Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Ekim 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

TCDD'nin umudu hızlı tren

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), yolcu taşımacılığında yüzde 2’ler düzeyindeki payını artırmada umudunu hızlı trene bağladı. İspanyol demiryollarının yolcu taşımacılığındaki yüzde 3 dolayındaki payını hızlı trenlerin devreye alınmasıyla yüzde 15’lere çıkarması TCDD için umut oldu.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İspanyol CAF firmasına sipariş edilen, Türkiye’nin ilk hızlı trenini teslim aldıktan sonra İspanya’da hızlı tren hatlarında incelemelerde bulundu ve hızlı trenlerle seyahat etti. İspanya Demiryolları Renfe’nin yetkilileriyle bir araya gelen Karaman, hızlı tren işletmeciliğinde İspanya’nın kaydettiği aşamaya ilişkin bilgi aldı.

Renfe’nin yöneticilerinden Apolinar Rodriguez Diaz, İspanya’nın hızlı tren işletmeciliğine 1992 yılında başladığını, hızlı tren işletmeciliği için büyük altyapı yatırımları yaptıklarını söyledi. Hızlı trenleri işletmeye almalarının ardından yüzde 3 dolayındaki taşımacılık payını yüzde 15’e çıkardıklarını belirten Diaz, İspanya’nın 2020 yılına kadar ulaşım için GSMH’nın yüzde 1,5 oranında yatırım yapacağını, sadece demiryollarına yaklaşık 120 milyar Avro yatırım öngörüldüğünü, bütün ulaşım için 250 milyar Avro yatırımın planlandığını kaydetti.

Diaz, İspanya’da günde 5 bin trenin banliyö, yük taşımacılığı ve bölgesel hatlarda çalıştığını, hızlı tren yatırımlarıyla karayollarındaki trafiği biraz daha hafifletmeyi planladıklarını bildirdi.

TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, yaptığı açıklamada, Türkiye’de kişi başı şehirlerarası seyahat oranının düşük olduğunu, yolculuk sayısının yıllık 20 dolayında kaldığını belirtti. Avrupa ortalamasının 200’e ulaştığını ifade eden Karaman, hızlı trenlerin Türkiye’de işletmeye alınmasıyla yolculuk sayısının artacağını söyledi. İspanya’da, hızlı trenlerin işletmeye alınmasıyla yolcu sayısının arttığını anlatan Karaman, TCDD’nin de hızlı trenleri devreye sokmasıyla taşımacılıktaki payını artırabileceğini, iki ülkenin şartlarının örtüştüğünü, bu anlamda İspanya’nın bir örnek oluşturduğunu belirtti.

Karaman, Ankara-İstanbul ve Ankara-Konya arasında hızlı tren işletmeciliğinin başlamasıyla demiryollarının yüzde 2 dolayındaki taşımacılık payını artırmaya başlayacağını, 2010 yılında yolcu taşımacılığında bir sıçrama yapabileceğini ifade etti.

Ulaştırma Bakanlığının yaptırdığı Ulaşım Master Ana Plan Stratejisi’nde yıllık trenle yolculuk sayısının yüzde 20’ye çıkarılmasının öngörüldüğünü, hızlı trenlerle bu oranı yakalayabileceklerini dile getirdi. İspanya’nın demiryolu taşımacılığındaki payını böyle artırdığına dikkat çeken Karaman, İspanya’da hızlı trenlerin kullanılmaya başlanmasıyla yolculuk oranının yüzde 34 dolayında arttığını belirtti.

Karaman, yolcuların hızlı tren istasyonlarından diğer noktaları ulaşımda otobüsleri de kullanacaklarını, böylece hızlı trenlerin otobüs yolcularının sayısının artmasına da katkı yapacağını kaydetti.

Öte yandan, TCDD Genel Müdürlüğü, 17 merkez ve 4352 yolcuyu kapsayan araştırmasında Ankara-İstanbul hattında çalıştırılacak hızlı trenlerde bilet ücretlerinin ne olması gerektiği konusunda bir araştırma yapmıştı.

Bu araştırmada, yolcular, Ankara-İstanbul arası 65 YTL, Ankara-Eskişehir arası 32 YTL, Eskişehir-İstanbul arası 35 YTL, Ankara-Konya arası 35 YTL ücret ödeyebileceğini belirtti. Araştırmanın ardından TCDD Genel Müdürlüğü, hızlı trenlerde uygulanacak bilet ücretleri üzerinde yeni bir çalışma başlattı. Hızlı tren işleten ülkelerdeki bilet ücretleri ile GSMH arasında karşılaştırmanın yapıldığı çalışmada, Türkiye’de hızlı trenle seyahatin 1 saatinin 13 dolar olması gerektiği sonucuna ulaşıldı.

Hızlı trenlerin yolculuk sayılarını artıracağı tesbitinin yapıldığı çalışmada, yolcu taşımacılığında demiryolunun payının artırılması amacıyla hızlı trenlerde yeni indirimlerin devreye alınabileceği belirlendi.

TCDD Genel Müdürü Karaman, bilet ücretleri ve uygulanabilecek indirimler konusunda Genel Müdürlüğün bir dizi çalışma içinde olduğunu, önümüzdeki aylarda bu çalışmaların şekilleneceğini ifade etti. Karaman, ilâve yolcular kazanmak için hızlı trenlerde havayollarındaki gibi erken bilet alımı indirimi uygulayabileceklerini bildirdi.

/ ANKARA

23.10.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  OHAL de, sınırötesi de askerî gerekçeyle olur

  Halk demokrasi istiyor

  Londra’da Olmert’le görüşecek

  Genelkurmay: 8 askerimiz kayıp

  Gül, liderlerle görüştü

  Halk sokaklarda, yetkililer uyarıyor

  STK’lar: Terörün bitmesi için yeni politikalar üretmeliyiz

  Asıl olan bataklığı kurutmak

  Yoksulluk kongresinde başörtüsü krizi

  Halk oylamasında kesin sonuçlar bugünden sonra

  Yaz saati uygulaması bu hafta sonu bitiyor

  Haşim Kılıç Anayasa Mahkemesi Başkanı

  Şensoy görevine döndü

  Tüketim çılgınlığı ürkütüyor

  Akbil’de 2 saatte 5 aktarma

  Eğit-Bir, eğitimde başarıyı arttıracak

  TCDD'nin umudu hızlı tren

  Suudi Kral bilim üniversitesi kuruyor

  Şehirlerin ısısı suçu da arttırıyor

  Sigarayı bırakamıyoruz

  Kablo devri sona eriyor

  PTT, 167 yaşında


 Son Dakika Haberleri