Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 17 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Zeugma sikkeleri görücüye çıkıyor

Gazıantep’ın Nizip ilçesinde bulunan Zeugma Antik Kenti’nden, çıkarılan gümüş sikkeler, ‘Zeugma Gümüş Sikkelerinin Envanteri ve Tanıtımı Projesi’yle temizlenip envanterleri çıkarıldıktan sonra sergilenecek.

Zeugma Gümüş Sikkelerinin Envanteri ve Tanıtımı Projesi Koordinatör Yardımcısı Arkeolog Ali Korkmaz, Devlet Planlama Teşkilatı’nca finanse edilen Türkiye-Suriye Bölgelerarası İşbirliği Programı çerçevesinde, ‘Zeugma Gümüş Sikkelerinin Envanteri ve Tanıtımı Projesi’nin, 97 bin YTL’lik bütçesinin bulunduğunu söyledi.

Projeyle müzeciliği geliştirmek, desteklemek, Türkiye ve Suriye arasındaki tarihi ve kültürel ortaklığı müze teşhiri yoluyla gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirten Korkmaz, ayrıca Gaziantep Arkeoloji Müzesi ve Halep Müzesi arasında kültürel bağın oluşturulmasını da hedeflediklerini anlattı.

Halep ve çevresinde bulunan Roma dönemi sikkeleriyle Zeugma’da bulunan Roma dönemi sikkelerini karşılaştırıp, nasıl bir etkileşim yaşandığını araştıracaklarını anlatan Korkmaz, “Gaziantep-Halep arasındaki sosyal, ticari ve kültürel ilişkileri ortaya çıkarmak istiyoruz” dedi. Zeugma Poseidon Villası’nda Mars heykelinin bulunduğunu mekanın bitişiğindeki odada bulunan gümüş sikke definesindeki 3 bin 750 adet sikkenin tamamının tasnif edilerek, envanterinin yapılması, arşivinin oluşturulması, müze teşhirinde sergilenmesi ve kopyalarının yapılarak ziyaretçilere satılmasının da hedeflendiğini belirten Korkmaz, “Bu yılın ocak ayında başladığımız proje kapsamında şu ana kadar 2 bin 500 sikkenin temizleme işlemini tamamlandık. 2 bin 150 sikkenin de envanterini çıkardık. Projede koordinatörümüz Arkeolog Mehmet Önal’ın yanı sıra 2 arkeolog, 1 restoratör ve 1 gliptik sanatçısı görev alıyor. Şu ana kadar yapılan temizleme işlemlerinde anılan sikkelerde 12 farklı imparator ve bir adet imparatoriçenin portreleri bulundu. Bu imparatorlar arasında Suriyeli imparator olan I. Philippus Arabs, eşi Otocilia Severa ve oğlu II. Philip’in portreleri de bulunuyor. Envanteri yapılan sikkelerin fotoğrafı çekilecek ve hem envanter defterine hem de bilgisayara kaydedilen sikkeler müze arşivinde ulaşılır hale gelecek. Projenin tamamlanmasıyla Gaziantep Arkeoloji Müzesi’nde ‘Zeugma Gümüş Sikke Definesi’ teşhiri hazırlanarak ziyaretçilerin görmesi sağlanacak. Ayrıca 5 sikkenin ön ve arka yüzlerinin kalıpları hazırlandı. Bu kalıplarla sikkelerin imitasyonları yapılarak hediyelik olarak satışı gerçekleştirilecek. Bu sayede projenin sürdürülebilirliği amaçlanıyor” diye konuştu.

Korkmaz, daha önce Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak hazırladıkları ‘Zeugma Kil Mühür Baskılarının Envanterlenmesi Projesi’ kapsamında 85 bin bullanın temizliğinin yapıldığını, bunlardan 40 bininin envanterlendiğini, ayrıca 5 bin adet kil mühür baskısı üretimi yapılarak satışa sunulduğunu sözlerine ekledi.

/ Nizip

17.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Kutlu Doğum Haftası Pdf

Bütün haberler

Başlıklar

  2 asırlık han, “Kent Müzesi” oluyor

  Zeugma sikkeleri görücüye çıkıyor

  Amatör tiyatro ödülleri sahiplerini buluyor

  Bilge Kral, kültürün başkentinde anılacak

  Bab-ı Ali’de şenlik var

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır