"Gerçekten" haber verir 26 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Suç patlaması

Türkiye’de 2003 ve 2006 yılları arasında toplam suçta yüzde 18,6 artış görüldü. Bunun çoğu, şu anda kumarhanelerde, gece kulüplerinde ve fuhuşta aktif olan organize suç örgütleri tarafından gerçekleştiriliyor. Vurulmalar da 2003’e göre daha fazla. 2006’da Türk polisine 3.852 cinayet bildirildi, bu rakam Avrupa Birliğindeki bütün ülkelerden daha fazla.

Türkiye’de 2003 ve 2006 yılları arasında toplam suçta yüzde 18,6 artış görüldü. Bunun çoğu, şu anda kumarhanelerde, gece kulüplerinde ve fuhuşta aktif olan organize suç örgütleri tarafından gerçekleştiriliyor. Mynet’in ünlü Forbes dergisine dayandırdığı habere göre 2006’da Türk polisine 3.852 cinayet bildirildi, bu rakam Avrupa Birliğindeki bütün ülkelerden daha fazla. Türkiye’de 2003 ve 2006 yılları arasında toplam suçta yüzde 18,6 artış görüldü. Bunun çoğu, şu anda kumarhanelerde, gece kulüplerinde ve fuhuşta aktif olan organize suç örgütleri tarafından gerçekleştiriliyor. Vurulmalar da 2003’e göre daha fazla. 2006’da Türk polisine 3.852 cinayet bildirildi, bu rakam Avrupa Birliğindeki bütün ülkelerden daha fazla. İngiltere ve Galler 755 ile ikinci sırada. Bunlar, bütün ülke kayıtlarının mevcut olduğu (ve dolayısıyla karşılaştırılabildiği) en son yıllar. Türkiye Avrupa Birliği’ne üye olma yolunda ama suç sorunları, katılım için gereken katı kriterlere ulaşmayı kesinlikle zorlaştıracak. Letonya’da suç aynı dönemde yüzde 4,8 arttı; Slovenya’da bu sayı yüzde 4.2 düştü.

Suç başşehirlerini belirlemek için, Avrupa Birliği’nin ana istatistik ofisi olan Eurostat verilerini esas aldınarak yapılan araştırma Avrupa Birliği içinde polise bildirilen suçların en kapsamlı raporunu sunuyor. “Toplam suç” ölçümü, Avrupa Birliği üye ülkelerinin ve Türkiye ile Hırvatistan gibi AB’ye aday ülkelerin ceza kanunlarına yapılan ihlâlleri içeriyor. Eurostat’ın gözlemlediği Avrupa ülkelerinde 2003 ve 2006 yılları arasında kaydedilen toplam suçtaki yıllık bileşik büyüme oranını dikkate aldı. Listedeki noktaların çoğu, Letonya ve Slovenya gibi Avrupa Birliğine kısa sure önce katılmış olan ülkeler. Ama İtalya da 4. sırada. 8. sıradaki Liechtenstein gibi daha az nüfusu ve daha az polis memuru olan ülkeler, büyük ülkelere göre daha fazla artış gösterme eğiliminde. Bütün AB ülkelerinde, ev ve araba hırsızlığı düşerken, soygunlar, fiziksel saldırı ve tecavüz gibi şiddet suçları ve uyuşturucu kaçakçılığı son on yılda yaklaşık yüzde 4 arttı. En çok artış gösteren, yüzde 4.2 ile uyuşturucu kaçakçılığı oldu. İnsan kaçakçılığı, ya da varılan ülkede zorla çalıştırılmak amacıyla insan kaçırma da artış gösteren, ama ölçülmesi zor bir sorun. Kaynak ülkeler Ukrayna ve Bulgaristan’dan, Almanya, Hollanda ya da İngiltere’ye giderken Çek Cumhuriyeti de sıklıkla transit ülke olarak kullanılıyor.

Sonra terörizm var. Geçen yıl dokuz AB üyesi ülke, 583 başarısız, engellenmiş ya da başarıyla gerçekleştirilmiş saldırı rapor etti; Avrupa Birliği Polis Teşkilâtına (Europol) göre 2006’ya kıyasla yüzde 24’lük bir artış oldu. Bunlardan çoğu, Bask ulusal ayrımcı örgütü ETA gibi Fransa ve İspanya’daki ayrılıkçı gruplar tarafından üstlenildi.

Büyük bir Türk topluluğun yaşadığı Almanya’da 2007’de, Europol’e göre artan Türk-Kürt çatışmasının tetiklediği 14’ü PKK terör örgütü tarafından üstlenilen 15 ayrılıkçı terör saldırısı gerçekleştirildi. En son Avrupa Organize Suç Tehdidi Değerlendirmesinde, Europol Avrupa Birliği içinde daha fazla organize suç örgütünün kurulmasını beklediğini belirtiyor. Sebeplerini küreselleşme ve AB genişleme süreci olarak açıklıyor. Organize suç örgütleri genellikle kara para aklama için meşrû yollarla nakliye ya da ithalat-ihracat şirketleri kurarak işletiyor. Europol’e göre aklanan parayla yeniden yatırım yapmak için emlak tercih ediliyor.

Avrupa’nın suç haritası dört bölgeye ayrılabilir. Siyasî olarak istikrarsız güneydoğu ya da Balkanlar, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı göçmenler için önemli bir geçiş yolu.

İstanbullu kendini güvende hissetmiyor

KAPKAÇ yüzde 59 oranında düştü. Ancak 8 milyon İstanbullu kendini güvende hissetmiyor. NTV’nin haberine göre adam öldürme, gasp ve dolandırıcılık suçları yüzde 38 oranında geriledi. Ama 2,4 milyon İstanbullu kendini şiddet mağduru olarak görüyor. İşte rakamlar ve şiddet yorgunu İstanbullular. 12 milyon nüfuslu İstanbul’da halkın dörtte üçü yani yaklaşık 8 milyonu kendini güvende hissetmiyor. İstanbul Ticaret Odası’nın 32 ilçede 2 bin 150 kişiyle yaptığı araştırmaya göre, bu yılın ilk 4 ayında genel suçlar yüzde 21, adam öldürme, gasp ve dolandırıcılık yüzde 38, kapkaç vak'aları da yüzde 59 oranında düştü. İstanbul’da 2008 yılının ilk dört ayında genel suçlar yüzde 21, adam öldürme, gasp ve dolandırıcılık yüzde 38, kapkaç yüzde 59 oranında düştü. Rakamlar düşse de her 5 İstanbulludan biri kendini “şiddet mağduru” olarak ifade ediyor. Şiddetin en önemli sebepleri arasında işsizlik başı çekiyor. Araştırmaya göre diğer etkenler eğitimsizlik ve psikolojik unsurlar.. Katılımcıların yüzde 13,5’i gasp ya da kapkaç türü şiddete maruz kaldığını söyledi.

Yeni Asya / İstanbul

26.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Başlıklar

  Ergenekon iddianamesi kabul edildi

  TÜRK AİLE YAPISI HAKKINDA YANILTIYOR

  Suç patlaması

  YSK’da seçim hazırlığı tamam

  Yargıya çok iş düşmesi sevindirmesin

  Bakkaldan aldılar bomba yaptılar

  Genetik zenginliğimizin değerini bilmiyoruz

  OKS sonuçları açıklandı

  Keneyle mücadelede karınca umut oldu

  Üniversiteliler depresyonda

  Rektör adayları mülâkata girecek

  Kıbrıs’ta müzakereler 3 Eylül’de başlayacak

  “Eşit haklara sahip olmadan AB’ye girmek intihardır”

  İSKİ Satın Alma Müdürü intihar etti

  Bakan Çiçek ve Başesgioğlu: Seçim, gündemde yok

  Şandır: MHP, her zaman seçime hazır

  TSK’ya millî uydu aktarıcısı

  Askere nehir ötesi araçlar geliyor

  Ankara, Ankara duy sesimizi!

  Karadeniz’den, Akdeniz’e ulaşım rahatlayacak

  Mısır ambarı konaklama tesisi oldu

  Mersin’e gurbetçi ve Arap turist akını

  Akgöl, sıcaklık ve kuraklıktan kurudu

  Kapıkule’de 2 kilometrelik gurbetçi kuyruğu

  Otomobillerde cam filmi riskli

  ‘Gizli Dosyalar’ film oldu

  Uykusuzluk hastalığı bebekken başlıyor

  Cepte kanser uyarısı

  Kuzey Kutbunda dev enerji kaynağı

  En fazla idam, Çin’de

  Ev değil hayvanat bahçesi

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır