Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

TPAO atağa geçiyor

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının (TPAO), büyük umut beslediği Adıyaman, Hatay ve Isparta’da bu yıl 12 noktada sondaj çalışması yapılacağı bildirildi. TPAO Adıyaman Bölge Müdür Vekili Besim Şişman, yaptığı açıklamada, kuruluş olarak, 2008-2009 yılından sağlıklı petrol elde edilmesi açısından büyük umut taşıdıklarını belirtti. Şişman, son iki yıldır Güney ve Güneydoğu’da yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini, bazı yerlerden olumlu sonuçlar alınırken, bazı noktalarda petrol bulunamadığını kaydetti.

Adana’nın Karaisalı ilçesindeki ‘’Kandak’’ kuyusundan büyük umut beslediklerini, ancak buradan olumlu sonuç alamadıklarını ifade eden Şişman, buna karşın bu bölgeden vazgeçmediklerini söyledi. Şişman, Adana’nın petrol potansiyeli olan bir il konumunda bulunduğunu, bu sebeple TPAO’nun burayı kolay kolay terk etmeyeceğine dikkat çekerek, geçmişte de İncirlik Beldesi’nde kuyularının bulunduğunu hatırlattı.

İSKENDERUN KÖRFEZİ’NE

SONDAJ KUYUSU AÇILACAK

Doğu Akdeniz’in petrol zenginliği açısından önemli olduğunu, ancak Kıbrıs’ta çalışma yapamadıklarını vurgulayan Şişman, ‘’Buradaki bazı engeller sebebiyle çalışma yapamıyoruz. Ancak, gelecek yıl, bizim için büyük umut vaat eden İskenderun Körfezi’nde bir çalışma başlatıyoruz’’ dedi.

Şişman, sondaj ve üretim çalışmalarında Genelkurmayın ve bağlı kuruluşların kendilerine büyük destek olduğunu, her sondajda görev alan 40-45 kişilik ekiplerin güvenliğini jandarmanın destekleriyle sağladıklarını söyledi.

Şişman, halen Adıyaman’da petrol çıkarılan kuyulardan günlük yaklaşık 9 bin 500 varil petrol alındığını sözlerine ekledi.

SURİYE SINIRI UMUT VERİYOR

Şişman, özellikle bu yıl petrol alınması açısından umutlandıkları bir diğer noktanın Suriye sınırına 2 kilometre mesafedeki Hatay’ın Altınözü ilçesine bağlı Kılıçtutan köyünde ‘’Karbeyaz’’ lokasyonu olduğunu bildirdi. Altınözü’nde 2 bin 246 metre derinliğe indiklerini anlatan Şişman, şunları kaydetti:’’Programa göre 3 bin 650 metreye inmeyi hedefliyoruz. Şu ana kadar petrol bulunamadı. Zaten, bu seviyede petrol beklentimiz yok. İstediğimiz derinliğe 1,5 ay sonra ulaşırız. Derin kuyu olduğu için şartlar bizi zorladı. Onun yanı sıra Adıyaman’daki Doğu Karakuş sahasında verimli petrol almaya başladık. Buradaki sahayı genişletiyoruz. Bu yıl 2 ve 3 numaralı kuyular kazılacak. Buradaki petrolün A.P.I. Gravite 25-26 seviyelerinde belirlendi. Gravite değeri 20’nin altında olduğunda asfalt yapıyla karşılaşılıyor. 30 gravitenin üzerindeki değerde petrol elde edilirse daha verimli olur. Adıyaman’da tamamlanan kuyumuzda günlük 220 varil petrol üretiyoruz. Mevcut petrol zonunun yukarısında daha verimli petrol elde edeceğimiz umuyoruz. Burada 2 lokasyon çalışması yapılacak.’’

2009 ÇOK ÖNEMLİ BİR YIL OLACAK

TPAO Adıyaman Bölge Müdür Vekili Besim Şişman, Adıyaman’da bu yıl 8 tane sondaj çalışmasının daha olacağını, ayrıca, Antakya ve Isparta’da Yuvaköy mevkinde çalışma gerçekleştireceklerini açıkladı. Petrol arama çalışmalarının pahalı ve yorucu olduğunu, bu sebeple sadece petrol umudu olan bölgelerde çalışmalar yürüttüklerine değinen Şişman, şöyle devam etti: “Jeolog arkadaşlarımız, petrol umudu olan yerde çalışmalar yaparlar. Sonra dinamit patlatarak, sismik arama grubu, yer altı durumunu çıkartır. Elde edilen veriler, Ankara’daki 3 boyutlu sanal ortamda yorumlanır. Bu nedenle, bizim şu ana kadar çalışma yaptığımız veya yapacağımız her alanda petrol umudu var. Son yıllarda petrol arama çalışmalarında büyük yoğunluk yaşıyoruz. Uzun bir durağanlıktan sonra son 2 yıldır petrol sektöründe büyük atak yaşanıyor. Gelecek yıl patlama olabilir. Bu anlamda en geç 2009’da TPAO’dan büyük ses çıkacak.’’

/ ADANA

03.02.2007


 

Petrol fiyatları sükseldi

Uluslararası ham petrol fiyatları yükseldi. ABD’de, soğuk hava nedeniyle petrol talebinin artması, stokların ise azalması, Nijerya’daki petrol işçilerinin greve gidip gitmeyeceği sorunu ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC’in petrol üretimini kısması gibi unsurlar petrol fiyatlarının yükselmesine neden oldu.

ABD ham petrolü’nün varili 31 sent artarak 57,61 dolara çıkarken, Brent türü Kuzey Denizi ham petrolü’nün varil fiyatı da 37 sentlik artışla 57,09 dolara çıktı.

/ LONDRA

03.02.2007


 

Kazakistan ve Azerbaycan’dan sonra Libya’da da petrol arıyoruz

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığına (TPAO) bağlı Türkiye Petrolleri Denizaşırı Limited Şirketi (TPOC) Libya Ofisi Genel Müdürü Alaattin Pinçe, Sirte’de bulunan NC 189 blokunda bu yıl Haziran ayında petrol çıkartmayı umduklarını bildirdi.

TPAO’nun Libya’daki petrol arama faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Pinçe, Libya’nın 29,5 milyar varil ispatlanmış petrol ve 46,4 trilyon kübit feet gaz rezerviyle, dünyanın önde gelen petrol üreticisi ülkelerinden biri olduğunu hatırlattı. Pinçe, Libya’da TPAO’nun petrol aramacılığına yönelik faaliyetlerinin Ghadamez basesininde NC 188, Sirte baseninde NC 189 bloklarında ve Murzuk baseninde NC-147/3-4 nolu bloklarda sürdürüldüğünü vurguladı.

Detaylı arama ve kuyu açma faaliyetlerinin devam edileceği NC 189 blokundan çok ümitli olduğunu belirten Pinçe, önümüzdeki Haziran ayında bu bölgeden petrol çıkartmayı umduklarını söyledi. Pinçe, ‘’Kazakistan ve Azerbaycan’dan sonra Türkiye’nin yurtdışında petrol bulunduğu 3. ülke Libya olacak’’ diye konuştu. Bu yıl Libya’da sadece aama faaliyetlerine değil, üretim ve geliştirme ihalelerine de teklifleri olacaklarını belirten Pinçe, bu tür sahaların da zaten kesinleşmiş petrol rezervleri bulunduğunu kaydetti.

/ TRABLUS

03.02.2007


 

KOBİ'lere Avrupa Birliği Hibe Fonları tanıtıldı

Yapı Kredi, KOBİ Bankacılığı çerçevesinde düzenlediği Anadolu Toplantıları’nın 2007 programını Trabzon’da başlattı.

30 Ocak’ta Grand Zorlu Otel’de düzenlenen ve sunucu Kadir Çöpdemir’in moderatörlüğünü üstlendiği toplantıya Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sönmez, KoçNet Genel Müdür Yardımcısı Harun Tiftikçi ve Ekonomist Taner Berksoy konuşmacı olarak katıldı. Trabzonlu iş adamı Aydın Gündoğdu’nun başarı hikâyesinin de katılımcılarla paylaşıldığı toplantıyı, 300’e yakın Karadenizli KOBİ takip etti. Karadeniz Bölgesi ve Trabzon’un sahip olduğu ekonomik fırsatların değerlendirildiği toplantıda ayrıca 2007’nin ilk yarısında Doğu Karadeniz Bölgesine tahsis edilmesi planlanan Avrupa Yerel Kalkınma Projesinin Hibe Fonları hakkında Yapı Kredi ve Kobiline.com iş ortakları Koçnet ve Projes danışmanlık tarafından bilgiler verildi.

Yapı Kredi Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Sönmez , KOBİ’lerin vizyonlarını daha da geliştirmek ve Yapı Kredi’nin özellikle AB Hibe Fonları’nın kullandırılması konusundaki bilgi ve tecrübesini şirketlere aktarmak üzere Trabzon’a geldiklerini belirtti. 2006 yılında Kobiline ve Projes Danışmanlık ile yürüttükleri AB Hibe Fonları çalışmaları neticesinde İç Anadolu bölgesindeki 50 KOBİ’yi 5 milyon Euro tutarındaki hibe fonlarından yararlandırdıklarını hatırlatan Sönmez, “ Söz konusu fonlar Avrupa Yerel Kalkınma Projesi çerçevesinde 2007 yılı içerisinde Doğu Karadeniz bölgesindeki işletmelere tahsis edilecek. Ancak bu fonlardan yararlanabilmek, uzun bürokratik süreçleri tamamlayabilmek kolay değil. Yapı Kredi olarak bu konudaki tecrübemizi Karadenizli girişimcilerle paylaşmak ve onlara her türlü desteği sağlamak üzere bu toplantıyı düzenledik. 2007 yılında da bu fonların sonuna kadar kullanılabilmesi için Karadeniz bölgesindeki müşterilerimize gerek proje gerekse de işlemler konusunda hizmet vermeye hazırız” dedi.

Yapı Kredi ve Koç.net işbirliği ile faaliyet gösteren Türkiye’nin ilk KOBİ portalı Kobiline, 50 bine yakın üyesine proje yazımı ve danışmanlık süreçlerini yöneten hizmetler veriyor. Projes İş Geliştirme firmasıyla birlikte düzenlenen çalışmada Kobiline aracılığıyla tahsis edilen AB hibe programları için ayrıca danışmanlık hizmeti de veriliyor.

Kahraman ALPAK / TRABZON

03.02.2007


 

Portakal bahçede kaldı

Mersin’in Anamur ilçesinde pazar sıkıntısı sebebiyle üreticiler tarafından toplanmayan portakallar, bahçelerde çürümeye terk edildi.

Alınan bilgilere göre, Anamur’da, çok sayıda üretici satamadığı ürününü toplamayarak dalında bıraktı.

İlçede bulunan portakal bahçelerinde ürünler, ağaç dallarında bırakılarak çürümeye terk edilirken, sert rüzgâr sebebiyle daldaki ürünlerin bazı bahçelerde yerlere döküldüğü gözlendi. Üreticiler, ürünlerini satamadıklarını, toplama maliyetinin daha yüksek olması sebebiyle de dalında bıraktıklarını kaydettiler.

/ ANAMUR

03.02.2007


 

Kayseri Şeker üç fabrikaya talip

Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Ali Özışık, yeniden satışa çıkması beklenen Bor, Ereğli ve Ilgın şeker fabrikalarına talip olduklarını bildirdi.

Özışık, yaptığı açıklamada, Şeker-İş Sendikasının fabrikaların satışının durdurulması için Danıştaya açtığı dâvânın ret edildiğini ve fabrikaların Özelleştirme Yüksek Kurulu tarafından yeniden satışa çıkartılmasını beklediklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Özelleştirme Yüksek kurulu, daha önce bu 3 fabrikayı satışa çıkartmıştı. Ama Şeker-İş Sendikasının dâvâ açması nedeniyle satış durdurulmuştu. Danıştayın davayı ret etmesinden sonra fabrikaların satışı için bir engel kalmadı. Kayseri Şeker Fabrikasının hedefi, özelleştirme kapsamına alınmış olan Bor, Ereğli ve Ilgın şeker fabrikalarıdır. Her üç fabrikanın da Kayseri Şeker Fabrikası çiftçisine kazandırılması için çalışmalarımız devam etmektedir. Ancak, bu 3 fabrika içerisinde bizim için olmazsa olmaz konumda olan Bor Şeker Fabrikasını almak birinci hedefimizdir. Bor Şeker Fabrikasının satın alınmasına öncelik vereceğiz, diğer 2 fabrikaya da talibiz.’’

Özışık, 150 bin Avro’ya mal olan Boğazlıyan şeker Fabrikasını 8 Kasım 2006’da hizmete açtıklarını hatırlatarak, ‘’Kayseri Şeker Fabrikasının artık büyük hedefleri var. Şekere dayalı gıda maddeleri üretmeyi, biyo benzin üretmeyi de planlıyoruz’’ diye konuştu.

/ KAYSERİ

03.02.2007


 

Tüketiciler "cep"ten şikâyetçi

Tüketicilerin en çok cep telefonu arızalarından dolayı şikayetçi olduğu bildirildi.

Tüketici Hakları Derneği Diyarbakır Şubesi Başkanı Niyazi Kavar, yaptığı açıklamada, geçen yıl 500’ün üzerinde gelen yazılı şikayetlerin çoğunluğunun cep telefonları konusunun oluşturduğunu belirtti.

Kavar, tüketicilerden gelen şikayetleri değerlendirdiklerini, tüketicileri bilgilendirdiklerini tüketicinin en çok cep telefonu arızalarından dolayı şikayetçi olduğunu kaydetti. Tüketicilerin şikayet konusu olan malları 725 liranın altında olması durumunda sorunu Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne gönderdiklerini bildirdi.

Kavar, tüketicilerin bilinçlenmesi amacıyla yerel bir kanalda her hafta program yaptıklarını, okullarda öğrencileri bilinçlendirdiklerini belirterek, bir tüketicinin sorununun 3 ay içerisinde giderildiğini, ancak bazen şikayetin türüne göre sürenin uzayabildiğini bildirdi.

/ DİYARBAKIR

03.02.2007


 

Kredi borçluları arttı

Kredi kartı borcunu ödemeyenler ile gecikmeli ödeyenleri gösteren negatif nitelikli ferdi kredi ve kredi kartları sisteminde yer alan kişi sayısı, 2006 yılında bir önceki yıla göre yüzde 54,2 oranında arttı.

Merkez Bankası verilerine göre, 2005 yılında toplam 169 bin 963 adet olan ferdi kredi ve kredi kartları borçlarını ödememiş kişilerin toplamı, geçen yıl 262 bin 155’e yükseldi.

Aynı dönemde ferdi kredi borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 83,8 artarak 15 bin 774’den 29 bin 2’ye, kredi kartları borcunu ödememiş kişi sayısı yüzde 51,2 yükselerek 154 bin 189’den 233 bin 153’e çıktı.

/ ANKARA

03.02.2007


 

Global ısınma tarımı vuracak

Dünyadaki hızlı ısınmanın Türkiye’deki yarı kurak iklime sahip bölgelerde kuraklık problemlerine yol açarak, tarımsal ve-rimlilikte belirgin kayıplara sebep olacağı belirtildi.

03.02.2007


 

İklim raporu rahatsız etti

İngiliz The Guardian gazetesi, petrol devi Exxon Mobil tarafından finanse edilen bir Amerikan kuruluşunun “iklim raporu”na itiraz etmeleri için bilim adamları ve ekonomistlere 10 bin dolar para verdiğini yazdı.

03.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004