Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Başarının yolu iş bölümünden geçiyor

Akademik Dayanışma, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Başkanı ve Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Bediüzzaman Said Nursî’nin “taksim’ul amal” ile iş bölümüne dikkat çektiğini, Avrupa’nın bu anlayışla başarıya ulaştığını söyledi.

Almanya’nın Kassel şehrinde Akademische Bildungsplatform tarafından geleneksel olarak düzenlenen Pazar konferansında konuşan Prof. Aksoy, sistem, yenilenme, iletişim ve Risâle-i Nur’un asrımıza bakan ilmi ve sosyolojik yönlerini anlattı.

“Günümüzde tek yönlü iletim, yönetim gibi kavramlar gelişen teknolojinin de hayatımızda yoğun olarak yer alması münasebetiyle çift yönlü ileti(şi)m, yöneti(şi)m gibi değişimlere uğradı” şeklinde konuşan Aksoy, “Günümüz toplumları ben merkezlilikten biz merkezli ortak akıl ve kolektif çalışma anlayışlarıyla başarıya ulaştılar. Türkiye olarak bunun gerisinde kalamayız. Eskiden toplumlara herhangi bir yerden iletilen bilgi toplumlar tarafından özellikle internet vasıtasıyla geriye döndürülerek iletişim, bilişim, yönetişim gibi yeni kavramlar oluşuyor” dedi.

Konuşmasında Risâle-i Nur’dan konuyla ilgili örnekler sunan Prof. Dr. Gürbüz Aksoy, Bediüzzaman Said Nursî’nin bundan yarım asır önce bu gerçeğe dikkat çektiğini belirterek, “Bediüzzaman’ın ‘taksim’ul amal’ diye tarif ettiği iş bölümü ve iş birliğini kapsayan kollektif çalışma şuurunu yakalayan Avrupa başarıya ulaştı. Avrupa bu anlamda birlikteliğe, girişimciliğe ve sivil toplum kuruluşlarına önem veriyor. Meselâ girişimciler ortaklıklar kurarak AB fonlarından daha kolay istifade edebiliyor. Bediüzzaman başarının yakalanması için motivasyona da önem veriyor. Bize ait olan değerler Avrupalılar tarafından uygulandı ve başarıyı yakaladılar” dedi.

Kalitenin yakalanması açısından sistemin önemine vurgu yapan Aksoy, bilim, üretim, ya da yönetim neticesinde elde edilmiş olan kalitenin gerçek mânâda kalite olabilmesi için bir sistemin olması gerektiğini vurguladı. Yeni eğitim metodlarından örnekler vererek öğretişimi anlatan Aksoy, Avrupa’da bazı okullarda öğretmenlerin de öğrencileriyle beraber öğrenmeye devam ettiklerini, ileri sınıflardaki çocukların alt sınıflardaki çocukları ders çalıştırdıklarını bu sistemde öğrenciler ve öğretmenlerin beraber öğrenmeye devam ettiklerini söyledi.

Akademische Bildungsplatform (Akademik Eğitim Platformu), Almanya’nın Kassel şehrinde Pazar sabahları çocuk, aile, eğitim ve bilim gibi konular üzerine alanlarında uzman kişileri dâvet ederek konferanslar düzenliyor. Dernek Başkanı Mehmet Şahin Avrupa’da yaşayan insanlarımızın bu tür bir hizmete ihtiyaçları olduğunu ve her hafta yeni bir konu ve misafir ile bu konferanslar serisine devam edeceklerini belirtti.

Nizamettin SAKİN / ALMANYA

07.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Başarının yolu iş bölümünden geçiyor

  Yılın ‘en’leri ödül aldı

  Bursa Kitap Fuarına 2 günde 70 bin ziyaretçi

  Sanatın yaşı olmaz

  “Halk günü”ne halk ilgisi

  Müslüman dünyada kadın

  Bağdat Köşküne restore


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004