"Gerçekten" haber verir 22 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Adı konulmamış arabulucuyuz

İran’ın nükleer çalışmaları ile ilgili açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye’nin adı konulmamış bir arabulucu konumunda olduğunu söyledi. Babacan, “Türkiye’nin tüm taraflarla kolay diyalog imkânı olması, tarafların hassasiyetini anlayabilmesi görüşmeleri bir bakıma kolaylaştırıcı bir rol oynuyor” dedi.

“Bu adı konulmuş bir rol değildir” diyen Babacan, “Bizim yaptığımız tüm taraflarla konuşarak, görüşerek yanlış anlamaları düzetlmeye çalışmaktır. Tarafların hassasiyetlerinin birbirleri tarafından anlaşılmasını sağlamaktır” diye konuştu. Babacan, İran’ın nükleer programına da temel dış politika çerçevesi içinde baktıklarını kaydetti.

Türkiye’den, İran’a hem destek hem uyarı

DIŞİŞLERİ Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin, egemen ve bağımsız her ülkenin nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla kullanabilmesi gerektiğine inandığını belirterek, ‘’Öte yandan da bölgemizde nükleer silâhlara karşıyız’’ dedi. Ali Babacan ile İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve nükleer enerji konusundaki başmüzakerecisi Said Celili, Beşiktaş’taki Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından basın açıklaması yaptılar. Babacan, bölgesel ve uluslar arası konuları İranlı yetkililerle çok sık istişare ettiklerini dile getirerek, şunları kaydetti: ‘’Bu çerçevede İran’ın nükleer programıyla alâkalı konuları da hem kendileriyle hem de 6 ülkeyle Türkiye olarak istişare ediyoruz. Biz, egemen ve bağımsız her ülkenin nükleer teknolojiyi barışçıl amaçlarla kullanabilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu teknolojiye sahip olmanın bir hak olduğuna inanıyoruz. Öte yandan da bölgemizde nükleer silâhlara karşıyız.’’ Said Celili de Tahran’a gitmeden önce İstanbul’a gelme fırsatını bulmaktan ve ‘’arkadaşım’’ diye hitap ettiği Babacan ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. İran ve Türkiye’nin çok eskiye dayanan bir ilişki ve ülkeler arasında dostluk çerçevesinde derin bir ilişkiye sahip olduklarını belirten Celili, ‘’Her iki ülke de siyasal, kültürel ve ekonomik anlamda iki yönlü ilişkiler çerçevesinde iyi bir istişareye sahip’’ diye konuştu. Görüşmede, iki ülkenin bölgesel ve uluslar arası ilişkilerindeki kapasitenin gündeme geldiğini anlatan Celili, şunları kaydetti: ‘’Bu çerçevede, yapmış olduğumuz ortak bakışla, yapılan teklifi de ele aldık, iyi bir ortam da elde edebildik. Yapılan işbirliği ve bu doğrultuda yapılan taahhütler çerçevesinde bizim ortak bir yönde görüşmemiz oldu. Bu doğrultuda, bu kapasiteler çerçevesinde önemli bir adım atılmasında önemli bir etkisi olan ülke Türkiye’dir. Tabiî, çok yönlü bir işbirliği çerçevesinde, yapılan bu görüşmede de bu yönde bir görüş birliğimiz oldu. Umarım böyle bir işbirliği ve istişare, yapılan görüşmeler sürecinde ilerlemeyi sağlayacaktır.’’

22.07.2008


 

Rice: İran ciddî değil

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, İran’ı hafta sonunda yapılan nükleer programla ilgili müzakerede ciddî olmamakla suçladı ve yeni yaptırımlara maruz kalabileceği uyarısında bulundu.

Rice, ‘’İranlılardan bir cevap duymayı bekliyorduk, ama birçok kez olduğu gibi çıkan sonuç pek ciddî değildi’’ dedi.

22.07.2008


 

Tatbikatlara petrol tasarrufu

İngiltere Hava Kuvvetleri, 500 milyon sterlin ek maliyet getiren petrol fiyatları sebebiyle eğitim uçuşlarını azaltmayı planlıyor. Ordu, pilotları simülatörlere yöneltecek.

22.07.2008


 

Obama, Irak’ta çekilme mesajı verdi

ABD’NİN Demokrat Partili başkan adayı Barack Obama, Irak’a geldi.

ABD Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, Obama’nın ziyareti sırasında Irak’tan Amerikan askerlerinin 16 ay içinde çekilmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.

Hafta sonu Afganistan ve Kuveyt’e giden Obama, daha önce 2006 yılının Ocak ayında Irak’ı ziyaret etmişti.

OBAMA, IRAKLILARIN FAVORİSİ

Bu arada, ABD’nin Demokrat Partili başkan adayı Barack Obama’nın, Iraklılar arasında beğenilen bir siyasetçi olduğu belirtiliyor. Reuters ajansının, Irak genelinde yaptığı görüşmelerde birçok Iraklı, “siyah adamın” kötü durumlarını anlayacağını düşünüyor. Basra şehrinde memur olan Mustafa Salah, “Obama’yı beğeniyorum. Irak ve dünya için en iyisi olduğunu düşünüyorum. McCain kazanırsa mahvoluruz” derken, Kerküklü doktor Hişam Fadıl, “Diğerlerinden daha iyi, çünkü siyah ve siyah insanlar Amerika’da zulüm gördü. Çektiklerimizi anlayacağını düşünüyorum” dedi. Kerküklü Kamuran Muhammed ise ABD’ye gittiğini, Irak için McCain’in değil, Obama’nın iyi olacağını belirterek, “ABD’deyken Demokratların daha barışçıl ve savaşlardan kaçan insanlar olduğunu gördüm” dedi. Öğretmen Zeyneb Riyad da “Amerika, Cumhuriyetçiler ve Bush ile bozuldu. McCain’in kazanması, Bush’un kaldığı anlamına gelir” diye konuştu.

Öte yandan Iraklılar, Obama’nın Irak’la ilgili politikası konusunda ikiye bölünmüş durumda. Bazı Iraklılar, Obama’nın, ABD başkanı olursa 16 ay içinde Amerikan askerlerini çekme planının geç kalmış bir plan olduğunu düşünürken, bazıları ise Irak güvenlik güçlerinin henüz hazır olmadığı gerekçesiyle buna karşı çıkıyor.

Beyaz bir anne ve Kenyalı siyah bir babanın oğlu olan Obama, kendini “siyah” olarak görüyor ve sık sık çok kültürlü geçmişinden bahsediyor. Irak’a bugün ikinci kez gelen Obama, dış politika sicilini güçlendirmek ve Cumhuriyetçi Parti adayı John McCain’nin Irak’taki şartları göremediği yönündeki suçlamalarını yok etmek istiyor.

/ Bağdat

22.07.2008


 

Şalit ile Barguti takas mı ediliyor?

İSRAİL'İN Gazze Şeridi’nde iki yıl önce kaçırılan asker Gilad Şalit karşılığında El Fetih liderlerinden Mervan Barguti’yi serbest bırakmaya hazırlandığı bildirildi.

Birleşik Arap Emirlikleri’nin El Beyan gazetesine göre, Mısırlı arabulucular, esir değişim konusunda anlaşmaya yakın olduklarını bildirdi. İsrail, üst düzey Hamas yetkililerinin salıverilmesini de kabul etmiş durumda.

El Beyan’ın diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre İsrail, müebbet hapse mahkûm Mervan Barguti ile Hamas liderlerini serbest bırakmayı prensip olarak kabul etti. Salıverilecek Filistinli tutukluların sayısın 300’e yakın olduğu ifade ediliyor. Mısırlı arabulucular ise bölgedeki farklı grupların yapacakları eylemlerle anlaşmayı sabote etmesinden korkuyor.

/ Dubai

22.07.2008


 

Mullen’den Obama’nın takvimine çekince

ABD Genelkurmay Başkanı Oramiral Michael Mullen, Irak’tan koşulsuz olarak 2 yıl içinde çekilmeyi içeren bir takvim ilân etmenin çok tehlikeli olacağını, bunun Irak’ta ekonomik ve siyasal açıdan sağlanan gelişmeleri tehlikeye sokacağını söyledi.

Mullen, Fox News Sunday programına yaptığı açıklamada, bu yöndeki fikirlerin hatırlatılması üzerine, ‘’Çok tehlikeli sonuçlar doğuracağını düşünüyorum’’ dedi. Ancak Mullen, ülkede şartların iyileşmesi halinde bu sonbaharda Amerikan askeri sayısında indirime gidebileceklerini kaydetti.

Mullen, belirli bir takvimle çekilmeyi önceden ilân etmenin, ‘’biz birliklerimizi ABD’ye getirmeyi amaçlıyoruz’’ şeklinde yanlış bir işaret vereceğini belirtti. ABD Başkanlık yarışında Demokrat Partinin adayı Barack Obama, Beyaz Saray’da göreve gelmesinden itibaren 16 ay içerisinde Amerikan askerlerini çekeceğini belirtiyor. Cumhuriyetçi Parti adayı John McCain ise, çekilmenin, ülkedeki duruma göre aşama aşama kararlaştırılması politikası uygulayan Bush’u destekliyor.

/ Washington

22.07.2008


 

Müslüman Kardeşler’e karşı toplu tutuklama kampanyası

MISIR'DA polis, en büyük muhalefet grubu Müslüman Kardeşler örgütünün 39 üyesini tutukladı.

Güvenlik kaynakları ve grubun internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, polis bu kişileri Nil Nehri deltasındaki Kafr El Şeyh bölgesinde tutukladı. Tutuklananlar arasında örgütün bölgesel yönetiminden 3 kişinin bulunduğu belirtildi. Bu kişilerin, örgütsel toplantılar yaptıkları gerekçesiyle tutuklandığı kaydedildi, ancak Müslüman Kardeşler, üyelerinin bu bölgede tatil yaptığını bildirdi. Müslüman Kardeşler, Mısır’da 1954’ten bu yana yasa dışı ilân edilmesine rağmen faaliyetlerini açık şekilde yürütebiliyor. Ancak hükümet, Müslüman Kardeşler’in bağımsız olarak katıldığı 2005’teki seçimlerde beklenmedik bir çıkış yapması üzerine örgüte karşı tedbirler almış bulunuyor.

/ Kahire

22.07.2008


 

Fas AKP’sine yeni başkan

FAS'TA ana muhalefetteki Adalet ve Kalkınma Partisi yeni genel başkanını belirledi.

325 üyeli parlamentoda en büyük muhalif grup olan partinin hafta sonu yapılan kongresinde, Saadettin Osmanî’nin yerine yeni genel başkan olarak ılımlı kimliğe sahip 53 yaşındaki mühendis Abdülilah Benkiran seçildi. Partide siyasî karar mekanizmasının başında olan Benkiran, yapılan oylamada 1.628 delegenin 684’ünden kabul gördü. Seçimlerde Osmanî 495, diğer aday Abdullah Baha 14 oy aldı. Adalet ve Kalkınma Partisi geçen yıl yapılan seçimlerde parlamentoda 46 sandalye kazanarak iktidardaki muhafazakâr İstiklâl partisinden sonra ikinci güçlü parti konumuna yerleşmişti. Psikiyatrist olan 52 yaşındaki Osmanî, 5 yıldır partinin genel başkanı olarak görev yapıyordu. Yeni Genel Başkan Benkiran, kral ve ılımlı İslâmcıları bir araya getirmek isteyen çeşitli siyasî gruplarla işbirliği yapılmasını savunuyor. Başbakanı atayan ve ordu ile din işleri gibi kilit konumlarını denetleyen kralın bu yetkilerini elinden almak isteyen daha radikal kesimlerin parti içinde oluşuma karşı çıkan Benkiran, partinin dinî konulardan ziyade günlük sorunların üzerine eğilmesini istiyor.

/ Rabat

22.07.2008


 

Chavez: Ben çenemi kapatmam

VENEZUELA Devlet Başkanı Hugo Chavez, Şili’de yaklaşık 8 ay önceki İberya-Latin Amerika zirvesinde kendisine “Kapa çeneni” diye bağıran İspanya Kralı Juan Carlos’a hitaben, “Sana sarılmak hoşuma gidecek, ama sen biliyorsun çenemi kapatmayacağım” dedi.

İspanya’yı 25 Temmuzda ziyaret edecek olan Chavez, Venezuela devlet televizyonu ve radyosunda her Pazar yaptığı “Alo Başkan” adlı programdaki konuşmasında Kral Carlos’tan “arkadaşım” diye söz etti. “Carlos’un zirvedeki sözlerini duymadığı için” ona cevap vermediğini söyleyen Chavez, “Kralı göreceğimden emin değilim, çünkü Madrid dışında olacak. Onu bulunduğu yerde ziyaret etmemi istedi. Zaman olacak mı bilemiyorum, ama koordinasyonu yapmaya çalışıyoruz” dedi. Chavez, Rusya, Belarus, Portekiz ve İspanya’yı kapsayan gezisi çerçevesinde 25 Temmuzda Madrid’e gelecek.

/ Madrid

22.07.2008


 

‘İsrail’den büyük ayıp’

İSRAİL askerlerinin Batı Şeria’da aralarında bir kadın Hamas milletvekilinin de olduğu 20 kişiyi gözaltına aldığı bildirildi.

Filistinli kaynaklar, Nablus şehrinde yapılan operasyonda Filistin parlamentosunun Hamaslı üyesi Mona Mansur’un İsrail askerlerinin önceki gece düzenlediği operasyon sırasında gözaltına alınan 20 Nablus sakini arasında olduğunu belirtti. Filistinli kaynaklar, gözaltına alınanlar arasında Hamas’la bağlantısı bulunduğu iddia edilen finans şirketi Beyt Almal’ın 14 yöneticisinin de bulunduğunu ifade etti. İsrail, 2 yıldır kapatılmasına istediği şirkete Temmuz ayına kadar süre vermişti. İsrail ordusu da gözaltıları doğrulayarak, rutin terörle mücadele operasyonları çerçevesinde Nablus’ta 18 kişinin gözaltına alındığını bildirdi.

/ Nablus

22.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır