"Gerçekten" haber verir 30 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İşadamları zammın şokunda

Sanayi elektriğine yüzde 22 zam yapılması, iş dünyasında tepkilere yol açtı. Türkiye Genç İşadamları Konfederasyonu (TÜGİK) Kurucu Genel Başkanı Erhan Özmen, bugün üretimde bir çok zorluklar yaşadıklarını, dünya ile rekabet etme özelliğini kaybetme noktasına geldiklerini, döviz kurunun ve yüksek faizin baskısı altında olduklarını işaret etti.

Özmen, şunları söyledi: ‘’İş adamının travma yaşadığı, sadece gemisini yüzdürmeye çalıştığı bir ortamda yüzde 22 elektriğe zam yapılması çok ağır bir karar. Reel ekonomiyi çok etkileyecek. Keşke zam kademeli yapılsaydı. Böyle bir oran, Türkiye’nin 3 yıllık enflasyon hedefinin bir defada bir zamla uygulanması çok ağır ve çok zor. İnşallah sayın Başbakanımız bu uygulamayı biraz daha mesafeli ve hazmedilerek yapılacak bir karara çevirir.’’

‘’ALIŞTIRA ALIŞTIRA ZAM YAPSALARDI’’

Boydak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve İstikbal Mobilya Başkanı Memduh Boydak da elektriğe zammın maliyetleri arttıracağını ifade ederek, ‘’İş dünyası yüzde 22 zamla birlikte biraz şokta’’ dedi. Konutlara ve sanayiye yapılan yüksek zammın hem vatandaşı hem sanayiciyi rahatsız edecek bir yapıda olduğunu belirten Boydak, ‘’Gönül isterdi ki yüzde 22’yi bir anda yapmasalardı, her ay yüzde 1-1,5 oranında alıştıra alıştıra yapsalardı. Bir anda yüksek oranda bu zam hem tüketiciyi hem sanayiciyi rahatsız edecek. Biraz zamana ve tabana yayılsa daha iyi olur’’ diye konuştu.

‘’ENERJİ YATIRIMLARININ ÖNÜ AÇILMALI’’

TÜGİK Genel Başkanı Hazim Sesli de yüksek enerji maliyetlerinden dolayı zam gerektiğine, ancak zamla sanayicinin dünyada rekabet edemez bir noktaya geldiğine işaret ederek, ‘’Zam, enflasyon hedeflerinde de şaşma meydana getirecek’’ dedi. Sesli, şunları kaydetti: ‘’Sanayici yönüyle baktığımız zaman biz üreticilerin yüzde 22’yi kaldırabilmesi mümkün değil. Çünkü, Türkiye’de gözükmeyen bir enflasyon var, gözükmeyen bir gider artışımız var. Hem kurların düşmesi hem de maliyetlerin yükselmesinden dolayı ihracattaki rekabet gücümüz kırılıyor. Halkı da enflasyon olarak etkiliyor.’’ Alternatif enerji yatırımlarının bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Sesli, ‘’Enerji yatırımlarının önü açılmalı, bunun için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Ancak o zaman kalıcı tedbirler alınmış olur. Böylece hem enerji artacak hem enerji maliyeti düşecek’’ dedi.

‘’ENFLASYON DA ARTACAK’’

Gaziantep Genç İşadamları Derneği (GAGİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Erturhan da özel sektörün yatırımlarının ve ülke nüfusunun artmasıyla birlikte enerji sorunun büyüdüğüne dikkati çekerek, yenilenebilir enerji konusunda çalışmalar yapması gerektiğini vurguladı.

Erturhan, ‘’Elektrik fiyatları stratejik öneme sahip. Elektrik fiyatlarının yüzde 22 arttırılması ve otomatiğe bağlanması sanayinin rekabet gücünü çok önemli ölçüde düşürecek. Zaten döviz kurundan dolayı ihracat çok zor durumda. Bir de bunun üzerine elektrik maliyetleri eklendiğinde çok ciddî sorunlar çıkacak. Enflasyon da artacak’’ diye konuştu.

/ Gaziantep

30.06.2008


 

TESK: Alarm zilleri çalmaya başladı

TÜRKİYE Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’Veresiye defterinin kabarması, rafların boşalmasıyla her yerde alarm zilleri çalmaya başladı’’ dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, kredi kartları borçlarının giderek artması sebebiyle vatandaşların esnaf ve sanatkârlardan veresiye yoluyla alış veriş yaptıklarını belirterek, veresiye defterinin de artık dolmaya başladığını kaydetti.

Bütün uyarılarına rağmen kontrolsüz ve kuralsız olarak açılan AVM’lerden de kötü sinyaller gelmeye başladığını ifade eden Palandöken, acilen sektörler arası uyumu sağlayacak tedbirlerin alınmasını istedi. Tüketici harcamalarında önemli miktarda düşüşler yaşandığını belirten Palandöken, ‘’Küçük esnaf bu ülkenin aynasıdır. Veresiye defterinin kabarması, rafların boşalmasıyla her yerde alarm zilleri çalmaya başladı. Esnafımızın feryadı herkese bir uyarı olmalıydı’’ dedi. 2007 sonunda 179 olan AVM sayısının, Mayıs 2008 itibarıyla 199’a çıktığını ve 3 yıl içerisinde bu sayının 350’lere ulaşmasının beklendiğini ifade eden Palandöken, açıklamasında şunları kaydetti: ‘’Kontrolsüz ve kuralsız yan yana açılan büyük alış-veriş merkezlerinin sadece bizi değil kendilerini de etkileyeceğini söyledik. Ama sıkıntı tahminimizden daha önce patladı.”

/ Ankara

30.06.2008


 

Bir litre benzin fiyatına file doluyor

SON dönemlerde fiyatı yükselen benzinin 1 litresi 3,63 YTL’ye ulaşırken, bu parayla pazardan, birer kilogram salatalık, kabak, patlıcan, domates, patates, soğan ve yarım kilo biber ile 1 adet marul alınabiliyor.

Dünya piyasalarında petrolün varilinin 140 doları aşması aracı olanları olumsuz etkilerken, enerji maliyetlerini de önemli oranda artırıyor. Benzinin litresi Konya’da 3,63 YTL’ye ulaşırken, 55 litrelik bir otomobilin deposu yaklaşık 200 YTL’ye (199,65 YTL) doluyor. Bu haliyle 2,5 depo benzin, 1 Temmuz’dan itibaren 503,26 YTL’ye ulaşacak asgarî ücrete denk olacak. 1 litre benzinin ücreti olan 3,63 YTL düşük gelirli aileler için çok anlam ifade edebiliyor. Pazara giden bir kişi, 3,63 YTL ile birer kilogram salatalık (50 YKr), kabak (50 YKr), patlıcan (50 YKr), domates (40 YKr), patates (40 YKr), soğan (40 YKr), yarım kilo biber (50 YKr) ve 1 adet marul alabiliyor.

/ Konya

30.06.2008


 

Türkiye’nin en büyük şirketi, Tüpraş

İŞ DERGİSİ Fortune’nin Türkiye 500 çalışmasına göre, 500 şirketin toplam net satışı 337 milyar YTL olurken, listede birinciliği Tüpraş aldı.

Fortune 500’ün Türkiye’deki ilk sonuçları düzenlenen toplantıda kamuoyuna açıklandı. Fortune 500 şirketlerinin 2007 yılı net kârları 20 milyar YTL, ihracatları 77 milyar YTL, toplam aktifleri 304 milyar YTL ve satış gelirleri de, önceki yıla göre ortalama yüzde 22 artarak 337 milyar YTL’ye yükseldi. 2007 yılında 22 milyar 527 milyon YTL net satış geliriyle Tüpraş, Türkiye’nin “en büyük” şirketi oldu. Çalışmaya göre, 15 milyar YTL satış geliriyle listede 2. sırada yer alan Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. ise bu gelirine rağmen, 956,5 milyon YTL zararla Fortune 500’ün en fazla zarar eden şirketi oldu. Fortune 500 listesinde geçen yıl satış geliri gerilemesine rağmen 3.’lüğü Petrol Ofisi aldı. Listede 4. sırada yer alan Türk Telekom ise, geçen yıl yüzde 22,5 oranında büyüyerek satışlarını 9 milyar 232 milyon YTL’ye çıkardı. Shell & Turcas Petrol A.Ş’nin 5. olduğu Fortune 500 sıralamasında 6. sırayı Turkcell, 7. sırayı Ford Otosan, 8. sırayı Enka, 9. sırayı Opet ve 10. sırayı Arçelik aldı.

30.06.2008


 

Sermaye kazançları vergilendirilsin

NOBEL Ödülü sahibi, ünlü ABD’li iktisatçı Prof. Joseph Stiglitz, sermaye kazançlarından daha az vergi alındığına dikkat çekerek bu kazançların en az diğer gelirler gibi vergilendirilmesini istedi.

ABD’deki Columbia Üniversitesi öğretim üyelerinden Joseph Stiglitz, İspanya’nın önde gelen gazetelerinden El Pais’de yayınlanan “Herkes, krize karşı reçete arıyor” başlıklı makalesinde küresel ekonominin yavaşlama dönemine girdiğini, bundan da yoksulların yanısıra orta sınıfların da etkilendiğini belirtti. Wall Street kurumlarını kumarhaneye benzeten Nobel ödüllü ekonomist, “Buralarda bahis oynayarak gelir sağlayanlar, başka yollardan para kazananlara göre neden daha düşük vergi ödüyor? Sermaye kazançlarından en az normal gelirler kadar vergi alınmalı. Gaz ve petrol şirketlerinin olağanüstü kazançlarından da vergi alınmalı” ifadelerini kullandı. Stiglitz, mevcut krizi, Irak savaşı ve bioyakıtların tetiklediğini de öne sürdü.

30.06.2008


 

Vergi borçluları teşhir edilecek

MALİYE Bakanlığı, 2007 yılı sonunda vadesi geçtiği halde 30 Haziran’a kadar ödenmeyen 150 bin YTL ve üzerindeki vergi borçlarını, 15 Temmuz-15 Ağustos tarihleri arasında ilan edecek.

Resmî Gazetede yayınlanan tebliğe göre ilân işleminde, 31 Aralık 2007 tarihi itibariyle vadesi geçtiği halde 30 Haziran 2008 tarihine kadar ödenmemiş bulunan vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2007-31 Mayıs 2008 tarihleri arasında kesinleşen tarhiyatlar dikkate alınacak. Açıklama kapsamına, her bir vergi dairesine 150 bin YTL ve daha fazla borcu olan ya da bu tutar ve üzerinde kesinleşen vergi ve cezası bulunan mükellefler girecek.

/ Ankara

30.06.2008


 

Tüketicinin güveni kalmadı

NIELSEN, 3 yıldır 51 ülkede sürdürdüğü ‘’Global Tüketici Güven Endeksi Araştırması’’ sonuçlarını açıkladı. Nielsen’den yapılan yazılı açıklamaya göre, tüketici güveni hem Türkiye’de hem de dünyada en düşük seviyelerine geriledi.

Türk tüketicileri, yüzde 92’lik oran ile ülkelerinde ekonomik durgunluk olduğuna inanan tüketicilerin başında geliyor. Nielsen Global Tüketici Güven Endeksi son 6 ayda 6 puan düşerek, endeksin son 3 yılda gösterdiği en büyük düşüşü yaşadı ve 88 puan seviyesine kadar geriledi. Türkiye’nin endeks puanı da, yine ortalamanın çok altında kalarak en düşük seviyesine indi. Türkiye 67 puan ile 51 ülke içerisinde en alttan 4’üncü sırada yer aldı. Araştırma sonuçlarına göre, Türk tüketicileri, ekonomik durgunluk ortamında enflasyon ve işsizlik konularında bütün dünya ile aynı kaygıları yaşarken, terör ve siyasî istikrarsızlık konusunda diğer ülke tüketicilerine göre daha yüksek kaygı duyuyor. Türkiye’de de, katılımcıların ekonomik durgunluk ile ilgili endişeleri aynı konular üzerinde yoğunlaşırken, bununla birlikte katılımcılar, terör ve siyasî istikrarsızlık konularında diğer ülkelere göre daha yüksek bir kaygı duyuyor.

/ İstanbul

30.06.2008


 

Hisarcıklıoğlu: Yüzde 7'nin altı başarısızlık

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Ülkelerin iyi olup olmadığını büyüme gösterir. Yüzde 7’nin altındaki büyüme başarısızlıktır” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ayvalık, Edremit, Burhaniye ve Akçay’da Odalar tarafından düzenlenen vergi başarı ödül törenlerine katıldı. Hisarcıklıoğlu, yaptığı konuşmada birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. İşsizlik sorununun hızla arttığına dikkati çeken Hisarcıklıoğlu; “Her yıl gelen 700 bin gence iş bulmamız lâzım. Bu her yıl katlanıyor. 2.5 milyon insan işsiz şu an. 2 milyon 700 bin insan da artık iş aramaktan vazgeçmiş. Umutsuzca yaşıyor. Kaynağı iyi yönlendiremezsek yarın en büyük problemi burada yaşayacağız” dedi.

Dünyanın büyük bir pazar olduğunu ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ne üretiyorsan artık dünya için üreteceksin. Bütün dünya büyük bir pazar. İşlerimizi her geçen gün büyütmemiz gerekir. Çok üreten, çok alan ve çok satan olacağız. Aksi halde rekabet edemeyiz. İşi büyütmek için kayıt altına girmemiz gerekir. Kurumsallaşmak lâzım. Değilse biz bu yarışı kazanamayız” diye konuştu. Türk iş adamlarında ortaklık kültürünün de bulunmadığını belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “küçük olsun benim olsun” zihniyetiyle kimsenin rekabet etme şansının bulunmadığını kaydetti. Türkiye’de, senetlerin protestosunda yüzde 19’luk artış olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti: “Ticaret olmadan zenginlik olmaz. Huzur eşittir ticaret, ticaret eşittir zenginlik. Ama maalesef Türkiye’de huzur bozuldu. Ekonomiyi ölçen tek alet, büyümedir. Ülkelerin iyi olup olmadığını büyüme gösterir. Türkiye’de 2002-2006 yılları arasında yüzde 7 büyüme tutturuldu. 2007’de 3 seçim yaptık. Büyümeyi yüzde 7’den yüzde 4,5 indirdik. 2008’de yüzde 4’e düştü. Yüzde 7’nin altındaki büyüme başarısızlıktır. Tarım ve sanayi ile inşaat sektörü küçüldü. Hizmet sektörü yerini koruyor. Beyaz eşya tüketimi yüzde 30 azaldı. İşsizliğe gelince 2,5 milyon kişi iş arıyor. 2 milyon 700 bin kişi de iş umudunu kaybetti. Tüketici güven endeksi, sürekli aşağı iniyor. Tüketici güveni azalınca, tüketim azalıyor, alış veriş duruyor. Siyasî istikrar olmadan, ekonomik istikrar olmaz.”

30.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır