Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Maytap faciası

İstanbul Zeytinburnu Davutpaşa Çifte Havuzlar Caddesi’ndeki 5 katlı Prestij İş Merkezi’nin 3. katındaki çorap üretim atölyesinde bir patlama meydana geldi. Patlama sebebiyle 19 kişinin öldüğü 68 kişinin de yaralandığı bildirildi. Daha sonra yapılan açıklamalarda yaralananların 100 kişi civarında olduğu belirtildi.

Buhar kazanından kaynaklandığı sanılan patlama sonucu fabrikanın büyük bir bölümünde çökme oluşurken, çevredeki çok sayıda bina ve araçta da hasar oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile birlikte patlamanın meydana geldiği binada incelemelerde bulunan İstanbul Valisi Muammer Güler, ola yerinden ayrılışında basın mensuplarına açıklama yaptı. Vali Güler patlamanın, ‘’maytap, meşale ve havai fişek’’ ile ilgili olduğunun kesinleştiğini bildirdi. Güler, 68 yaralının 40’ının ambulanslarla taşındığını, diğerlerinin de kendi imkânlarıyla devlet, üniversite ve özel hastanelere gittiğini belirterek, patlamanın olduğu mahalde havai fişek maytapları, çorap, iplik ve boya atölyeleri ile kazanların bulunduğunun tesbit edildiğini, patlamanın büyük bir basıncın etkisiyle meydana geldiğini söyledi.

Muammer Güler, ‘’İlk planda 4. katta bir küçük yangın çıkıyor ve bu binanın bitişiğindeki açık otoparkta 7-8 vatandaşımız, o yangına bakarken hemen akabinde bir patlama meydana geliyor ve o patlama oradaki 8 kişinin ölmesine sebep oluyor’’ dedi. Güler, ölenlerden 3’ünün sokaktaki vatandaş, geri kalanının da binada çalışanlar olduğunu söyledi. Güler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, itfaiye kayıtlarında ve Zeytinburnu Belediyesinin kayıtlarında patlayıcı madde deposu veya imalathanesi olarak ruhsatlı bir yer bulunmadığını sözlerine ekledi.

Bina ruhsatsız, işyeri kaçak

Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da, patlamanın meydana geldiği binanın, 1989 yılında yapıldığını ve ruhsatsız olduğunu bildirdi. Patlamanın meydana geldiği yerde incelemelerde bulunan Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, patlama sonucu 19 kişinin öldüğünü, 100’e yakın vatandaşın da yaralandığını kaydetti. Aydın, ilk tesbitlere göre otoparkta ölen 8 kişinin, bitişikteki 136 iş yerinin bulunduğu Prestij İş Merkezinde çalışanlar olduğunu söyledi. Murat Aydın, şu bilgileri verdi: “Patlamanın meydana geldiği bina, 1989 yılında yapılmış ve ruhsatsız bir bina. Binada 5 iş yeri faaliyette bulunuyor. Bunların 2’sinin ruhsatı, 2’sinin ruhsat müracaatı var. Kot yıkama atölyesi de kaçak faaliyette bulunduğu için mühürlenmiş, ancak bu mühre rağmen çalışmaya devam ettiği için İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından savcılığa suç duyurusunda bulunulmuş. Binada maytap atölyesi ya da deposu olduğuna dair belediye kayıtlarında bilgi yok.’’

Vali Güler: Ekipler çalışıyor

Güler, gazetecilerin sorusu üzerine, şöyle konuştu: ‘’Patlayıcı maddenin bulunduğu bölümde bir kazan var. Onun da patlaması söz konusu. Onun etkisinden aşağıdaki tekstil atölyelerinin olduğu boya ve çorap atölyelerinin olduğu kazanlarda bir patlama olmuş olabilir. Hepsi üzerinde inceleme ekipleri yoğun şekilde çalışıyor ama bu patlamanın bir maytap, meşale ve havai fişek ile ilgili olduğu kesin.’’

Muammer Güler, patlamanın yaşandığı yerde bulunan çatılı 4’er katlı 2 binada 130’un üzerinde iş yeri olduğunu da belirterek, 3 ve 4. katlarda çok yoğun bir hasar olduğunu söyledi. Güler, olaya ilişkin gözaltına alınan bulunmadığını da kaydetti. Doğal gazla ilgisi yok İstanbul Gaz Dağıtım A.Ş (İGDAŞ), Zeytinburnu’nda meydana gelen patlamanın doğal gaz ile ilgili olmadığını bildirdi. İGDAŞ’tan yapılan yazılı açıklamada, Davutpaşa’da bir iş merkezindeki patlamanın ardından İGDAŞ ekiplerinin olay yerinde inceleme yaptıkları belirtilerek, ‘’İlk incelemeler sonucunda patlamanın doğal gazla ilgili olmadığını tespit etmişlerdir. Patlamanın meydana geldiği binada ve binanın bulunduğu sokakta doğal gaz hattı bulunmamaktadır’’ denildi.

/ İSTANBUL

01.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Meslek liseleri eşitlik istiyor

  ÜNİVERSİTE KAPILARINI KAPATIRIZ

  Maytap faciası

  AB’nin temeli özgürlük ve hukuk

  ‘Türkiye korkular ülkesi olmasın’

  Çiçek: Herkes hukuka saygılı olsun

  Haşim Kılıç, Baykal’ı ziyaret etti

  Askerler hakim karşısına çıkıyor

  ‘Menderes efsanesi’ internette

  Üniversiteler yasağı savunuyor

  Başörtüsü teklifi bugün komisyonda

  Büyükanıt'ın sözleri abartıldı

  Rektör seçimi değişsin

  Aile ilgisi görmeyen genç kötü arkadaş edinebiliyor

  Grip aşısı talebi geç de olsa arttı

  Karneyle gelen öğrenciye hayvanat bahçesi ücretsiz


 Son Dakika Haberleri