"Gerçekten" haber verir 30 Haziran 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Kültür elçileri İstanbul’da buluşuyor

TÜRKİYE GENELİNDEKİ ZENGİN KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİ ÖĞRENMEK VE ÜLKEMİZİN BÜTÜNÜNE DAHA GENİŞ BİR BAKIŞ AÇISIYLA BAKABİLMEK İÇİN 30 HAZİRAN-4 TEMMUZ TARİHLERİ ARASINDA GERÇEKLEŞTİRİLECEK İSTANBUL BULUŞMASI’NDA BİR ARAYA GELİYOR.

Çocukları geçmişiyle, kültürüyle barıştırmayı ve koruma bilinci aşılamayı hedefleyen ETİ-ÇEKÜL Kültür Elçileri Projesi ile 5 yılda toplam 4 bin Kültür Elçisi yetiştirilecek. Kültür Elçileri Projesinin muhtevası, ÇEKÜL’ün 2003 yılından bu yana Anadolu’nun 20 yerleşim yerinde, çağdaş eğitim yöntemleriyle geliştirdiği, 12 yaş çocuklarına yönelik kültürel eğitim programı uygulamalarından edinilen tecrübe ve birikime dayanıyor. Kültür Elçileri Eğitim Programı, 2008 yılından başlayarak beş yıl süresince, ETİ-ÇEKÜL ortaklığıyla 77 şehirde uygulanacak. 2008 yılında eğitim alan yaklaşık 300 ETİ ÇEKÜL Kültür Elçisi, Türkiye genelindeki zengin kültürel değerlerimizi öğrenmek ve ülkemizin bütününe daha geniş bir bakış açısıyla bakabilmek için 30 Haziran - 4 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Buluşması’nda bir araya geliyor.

“Kültür Elçileri İstanbul Buluşması” kapsamında “Kültür Elçileri”, uzman eğitmenler gözetiminde düzenlenen toplantılar, oyunlar, atölye çalışmaları, kültür gezileri ile “kent-kültür-kimlik ilişkisi”, “kültürel çeşitlilik”, “doğal-tarihsel-kültürel miras ve kent” kavramları üzerinde tartışacak ve fikir alış verişi yapacak. Aynı zamanda, ÇEKÜL Vakfı’nın Sinan’a Saygı Projesi gönüllüleri rehberliğinde, dört gün boyunca İstanbul’un tarihî mekânlarını gezme fırsatı bulacak olan kültür elçileri, Dolmabahçe Sarayı, Sultanahmet meydanı, Topkapı Sarayı ve Arkeoloji Müzesi’ni ziyaret edecekler, Boğaz’da Tekne Turuna çıkacaklar.

İstanbul Buluşması’nda en önemli faaliyetlerinden biri de, 11 şehirden gelen kültür elçilerinin birbirlerine şehirlerini anlatacakları sunumlar. İSTEK Vakfı Belde Lisesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleştirilecek olan sunumlarda kültür elçileri hazırladıkları piyes, müzikal, halk oyunları, mani ve türkülerle birbirlerine şehirlerini anlatarak, hem eğlenecek hem de Anadolu’nun farklı şehirlerini tanımış olacaklar.

Kültür Sanat Servisi

30.06.2008


 

Mardin’de okuma programı

MARDİN’DE Genç Yaklaşım okuyucularının düzenlediği okuma programına ilgi büyüktü. Toplam sekiz gün süren okuma programına merkez ve ilçelerden toplam 25 kişi katıldı.

Katılımcılar, gün içerisinde yapılan Risâle okumaları ve müzakereli derslerden, her günün sonunda yapılan bilgi yarışmalarında kol saati, tişört, kalem gibi hediyeler kazandılar. Program sonunda katılımcılara, “Mardin Eğitim Grubu”nun hazırladığı sertifikalar verildi. Programın sonuna doğru “çiğ köfte” partisi düzenlendi. Etkinliğe, Risâle-i Nurlara sempatisi olan Joel isimli Amerikalı bir turistin de katılması programa ayrı bir renk kattı. Program, Nusaybin ilçesinde bulunan ve Mardin’in önemli yerlerinden olan “Beyaz Su”ya yapılan piknik ile son buldu.

Mustafa Kartal

30.06.2008


 

Muğla evleri yangına karşı koruma altında

MUĞLA Belediye Başkanı Osman Gürün, ‘’Muğla’nın bacalarıyla ünlü 4 bin 400 tarihî evini koruma altına alarak kent dokusu

Gürün, Muğla’nın tarihî dokusunu koruyan bir belediyecilik anlayışına sahip olduklarını kaydetti. Gürün, ‘’Muğla’da 4 bin 400 tane koruma altında ev var ve bunun 400 tanesi tescilli bina. İtfaiye ekiplerimizle özellikle yazın çıkan yangınlardan tarihi ahşap evleri korumak için bir takım önlemler aldık’’ dedi.

Özellikle tarihî binaların bulunduğu mahallelere yangın vanaları yaptırdıklarına işaret eden Gürün, ‘’Ayrıca dar olan eski sokaklarımızda araç parklarını yasaklayarak, Bu alanlara itfaiye ekiplerimizin acilen ulaşabilmesini sağladık’’ diye konuştu.

/ Muğla

30.06.2008


 

İtalya’da türkü ziyafeti

İTALYA’NIN güneyindeki liman şehirlerinden Brindisi, geçtiğimiz gece bir türkü ziyafetine ev sahipliği yaptı.

Amasya’nın kardeş şehri Brindisi’de İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuvarında öğrenim gören dört öğrencinin verdiği konser büyük beğeni topladı.

Amasyalı Theodoros İtalya-Türkiye Kültür Derneği tarafından düzenlenen konser, şehrin tarihî mekânlarından biri olan Santa Chiara Manastırının avlusunda verildi.

Dernek Başkanı Rodolfo M. Gatti, konser öncesinde müzikseverlere hitaben yaptığı konuşmada, “Brindisi’yi sadece insanların gelip geçtiği bir liman şehri olmaktan çıkarıp aynı zamanda halkların ve kültürlerin bir buluşma noktası haline getirmek istiyoruz. Muhtelif kültürlere beşiklik etmiş şehrimizde, bu gece genç Türk müzisyen arkadaşlarımızın vereceği türkü konserine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi. Konserde, Erkan Ayvaz ve Gürtuğ Gök tarafından düzenlenen türküler, bağlama, kopuz, gitar, keman ve piyano eşliğinde Ayşegül Aykaç ve Cem Aydoğdu tarafından seslendirildi.

/ Brindisi

30.06.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA
Download

Gezi Eki Pdf

Bütün haberler

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır