"Gerçekten" haber verir 16 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Aile

Küresel ısınma sağlığı da tehdit ediyor

ÇEVDE Koruma Kurumu (EPA), küresel ısınmanın insanlara, besin kaynaklarına, enerjiye ve suya olumsuz etkisi konusunda 149 sayfalık rapor yayınladı.

Raporda, ”(İnsan sağlığı, toplum ve çevreye yönelik) riskler iklim değişiminin oranı ve büyüklüğüyle artmaktadır” denilerek, küresel ısınmanın “aşikâr” ve bunun sorumlusunun insanlar olduğu kaydedildi. EPA’nın raporunda, ısı yükseldikçe, keneler ve diğer organizmalar tarafından taşınan hastalıkların ve olağanüstü tabiat olaylarının daha çok insanı öldüreceği belirtildi. Raporda, iklim değişimi yüzünden polenler çoğalacağı için alerjilerin artacağı, akciğer ve solunum hastalıklarının baş düşmanı kirli havanın yaygınlaşacağı bildirildi. Bunun yanı sıra küresel ısınmanın soğuk hava yüzünden olan ölümlerin azalabileceği anlamına geldiği kaydedildi. Bilim adamlarının bu bulgularına rağmen ABD Başkanı George Bush yönetimi iklim değişimiyle hastalıkların artması arasında bir bağlantıyı ısrarla reddediyor. Uzmanlar, bunu kabul etmenin hükümeti sera etkisi oluşturan gazları azaltma yolunda adım atmaya zorlayacağını belirtiyorlar.

Beyaz Saray aralık ayında EPA’dan gelen ve iklim değişikliğinin kamu refahını olumsuz etkilediği yolundaki bulguların yer aldığı elektronik postayı açmamıştı.

16.07.2008


Kene ve sivrisineklere karşı tabiî kovucu

KONYA Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Kimya Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Abdülkadir Sırıt, araştırma görevlisi Mustafa Durmaz ve uzman Selahattin Bozkurt’la birlikte, kene, sivrisinek ve zararlı böceklerden korunmak amacıyla bitkilerden oluşan tabiî kovucu elde etti.

Sentetik ilâçların insan ve tabiata zarar verdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Sırıt, tabiî kovucunun insan ve çevre dostu olduğunu söyledi. Prensip gereği hangi bitkilerden karışım yaptıklarını açıklamak istemediklerini belirten Prof. Dr. Sırıt, bitki karışımını su ile sulandırarak sprey şeklinde kullanılabileceğini söyledi. Prof. Dr. Sırıt, bu karışımın giysilere püskürtülerek kullanılacağını belirterek, “Uygulama genellikle ayakkabı, çorap, pantolonun gibi toprağa yakın kıyafetlere yapılır ve giysi ile temas eden kene bir süre sonra ölür. Toprak, bağ, bahçe, park, piknik alanlarında da kullanılabilir” dedi.

/ Konya

16.07.2008


Obezite görülme sıklığı kadınlarda daha fazla

SAĞLIK Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin problemi haline geldiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, “Türkiye obezite ile mücadele programı ve ulusal eylem planı çalıştayı”nda yaptığı konuşmada, obezitenin hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler için bir problem haline gelmeye başladığını savundu. Buzgan, Türkiye’de obezite görülme sıklığının yüzde 1516’lara kadar çıktığını ifade ederek “ Kadınlarda ise daha fazla olmak üzere yüzde 40’lar, erkeklerde ise yüzde 20’ler civarında görülüyor” dedi. Buzgan, kalp, damar ve akciğer hasatlıkları gibi hastalıkların ön sıralarda yer almaya başladığını belirterek, en büyük risk faktörlerinin ise hareketsiz yaşam, yanlış beslenme ve tütün kullanımı olduğunu söyledi. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Buzgan, obezitenin toplum yapısından da kaynaklandığını ifade ederek şunları söyledi: “Şişmanlık pişmanlıktır gibi bazı sloganlar söylenebilir. Toplu, kilolu olmanın sağlıklı olmakla eş değer olduğu bir toplumda büyüdük. Halbuki patolojik olmayan bir zayıflığın daha sağlıklı olduğunu biliyoruz. Gün geçtikçe yaşam şeklinin değişmesiyle kilomuz da artıyor. Asansör, televizyon başında zman geçirme, yanlış beslenme ile kilolarımız fazlalaşıyor. Tabi boyumuz da uzuyor; ancak boyla orantılı olmayan bir şekilde kilolar daha da artıyor.”

/ Ankara

16.07.2008


Şeker hastalığı “verem”i tetikliyor

ŞEKER hastalığının vereme yakalanma riskini artırdığı bildirildi.

ABD’deki Harvard Kamu Sağlığı Okulu’ndan Christie Jeon ve Megan Murray, 17 bin 698’i vereme yakalanmış 1,7 milyondan fazla kişinin katıldığı, yaklaşık 40 yılı kapsayan 13 araştırmayı inceledi. Bu incelemenin ardından Jeon ve Murray, şeker hastalığının vereme yakalanma riskini 3 kat arttırdığı sonucuna vardı. Hindistan ve Çin’de şeker hastalığının verem vak'alarının yüzde 10’undan fazlasının sebebi olabileceğini söyleyen araştırmacılar, şeker hastalığının tanı ve tedavisi için harcanan çabaların artırılmasının her yıl yaklaşık 1,6 milyon kişinin ölümüne sebep olan verem hastalığı riskinin azalmasını sağlayabileceğine dikkati çektiler.

/ Washington

16.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

© Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır | Site yöneticisi | Editör