Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yüzde 4 büyüme yetmez

TÜGİK Genel Başkanı Hazım Sesli, “Yüzde 4'e düşen büyüme hızıyla her yıl 700 bin insanımıza iş bulmamız mümkün görülmüyor” derken, işsizliğin çözümünün büyüme hızının yeniden yüzde 7'lere ulaşmasından geçtiğini' söyledi.

TÜRKİYE Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Genel Başkanı Hazım Sesli, ‘’hızla büyüyen işsizliğin çözümünün yabancı yatırımın artması ve büyüme hızının yeniden yüzde 7’lere ulaşmasından geçtiğini’’ söyledi. Sesli, incelemelerde bulunduğu Hatay’da, İskenderun Genç İşadamları Derneği’ni (İSGİAD) ziyareti sırasında, gazetecilerin sorularını cevaplarken, Türkiye ekonomisinin büyüme hızının yüzde 7’lerden yüzde 4’lere düşmesi sebebiyle çeşitli sıkıntılar yaşandığını belirterek, ‘’Bu büyüme hızıyla her yıl 700 bin insanımıza iş bulmamız mümkün görülmüyor. Türkiye de istikrar, birlik ve beraberlik olursa, sorumlu olan insanlar üzerine düşen görevi yapıp Türkiye’nin geleceğini düşünürlerse, büyüme hızı yeniden yüzde 7’lere çıkar’’ dedi. Sesli, ‘’Türkiye’de siyaset ve yargı arasındaki gerginliklerin ekonomi ve iş dünyasını nasıl etkilediği’’ yönündeki soru üzerine ise ‘’2007 arzuladığımız gibi olmadı. Biz 2008 yılını kazanacağız, yeniden yüzde 7’lik hıza ulaşırız umudundaydık. Ancak, 2008’de yaşadığımız belirsizlikler ve kaos, yabancı yatırımcının gelmesini engelledi. Türkiye’de yatırım kararı alan firmalar da bekleme ya da erteleme kararı aldılar. Türkiye’ye yabancı sermayenin yatırım yapması işsizliğin azalması açısından da önem taşıyor. Bunun için siyasilerin de yargının da üzerine düşen görevi yapması gerektiğini düşünüyorum.’’ Sesli, Türkiye’de de ekonomik krizin olabileceğine ilişkin çeşitli değerlendirmeler olduğunu ancak, bunu mümkün görmediklerini dile getirdi.

/ İskenderun

04.06.2008


 

TEMEL KIRILMA BÜYÜMEDEKİ DÜŞÜŞ

22 Temmuz öncesi AKP hükümetlerinin ekonomi politikalarında önemli görevler üstlenmiş olan Devlet eski Bakanı Abdüllâtif Şener, son dönemde olumlu göstergelerde büyük kırılmalar olduğunu, en temel kırılmanın büyüme oranındaki düşüşte yaşandığını, piyasada protestolu senetlerin arttığını, çeklerin ödeme oranlarının düştüğünü söyledi.

EN BÜYÜK RİSKLERDEN BİRİ CÂRî AÇIK

Diğer kırılma işaretlerini “Bazı sektörlerde daralma, işsizliğin tekrar çıkış trendine girmesi, bütçe disiplininin bozulmaya başlaması, kamu ve özel borç stokunun artması” olarak sıralayan Şener, paradan para kazanmak için gelen sıcak parayla kapatılmakta olan cârî açığı ekonominin

en temel sorunlarından biri olarak niteledi.

Olumlu göstergelerde kırılmalar var

bdüllatif Şener, Eskişehir Sanayici ve İşadamları Derneği’nce (ESİAD) düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinde son yıllarda görülen olumlu göstergelerde bozulmalar olduğunu söyledi. Büyüme oranlarının bir ülkedeki ekonomik durumu anlamanın en kestirme yolu olduğunu ifade eden Şener, şöyle konuştu: ‘’Türkiye, 2002’den sonra önemli bir büyüme performansı göstermiştir. Ortalama yüzde 7,5 büyüyen Türkiye, cumhuriyet tarihinin ender büyümelerinden birini yaşamıştır. Bu şekilde enflasyonla mücadelede başarılı olunmuştur. Bu olumlu göstergelerde son zamanlarda önemli büyük kırılmalar vardır. En temel kırılma da büyüme performansında ortaya çıkmıştır. Türkiye, 2007 yılında yeni hesaplamalara göre yüzde 4,5, eski hesaplamalara göre yüzde 3,5 büyümüştür. 1960 yılından günümüze kadar Türkiye’nin büyüme oranı ortalama yüzde 4,5-5 arasında olmuştur. Ancak, ilk defa 2007 yılının 3. ve 4. çeyreğindeki çok düşük büyüme oranları nedeniyle 2007 yılı büyüme oranı uzun dönem Türkiye ortalamasının altında kalmıştır.’’

Piyasada protestolu senetlerin arttığını, çeklerin ödeme oranlarının düştüğünü anlatan Şener, şöyle devam etti: ‘’Yıllardır önemli sanayi üretim artışları gösteren bazı sektörlerde de tıkanıklıkların olduğunu görüyoruz. Özellikle tekstil, giyim, madencilik, makine ve teçhizat gibi sektörlerde önemli daralmalar ve darboğazlar görülmektedir. Daha önceleri küçük miktarda da olsa iniş eğilimi gösteren işsizliğin çıkış trendine girdiğini göstermektedir. Bütçe disiplinin tekrar bozulma sinyalleri verdiğini görüyoruz. Kamu açıkları riskinin tekrar önümüze düşebileceğini görüyoruz. Kamu borç stokunun ve toplam ülke borç stokunun nominal olarak artmakta olduğunu görüyoruz.’’

‘’CARİ AÇIK, KRİZLERİN ANA SEBEBİ’’

Bu yıl cari açığın 45 milyar dolara ulaşabileceğinden sözedildiğini anlatan Şener, şunları kaydetti: ‘’Hatta bazı kaynaklar, 50 milyar dolar olacağını ifade ediyor. Bu rakamlar, Türkiye’nin, cumhuriyet tarihi boyunca karşılaştığı en yüksek cari açığı ifade etmektedir. Cari açık, Türkiye’nin daha önce yaşadığı ekonomik krizlerin ana sebebidir. Türkiye’deki yüksek cari açığın bir krize dönüşmemesinin sebebi ise yabancılara ait olan paraların Türkiye’ye girip bu açığı kapatmasıdır. Paradan para kazanmak için Türkiye’ye gelen para, bizim cari açığımızı kapatmaktadır. Yabancılar, bizim bankalarımıza, borsamıza para yatırıyorlar, özel sektörümüze borç para veriyorlar. Şu anda özel sektörün 158 milyar dolar dışarıya borcu var. Cari açığı kapatmak için ya yabancıların paradan para kazanmak için getirdiği sermayeyi kullanıyoruz ya da bu ülkedeki ekonomik değerleri, işletmeleri ve firmaları sürekli satarak cari açığı karşılamaya çalışıyoruz. Ama bunun bir sonu ve sınırı vardır. Bu sınıra gelindiğinde ekonomide kırılganlık ortaya çıkar. Orta ve uzun vadeli hesaplar yaptığımızda Türk ekonomisinin en temel sorunlarından biri budur.’’

İç dinamiklerin ekonomi için büyük bir sorun oluşturmaya başladığını da belirten Şener, “İçeride ve dışarıda bir anlamda kıyametler koparken, sorumlular kendi sorunlarıyla Türkiye’yi meşgul ediyorlar” diye konuştu.

/ Eskişehir

04.06.2008


 

OECD: Petrol düşmeyecek

OECD Genel Sekreteri Angel Gurria, “OECD ülkeleri bölgesinde ekonominin yavaşlayacağını ve petrol fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanmayacağını” söyledi.

EKONOMİK İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Genel Sekreteri Angel Gurria, ‘’OECD ülkeleri bölgesinde ekonominin yavaşlayacağını ve petrol fiyatlarında önemli bir düşüş yaşanmayacağını’’ söyledi. OECD forum toplantılarının başlaması dolayısıyla bir basın toplantısı düzenleyen Gurria, gelecek aylarda OECD ülkelerinin ekonomik büyümelerinde fazla artış görülmeyeceğini belirtti. OECD Genel Sekreteri, petrol fiyatlarında, spekülasyonlardan dolayı önemli bir düşüş beklemediklerini söyledi. OECO, üye ülkelerle ilgili ekonomik genel görünüm raporunu bugün açıklayacak.

