Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Kesilen cezalarla engelliye eğitim

Adana İŞKUR Müdürlüğünün, engelli çalıştırma kontenjanını tam olarak doldurmayan kamu ve özel kuruluşlardan tahsil edilen cezalarla, engellilerin eğitimine yönelik projelere maddî destek sağladığı bildirildi.

Adana İŞKUR Müdürü Haşim Meydan, yaptığı açıklamada, 4857 sayılı kanunun 30. maddesine göre, iş yerlerinde her 50 ve üzerinde personel bulunan kamu ve özel kuruluşların, engelli ve eski hükümlü çalıştırma zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

Engelli çalıştırma oranının, kamu kuruluşlarında yüzde 4, özel işletmelerde ise yüzde 2 olduğunu belirten Meydan, yasal zorunluluğu yerine getirmeyen her kuruluş ve işletmenin, kişi başına aylık bin 268 YTL para cezası ödemek durumunda kaldığını ifade etti. Personel sayısının 50’yi bulması veya geçmesi halinde, iş yeri yetkilisinin mutlaka İŞKUR’a bilgi vermesi gerektiğini belirten Meydan, ‘’Yasal sorunluluğa uymayanlara, istemeyerek de olsa ceza uygulamak zorunda kalıyoruz’’ dedi. Adana’da kayıtlı 5 bin 373 kişi engelliden 399’unun çeşitli kamu kuruluşlarında, bin 418’inin de özel sektörde istihdam edildiğini belirten Meydan, mevcut iş yerlerinde 43’ü kamu kuruluşu, 302 kişilik istihdam açığı bulunduğunu bildirdi.

İş yeri yetkililerine, istihdam edilecek engellilerin, engel durumları, becerileri ve öğrenim durumları gibi bilgiler verdiklerini ifade eden Meydan, engelli çalıştırma oranının Adana’da yüzde 90’ı bulduğunu ve bu rakamın da Türkiye ortalamalarına göre ciddî bir rakam olduğunu söyledi.

Bazı iş yerlerinin de, kontenjanından fazla engelli çalıştırdığını belirten

Meydan, şöyle devam etti: ’’2006 yılında engelli çalıştırmayan 16 kuruluşa 952 bin 764 YTL tutarında ceza uygulandı. Maliye aracılığı ile tahsil edilen bu paralar, yine engellilerin eğitim ve istihdamına yönelik projelerin hayata geçirilmesinde kullanılıyor.

Engellilerin, toplumun bir parçası olduğunu belirten Meydan, ‘’Onları topluma kazandırmak ve yaşamayı severek hayata sarılmalarına katkıda bulunmak için, herkesin üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmesi gerekir’’ dedi.

KENDİLERİNİ GELİŞTİRİYORLAR

Görmeyenler Kültür ve Birleşme (GÖRBİR) Derneği Adana Şube Başkanı Ediz Mut da, eğitilebilir engellilerin, çeşitli kurum ve kuruluşların desteğine ihtiyacı olduğunu söyledi. Engellilerin yaşadığı sorunların ortadan kaldırılması ve onların yeteneklerini kullanabilmeleri için bilimsel ve özverili çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Mut, şöyle konuştu: “Sağlanacak olanaklarla, engelli arkadaşlarımızın topluma ve ülkelerine katkıda bulunabileceklerinden kimsenin kuşkusu olmamalı. Dernek olarak hem üyelerimiz, hem de ulaşabildiğimiz tüm görme engelli arkadaşlarımızı hayata bağlayabilmek adına İŞKUR Adana İl Müdürlüğü’nün katkılarıyla öncelikle bilgisayar kursu düzenledik. Kursiyerlerimizin yol ve yemek masrafları da yine projeye sağlanan maddî destekle karşılanıyor. Fizikî ortamı daha uygun bir dernek binasına kavuşmamız halinde yabancı dil, masörlük ve az görebilen arkadaşlarımız için de el san’atları kursları konusunda proje hazırlayacağız.’’

/ ADANA

28.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush'u durduralım

  Yargı, eğitim, ekonomi tahrip oldu

  Mehmet Altan: Darbecileri hayat ayıkladı

  Ağar: Siyaseti tepeden tanzim devri bitti

  Erdoğan: Muhalefetin milletle arası açık

  Belediyelerde kuraklık alarmı

  YÖK: Yetkilerimiz sınırlansın

  DTP’den Talabani’ye Kürtçe dâvetiye

  Darbeciler yargılanmalı

  Başoğlu: 5’li çete halktan özür dilemeli

  Yeşilay’dan kampanya

  DTP’li belediye başkanına hapis

  Hocalı vahşetini unutmayalım

  Oger: Türkiye’nin kararlılığını anladık

  Kesilen cezalarla engelliye eğitim

  Hawai’ye Mevlevihane

  15 yabancı dil bilen korucu

  Deprem peşlerini bırakmıyor

  Validen deprem uyarısı

  Hasta haklarında kadınlar daha çok şikâyetçi

  5 km.’den su taşıyorlar

  Üniversiteliler Cemil Meriç’i andı

  Köylerde 5 metre kar var

  Tiryakilere ibret olsun


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004