Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ahmet ARICAN

Emekliliğinizi beklerken ikramiyenizden olmayın!



5434 sayılı Emekli Sandığı Kanununa göre emekli olabilmek için erkek memurların 25 tam yıl, bayan memurların ise 20 tam yıl prim ödemeleri gerekmektedir. 1999 yılında çıkarılan 4447 sayılı Kanun ile 01.06.2002 tarih ve 4759 sayılı Kanunlar gereğince, bayan ve erkek memurların emekli olabilmeleri için prim ödeme şartının yanında belirli bir yaşı tamamlamaları da gerekmektedir. Dolaysıyla bayan memurlar 20 tam yıl, erkek memurlar ise 25 yıl prim ödeme şartlarını yerine getirdiklerinde, emeklilik için gerekli olan yaşlarını memuriyetten istifa ederek ya da görevlerinden ayrılıp evlerinde bekleyerek tamamlayabilirler. Prim ödeme şartıyla birlikte yaş şartlarını da tamamlayan bayan ve erkek memurlar Emekli Sandığındaki birikmiş ikramiyelerini de alarak Emekli Sandığından emekli olabilirler.

Ancak, Emekli Sandığı’ndan emekli olan memurların Emekli Sandığındaki ikramiyelerini alabilmeleri konusunda önemli bir ayrıntı vardır. Emeklilik için gerekli olan hizmet yılını tamamlayıp da yaşını memuriyet yapmadan bekleyen memurlar eğer bir gün bile Bağ-Kur ve SSK sigortalısı olacak bir iş yaparlarsa, yıllarca çalışıp da hak ettikleri birikmiş emeklilik ikramiyesini alamamaktadırlar. Çünkü 2829 sayılı Hizmet Birleştirme Kanununun 12’nci maddesine göre, emeklilik ikramiyesinin alınabilmesi için son defa T.C. Emekli Sandığı’na tabi görevlerden emekliye ayrılmak gerekmektedir. Bunun için Emekli Sandığı’ndan emekliliğini hizmet yılı bakımından hak edip de, yaşını doldurmak için görevlerinden ayrılan memurların yıllarca bekledikleri “emeklilik ikramiyesi” haklarını kaybetmemeleri için, son olarak Bağ-Kur’a ya da SSK’ya tabi bir işte çalışmamalarını önemle tavsiye ediyoruz.

SSK’DA SON 3,5 YILIN HESABINDA ASKERLİK BORÇLANMASI

ÜRELERİ DÂHİL EDİLMEZ

Serkan Dadaş, Bugün itibariyle Bağ-Kurdan

emekli olabilirim. Fakat ben SSK’dan emekli olmak istiyorum. Bunun için son 7 yıl içinde en fazla hangi kuruma prim yatırılırsa oradan emekli olunacağını biliyorum. Bağ-Kur’dan ayrılıp SSK’da iken askerlik süresi borçlanması yapsam, son üç buçuk yılın hesabında askerlik borçlanması yaptığım süreler SSK kapsamında geçirilmiş gibi

kabul edilir mi?

Değerli okur, sosyal güvenlik reform yasası henüz yürürlüğe girmediği için, Bağ-Kur, SSK ve Emekli Sandığı’nın mevcut kanunlarıyla işler yürütülmektedir. Bu üç sosyal güvenlik kanununa tabi çalışmaları olanların ise farklı kanunlardaki hizmetleri, 2829 sayılı Kanuna göre birleştirilerek emekliliğin dolmasına son yedi yıl kala kişilerin hangi kanun kapsamında hizmetleri daha fazla ise, yani son yedi yıl içinde 1261 gün hangi kanun kapsamında geçirilmişse, o kanun hükümlerine göre emekli edilmektedirler. SSK’nın emekli aylıkları Bağ-Kur aylıklarından daha yüksek olduğu için, vatandaşlar arasında sürekli olarak Bağ-Kur’dan SSK’ya bir yönelme ve kaçış yaşanmaktadır. Sizin durumunuzda ise, SSK’dan emekli olmak için sorduğunuz son 1261 günün hesabında SSK mevzuatına göre askerlik borçlanması süreleri dâhil edilmemektedir. Bağ-Kur’dan ayrılıp SSK’dan emekli olmak için SSK’ya bu günden itibaren en az fiilî olarak 1261 gün prim ödeme gün sayınızın olması gerekmektedir.

YENİ YASAYLA MEMURLARIN

AYLIKLARI DÜŞECEK Mİ?

BOTAŞ çalışanları, Yeni yasa emekliliğini hak etmiş ve halen çalışanların aylıklarını düşürür mü? Emekli olmamızı tavsiye eder misiniz? BOTAŞ’ta çalışanlar olarak huzursuzuz. Tavsiyelerinizi

sabırsızlıkla bekliyoruz.

Değerli arkadaşlar, yeni sosyal güvenlik reform yasası henüz yasalaşmamış ve sadece TBMM’deki plan ve bütçe komisyonunda bazı maddeleri kabul edilmiştir. Tasarıya göre, emeklilik açısından halen memur olanlar 5434 sayılı Kanununa, yasanın yürürlük tarihinden sonra ilk defa memur olanlar ise, emeklilik açısından yeni sisteme tabi olacaklardır. Sizin gibi hali hazırda BOTAŞ’ta memur olarak Emekli Sandığı Kanununa tabî olanlar, sadece Genel Sağlık Sigortası açısından yeni kanuna tabî olacaklardır. Sizler yeni yasa çıktıktan sonra emeklilik talebinde bulunsanız bile, emeklilik şartlarınız, ikramiyeleriniz ve emekli aylığı miktarlarınız eski kanuna, yani 5434 sayılı Kanuna göre belirleneceği için, emekli olurken yeni yasadan etkilenmeyeceksiniz. Durumunuzu bu bilgilere göre değerlendiriniz.

Kısa Cevaplar

Ahmet KARTAL, Sigortalı işe ilk olarak 18 yaşından küçük bir tarihte (01.01.1991) başladığınız için sigortalılık başlangıcınız 18 yaşınızı doldurduğunuz tarihte (01.01.1993) başlar. Ancak 18 yaşından önce adınıza ödenilen primler prim ödeme gün sayınıza dâhil edilir. Emekliliğinizde Maliye Bakanlığından gelen III. derece % 40 özürlülük raporu dikkate alınır. SSK mevzuatındaki özürlü emekliliğinde herhangi bir yaş şartı yoktur. Bu itibarla siz, 01.01.2009’da SSK’dan emekli olursunuz. Özür oranı yüzde 40 ila yüzde 59, aynı özür derecesine yani üçüncü derece özürlülük grubuna girdiği için, önceki raporunuza göre hesapladığınız emeklilik tarihiniz değişmemiştir. Yeni sosyal güvenlik yasası henüz tasarı aşamasındadır. Tasarıda bu gün var olan hükümler yarın çıkartılabildiği ya da sürekli değişikliğe uğradığı için bu konuda yasa netleşmeden size kesin bilgiler veremiyoruz. Ancak, anılan yasa yürürlüğe girdiğinde bu köşeden yasayla ilgili bilgileri genişçe bulabileceksiniz.

Bağ-Kur, SSK, Emekli Sandığı ve sosyal güvenlik reform yasası hakkında bilmek istedikleriniz ve sorunlarınızın çözümü için her hafta perşembe günleri bu köşede buluşalım. Faks ve e-postalarınızı bekliyoruz.

Sorularınız için:

[email protected]

06.03.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (28.02.2008) - Stajyerlik dönemindeki sigortalılık

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT


 Son Dakika Haberleri