Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kısır çekişmeler vatandaşın işini büyütmüyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye’nin gerçek gündeminin ekonomi olması gerektiğini, siyasi çekişmelerin insanların işini ve aşını büyütmediğini belirterek, “Esnaf ve sanatkar kepenk kapatıyor. Küçük esnafın veresiye defteri kabarmış olduğundan esnaf ve sanatkarlarımız bankalara teslim olmuş durumda. Ekonomi beklemeye gelmez” dedi.

Türkıye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, önümüzdeki ay, işçi, memur ve emekliye yapılacak ücret zammının, enflasyonun üzerinde olması gerektiğini bildirdi. Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin gerçek gündeminin ekonomi olması gerektiğini, siyasi çekişmelerin insanların işini ve aşını büyütmediğini belirterek, ‘’Esnaf ve sanatkâr kepenk kapatıyor. Küçük esnafın veresiye defteri kabarmış olduğundan esnaf ve sanatkarlarımız bankalara teslim olmuş durumda. Önümüzdeki ay, işçi, memur ve emekliye yapılacak ücret zammı, enflasyonun üzerinde olmalı. Ekonomi beklemeye gelmez’’ dedi.

Vatandaşların bankalara olan borçlarının son 4 yılda 7 kat artarken, harcayabileceği gelirinin ise sadece iki kat arttığına dikkati çeken Palandöken, enflasyonun çift haneye çıktığını kaydetti. Halkın geliri ile gideri arasındaki makasın daha da açıldığına dikkati çeken Palandöken, ‘’Bu ay zam ayı. Memur, emekli ve işçi ücretlerine zam ayı. Yapılacak zam, işçimizi, memurumuzu ve emeklimizi enflasyondan koruyacak oranda olmalı. Ekonominin gerçeklerine göre maaşlar artırılarak piyasaya sıcak para girmesi sağlanmalı’’ diye konuştu.

VERESİYE DEFTERLERİ KABARDI

Kamyoncu esnafının, mazot alamadığı için yanık yağ kullanmak zorunda kaldığını kaydeden Palandöken, kamyoncuların böyle yaparak günü kurtarmaya çalıştıklarını, taksilerin cadde ve bulvarlarda boş dolaştığını, tuhafiyeci ve billuriye esnafı başta olmak üzere meslektaşlarının genelde çok güç durumda olduklarını söyledi. Kredi kartı borçluları ile protesto edilen çek-senet sayısında patlama yaşandığını belirten Palandöken, esnafın, bankalara teslim olduğunu, maaşların kredi kartı borçlarını kapatmak için bankaya gittiğini kaydetti. Palandöken, şunları söyledi: ‘’Piyasaya sıcak para girmiyor. Esnafın veresiye defteri iyice kabardı. İşçi-memur-emekli ödeme yapamıyor. Esnafın dayanma gücü kalmadı. Enflasyon çift haneye çıktı. En önemlisi, piyasadaki temel tüketim ve gıda maddelerindeki fiyat artışları, açıklanan enflasyonun da üzerine çıkarak, halkın harcama gücünü daha da düşürüyor. Vergilemede adalet ilkesinin gereği olarak önce esnafın birikmiş vergi borçlarının yeniden yapılandırılarak ertelenmesi ve taksitlendirilmesi gerekir.’’

/ Ankara

17.06.2008


 

Hem istihdam, hem işsizlik arttı

Türkiye’deki işsiz sayısı, Mart 2008 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 95 bin kişi artarak 2 milyon 496 bin kişi olarak belirlendi. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı ise 2007 yılının aynı dönemine kıyasla 134 bin kişi artarak 20 milyon 752 bin kişiye çıktı.

TÜRKİYE'DEKİ işsiz sayısı, Mart 2008 döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 95 bin kişi artarak 2 milyon 496 bin kişi olarak belirlendi. Bu dönemde istihdam edilenlerin sayısı ise 2007 yılının aynı dönemine kıyasla 134 bin kişi artarak 20 milyon 752 bin kişiye çıktı. Türkiye İstatistik Kurumu, üçer aylık dönemler itibarıyla her ay kamuoyuna duyurduğu Hanehalkı İşgücü Anketinin (Şubat-Mart-Nisan) dönemini kapsayan ‘’Mart 2008’’ sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde işsiz sayısı, Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 95 bin kişi artarak 2 milyon 496 bin kişiye çıktı. İşsizlik oranı ise 2007’nin aynı dönemine göre 0,3 puan arttı ve yüzde 10,7 seviyesinde gerçekleşti. Şehirlerde işsizlik oranı 0,6 puanlık artışla yüzde 12,7, kırsalda ise 0,2 puan azalışla yüzde 7,6 oldu.

/ Ankara

17.06.2008


 

Türk yatırımcı, Kuzey Ren Vestfalya ekonomisinin vazgeçilmezi

Almanya´nin 18 milyonluk nüfusuyla en büyük eyaleti konumunda bulunan Kuzey Ren Vestfalya'da faaliyet gösteren Türk girişimciler, son yirmi yıllık sürede üç kat artan sayıları ve 120 bin kişiye sağladıkları istihdam ile eyalet ve ülke ekonomisinin vazgeçilmez bir parçasına dönüştüler.

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı'nın (TAM) Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyaleti'nde faaliyet gösteren Türk girişimcilere ilişkin araştırmasının sonuçları Neuss şehrinde PEGELBAR Business-Lounge'da gerçekleştirilen basın toplantısı ile kamuoyuna duyuruldu. Toplantıya Neuss Belediye Başkanı Herbert Napp, TAM Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, Neuss Ekonomik Destekleme Birimi Yöneticisi Andreas Galland, TAM Direktör Yardımcısı Gülay Kızılocak ve Neusslu İşadamı Turabi Yıldız katıldı. Toplantıda sonrası Turabi Yıldız'a eyalet ekonomisine katkılarından ötürü bir onur plaketi takdim edildi.

Yeni Asya / İstanbul

17.06.2008


 

Çukurova’da son yılların en bereketli buğday hasadı

Son yılların en bereketli buğday hasadının yapıldığı Çukurova’da, geçen yıla göre alınan ürünün yüzde 25-30’a varan oranda arttığı bildirildi.

Adana’nın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin buğday üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde bu yıl yaklaşık 200 bin hektar alana buğday ekimi yapıldığını anımsattı.

Yörede mayıs ayı ortalarında başlayan hasadın tamamlandığını ifade eden Tezcan, bu yıl iklim koşullarının iyi gitmesinin birim alandan alınan ürünün verimini önemli oranda artırdığını kaydetti. Tezcan, geçen yıla dekara 350-400 kilo olan verimin bu yıl yüzde 25-30 oranında artarak ortalama 500 kilograma yükseldiğini ifade ederek, verim yüksekliğinin rekolteyi de artıracağını söyledi.

Tezcan, son yılların en bereketli sezonunu yaşadıklarını belirterek, ‘’Rekoltenin de yaklaşık 1,5 milyon tona ulaşmasını bekliyoruz’’ dedi. Yüksek verimin yanı sıra ürünün fiyatının da geçen yıla göre iyi olduğunu anlatan Tezcan, şunları kaydetti:’’Bu durum üreticinin yüzünü güldürdü. Ayrıca, geçen yıl bu dönemde kilogramını 45 YKr’den sattığımız buğdayı bu yıl 55-60 YKr sattık. Bu fiyatlarını halen istikrarını koruyor. Uzun yıllardan sonra buğday hasadını mutlu bir şekilde kapatmanın sevincini yaşıyoruz.’’ Bu arada, İç Anadolu Bölgesi’nden demir yolu ile Çukurova’ya gelen biçerdöver operatörleri de hasadın tamamlanmasının ardından yöreden ayrıldı. Öte yandan, hasadın tamamlanmasının ardından bazı üreticilerin tarlalarını sürerek ikinci ürün mısır ekimine başladıkları belirtildi. Bu yıl yörede yaklaşık 20 bin dekara ikinci ürün mısır ekiminin yapılacağı, ekim çalışmalarının temmuz ayı ortalarına kadar devam edeceği ifade edildi.

/ Andana

17.06.2008


 

Otomotiv ihracatında yükselen pazar, Rusya

Yilin ilk 5 aylık döneminde Türkiye’den Rusya’ya yapılan taşıt araçları ve yan sanayi ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 116 oranında artarak 697 milyon 636 bin 525 dolara yükseldi.

Böylece Rusya’nın sektör ihracatı içindeki payı yüzde 8,68 olarak gerçekleşti. İhracat verilerinden derlenen bilgiye göre, son yıllarda Türkiye’nin yıldız sektörü haline gelen otomotiv sektörü, birbiri ardına geliştirdiği yeni modelleri ve üretim kalitesi ile Avrupa’nın önemli üretim üslerinden biri durumuna geldi. Geçen yılı bütün sektörler içinde yüzde 20’lik ihracat payı ile ilk sırada kapatan otomotiv sektörü, bu yıl da ihracat başarısını devam ettiriyor. Sektörün 1 Ocak-31 Mayıs 2008 tarihleri arasındaki ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 46,14 oranında artarak 11 milyar 374 milyon dolara ulaştı. Avrupa’dan Orta Asya’ya, ABD’den Afrika’ya kadar pek çok ülkeye taşıt araçları ve yan sanayi ürünleri ihraç eden Türkiye’nin en önemli pazarını ise Avrupa ülkeleri oluşturuyor. Sektörün ülkeler bazındaki ihracatına bakıldığında Almanya, Fransa, İtalya ve İngiltere’nin üstünlüğü göze çarparken, son yıllarda Rusya’ya yapılan ihracat artışı dikkat çekiyor.

/ Bursa

17.06.2008


 

Konya’da ilk mahsul buğday borsaya geldi

KONYA Ovası’nın ilk mahsul buğdayının kilosu, Konya Ticaret Borsası’nda (KTB) 2,26 YTL’den alındı.

2008 yılının ilk mahsul buğdayı, bu kez 2 çiftçiden geldi. Bayat Köyünden çiftçi Hasan Yörük ve Güneysınır ilçesinden Mehmet Bağcı, 500’er kilogram buğdayı KTB’ye getirdi. Satış salonunda yapılan ihale sonucu ilk mahsul buğday, Göksel Tarım Ltd. Şti tarafından kilosu 2,26 YTL’den alındı. KTB tarafından çiftçiler ve alıcıya çeşitli hediyeler verildi.

/ Konya

17.06.2008


 

Küresel ekonomi risklerle karşı karşıya

ASYA ve Avrupa Maliye Bakanları, küresel ekonominin yavaşlatıcı risklerle karşı karşıya bulunduğunu bildirdi.

Asya ve Avrupa Maliye Bakanları, iki yılda bir yapılan Asya-Avrupa Toplantılarının bir parçası olan oturumda, Güney Kore’de bir araya geldiler. Toplantı sonrasında yapılan ortak açıklamada, ABD ekonomisindeki yavaşlama, sıkı kredi koşulları, yüksek enerji ve gıda fiyatlarının küresel ekonomi için yavaşlatıcı riskler olduğu vurgulandı. Açıklamada, küresel ekonominin uzun dönem görünümü konusundaki algılamanın pozitif kaldığı, buna karşın kısa dönem ekonomik görünümün zayıf olduğu ifade edildi. Ayrıca, Asya ve Avrupa ekonomilerinin dış şoklara dayanıklılığının 10 yıl öncesine göre daha fazla olduğu kaydedildi.

/ Seogwipo

17.06.2008


 

İstikbal’den Yeni Mobilya İcon’u

MOBİLYA sektörünün önde gelen firmalarından olan İstikbal, 2008’de dekorasyon modasına yön veren tasarımlarına bir yenisini daha “İcon Yemek Odası” ile ekliyor. Krem rengi ve vengenin uyumunu gözler önüne seren İcon, zarif tasarımı ile tüketicinin beğenisine sunuluyor.

Kullanım özellikleri ve rahatlığı ile de ön plana çıkan İcon yemek odası takımı, konsol ünitesi, geniş ve çok amaçlı çekmeceleri modern hayata dair bütün detayları içinde barındırıyor. İcon, şık vitrini, estetik büfesi, ayna ve plazma tv sehpaları ile dekorasyonda uyumu tercih edenlere yönelik alternatifler de sunuyor. Yemek Odası, Türkiye genelinde binin üzerindeki İstikbal Bayi’nde tüketicilerin beğenisine sunuluyor.

17.06.2008


 

Güneydoğu’dan serbest bölgelere ihracat geriledi

GÜNEYDOĞU Anadolu Bölgesi’nden serbest bölgelere ihracat, bu yılın ilk 5 ayında yüzde 25 oranında geriledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) Genel Sekreterliği verilerine göre, bölge illerinden Ocak-Mayıs 2008 döneminde, 7 serbest bölgeye toplam 7 milyon 856 bin dolarlık ihracat yapıldı. Geçen yılın ilk 5 ayında, bölge illerinden serbest bölgelere yapılan ihracat 10 milyon 508 bin dolar olmuştu. Ocak-Mayıs 2008 döneminde serbest bölgelere 6 milyon 615 bin dolarlık tekstil, 1 milyon 52 bin dolarlık kuru meyve ve 189 bin dolarlık hububat ve bakliyat ihraç edildi. Bölge illerinden geçen yılın aynı döneminde serbest bölgelere 9 milyon 461 bin dolarlık tekstil, 800 bin dolarlık kuru meyve ve 247 bin dolarlık hububat ve bakliyat dış satımı gerçekleştirilmişti. Bölge illerinden Ocak-Mayıs 2008 döneminde en fazla ihracat yapılan serbest bölgeler, 3 milyon 135 bin dolarlık ihracat yapılan Gaziantep Serbest Bölgesi, 2 milyon 421 bin dolarlık ihracat yapılan İstanbul Deri Serbest Bölgesi ve 1 milyon 282 bin dolarlık ihracat yapılan Ege Serbest Bölgesi oldu. Bu dönemde bölge illerinden Antalya, Trakya, Kayseri serbest bölgelerine dış satım yapılamadı.

/ Gaziantep

17.06.2008


 

İpek Yolu kavşağı, Türkiye

MNG KARGO Genel Müdürü Aslan Kut, devlet postanesi kavramının, evrensel posta hizmeti açılımını yapan, devlet-özel sektör işbirliğini sağlayacak ve daha büyük sinerjilerin oluşabileceği bir yapıya dönüşmesi gerektiğini bildirdi.

Kut, yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin, 1990’lı yıllardan bu yana posta hizmetlerini liberalize etmeye başladıklarını, ‘’devlet postanesi’’ anlayışını terk edip devlet-özel sektör işbirliği ve sentezi ile yeni bir posta hizmetini oluşturarak şirketleştirdiklerini belirtti. Türkiye’de, sektörde ‘kargo’ adıyla yapılandıklarını, ancak dünyada ve gelişmiş ülkelerde bu hizmetin aslında ‘posta ve kurye hizmeti’ olduğunu vurgulayan Kut, ‘’Posta da kurye hizmetidir. Yasal bir düzenleme yapılacaksa ve bu AB mevzuatına uygun olacaksa kargo şirketlerinin, kurye şirketlerinin, posta hizmetlerinin bu yasa gereği yeni bir posta sektörü adı altında tanımlanması gerekir. Posta sektörü tanımı içerisinde bizler de yer almış olacağız. Posta Üst Kurulu şemsiyesinin denetiminde bütün Türkiye ve bütün dünyaya hizmet vermemiz gerekecek’’ dedi. Kut, Türkiye üzerinden her yıl 600 milyar dolar tutarında bir mal akışı yaşandığını, ülkenin geçmişte nasıl ki İpek Yolu için bir kavşak ve önemli bir noktaysa bugün de bu rolü dünya ticareti içerisinde çok büyük bir şekilde yerine getirebilecek potansiyele sahip olduğunu, bu manada kargo sektörünün de çok büyük bir misyonu bulunduğunu sözlerine ekledi.

/ Trabzon

17.06.2008


 

Savunma projeleri rekora koşuyor

MİLLî Savunma Bakanlığına bağlı Savunma Sanayi Müsteşarlığının (SSM) yatırım portföyünde toplam değeri 24,6 milyar YTL’yi (yaklaşık 20 milyar dolar) aşan 180 proje bulunuyor.

SSM’nin 2007 yılı faaliyet raporunda, Savunma Sanayii Destekleme Fonunun 2007 yılı gelirinin 2 milyar 459 milyon dolar, giderinin ise 1 milyar 581 milyon dolar olduğu bildirildi. Kurulduğu tarihten itibaren Türk savunma sanayinin gelişmesi için önemli savunma yatırım ve üretim projelerinin öncülüğüne katkı sağlayan SSM’nin, yürüttüğü ve sözleşmesi imzalanmış yaklaşık 24,6 milyar YTL’lik projelerinin araç gruplarına göre dağılımı da belirlendi. Buna göre, söz konusu proje paketi içinde hava savunma sistemleri, taktik-taarruz helikopterleri ile diğer hava araçlarının da içinde bulunduğu hava araçları projeleri toplam savunma yatırım harcama kaleminde 15 milyar 812 milyon YTL ile ilk sırada yer aldı. Yine son yıllarda öncelikli Deniz Kuvvetleri Komutanlığının talebi doğrultusunda bir dizi projeyi gündemine alan SSM’nin bu gruptaki yatırım projelerinin toplam tutarı da 3 milyar 6 milyon YTL oldu. Rapora göre, SSM’nin kara araçları projeleri için 1 milyar 493 milyon YTL, Milli Savunma Bakanlığı savunma projelerine 812 milyon YTL, elektronik harp sistemleri için 1 milyon 845 milyon YTL, roket, füze ve mühimmatlar için 1 milyar 379 milyon YTL’lik bir harcama öngörüldü. Savunma sanayinin dünya savunma sanayi ile entegrasyonunun belirlenen plan çerçevesinde yapılabilmesi için araştırma-geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri geliştirilen projelere de 2007 yılı 283 milyon YTL’lik harcama yapıldı.

/ Ankara

17.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır