"Gerçekten" haber verir 11 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Elektrikte sıkıntı yerli kaynakla aşılır

Sanko Holding’e bağlı Sanko Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret AŞ Üst Yöneticisi Süleyman İlden, ‘’Elektrik enerjisi üretiminde elimizdeki kaynaklara yönelmeliyiz’’ dedi.

İlden, yaptığı açıklamada, hedeflerinin, enerji sektöründe büyümek ve yatırımlarını arttırmak olduğunu, böylece, Türkiye’nin yıllık ortalama yüzde 7 oranında artan enerji ihtiyacını karşılarken, ekonomik büyümenin altyapısı olan enerjinin kesintisiz sağlanmasına da katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

Dünyada özellikle fosil yakıt kaynaklı enerji projelerinin gittikçe pahalı olmaya başladığını, Türkiye’nin de fosil yakıt kaynaklarının kısıtlı olduğunu vurgulayan İlden, şöyle devam etti: ‘’Bu nedenle, elimizdeki mevcut kaynaklara yönelmeliyiz. Enerji Bakanımız ilk günden beri söylüyor. Bizim enerji üretimi konusunda bağımsızlık savaşı vermemiz lâzım. Yani doğal gaz, petrol ve ithal kömürden mümkün olduğu kadar bağımsız hale gelebilmemiz lâzım. Elimizde, büyük bir hidroelektrik ve rüzgâr kapasitesi var. Türkiye bugün bütün Avrupa’da rüzgâr kapasitesi en yüksek ikinci ülke. Dolayısıyla bu konuda yapacak çok şey var.’’

Sanko Enerji olarak hidroelektrik üretim alanına önem verdiklerini belirten İlden, ‘’Dün, Adana’nın İmamoğlu ilçesindeki, kurulu gücü 320 megavat, yıllık üretimi ise yaklaşık bin cigavatsaat olacak Yedigöze Sani Bey Barajı ve Hidroelektrik Santralının temelini attık. Şu anda hidroelektrik üretimi için 2,5 milyar dolarlık yatırım planlamış durumdayız. Bunlar lisansı alınmış projeler. Önümüzdeki zamanda gerçekleştirmek için hızlı şekilde çalışıyoruz’’ dedi.

RÜZGÂR VE JEOTERMAL ENERJİ

Rüzgâr santrallerine yönelik projeler yürüttüklerini de kaydeden İlden, şöyle devam etti: "Çatalca’daki ilk rüzgâr santralimizde toplam 51 megavat kapasiteli 17 rüzgâr gülümüz devreye girdi. Önümüzdeki aylarda 3 tane daha girecek ve 60 megavatı bulacak. Bu, Türkiye için önemli bir rakam. Bunun dışında başka rüzgâr santralleri için lisans müracaatlarımız var. Onları yakından takip ediyoruz. Tahminimiz Ağustos-Eylül aylarında Trakya’da o lisansların tahsis edilmesiyle, kolları tekrar sıvayacağız.’’

İlden, diğer bir alternatif enerji kaynağının ise jeotermal enerji olduğuna değinerek, ‘’Jeotermal enerjide de Türkiye Avrupa’da ikinci konumda. Dolayısıyla bu kaynağı öncelikle kullanmamız gerekiyor. Jeotermal elektrik santralleri konusunda çalışmalar yapıyoruz. Türkiye’nin güneş haritası çıkarıldı, o konuda da potansiyel mevcut. Ancak, güneş enerjisi önümüzdeki zamanda gündeme gelebilir, henüz onunla ilgili bir çalışmamız yok’’ dedi.

Enerji üretimini arttırırken, bir yandan da enerji tasarrufuna yönelik çalışmalar yapılması gerektiğini vurgulayan İlden, ‘’Sanayimiz bundan böyle, tasarruflu ürünlere doğru yönelmeli. Bunların ilk örnekleri görülmeye başlandı. Enerji Bakanlığımızın başlattığı Enerji Verimliliği Projesi verimlilik açısından önemli proje. Yakından izliyor ve destekliyoruz’’ şeklinde konuştu.

/ Adana

11.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Elektrikte sıkıntı yerli kaynakla aşılır

  İstanbul’daki 99 bin işletme kayıt içinde ama adreslerini gizliyorlar

  35 il dış ticarette açık veriyor

  Taşıt üretimi ve ihracatı sektörün yüzünü güldürdü

  Hamallara sendikalı olma yolu açıldı

  Türkiye'de, en fazla elyaf Uşak'ta üretiliyor

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör