kısa sürede hazırlanarak, AB Konseyine iletileceğini belirten Bilman, şunları kaydetti:

“Geçtiğimiz bir ay içinde ‘İşletme ve Sanayi Politikası’ faslının ardından ‘İstatistik’ faslında da ülkemizin Müzakere Pozisyon Belgesini sunmaya davet edilmesi, 11 Aralık 2006 tarihinde AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısında alınan karar sonrasında müzakere sürecimizin devam etmekte olduğunun bir göstergesidir.”

Bilman, Türkiye’nin müzakere sürecinin, Alman Dönem Başkanlığı sırasında pürüzsüz şekilde sürdürülmesini temenni ettiklerini sözlerine ekledi.

/ ANKARA

23.01.2007


 

Asılsız ihbarlar her yıl azalıyor

Muhabere Elektronik Şube Müdürü Adil Yıldız, yaptığı açıklamada, telefon ve telsiz görüşmelerinin yoğun olduğu “155 Polis İmdat’’ hattına, geçen yıl 22 bin 108’i asılsız, 311 bin 658 ihbarın geldiğini söyledi.

Asılsız ihbarlarda geçmiş yıllara oranla azalma meydana geldiğini vurgulayan Yıldız, “2006 yılında yüzde 7 olan asılsız ihbar oranı, 2005 yılında yüzde 9’du. Her geçen yıl azalma oluyor. Vatandaşlar bu konuda oldukça bilinçlendi’’ dedi.

Bursa Emniyet Müdürlüğünün, dakikada yaklaşık 80-90 ihbarın yapıldığı, “155 Polis İmdat’’ hattında görevli polis memurları, bir yandan şehrin asayişinin nabzını tutmaya çalışırken, diğer yandan vatandaşlardan gelen ilginç şikâyet ve taleplerle karşılaşıyor. Komşusunun balkonda halı yıkamasından şikâyetçi olanlardan, okuldan kaçmak için bomba ihbarında bulunana kadar bir çok kişi polisi arıyor. Bursa Emniyet Müdürlüğü’nün Fomara Caddesi’ndeki merkez binasının 6. katında bulunan Muhabere Elektronik Şube Müdürlüğü’ne bağlı haber merkezinde çalışanlar, 24 saat boyunca 3 vardiya halinde görev yapıyor.

/ BURSA

23.01.2007


 

Bu yılın sınav maratonu belli oldu

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), 17 Haziranda gerçekleştirilecek Öğrenci Seçme Sınavı’nın (ÖSS) başvurularını 12 Şubat-23 Mart 2007 tarihleri arasında alacak.

ÖSYM, 2007 yılı sınav takvimini belirledi. Buna göre, ÖSYM, 2007 yılında ÖSS, YDS, KPDS, LES, ÜDS gibi sınavların da arasında bulunduğu geniş katılımlı toplam 19 sınav düzenleyecek.

Lise son sınıf öğrencileri, 17 Haziranda katılacakları ÖSS için 2006-2007 eğitim-öğretim yılının ikinci yarısının başladığı 12 Şubattan itibaren 23 Marta kadar başvurabilecekler. 24 Haziran 2007 Pazar günü gerçekleştirilecek YDS’ye başvurular da aynı tarihler arasında yapılacak. ÖSS ve YDS başvuruları, liseler ile ÖSYM sınav merkezi yöneticiliklerinde alınacak.

ÖSYM’nin 2007 yılında yapacağı sınavlar ve tarihleri şöyle: “Türk Hava Kurumu Yabancı Dil Sınavı: 19 Şubat, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (Mart dönemi): 25 Mart, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Sınavı (Nisan dönemi): 7-8 Nisan, Türk Silahlı Kuvvetleri Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulu Giriş Sınavı: 15 Nisan, Yabancı Uyruklu Öğrenci Seçme Sınavı: 15 Nisan, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı (Yurt dışı): 22 Nisan, Jandarma Okullar Komutanlığı Uzman Jandarma Okulu Giriş Sınavı: 28 Nisan, Jandarma Astsubay Temel Kursuna Alınacak Öğrencileri Seçme Sınavı: 5 Mayıs, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Mayıs Dönemi): 6 Mayıs, Öğrenci Seçme Sınavı: 17 Haziran, Yabancı Dil Sınavı: 24 Haziran, Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Toplulukları Sınavı: 24 Haziran, Yurt dışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı: 1 Temmuz, Dikey Geçiş Sınavı: 15 Temmuz, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (Eylül dönemi) 15-16 Eylül, YÖK Seviye Tespit Sınavı (1. Aşama): 23 Eylül, Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı (Ekim dönemi): 7 Ekim, Kamu Personeli Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (Kasım dönemi): 11 Kasım, YÖK Seviye Tespit Sınavı (2. Aşama): 17 Kasım.”

/ ANKARA

23.01.2007


 

“Açık Lise” kayıtları başladı

Çeşitli sebeplerle okuyamayan ve eğitimini dışarıdan tamamlamak isteyen vatandaşlar için “Açık Lise” kayıtları 22 Ocak 2007’de başladı. Kayıtlar 2 Şubat 2007 tarihinde sona erecek.

Kayıtlar Türkiye genelindeki tüm Halk Eğitim Merkezlerinden yapılabilecek. Konu ile ilgili bir açıklama yapan Kültürlü Gençlik Derneği Başkanı Bekir Kaplan, “Gelişmiş ve modern bir Türkiye’ye giden yolun eğitimden geçtiğini belirterek, 2005 yılında Türkiye genelinde yaptığımız kampanyalarla 13.596’sı İstanbul’da olmak üzere 37.373 kişi “Açık İlköğretim’e” kayıt yaptırdı. Geçtiğimiz yıl ise bu rakam Türkiye genelinde 47.706’ya çıktı. Şimdi ise sıra Açık Lise kayıtlarında. Daha fazla kişiyi okumaya çağırıyoruz” dedi.

Ömer AKYOL / İSTANBUL

23.01.2007


 

Mersin ve İzmir’de yağmur duâsı

Aliağa ve köylerine yaklaşık 2 aydır yağmur yağmaması hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ve beklenen yağışların gelmemesi üzerine, İzmir’in Aliağa ilçesine bağlı 8 köyün halkı bir araya gelerek, yağmur duâsına çıktı.

Mersin’in Mut ilçesinde de 7 köy bir araya gelerek yağmur duâsına çıktı. Yaklaşık 3 bin kişi katıldığı yağmur duâsı Aliağa yakınlarındaki bölgenin en eski mezarlığı kabul edilen Babaoğlu mezarlığının yanında yapıldı. Aliağa Müftüsü Osman Canbolat’ın önderliğinde toplanan köylüler, hep birlikte duâ etti. Kılınan namazın ardından katılımcılara pilav, helva, kavurma ve ayran ikram edildi. Mersin’in Mut İlçesine bağlı 7 köyde yaşayan yaklaşık 750 çiftçi Hacı Ahmetli köyünde toplanarak 4 koyun kesip yağmur duâsı yaptı. Kur’ân-ı Kerim okuyup, yağmur duâsına çıkan çiftçiler, duâlarının kabul olması için birbirlerinden helâllik diledi.

/ ALİAĞA

23.01.2007


 

Sarıkamış’ta atlı kızakçılar işsiz kaldı

Kars’ın Sarıkamış İlçesi’ne bu yıl karın az yağması, geçimini atlı kızaklardan sağlayanları zor durumda bıraktı.

Yaklaşık 20 atlı kızağın bulunduğu Sarıkamış’ta karın az yağması, turizm sektörünü olduğu kadar geçimini kardan temin eden atlı kızakçıları da olumsuz etkiledi. 6 ay boyunca karın yerden kalkmadığı Sarıkamış’ta bu yıl mevsim boyunca 3 defa yağan fakat ardından gelen hava sıcaklığıyla eriyen kar, turist gezdirerek ve yük taşıyarak para kazanan atlı kızak sürücülerini işsiz bıraktı.

/ KARS

23.01.2007


 

1,5 yaşındaki bebeğe tecavüze 21 yıl hapis

İzmir’in Menderes ilçesinde 1.5 yaşındaki N.N.B’ye “eziyet ve tecavüz” edildiği iddiasıyla yargılanan sanıklardan Yılmaz Varlı’ya 21 yıl, anne Fadime B’ye de “küçük çocuğa eziyet” suçundan 5 yıl hapis cezası verildi.

İzmir 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına mahkeme heyeti, Yılmaz Varlı’ya “eziyet ve tecavüz” suçlamasından önce 15 yıl hapis cezası verdi. Heyet, çocuğun beden sağlığının bozulduğu gerekçesiyle cezayı üçte bir oranında artırdı ve 20 yıl hapis cezasına çıkardı. Varlı’ya “porno CD bulundurmak” suçundan da 1 yıl hapis cezası verildi. Varlı toplam 21 yıl ceza almış oldu. Anne Fadime B’ye “küçük çocuğa eziyet” suçundan 6 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme heyeti, duruşmadaki iyi hali sebebiyle cezayı 5 yıla indirdi. Tutuklu yargılanan M.D. ile tutuksuz yargılanan A.A. ise beraat etti.

/ İZMİR

23.01.2007


 

İl Özel İdaresi Kanununun iki hükmü iptal edildi

Anayasa Mahkemesi, 5302 sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun iki hükmünü iptal etti.

Anayasa Mahkemesi heyeti, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile CHP’nin, kanunun bazı hükümlerinin iptali talebiyle açtıkları davaları birleştirerek esastan karara bağladı.

Buna göre, Kanunun, il genel meclisinin görev ve yetkilerini içeren 10. maddesinin (h) bendi ile “Meclis kararlarının kesinleşmesi’’ başlıklı 15. maddesinindeki bir ibaresini Anayasa’ya aykırı bularak iptal etti. Yüksek mahkeme, yasanın diğer maddelerinin iptal talebini ise reddetti.

/ ANKARA

23.01.2007


 

Doğuda kar yağışı yok, soğuk var

Doğu Anadolu Bölgesi’nde gece en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında 23 dereceyle Ardahan’da yaşandı.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, gece ölçülen en düşük hava sıcaklığı, sıfırın altında olmak üzere Ardahan’da 23, Kars’ta 20, Erzurum’da 18, Iğdır’da 13, Ağrı’da 12, Erzincan’da 5 derece oldu. Kar kalınlıklarının ise Ağrı’da 28, Ardahan’da 20, Erzurum’da 13, Kars’ta 10, Iğdır’da 8 santimetre olduğu bildirildi. Bölgede, birkaç gün içinde kar yağışının beklenmediği bildirildi.

/ ARDAHAN

23.01.2007


 

Başbakanlık, boşanmaya çare arayacak

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, en az bir boşanma dâvâsına bakmış avukatlardan bilgi alarak boşanma sebeplerini araştıracak.

Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü; internet aracılığı ile 2003-2006 yılları arasında en az bir boşanma dâvâsına bakmış avukatlardan bilgi alarak ‘Boşanma Nedenleri’ konulu araştırmayı gerçekleştirecek.

Araştırma, barolar aracılığı ile avukatlara ulaşılarak gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, boşanma olgusunun farklı sebepleriyle sıklıkla karşılaşan boşanma davalarına giren avukatların boşanma sebeplerine ilişkin görüşleri alınacak.

Boşanma sebeplerinin kadınlar ve erkekler tarafından nasıl farklılaştığı verilerine ulaşılacak. Türkiye’de artma eğilimi içine girdiği gözlenen boşanma olgusunun sebeplerinden olan “geçimsizlik” ana başlığı altında yer alan sebepler detaylı olarak öğrenilebilecek.

Araştırma sonuçlarına göre, artış göstermiş olan boşanmaların toplumsal düzeyde sorun oluşturacak bir seviyeye gelmemesi için politika yapıcılar için teklifler geliştirilecek.

/ ANKARA

23.01.2007


 

Nezleden koruyacak bir reçete

Kış aylarında uygulanacak bazı yöntemlerin yaygın olarak görülen nezleyi önleyeceği veya hafifleteceği bildirildi.

Nezleyle başa çıkamamamıza rağmen, onu önleyen veya hafifleten tedbirler alınabileceğini ortaya koyan uzmanlar, nezlenin en çok yaşandığı bu mevsimde, 10 maddelik bir tedbir reçetesi hazırladı. Uzmanlar, bu tedbir reçetesini şöyle sıralıyor:

Ayakları sıcak suda bekletmek: Her gece dayanabileceğimiz sıcaklıktaki suda ayaklarımızı 15 dakika bekletelim.

Çiğ yeşil soğan yemek: Yeşil soğanı ince ince doğradıktan sonra diğer sebzelerle birlikte salata yaparak yiyelim.

Tuzlu suyla ağzı çalkalamak: Her gün sabah ve akşam olmak üzere günde iki defa öğünlerden sonra tuzlu suyla ağzı çalkalamak, ağzın içindeki mikropları temizler.

Soğuk suyla yüzü yıkamak: Yüzümüzü soğuk suyla yıkarken, burun deliklerini de birkaç defa yıkayalım.

Burnun iki yanına masaj yapmak: Orta parmaklarımızla burun deliklerinin iki yanına 10 kez bastıralım. Bu, hem nezleyi önlemeye hem de burnun tıkanmasını engellemeye yardımcı olur.

Kola ve zencefil haşlaması: 20-30 gram taze zencefili ince ince doğradıktan sonra, kolayla birlikte kaynayıncaya kadar haşlayalım. Zencefilli sıcak kola, gribi önlemede çok etkili olur.

Buhar çekmek: Nezle ilk başladığı zaman bardağa kaynar su dökelim ve bardaktan çıkan buhara karşı, su soğuyana kadar derin nefes alıp verelim. Bu işlem günde birkaç defa yapıldığında burun tıkanıklığına iyi gelir.

Fön makinesini şakaklara tutmak: Nezle olacağınızı hissettiğinizde, fön makinesini şakaklarınıza 3-5 dakika tutmak ve bunu günde birkaç kez tekrarlamak, sizi rahatlatır ve iyileşme sürecini hızlandırır.

Dövülmüş sarımsak ve bal: Aynı miktarda dövülmüş sarımsak ve balı karıştırdıktan sonra ılık su eşliğinde her defasında bir kaşık içelim. Günde 4-6 kez alınan dövülmüş sarımsak ve bal gribe karşı çok etkilidir.

Susam yağıyla yumurta: 50 gram ısınmış susam yağına bir yumurta kırılır ve üzerine kaynar su dökülür ve bu karışım sıcakken içilir. Sabah ve akşam günde iki kez olmak üzere 2-3 gün devam ettirilen bu işlem, nezle sonrası öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.

/ ADANA

23.01.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004