Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Kosova’da anayasa töreni

Kosova Anayasası’nın resmen yürürlüğe girmesi sebebiyle tören düzenlendi. Törende konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, yasama, yargı ve yürütme gibi temel özellikleri olan Anayasa’nın Kosovalıların hem İncil’i, hem de Kur’ân-ı Kerim’i olduğunu söyledi.

osova Anayasası’nın resmen yürürlüğe girmesi sebebiyle dün bir tören düzenlendi. Başşehir Priştine’nin Gençlik ve Spor Sarayı’nda düzenlenen tören, geçen hafta Kosova Meclisi’nin kabul ettiği güftesi olmayan millî marşının Kosova Senfoni Orkestrası tarafından çalınmasıyla başladı. Törende konuşan Kosova Cumhurbaşkanı Fatmir Seydiu, yeni Anayasa’nın yürürlüğe girmesiyle, Kosova kurumlarının daha istikrarlı olacağını; uluslar arası toplulukla daha yakın işbirliği olanakları yaratılacağını belirterek, yasama, yargı ve yürütme gibi temel özellikleri olan Anayasa’nın Kosovalıların hem İncil’i hem de Kur’ân-ı Kerim’i olduğunu vurguladı.

Dünyanın 193’üncü ülkesi olarak Kosova’yı bugüne kadar aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 34 ülkenin tanıdığını belirten Seydiu, 1999 yılından bu yana Kosova’yı geçici olarak yöneten BM Misyonu’na, Kosova’nın bugüne kadar gelmesinde sundukları katkı için başta AB ve ABD olmak üzere bütün ülkelere teşekkür etti. Seydiu, 11 Temmuz 2008’de yapılacak Kosova Bağışçılar Konferansı’nın ekonomik kalkınmalarına destek olmasını beklediklerini de kaydetti. Meclis Başkanı Yakup Krasniçi de, Anayasa’nın Avrupa kriterlerine uyumlu, barış ve hoşgörüyü esas aldığını vurgulayarak, ülke olarak istikrarsızlığa yol açacak bölünmelere izin vermeyeceklerini kaydetti.

Krasniçi, uluslar arası bazı çevrelerin, Kosova’nın statüsünü yeniden gündeme taşıma düşüncelerinin barışa katkı getirmeyeceğini belirtti.

Başbakan Haşim Taçi de, Kosova halkının rüyalarının artık gerçek olduğunu belirterek, tam 9 yıl sonra Kosova’nın hedefine ulaştığını; bağımsız ve egemen bir ülke olarak Avrupa-Atlantik kurumlarla bütünleşme yolunda ilerlemeye devam edeceklerini söyledi.

Kosova’nın bir hukuk devleti olacağını söyleyen Taçi, yeni Anayasa’nın Kosovalılara eşitliği garanti ettiğini belirtti.

Törene, bakan ve milletvekilleri, Kosova Barış Gücü (KFOR) Komutanı Fransız General Xavier de Marnhac, AB Kosova Özel Temsilcisi EULEX Şefi Peter Feight, aralarında Türkiye Kosova Eşgüdüm Bürosu Müsteşarı Mustafa Sarnıç’ın da bulunduğu diplomatik kurumların temsilcileri, Eliot Engel’in başkanlığındaki ABD Temsilciler Meclisi Heyeti katıldı.

Kosovalı Sırplar ayrık otu

ÖTE yandan Kosova’da yeni anayasayı tanımayan Sırp azınlık, kendi meclisini kurdu. Belgrad yönetimindeki Kosova’dan sorumlu Bakan Slobodan Samardzic, Kosova’da Sırp nüfusun yoğun yaşadığı Mitroviça’da yaptığı açıklamada, yeni Kosova Sırp meclisinin ilk oturumunu 2 hafta içinde yapacağını söyledi. Bakan, meclisin, yerel yönetimlere seçilen Sırp temsilcilerin çalışmalarını koordine edeceğini belirtti.

17.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  Kosova’da anayasa töreni

  El Fetih liderleri Gazze yolunda

  Avrupa Birliği’nden mültecilere yardım

  Avrupa Parlamentosu’nda gündem Türkiye

  AB, Bosna Hersek ile anlaşma imzalayacak

  Talabani, ameliyat için ABD’de

  “Lizbon anlaşması henüz ölmedi”

  Rusya, Orta Asya’da askerî varlığını arttırıyor

  Baba Bush’tan Gorbaçov’a madalya

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır