Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yargı, eğitim, ekonomi tahrip oldu

Yargı, eğitim ve ekonomi başta olmak üzere her alanda büyük tahribata yol açarak Türkiye’ye çok şey kaybettiren 28 Şubat’ın kendi hedeflerine de ulaşamadığını, önde gelen aktörlerinin de hiçbirşey kazanmadıklarını ifade eden gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, “Aksine, 28 Şubat’ta ön sıralarda ismi yer alanlar, sonrasında ciddî itibar ve prestij kayıplarına uğradılar” dedi. Güleçyüz, 28 Şubat’ın görünürdeki hedefi olan siyasî hareketin mensuplarının ise daha güçlü şekilde iktidara geldiklerine dikkat çekti.

Gazetemiz Genel Yayın Müdürü Kâzım Güleçyüz, yargı, eğitim ve ekonomi başta olmak üzere her alanda büyük tahribata yol açarak Türkiye’ye çok şey kaybettiren 28 Şubat’ın önde gelen aktörlerinin de hiçbir şey kazanmadıklarını belirterek, “Aksine, 28 Şubat’ta ön sıralarda ismi yer alanlar, sonrasında ciddî itibar kayıplarına uğradılar” dedi.

Demokrat Hanımlar Derneği Genel Merkezi’nin Yeni Asya Vakfı’nda düzenlediği “10. Yılında 28 Şubat” başlıklı seminerde konuşan Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz, süreçte yaşanan tahribatları anlattı. 28 Şubat 1997’deki MGK kararlarıyla ve sonrasındaki uygulamalarla din ve vicdan özgürlüğünün maruz kaldığı baskılardan örnekler aktaran Güleçyüz, dönemin aktörlerinin hiçbir şey kazanmadıklarını, aksine itibar kayıplarına uğradıklarını hatırlattı.

Güleçyüz, postmodern darbe olarak anılan 28 Şubat süreci öncesinde medyanın da yönlendirilmesiyle bir kamuoyu oluşturulduğunu ifade ederek, mevcut hükümetin Refah Partisi kanadının din devleti kurmaya çalışıyor gibi gösterildiğini söyledi. Söz konusu iddia ile o dönemde bazı kararlar alındığını hatırlatan Güleçyüz, başta yargının üst düzey mensupları olmak üzere bazı kesimlere “irtica brifingleri” verildiğini kaydetti. Güleçyüz, “Özellikle Danıştay, Yargıtay gibi yüksek mahkeme üyelerinin, savcılarının, hakimlerinin katıldığı o brifinglerde, katılımcıların brifing sonrasında alkış tutuşları unutulmaz sahneydi. Yargı gibi hiçbir tesir altında kalmadan kararını vermesi gereken, sadece adaleti gözetmesi gereken bir kurumun en üst düzey mensupları, askerden gelen dâveti emir telâkki ederek o brifinglere koşa koşa gittiler. Dakikalarca süren alkışlarla tasviplerini, desteklerini ifade ettiler” diye konuştu. Güleçyüz, yargı kararıyla hak ve özgürlüklerin ezilmesi sürecinin ondan sonra başladığını belirtti.

“YENİ ASYA YAZARLARINA 7 BİN GÜN HAPİS”

Söz konusu süreçte adaletle bağdaşması mümkün olmayan, çifte standart örneği, son derece haksız kararlar verilmeye başlandığını hatırlatan Güleçyüz, Yeni Asya Gazetesi İmtiyaz Sahibi Mehmet Kutlular’ın 276 gün hapiste tutulduğunu da hatırlattı. O dönemde gazetenin yazarlarına verilen cezaların toplamının da 7 bin gün hapis cezasına denk düştüğünü aktaran Güleçyüz, “Marmara bölgesinde 1999’da meydana gelen depremde resmi rakamlara göre 18 bin insan hayatını kaybetti. Bu insanların içinde bulunduğu binaları yapan müteahhitler ve onlara müsaade eden belediye yetkilileri hakkında açılan 2 bini aşkın dâvânın büyük ekseriyeti zamanaşımına uğrayarak düştü. Bunları cezasız bırakan adalet anlayışı, ‘Deprem ilâhî ikazdır’ diyenleri cezalandırmakta hiç gecikmedi. İşte 28 Şubat adaleti böyle işliyor” şeklinde konuştu.

TOPLUMDA DUYARSIZLIK VAR

Kâzım Güleçyüz, demokrasi, hak ve özgürlükler konusunun geçmişten beri toplum içinde çok alaka bulamayan konular olduğunu da vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Şu an özellikle genç kuşaklar, 20-25 yaş ve altı kuşak için 28 Şubat hiçbir anlam ifade etmiyor. Ama sonuçlarını yaşıyor. Öbür taraftan, süreçten olumsuz etkilenen, zarar gören kısımda da maalesef duyarsızlık var. Mağduriyetlerden kurtulma noktasında bir ‘adam sen de’cilik var. Bizim hak ve özgürlükler noktasında duyarlı olmasını beklediğimiz insanların büyük ekseriyeti dahi maalesef ancak doğrudan kendisine yönelik bir ihlal, bir baskı, bir tazyik olursa bunun ızdırabını yaşıyor, hissediyor. Dolayısıyla zorluğun önemli bir kısmı da buradan kaynaklanıyor.”

“AKTÖRLERİ İTİBAR KAYBETTİ”

Kâzım Güleçyüz, 28 Şubat kararlarının ardından birçok Kur’an kursunun kapatıldığını, Diyanet’e bağlı kursların da müfettişlerden başını alamaz duruma geldiğini, imam hatiplerin orta kısmının kapatıldığını, lise kısımlarındaki öğrencilerin üniversiteye girişte önlerinin kesildiğini ve başörtüsü yasağının uygulanmaya başlandığını kaydederek, “Peki 28 Şubat’ın aktörleri ne kazandılar? Hiçbir şey. Aksine, 28 Şubat’ta ön sıralarda ismi yer alanlar, sonrasında ciddi itibar kayıplarına uğradılar” dedi.

“Demirel, uzun yıllar demokrat misyonun başbakanı olarak milletin önemli bir kesiminin gönlünde yeri vardı. Ne zaman ki başörtüsü yasağını savunmaya başladı, müthiş tepkilerin hedefi haline geldi” diyen Güleçyüz, o dönemde askerî kanadın önde gelen isimleri olan Teoman Koman, Güven Erkaya gibi askerlerin de banka skandallarıyla gündeme geldiklerinin altını çizdi.

Yine aynı dönemde Yeni Asya Gazetesi yazarlarına açtığı davalarla bilinen Nuh Mete Yüksel’in daha sonra adının bir porno skandalına karışmasıyla DGM savcılığından alındığını ve tenzilen bir tayinle düz savcılığa atandığını dile getiren Güleçyüz, “Yapılanlar bu dünyada da kalmıyor. İlâhî adalet tecelli ediyor” dedi.

Güleçyüz, ibret gözüyle bakıldığında insana çok dersler veren hadiseler yaşandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

“Ama biz bu kadar haksızlığa, mağduriyete uğramış insanlarız, haysiyetimizle, şerefimizle hak bildiğimiz dâvâda yolumuza devam ediyoruz. İnşallah ahirette de bu yüzümüzün akıyla haşrolmayı ve ona göre muamele görmeyi Cenâb-ı Hak nasib eder”.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

28.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bush'u durduralım

  Yargı, eğitim, ekonomi tahrip oldu

  Mehmet Altan: Darbecileri hayat ayıkladı

  Ağar: Siyaseti tepeden tanzim devri bitti

  Erdoğan: Muhalefetin milletle arası açık

  Belediyelerde kuraklık alarmı

  YÖK: Yetkilerimiz sınırlansın

  DTP’den Talabani’ye Kürtçe dâvetiye

  Darbeciler yargılanmalı

  Başoğlu: 5’li çete halktan özür dilemeli

  Yeşilay’dan kampanya

  DTP’li belediye başkanına hapis

  Hocalı vahşetini unutmayalım

  Oger: Türkiye’nin kararlılığını anladık

  Kesilen cezalarla engelliye eğitim

  Hawai’ye Mevlevihane

  15 yabancı dil bilen korucu

  Deprem peşlerini bırakmıyor

  Validen deprem uyarısı

  Hasta haklarında kadınlar daha çok şikâyetçi

  5 km.’den su taşıyorlar

  Üniversiteliler Cemil Meriç’i andı

  Köylerde 5 metre kar var

  Tiryakilere ibret olsun


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004