Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Şubat 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB’nin temeli özgürlük ve hukuk

Avrupa Birliği (AB) Türkiye’deki insan hakları ve demokratikleşmeyi adım adım takip ediyor. İstanbul’da bununla ilgili bir forum düzenleyecek AB, insan hakları ve demokratikleşmenin en önemli üyelik kriteri olduğunu bir kez daha hatırlatacak.

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu, Türkiye’deki demokratik reformlara yönelik AB desteğinin bir parçası olarak, İstanbul Bilgi Üniversitesi İnsan Hakları Hukuku Araştırma Merkezi ile birlikte Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları İnsiyatifi (EIDHR) Programı’nın sonuçlarını ortaya koymak amacıyla bir forum düzenliyor.

4-5 Şubat 2008 tarihlerinde İstanbul Euro Plaza Oteli’nde gerçekleştirilecek olan foruma TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül ile Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Helene Flautre katılacak.

Avrupa Demokrasi ve İnsan Hakları İnsiyatifi Programı’nın eski ve yeni katılımcılarını bir araya getirecek olan forum, Türkiye’de bu şekilde gerçekleştirilen ilk yıllık konferans. Forumun Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde demokrasi ve insan haklarının geliştirilmesinde sivil toplumun rolü konusunda canlı bir tartışma ortamı oluşturması amaçlanıyor.

AB’NİN TEMELİ ÖZGÜRLÜK VE HUKUK

Avrupa Komisyonu Türkiye Delegasyonu tarafından yapılan açıklamada, Türkiye gibi AB ile katılım müzakereleri yürüten ülkeler bağlamında, insan hakları ve demokratikleşme konusunun daha fazla önem taşıdığı ve söz konusu ilkelere saygının, AB üyelik kriterlerinin bir parçasını teşkil ettiği hatırlatıldı. Açıklamada şu görüşlere yer verildi:

“AB, özgürlük, demokrasi, insan hakları ve temel özgürlüklere saygı ile hukukun üstünlüğü ilkelerine dayanmaktadır. Birliğin insan haklarına atfettiği önem, son olarak İnsan Hakları Şartı’nın onanmayı bekleyen Lizbon Reform Antlaşması metnine eklenmesi, Avrupa Birliği Temel Haklar Ajansı’nın kurulması ve İnsan Hakları konusunda bir takım temel AB Kılavuz İlkelerinin oluşturulmasıyla kendini göstermiştir.”

EIDHR nedir?

EIDHR, Avrupa Birliği’nin insan hakları ve demokrasiyi dünya çapında geliştirmek ve desteklemek üzere başlattığı bir program. 1994’te ilk defa başladığı tarihten bu yana EIDHR, sivil toplum ve uluslararası örgütlere yıllık olarak yaklaşık 100 milyon Euro destek sağladı.

Türkiye, 2002’den bu yana EIDHR’den yararlanmakta ve sivil toplum girişimleri için yıllık olarak yaklaşık 2.5 milyon Euro’luk bir miktardan faydalanmakta. Bugüne kadar, ifade özgürlüğünden yargıya daha iyi erişime, işkence ve cezasızlıkla mücadeleden kültürel çeşitliliğin korunması gibi konuları temel alan 100’den fazla küçük ve büyük boyutlu proje desteklendi.

Kemal BENEK / ANKARA

01.02.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Meslek liseleri eşitlik istiyor

  ÜNİVERSİTE KAPILARINI KAPATIRIZ

  Maytap faciası

  AB’nin temeli özgürlük ve hukuk

  ‘Türkiye korkular ülkesi olmasın’

  Çiçek: Herkes hukuka saygılı olsun

  Haşim Kılıç, Baykal’ı ziyaret etti

  Askerler hakim karşısına çıkıyor

  ‘Menderes efsanesi’ internette

  Üniversiteler yasağı savunuyor

  Başörtüsü teklifi bugün komisyonda

  Büyükanıt'ın sözleri abartıldı

  Rektör seçimi değişsin

  Aile ilgisi görmeyen genç kötü arkadaş edinebiliyor

  Grip aşısı talebi geç de olsa arttı

  Karneyle gelen öğrenciye hayvanat bahçesi ücretsiz


 Son Dakika Haberleri