"Gerçekten" haber verir 19 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habib FİDAN

Neler oluyor bize?



Bir zamanlar “Neler oluyor bize?” nakaratlı şarkıyı söylerken, hemen herkes onulmaz bir aşk yarası içinde yanıp yakılmaktaydı. Bense bugünlerde başka sebeplerden dolayı yanıp yakılmaktayım. Aşktan değil, tarihî ve kültürel değerlerimizin, kültür endüstrisinin çarkları içinde öğütülmesinden ve böylece kabuğundan soyulmuş elma misali önümüze konulup başkalaştırılmasından… “Amaca giden her yol mübahtır” felsefesinin zihin yapılarımızı kıskaca alırcasına ortalıkta sırıtması, gücüme gidiyor.

Bütün bu sancılarımın yeniden depreşmesine sebep olan haber şuydu: “Kırklareli’nin Vize ilçesinde geleneksel hale gelen ve bu yıl 3’üncüsü düzenlenen Vize Tarih ve Kültür Festivali’nde mankenler Mevlânâ için podyuma çıkacak...(11.07.08, Haber7.com).” Habere göre, söz konusu defilenin ismi de Mevlânâ defilesi. Biraz derinlemesine düşünüldüğünde, çok masum gibi görünen bu defile ve benzeri faaliyetlerin özünden ne kadar kopuk olduğu âşikârdır. Şöyle ki; maneviyat önderlerinden birisi olan, İslâm’ı iman ve amel dengesi içinde eksiksiz yaşadığına ve bununla da örnek bir kişilik sergilediğine inanılan Mevlânâ’nın ismi dünyevileştirilip dinî ve imanî köklerinden kopartılarak seküler bir konuma düşürülmektedir.

Düşünsenize, “Peygamber değil, ama kitabı var (Molla Cami)” türünden ulvî mütalâalarla anılan bir maneviyat önderi, sadece ve sadece, “Ne olursan ol, yine gel” çağrısı kırpılarak anlaşılmaya çalışılıyor ve iyi-kötü, doğru-yanlış, günah-sevap demeden her türlü faaliyet bu söz çerçevesinde mübah görülüyor. Tipik bir Mevlânâ defilesinde, Mevlevî dervişinin etrafında halka oluşturan manken Mevlevî (!) tablosunun oluşturduğu paradoks gibi.

Dikkatle bakıldığında, bu tavrın diğer kültür değerlerimize de yapıldığı görülür. Meselâ Zeynep Hagur Kaya diye biri Absolout Votka’nın ürünlerine eklenen armut aromalı votka için Fatih Sultan Mehmet’in Sinan Bey tarafından yapılan gül koklayan minyatürünü değiştirip Fatih’in eline gül yerine bir armut yerleştirebiliyor (Hürriyet, 09.06.07).Üstelik tepki toplayacağını bildiği hâlde! İnsanın, “Zihniyete bak, izaha gel!” diyesi geliyor. Fatih gibi, değerleri arasında içkinin olmadığı bir din mensubu padişah, bazı kaynaklara göre iman-amel bütünlüğü içinde önder sayılabilecek bir şahsiyet ve nihayetinde Hz. Peygamber’in (a.s.m.) müjdesine mazhar olmuş bir İslâm komutanı hangi zihniyetin süflî emellerine âlet edilebiliyor, anlamak mümkün değil. O eşsiz padişahın elinde sembol olan gül medeniyeti, nasıl olur da bir armut medeniyeti hâlinde tasavvur edilebilir? Bu, kültürel yozlaşının adı değil de nedir?

Ben bu tarz düşünceden yoksun hareketleri gördükçe, bunun temelde zihniyet problemi olduğuna hükmederim. Tipik Mehmet Akif’in, “Sözüm odun gibi olsun, hakikat olsun tek” dediği dinin hak ve hakikat yönü iğdiş ya da örtbas edilerek, sekülerliğin hayatın her yerinde hüküm süren tek güç hâline getirilmesi ve böylece John Keane’nin deyimiyle, “varoluşsal belirsizliğin” ortaya çıkardığı atmosfer içinde, dinin kutsallarının her türlü emele âlet edilmesinden başka bir şey değildir.

Bu düşünce, hemen her şeyi iğdiş etmekten çekinmez. Meselâ Yunus Emre’yi, bütünsel bir bakış açısıyla bütün divanından hareket ederek devrinin sosyo-kültürel ve siyasî ortamını nazara alarak, “ Varlık, bilgi, aşk, ahlâk, tevhîd, vahdet-i vücud ve Allah konularında cevaplar arayıp bulan hem bir mutasavvıf, hem bir düşünür hem de bir şâir olarak” düşünmek yerine, “Sevelim sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz” türünden cımbızla seçilen beyitlerle, deyim yerindeyse, piyasaya sürüp insan sevgisi denen, ama temelde aşırılığında “insana ve insanı yüceltmeye tapma” olarak bilinen hümanizma çatısı altına sokma girişimleri de bunlardan birisidir. Yapmacıklı jest ve mimiklerle “Bülbül” şiirini okuduğunda, Mehmet Âkif’in, “Bu bülbül bizim bülbüle benziyor; ama ne kanadını bıraktı ne kuyruğunu” diye belirttiği kişinin hâline ne kadar benziyor hâlimiz…

19.07.2008

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (05.07.2008) - Geceye medhiye

  (28.06.2008) - Hayatımız(da) futbol

  (21.06.2008) - Güzel (i) görmek elimizde

  (14.06.2008) - Karne serencamı

  (07.06.2008) - Ahmet Haşim’in “O belde”sinde

  (31.05.2008) - İstanbul’u anla(t)mak

  (24.05.2008) - BİR ÖMÜRLÜK MASKELİ HARİKALAR KUMPANYASI

  (17.05.2008) - ÇOCUKLARIN ANLAYACAĞI YUNUS EMRE ARANIYOR

  (10.05.2008) - SEKÜLER HIDRELLEZ (Mİ?)

  (05.04.2008) - Devrik cümle bolluğu

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ahmet ARICAN

  Ahmet DURSUN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Atike ÖZER

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Elmira AKHMETOVA

  Fahri UTKAN

  Faruk ÇAKIR

  Fatma Nur ZENGİN

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kadir AKBAŞ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  Kemal BENEK

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet C. GÖKÇE

  Mehmet KAPLAN

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Nurettin HUYUT

  Osman GÖKMEN

  Raşit YÜCEL

  Rifat OKYAY

  Robert MİRANDA

  Ruhan ASYA

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Saadet TOPUZ

  Sami CEBECİ

  Selim GÜNDÜZALP

  Semra ULAŞ

  Serdar MURAT

  Suna DURMAZ

  Suna DURMAZ

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit KIZILTEPE

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  İsmail TEZER

  Şaban DÖĞEN

  Şükrü BULUT

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır