Kızartmalık yağın uzun süreli kullanımının insan sağlığı açısından risk oluşturduğu belirtildi.
Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Doç. Dr. Ahmed Kayacıer, kızartma yağları konusunda uyardı. Kızartmanın gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılan bir işleme tekniği olduğunu belirten Doç. Kayacıer, “Kızartma esnasında ürünle yağ arasında ısı ve kütle transferleriyle bir dizi reaksiyon oluşumu sonucu, yağda çeşitli fiziki ve kimyevi değişimler meydana gelmektedir” dedi. Kızartmalık yağlarda sıcaklığın etkisiyle trans yağ asidi oluştuğunu anlatan Ahmed Kayacıer, “Bu yağ asitleri, kötü kolestrolü arttırarak kalp damar hastalığı riskini yükseltmektedir ve kanserojen etki göstermektedir” şeklinde konuştu.
|