Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

ÜNİVERSİTE KAPILARINI KAPATIRIZ

YÖK üyeliğine aday gösterilen Prof. Dr. Celal Şengör, dinî inançları “dogma” olarak niteleyip, “Dinin pek çok dogması bilimin isbatları karşısında çöpe gitmiştir” ifadesini kullandı. “Bugün artık ne dünyanın yedi günde yaratıldığına, ne Nuh Tufanına, ne de Havva ile Âdem masalına inanmak mümkündür” diyen Şengör, başörtüsünün serbest kalması halinde “İcab ederse, ülke yöneticileri akıllarını başlarına alana kadar, üniversite kapılarını kapatırız” tehdidinde bulundu.

Üniversiteler Arası Kurul tarafından, boş bulunan Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) üyeliklerinden birine aday gösterilen yer bilimci Prof. Dr. Celal Şengör, dinî inançları “dogma” olarak niteleyip, “Dinin pek çok dogması bilimin isbatları karşısında çöpe gitmiştir” ifadesini kullandı.

YÖK üyeliği, bir süreden beri Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayını bekleyen Prof. Şengör, anti demokrat kişiliği dikkat çekiyor. Radikal gazetesi genel yayın yönetmeni İsmet Berkan “Vahim bir mektup”, Yeni Şafak gazetesi yazarı Ali Bayramoğlu ise “Laikçiliğin iç bunalımı...” başlıklı dünkü yazılarında Prof. Dr. Celal Şengör’ün nasıl biri kişiliğe sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.

Berkan, yazısında Prof. Dr. Celal Şengör’ün kendisini YÖK üyeliğine uygun gören Üniversiteler Arası Kurul’un 219 üyesine birden gönderdiği mektuba yer verdi. Berkan’ın, “Ne diyeceğimi gerçekten ben de bilmiyorum. Nutkum tutuldu, desem yeridir” diye tarif ettiği Şengör’ün mektubunda yer alan ifadeler şöyle:

“Temsilciniz olmamı isteyerek bana verdiğiniz şerefin her türlü sevinç ve tatmin hissinin üzerinde olduğunu belirtmiş, bunun yaşamımda bana verilen en büyük mükâfat olduğunu arzetmiştim. Bunu çok zor bir zamanda, uygarlığa karşı yöneltilmiş saldırıların fütursuzca geliştiği bir ortamca cesaret ve haysiyetle yaptınız. Bu saldırıların en son örneği Adalet ve Kalkınma Partisi ile Milliyetçi Hareket Partisinin ortaklaşa başlattıkları üniversitelerde türban serbestisi atağıdır... Ancak hepinizin bildiği gibi, tek bir ters veri en ihtişamlı teoriyi çöpe atmaya yeterlidir. Dinin pek çok dogması bilimin isbatları karşısında bu şekilde çöpe gitmiştir. Bugün artık ne dünyanın yedi günde yaratıldığına, ne Nuh Tufanına, ne de Havva ile Âdem masalına inanmak mümkündür. ‘Üniversitede yasak olmaz’ diyenlerin, üniversitede yanlışlığı isbat edilmiş fikirlerin artık kullanılamayacağını ve öğretilmeye devam edilmelerine izin verilemeyeceğini anlamış olması gerekir... İcab ederse, ülke yöneticileri akıllarını başlarına alana kadar o kapıları kapatırız. Bu bizim tarihsel geleneklerimizden gelen hakkımız ve hem insanlığa hem de öğrencilerimize karşı görevimizdir. Bu düşüncelerimi muhterem kurulunuza en derin saygılarımla arzederim.”

Berkan, dindarlığın, hatta inanç sahibi olmanın ‘geri’ olmaya yeterli bir şart olduğunu söylemenin çoğu ateistin bile söylemekte zorluk çekeceği bir fikir olduğunu belirtterek şunları kaydetti: “Hukuk yoluyla baskı rejimi kurmanın mümkün olduğu doğru olmakla birlikte, eğer hepimiz, hukuk sisteminin sadece bizim açımızdan ‘doğru’ bölümlerini uygulayıp geri kalanını uygulamasaydık nasıl bir dünyada yaşıyor olurduk acaba? Bu dünyada ‘demokrasi’ ve bilimsel olanlar dahil ‘özgürlükler rejimi’ nasıl mümkün olabilirdi? ‘Türban serbest olursa üniversiteyi kapatmak’ bir şaka herhalde.”

“GENERALLE TELEFONDA

KONUŞURKEN ESAS DURUŞA GEÇERİM”

Bayramoğlu da yazısında Şengör’ün aday olur olmaz, ilk açıklamasında “27 Mayıs’ı üniversiteler yaptı” dediğini hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi: “Jeolog Celal Şengör’ün kendi dalında dünya çapında bir ünü var. TÜBİTAK, College de France, Rusya Doğa Bilimleri Akademisi, ABD Ulusal Bilimler Akademisi gibi çeşitli ve önemli bilimsel kuruluşların ya üyesi ya hocası... Ama aynı profesör ‘Bir generalle telefonda konuşurken bile esas duruşa geçerim, onlar da bunu bilirler, bana ‘rahat ol’ derler...’ sözleriyle de ünlü…”

“HALK CAHİL HALKI YÖNETENLER DE

HALK İÇİNDEN ÇIKIYOR”

Bayramoğlu, Şengör’ün incileri sadece bunlarla sınırlı olmadığına da dikkati çekti. Ali Bayramoğlu, Harp Okulu’nda yeni yılın açılış konuşmasını yapan öğretim üyesi Celal Şengör’ün halkı hakir gören şu sözlerini kamuoyu ile paylaştı: “Halk cahil, halkı yönetenler de nihayetinde halkın içinden gelen kimseler... Ben bir yabancı gibiyim Türkiye’de. Çünkü ben Türkiye’nin yetiştirdiği adam değilim. Türkiye bilim camiasının içinde olan bir adam değilim. Böyle bir camia da yok zaten. Türkiye’ye gelip akıl veren bilim adamlarından bir tek farkım İstanbul’da oturuyor olmamdır...”

Bu kadar ağır ifadeler kullanan Şengör’ün YÖK üyeliği konusunda Cumhurbaşkanı Gül’ün nasıl bir karar vereceği merak ediliyor.

“TÜRKİYEDE İYİ OKUMUŞ TEK

SINIF VARDIR; O DA TSK’DIR”

Şengör’ün depremle ilgili bir söyleşi kitabında (99 sayfada İstanbul Depremi, Sefa Kaplan) “Atatürk, ‘Ben Sakarya’ya saldırırken, Başkumandanlığı ve Meclis’in bütün yetkilerini istiyorum’ demiş. Dolayısıyla (depreme ilişkin olarak) İstanbul ile bütün yetkilerin Türk Silahlı Kuvvetleri’ne devredilmesi gerekir. Böyle bir durumda ben de elimi taşın altına sokarım…” dediğine dikkati çeken Bayramoğlu, Şengör’ün aynı kitaptaki şu ifadelerine yer verdi:

“Bana göre bu durum (deprem ihtimali ve önlem planının uygulanması) Türkiye’nin bağımsızlığını tehdit edecek büyüklükte bir krizdir. Bu durumda kriz yönetiminin hükümetin elinden alınıp Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edilmesi lazım (...) Bunun iki temel yararı var. Birincisi şu: Kriz yönetimi süratli karar almayı gerektirir. Demokrasilerde süratli karar alınmaz. İkinci yararı şu: Türkiye’de iyi okumuş tek bir sınıf vardır ve o da Türk Silahlı Kuvvetleri’dir...”

YENİ ASYA / İSTANBUL

01.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Meslek liseleri eşitlik istiyor

  ÜNİVERSİTE KAPILARINI KAPATIRIZ

  Maytap faciası

  AB’nin temeli özgürlük ve hukuk

  ‘Türkiye korkular ülkesi olmasın’

  Çiçek: Herkes hukuka saygılı olsun

  Haşim Kılıç, Baykal’ı ziyaret etti

  Askerler hakim karşısına çıkıyor

  ‘Menderes efsanesi’ internette

  Üniversiteler yasağı savunuyor

  Başörtüsü teklifi bugün komisyonda

  Büyükanıt'ın sözleri abartıldı

  Rektör seçimi değişsin

  Aile ilgisi görmeyen genç kötü arkadaş edinebiliyor

  Grip aşısı talebi geç de olsa arttı

  Karneyle gelen öğrenciye hayvanat bahçesi ücretsiz


 Son Dakika Haberleri