Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Nisan 2008

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

AB, artık Kemalistlere güvenmiyor

"Hukuk Devleti ve Siyasi Partilerin Kapatılması” başlıklı panelde konuşan Prof. Dr. İhsan Dağı, AB’nin artık Kemalistlere güvenmediğini belirterek, “Kemalistler, Batı’ya ve Batılı reformlara karşı olduklarından, Avrupalılar Kemalistlere artık güvenmemektedir” dedi.

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETAV) tarafından organize edilen “Hukuk Devleti ve Siyasi Partilerin Kapatılması” isimli panel, SETA Vakfı konferans salonunda gerçekleştirildi. Dr. İbrahim Kalın’ın yönettiği panele konuşmacı olarak Radikal Gazetesi Yazarı Murat Yetkin, ODTU Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İhsan Dağı ve Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Köker katıldı.

İlk olarak söz alan Prof. Dr. Levent Köker, siyasi parti kapatmanın son çare olması gerektiğini belirterek, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, parti kapatma meselesine ayrı bir madde ayırmayıp, “İfade ve örgütlenme hürriyeti” çerçevesinde değerlendirmektedir. Avrupa’da bir partinin kapatılabilmesi için, bizzat ve fiili olarak şiddet eylemlerine başvurması gerekir ki yine de böyle bir olayda da parti kapatma son çare olarak görülmektedir. Bizde de bir partiyi kapatmak son çare olmalıdır.” diye konuştu.

Hukukumuzun, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi standartlarına gelmesi gerektiğini belirten Köker, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesine göre bir siyasi partinin kapatılması hemen hemen imkansızken, bizdeki Siyasi Partiler Kanununun hükümlerine göre bir parti tüzük veya programındaki bir maddeden dolayı kapatılabiliyor. Bu şekilde çelişkilerle dolu olan hukukumuzun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi standartlarına gelmesi gerekmektedir.” sözlerini aktardı.

Murat Yetkin de konuşmasında, siyasetin yaşanan değil algılanan gerçeklikten ibaret olduğunu belirterek, AKP veya DTP’nin kapatılma dâvâsının, bu partileri destekleyenler için sanki partileri kapatılmış gibi algılandığını belirtti. AKP’nin kapatılmasına yönelik yapılan eleştirilerin DTP’nin kapatılması dâvâsında yapılmadığını, toplumun sadece küçük ve demokrasi adına hareket eden kesimlerinin her iki dâvâyı da eleştirdiğini söyleyerek, “Parti kapatma kim için uygulanırsa uygulansın aynı mesafede ve aynı samimiyetle eleştirilmesi demokrasinin bir gereğidir.” dedi.

Son olarak söz alan İhsan Dağı da Avrupa’nın Kemalistlere güvenmediğini belirterek, “1920’li 1930’lu yıllarda Batılılaşma çalışmalarından dolayı Avrupalılar Kemalistlere güveniyorlardı. Fakat şu anki Kemalistler, Batı’ya ve Batılı reformlara karşı olduklarından, Avrupalılar Kemalistlere artık güvenmemektedir.” sözlerini ifade etti.

Prof. Dr. Levent Köker, bir siyasî partinin kapatılmasının son çare olması gerektiğini belirterek, “Çelişkilerle dolu olan hukukumuzun Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi standartlarına gelmesi gerekmektedir.” dedi.

CEMİL YÜZER / ANKARA

11.04.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Hacda çifte standart üzüyor

  Reformlar kaygıları da giderecek

  Barroso ve Rehn Ankara’da

  Reform süreci Türkiye için bir fırsat

  AB, artık Kemalistlere güvenmiyor

  Soylu: Esnaf her gün küçülüyor

  Zana'ya 2 yıl hapis cezası

  Memurlardan Birleşik Kamu-İş Sendikası

  Mazlum-Der’den “2008 Nevruz Olayları” raporu

  İnternet, hızlı ve sansürlü

  MEB eğitimde açılımlar yapıyor

  Kutlu Doğum coşkusu 14 Nisan’da başlayacak

  Antalya’da e-muhtarlık dönemi başlıyor

  Aile içi iletişimde sorunlar var


 Son Dakika Haberleri