/ Paris

04.06.2008


 

Kapatma dâvâsı yabancı çıkışını arttırdı

TÜRKİYE'YE doğrudan yabancı sermaye girişi, geçen yıla göre yarı yarıya azaldı.

Borsadan yabancı çıkışı yılbaşından bu yana 1 milyar doları buldu. 5-6 milyar dolar civarında öngörülen halka arzlar ise 3 milyar dolarda kalacak. Uluslar arası piyasalarda 2007 Temmuz’unda başlayan dalgalanma, başlangıçta Türkiye’de zarar etkisi oluşturmadı. Dalgalanmanın en üst seviyede olduğu 2007 Ağustos-2008 Mart döneminde borsaya 500 milyon doların üstünde yabancı sermaye girdi. Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Turan Erol, CNBC-e Business dergisinin Haziran sayısında da yayınlanan söyleşisinde, bu tablonun yılbaşında değişmeye başladığını, Mart ayında ise tersine döndüğünü anlattı. Erol, “Yılbaşından beri şu ana kadar 900 milyon doların üzerinde bir hisse senedi piyasasında yabancı yatırımcı çıkışı oldu. Bunun üçte biri sadece Mart ayı içerisinde gerçekleşti. Kapatma dâvâsı olduktan sonraki iki hafta içerisinde” dedi. İç siyasî gelişmelerin halka arzları da olumsuz etkilediğini belirten Erol, halka arz tutarının bu yıl 3 milyar doların altında kalacağını da belirtti.

/ Ankara

04.06.2008


 

UFO, yazın da serinletecek

TÜRKİYE ısıtma pazarına, İnfrared Teknoloji ile ısınma kavramını getiren ve bu alanda yüzde 70 pay alan UFO, bu defa yaz aylarında klimaya rakip olacak bir ürünle tüketicinin karşısına çıktı.

Dağlarda ve şelalelerde bulunan negatif iyonların insanlara olumlu etkileri düşünülerek tasarlanmış ve geliştirilmiş UFO Air Technology, sağlık faktörü yanında enerji tasarrufu da sağlıyor. UFO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Yeşil, düzenlediği basın toplantısında Air Technology, ürünlerinin özelliklerini anlattı. Klimanın çözüm üretemediği alanlar için söz konusu ürünü geliştirdiklerini kaydeden Yeşil, uzun ömürlü bu ürünün yaz sıcaklarında farklı bir yöntemle serinleteceğine dikkat çekerek, iyonizerli sistemi hizmete sunduklarını aktardı. Yeşil, Dağlarda ve şelalelerde bulunan negatif iyonların insanlara olumlu etkileri düşünülerek tasarlanmış ve geliştirilmiş UFO Air Technology’nin en önemli özelliğinin havayı temizleyerek, tabii hayat şartlarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Beş farklı üründen oluşan UFO Air Technology grubu, Soğuk Buharla Serinleten Portatif Vantilatör, Portatif İyonizerli Ferahlatıcı Vantilatör ve iki ayrı modelde İyonizerli Ferahlatan Kule Vantilatörden oluşuyor. UFO Yönetim Kurulu Üyeşi Abdullah Yeşil, klimalarla kıyaslandığında yaklaşık yüzde 95 enerji tasarrufu sağlayan bu ürünlerin dekoratif, uzaktan kumandalı, emniyetli, uzun ömürlü, elektrik tüketimi çok az ve çok sessiz olduğunu dile getirdi. Yeşil, fiyatların 90 ile 140 YTL arasında değiştiğine işaret ederek, tüm tüketicilerin ulaşabilecekleri ürünleri hizmete sunduklarını söyledi. Isıtma sektöründe yurt içinde ve ihracatta hedeflerine ulaştıklarını aktaran Abdullah Yeşil, UFO Air Technology de yurt dışında da pazarlayacaklarını ifade etti.

Ümit kızıltepe / İstanbul

04.06.2008


 

KİM’den alış veriş yaptılar, araba kazandılar

KAZANÇLI İstanbul Marketleri (KİM) kuruluşunun 11’inci yıl dönümü dolayısıyla, 29 Mart-09 Mayıs tarihleri arasında düzenlediği “11. yılda, 11 Fiat Palio” kampanyasının; talihlileri otomobillerini düzenlenen törenle teslim aldı.

KİM Marketleri’nin Güneşli’de bulunan Genel Merkez binası bahçesinde yapılan teslim törenine, KİM Yönetim Kurulu Başkanı Erol Ersan, yönetim Kurulu Üyeleri Ercan Ersan, Ergin Ersan, Hasan Ersan, Kim Grup Onursal Başkanı Hikmet Ersan, kim Genel Müdürü Tufan Özçit, talihliler ve basın mensupları katıldı. İstanbullular’a ve Kocaeli halkına toplam 40 şubede hizmet veren KİM Marketleri, düzenlediği yeni kampanyası “Puanlar Birikiyor Hediyeye Dönüşüyor” ile de müşterilerine kazandırmaya devam ediyor.

Yeni Asya / İstanbul

04.06.2008


 

Karayollarına 2.5 milyar YTL’lik ek bütçe

TÜRKİYE Cumhuriyeti Karayolları (TCK) Genel Müdürlüğü’nün, bütün devlet ve il yolları ile otoyolların yapımı için istediği 3.2 milyar YTL’lik ek ödeneğin yaklaşık 2.5 milyar YTL’si DPT tarafından onaylandı.

Karayolları Genel Müdürlüğü, 2008 yılı yatırım programında yer alan yatırımları tamamlayabilmek için, 3.2 milyar YTL’lik ek ödenek talebini projeler ve ihtiyaç duyulan harcamalara ilişkin dökümle geçen ay DPT Müsteşarlığı’na göndermişti. Karayollarının 2008 yılı yatırım programında yer alan projeleri ve yapılması gereken harcamaları dikkate alarak yapılan toplam 3.2 milyar YTL’lik ek ödenek talebinin yaklaşık 1.5 milyar YTL’sinin devlet ve il yolları için 1 milyar YTL’sinin otoyollar için ve geri kalan 700 milyon YTL’sinin diğer bakım-onarım hizmetleri için olduğu kaydedilmişti. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Habib Soluk, KGM’nin ek bütçe talebinin geçen hafta DPT tarafından onaylandığını bildirdi. Onaylanan ek bütçe tutarının 2.5 milyar YTL olduğunu ifade eden soluk, ek bütçenin KGM’nin bin 500 projesinde kullanılacağını belirtti.

/ Ankara

04.06.2008


 

IEA: Talebi kısmak için enerji devrimi gerekli

ULUSLARARASI Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Nabou Tanaka, dünyanın son 35 yılda girdiği üçüncü enerji kriziyle mücadelede, talebi kısmak için ‘’enerji devrimi’’ gerekli olduğunu söyledi.

Nabou Tanaka, İngiltere’nin başşehri Londra’daki Enerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, “Üçüncü enerji krizi içindeyiz. Yanıtımız bir enerji devrimi olmalı. Yeni teknolojiler ve verimlilikle talep tarafını dramatik olarak değiştirmeliyiz” dedi. Çin, Hindistan ve Ortadoğu’da petrole olan talebin çok güçlü olduğunu vurgulayan Tanaka, “Petrol talebinde azalma olduğuna dair herhangi bir işaret görmüyoruz” diye konuştu. Tanaka, sanayileşmiş ülkelere otomobil yakıtı verimliliği standartlarını geliştirmesi, enerji santrallerinin verimliliğini düzeltmesi ve sera gazlarının etkisini azaltmak için sıkı tedbirler alması planlarını hızlandırması çağrısında bulundu. Tanaka, “Stok düzeyleri ve sınırlı kapasiteyi de kapsayan farklı etkenler yüzünden bu değişikliklerle bile petrol fiyatlarının düzeylerinin yüksek olacağına inanıyorum. Petrol fiyatları, 2-3 yıl önceki düzeylerine kolayca dönmeyecek. Bu pek mümkün değil” dedi.

/ Londra

04.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır