Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Mart 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşsizlik oranı yüzde 16

KESK tarafından yapılan araştırmada, ‘’iş bulma umudu olmayan, işe başlamaya hazır olup iş aramayanlar da dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 16 olduğu’’ öne sürüldü.

KESK-AR tarafından, ‘’TÜİK Hanehalkı İşgücü Anketi sonuçları, ÖSYM 2006 yılı faaliyet raporu ve Emekli Sandığı iştirakçi istatistikleri kullanılarak yapıldığı’’ belirtilen araştırmada, kamuda uygulanan sıkı malî politikaların işsizlik oranlarını olumsuz biçimde etkilediği savunuldu. İş bulma umudu olmayan, işe başlamaya hazır olup iş aramayanlar da dahil edildiğinde toplam iş gücünün 25 milyonu aştığı öne sürülen araştırmada, ‘’İş bulma umudu olmayan, işe başlamaya hazır olup iş aramayanlar da dahil edildiğinde işsizlik oranı yüzde 16’’ denildi.

Kamudaki sıkı malî politikalarla 4 milyonunun üzerindeki işsize iş imkânı meydana getirmek bir yana, mevcut iş imkânlarının da azaltıldığı iddia edilen araştırmada, kamuda personel sayısında kısıntıya gidildiği bunun da kamu hizmetlerinin niteliğini düşürdüğü ileri sürüldü. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, araştırma sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde, son 5 yıllık süreçte kamuda artan ihtiyaca rağmen yeterli sayıda personelin istihdam edilmediğini savundu.

/ ANKARA

10.03.2008


 

Öğretmenler az kazanıyor

Türk Eğitim Sen’in yaptığı araştırmaya göre, Türkiye’deki öğretmenlerin, gıda ürünlerini satın alabilmek için OECD ülkelerindeki meslektaşlarına göre 5 ila 12 kat para ayırması gerekiyor.

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk yaptığı yazılı açıklamada, sendikanın, öğretmenlerin alım gücüne ilişkin yaptığı araştırmanın sonuçlarına ilişkin bilgi verdi. Araştırmaya göre, ekmek, et, balık, süt, yağ, meyve, sebze, şeker, bal gibi gıda ürünlerini almak için Türkiye’de göreve yeni başlayan bir öğretmen, aylık maaşının yüzde 36’sını, 15 yıllık bir öğretmen de yüzde 30’unu ayırmak zorunda kalıyor.

Aynı ürünler için Almanya’da göreve yeni başlayan bir öğretmen aylık maaşının yüzde 3.4’ünü, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 2.6’sını; İngiltere’de göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 4.8’ini, 15 yıllık bir öğretmen yüzde 3.3’ünü; Hollanda’da göreve yeni başlayan bir öğretmen maaşının yüzde 4.9’unu, 15 yıllık bir öğretmen de yüzde 3.4’ünü harcıyor.

/ ANKARA

10.03.2008


 

Üniversiteli dokumacılar

Yozgat’taki Bozok Üniversitesine bağlı Meslek Yüksek Okulunda gençler, el dokumacılığı san'atını, uygulamalı eğitimle öğreniyor.

Yozgat Meslek Yüksek Okulu Halıcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Bayram Bayrakçı, 1989-90 öğretim yılında eğitime başlayan bölümden bugüne kadar binin üzerinde mezun verdiklerini söyledi. Bayrakçı, ‘’Bölümden mezun olanların iş kaygıları yok. Dokumacılığın yanı sıra desen tasarımı, resim dallarında da eğitim verilmektedir’’ dedi.

Bayrakçı, okuldan mezun olan gençlerin büyük bölümünün bugün halk eğitim merkezleri, halı, kilim dokuma fabrikaları, el dokumacılığı gibi alanlarda çalıştıklarını ifade etti.

Yozgat Meslek Yüksek Okulu Halıcılık bölümünde halen 70 öğrenci, dokuma tezgâhları başında eğitimlerini sürdürüyor.

/ YOZGAT

10.03.2008


 

AB hibelerinden en çok Konya yararlandı

Avrupa Birliği (AB) hibelerinden en çok Konya yararlandı. Dağıtılan hibelerden pay alma yarışında, 16,3 milyon avro ile Konya ili birinci sırayı alırken, Van 16,2 milyon avro ile ikinci sırada yer alıyor.

AB’nin Türkiye’ye yaptığı katılım öncesi malî yardımları yöneten Merkezi Finans ve İhale Biriminden (MFİB) alınan bilgiye göre, Türkiye’de, AB fonlarından faydalanma açısından ilgi her geçen gün artış gösteriyor.

Bölgesel kalkınma ve sivil topluma dönük hibe programları kapsamında şimdiye kadar başvuru sahipleri ile MFİB arasında toplam 232 Milyon avro tutarında 1948 hibe sözleşmesi imzalandı. Dağıtılan hibelerden pay alma yarışında, 16,3 milyon avro ile Konya ili birinci sırayı alırken, Van 16,2 milyon avro ile ikinci sırada yer alıyor.

/ ANKARA

10.03.2008


 

Hibrit otomobil teşvik bekliyor

Türkiye’de geçen yıl satışa sunulan çevreye duyarlı hibrit otomobiller için Avrupa ülkelerindeki teşvik sisteminin uygulanması istendi.

Türkiye’de ilk kez geçen yıl Honda AŞ tarafından satışa sunulan Civic Hybrid otomobil, sergilendiği fuarda tüketicilerden büyük ilgi gördü.

Honda AŞ’nin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ümit Karaarslan, ‘’Avrupa ülkelerinde olduğu gibi hibrit araçlara sağlanacak düşük vergi teşviki ile Türkiye’de bu araçların satışı artacaktır. Ayrıca, buna bağlı olarak hem petrol ithalatının azaltılması konusunda bir adım atılmış olacak hem de gelecek nesillere daha temiz hava, temiz çevre bırakılması için önemli bir hamle yapılmış olacaktır’’ dedi.

/ ADANA

10.03.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri