"Gerçekten" haber verir 28 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Ahmedinejad’a açık tehdit

Fars Haber Ajansı, Arutz Sheva gazetesinde Shalom Freedman imzalı yazıda, “İran Cumhurbaşkanı, BM Genel Kurulu toplantısına katılmak için ABD’ye gidecek. Bu, Ahmedinejad’a suikast düzenlemek isteyen kişi ve örgütler için iyi bir fırsat” şeklindeki ifadeyi aktardı.

Ajansa göre yazıda, “İran’a karşı savaş, Ahmedinejad’sız daha kolay olacak. İran Cumhurbaşkanını öldüren kişi ya da örgüt sadece İsrail’e değil, bütün dünyaya hizmet etmiş olacak” denildi. Ahmedinejad’a suikastın, ülkedeki yönetim biçimi ve nükleer program üzerinde bir etkisinin olmayacağının belirtildiği yazıda, İran’ın böyle bir durumda bölgedeki İsrail, ABD ve müttefiklerini hedef alacağı ihtimali üzerinde duruldu.

Yazıda, “suikast ile bölgedeki durumun daha vahim hâl alacağı, ancak bunun Ahmedinejad’sız ve nükleer silâhsız bir İran’a değeceği” görüşü savunuldu. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak ziyaretinde, ABD tarafından kendisine suikast planı yapıldığını açıklamıştı.

28.07.2008


 

Hindistan yine kan gölü

HİNDİSTAN'IN Ahmedabad şehrinde düzenlenen, 45 kişinin ölmesine, 60’dan fazla kişinin yaralanmasına sebep olan saldırıları, ‘’Hintli Mücahitler’’ adlı örgütün üstlendiği bildirildi.

CNN-IBN haber istasyonu, söz konusu örgütün, saldırının sorumluluğunu üstlendiğine ilişkin elektronik postayı çok sayıda televizyon ve haber istasyonuna gönderdiğini duyurdu. ‘’Hintli Mücahitler’’ örgütünün, adını ilk kez Mayıs ayında Hindistan’ın Caipur şehrinde ve ülkenin batısında düzenlediği, 61 kişinin vefat etmesine sebep olan saldırıların ardından duyurduğu biliniyor. Hindistan’ın batısındaki Ahmedabad’da önceki gün meydana gelen bombalı saldırılarda ölenlerin sayısı ikinci gün itibatiyle 45’e çıkarken, saldırılarla ilgili olarak yaklaşık 30 kişi gözaltına alındı. Eyalet yönetimi sözcüsü Jaynarayan Vyas, 6 yıl önce Hindular ile Müslümanlar arasında şiddetli çatışmalara sahne olan Ahmedabad’da, meydana gelen toplam 16 bombalı saldırıda 45 kişinin öldüğünü, 161 kişinin yaralandığını söyledi. Ahmedabad’dan bir gün önce, Cuma günü de Bangalore şehrinde bir dizi bomba patlamıştı. İki olay arasında bağlantı olup olmadığı bilinmiyor. 2002 yılında Ahmedabad’da, Hindular ile Müslümanlar arasında şiddetli çatışmalar olmuş ve çoğu Müslüman 1000’den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

/ AHMEDABAD

28.07.2008


 

“Nükleer silâhı olanlar İran’ı suçluyor”

İRAN Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki, bütün zorluklara ve engellemelere rağmen nükleer teknolojide kayda değer başarılar elde ettiklerini söyledi.

Mutteki, Tahran’da dün başlayan Bağlantısızlar Hareketi toplantısının açılışında yaptığı konuşmada, “Onlar, İran’ın nükleer teknolojiyi elde etmekle bilim, ekonomi ve diğer alanlarda çok daha iyi noktalara geleceğini biliyorlar. İran’ı nükleer silâh peşinde olmakla suçlayanlar ve onların müttefikleri her çeşit ve en tehlikeli nükleer silâha sahipler.”

28.07.2008


 

İran’da, 30 idam birden

İRAN'DA, birey ve toplum güvenliğini tehdit eden suçlar işleyen 30 kişinin idam edildiği bildirildi.

İran Resmi Haber Ajansı (İRNA), adam öldürme, tecavüz, silâhlı soygun, zina, işkence, gasp, tehdit, silâh ve uyuşturucu kaçakçılığı, silâhlı çete kurma gibi suçları işledikleri gerekçesiyle 30 kişinin Tahran’da dün sabah idam edildiğini duyurdu. Bütün yargı safhalarının tamamlandığı ve en üst mahkemenin de nihaî onayı ile idam hükmünün infazına karar verildiği kaydedildi. İran’da, birey ve toplum güvenliğini tehdit kapsamındaki suçları işleyenler, idam cezası istemiyle yargılanıyor. Suçların sabit görülmesi halinde ise idam hükmü infaz ediliyor.

28.07.2008


 

Obama’nın gezisi kime yaradı?

ABD'DE Demokrat Parti’nin başkan adaylığını garantileyen Senatör Barack Obama’nın, Orta Doğu ve Avrupa’yı kapsayan ve ‘’pop star’’ nitelemelerine yol açan yurt dışı gezisi farklı yorumlarla karşılandı.

Illinois Senatörü’nün yedi ülkeyi kapsayan ziyaretine medyanın ve ziyaret edilen ülkelerin liderlerinin gösterdiği ilgi, Obama’nın Cumhuriyetçi Partili rakibi Arizona Senatörü John McCain’in bazı yorumculara göre, ‘’kıskançlıkla’’ karşılamasına ve Irak’tan belli bir takvimle asker çekme konusundaki görüşlerini Obama’ya yaklaştıran açıklamalar yapmasına sebep olmuştu. Ancak ABD’de yapılan son kamuoyu yoklamaları, Obama’nın bazı kritik eyaletlerdeki oyunun, geçen hafta içinde McCain’e göre gerilediğini gösteriyor. Obama, başarılı geçen yurt dışı ziyaretlerinin ABD’de işini zorlaştıracak bir unsur olabileceğini kabul ederken, Amerikan halkının, artan petrol fiyatları ve tutsat (mortgage) krizi yüzünden zorluk çektiğine işaret etti.

28.07.2008


 

Bağlantısızlar Hareketi, Tahran’da

İRAN, Bağlantısızlar Hareketi toplantısı için bütün hazırlıkların yapıldığını bildirdi.

Başşehir Tahran’da bugün başlayacak ve 3 gün sürecek Bağlantısızlar Hareketi toplantısına, 118 üye, 15 gözlemci ülke ile 8 bölgesel ve uluslar arası kuruluşun temsilcisi katılacak. İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki’nin açılış konuşmasıyla başlayacak toplantıda, katılımcı ülke ve kuruluşların siyasal, ekonomi ve toplumsal komiteleri arasında görüşmeler yapılacak. Bağlantısızlar Hareketi toplantısında, dünya genelinde barış, adalet ve dostluk kavramları ağırlıklı olarak ele alınacak. Toplantının son 2 gününde ise Bağlantısızlar Hareketi’nin 15. dışişleri bakanları toplantısı yapılacak. Türkiye’nin gözlemci sıfatıyla katılacağı toplantıda, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan tarafından temsil edilmesi bekleniyor. Türkiye, Bağlantısızlar Hareketi toplantısına, ilk kez 2006’da katılmıştı.

28.07.2008


 

İrlandalılar, Lizbon’a geçit vermiyor

AVRUPA Birliği’nin yeni anayasası sayılan Lizbon Anlaşması’nı referandumla reddeden İrlanda’da yapılan bir kamuoyu yoklaması, halkın yeni bir referandumu da istemediğini ve “hayır” cephesinin daha da genişlediğini gösterdi.

“Açık Avrupa” adlı kuruluş için kamuoyu araştırma şirketi “RED C” tarafından düzenlenen ankette, İrlandalıların yüzde 71’inin Haziran ayında yapılan referandumunun tekrarlanmasına karşı olduğu, yalnızca yüzde 24’lük bir kesimin yeni referandum yapılmasını kabul ettiği belirtildi. Yeni referandum düzenlenmesi halindeyse ankete katılanların yüzde 62’si “hayır” oyu vereceğini, yüzde 38’i “evet” diyeceğini söyledi. Lizbon Anlaşması, AB içinde yalnızca İrlanda’da referanduma sunulmuştu. Haziran ayında yapılan referandumda halkın yüzde 53,4’ü anlaşmaya “hayır” derken, “evet” diyenlerin oranı yüzde 46,6’da kalmıştı.

28.07.2008


 

Afganistan’da kanlı hava operasyonu

AFGANİSTAN'DAKİ çokuluslu gücün önceki sabah düzenlediği hava saldırılarında 50 ila 70 Taliban militanı öldürüldü.

Doğudaki Host vilayeti Valisi Arsele Cemal, AFP muhabirine, 150 kadar silahlı militanın, Pakistan sınırına yakın Spera kasabasında karakol bastığını bildirdi. Vali, hava operasyonunun, militanlar çekilirken düzenlendiğini ve en az 50 militanın öldürüldüğünü söyledi.

/ HOST

28.07.2008


 

Petrol fiyatı 500 dolara çıkabilir!

İRAN'A göre, petrolün varil fiyatının, bir kaç yılda 500 dolara ulaşma riski bulunuyor.

İran’ın, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü OPEC nezdindeki temsilcisi Muhammed Ali Katibi, basında yer alan demecinde, ABD dolarındaki değer kaybının sürmesi ve küresel siyasî tansiyonun daha da kötüleşmesi halinde, petrolün rekor düzeylere çıkabileceği uyarısında bulundu. Kâtibi, İran’ın muhtemel bir saldırıya uğraması halinde petrolün varilinin 500 dolara çıkabileceğini vurguladı.

/ TAHRAN

28.07.2008


 

ABD nitelikli işçi alacak

ABD, daha fazla nitelikli, meslek sahibi çalışanı, geçici olarak istihdam etmeyi planlıyor.

Dünya Ticaret Görüşmelerinde konuşan ABD’nin Dış Ticaret Temsilcisi Susan Schwab, gelişmekte olan ülkelerin ABD mallarının girişini kolaylaştırmaları halinde, çok sayıda meslek sahibi işgücüne ABD piyasasında geçici istihdam imkânı sağlamaya hazır olduklarını söyledi.

/ CENEVRE

28.07.2008


 

Yolsuzluk yapan borsacıya ölüm cezası

ÇİN'DEKİ bir üst mahkeme, yolsuzluk yapan borsacıya verilen ölüm cezası kararını onadı.

Zimmetine para geçirmekle suçlanan bir şirketin Pekin’deki menkul kıymetler bölümü genel müdürü, 2005 yılında, yerel bir mahkeme tarafından ölüm cezasına çarptırılmıştı. Çin yönetimi, ülkede zengin ile yoksul arasındaki farkın hızla açılmasının toplumsal bütünlüğü bozabileceği gerekçesiyle, yolsuzluklara karşı caydırıcı ölüm cezası uyguluyor.

/ PEKİN

28.07.2008


 

20 yılda 18 çocuk doğurdu

Kanada’ya bağlı British Columbia’da bir Rumen göçmeni kadın, 18. çocuğunu dünyaya getirdi.

Baba Alexandru Ionce, 44 yaşındaki eşi Livia’nın, geçen Salı günü bir kız çocuğu doğurduğunu, Abigial adında ve 3.5 kilo ağırlığındaki bebek ile annenin durumlarının iyi olduğunu söyledi. Ionce çiftinin, minik Abigial dünyaya gelmeden önce en büyüğü 23 yaşında ve en küçüğü 20 aylık olmak üzere 17 çocuğu bulunuyordu. Çocukların 10’unun kız, 8’inin ise erkek olduğu bildirildi.

28.07.2008


 

Bilgisayar karşısındaki risk

BİLGİSAYAR karşısında uzun saatler geçiren kişilerde, vücudun hatalı kullanımı ve yanlış oturma şekilleri sebebiyle kas, iskelet ve sinir sistemini ilgilendiren ciddî ve geri dönüşsüz sağlık problemlerinin meydana gelebildiği bildirildi.

Türkiye Fizyoterapistler Derneği (TFD) Genel Sekreteri Murat Dalkılınç, yaptığı açıklamada, bilgisayar kullanmayı sadece yazılım bilgisi ile özdeşleştiren milyonlarca kişinin iş yerinde, okulda ve evde bilgisayar başında saatlerce vakit geçirdiğini vurguladı. Dalkılınç, çok sayıda kişinin farkında olmadan bilgisayar karşısındaki yanlış oturuşlar sebebiyle önemli rahatsızlıklar yaşadığını, özellikle gençlerin ilerleyen yaşlarda ciddî sıkıntılarla karşı karşıya kalabileceğini belirtti. Bilgisayar kullanımına bağlı olarak sıklıkla bel-boyun-sırt ağrısı, omuz ve boyun bölgesinde gerginlik, baş ağrısı, el bileği, el ve parmaklarda uyuşma, yorgunluk, gözlerde yanma ve kuruluk hissinin yaşanabileceğini ifade eden Dalkılınç, “Uzun zaman bilgisayar kullanmak zorunda kalan kişiler, ergonomi ve sağlıklı çalışma konularındaki bilgilerini geliştirmeli, şirketler ise çalışanları için bu verileri sunma noktasında sorumluluk almalı.’’ uyarısında bulunuyor.

28.07.2008


 

Hava almak için uçağın kapısını açmak istediler

YUNANİSTAN’DAN, İngiltere’ye giden bir yolcu uçağı, 2 sarhoş yolcunun ‘’hava almak için’’ uçağın kapısını açmaya kalkması üzerine Almanya’ya acil iniş yaptı.

Frankfurt polisinin açıklamasına göre, Yunanistan’ın İstanköy (Kos) Adası’ndan İngiltere’nin Manchester şehrine giden uçaktaki 2 İngiliz kadın yolcu, hosteslerin kendilerine bir süre sonra içki vermeyi reddetmeleri üzerine saldırganlaştı. Hostesler, 26 ve 27 yaşlarındaki sarhoş İngiliz yolcuların, yanlarında uçağa soktukları içkiyi içmesine de izin vermedi. Bunun üzerine iyice sinirlenen İngiliz yolcular, başka bir yolcuya votka şişesiyle vurmaya çalıştı. 2 kadın yolcu, daha sonra ‘’hava almak için’’ 10 bin metre yükseklikte uçan uçağın kapılarından birini açmaya kalkışınca, o sırada Avusturya üzerinde bulunan uçak Frankfurt Main Havalimanı’na acil iniş yaptı. Havalimanında gözaltına alınan 2 İngiliz yolcu, daha sonra serbest bırakıldı.

28.07.2008


 

Az çalış, az tüket, çok yaşa!

Kanada’da ilk kez 3 yıl önce yapılan yerel seçimlerde boy gösteren “Work Less” (Az çalış!) Partisi, “Çalar saatler düşleri öldürür” sloganıyla, ülkede haftalık çalışma saatinin 32’ye düşürülmesi için mücadele yürütüyor.

British Columbia eyaletinde yasal bir siyasî parti olarak faaliyet gösteren Work Less Party’nin kurucusu Conrad Schmidt. Otomobiller yerine toplu taşıma araçları ile bisikletin yaygınlaştırılmasını savunan ve bu amaç için farklı gruplarda faaliyet gösteren Schmidt, “Artists for Peace/Artists Against War” (Barış için/Savaşa Karşı Sanatçılar) gruplarının da kurucusu. “Workers of the World Relax: The Simple Economics of Less Industrial Work” (Dünyanın Tüm İşçileri, Gevşeyin: Daha az endüstriyel işin basit ekonomisi) adlı bir kitap da yazan Schmidt, iki belgesel filmin de yapımcısı. Schmidt, partisinin genel politikasını “Az çalış, az tüket, çok yaşa!” olarak özetliyor. Work Less Partisinin temel amacı, artan nüfusa ve işgücüne rağmen, sistemin kâr amacıyla herkesi “daha fazla çalışmaya ve üretmeye” zorlamasına karşı çıkarak, haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi. İnsanlığın, son yüz yıldır sürekli olarak “Üretimi nasıl maksimize edebiliriz ve daha fazla madde üretebiliriz” sorusuna odaklandığını belirten parti, şimdi cevaplanması elzem bir soruyla karşı karşıya kaldıklarını vurguluyor: “Meydana getirdiğimiz bunca ıvır zıvır ve kirlilikle ne halt edeceğiz?”

28.07.2008


 

Balık pulu, zırhlara ilham kaynağı olacak

AMERİKALI araştırmacılar, Afrika’nın çamurlu sularında yaşayan yırtıcı bir balığın pullarını, çok daha hafif ve daha sağlam zırh yapabilme düşüncesiyle inceliyor.

Massachusetts’deki Teknoloji Enstitüsü mühendisleri, 40 cm boyundaki Senegal Bişiri (Polypterus senegalus) pullarının dışarıdan gelen her türlü darbeye karşı mükemmel bir kalkan görevi gördüğünü tesbit etti. Canlı balıklardan pul alan araştırmacılar, dört katmandan oluşan bu “minik kalkanları” bilgisayar ortamında da büyüteç altına yatırdı. Araştırmacılar, dört katmandan her birinin “büyüleyici” geometrik yapıya sahip olduğunu ve katmanların birbirleriyle eklemlenme şeklinin, pulları müthiş dayanıklı kıldığını belirledi. Araştırmacı Christine Ortiz, pulların bu özelliğinin insanları koruyacak yeni zırh sistemlerine uyarlanabileceğini belirtti. Araştırma, “Nature Materials” dergisinde yayınlandı.

/ MASSACHUSETTS

28.07.2008


 

Meteor yağmuru Ağustos’ta

Bu sene, Perseid meteor yağmurunun en iyi gözlemleneceği zamanın Ağustos’un ikinci haftasında olması bekleniyor.

3-15 Ağustos arasında birçok küçük yıldız kayması görülecek. Ancak en iyi gözlem tarihi saatte 50 ila 100 arası meteor çarpması gerçekleşeceği Ağustos’un 11’i ile 12’si geceleri olacak. Saniyede 11 ila 72 km. hızla kayan göktaşlarının enerjileri ısıya ve ışığa dönüşüyor. Bu da halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak bilinen olayı meydana getiriyor. Uzmanlar, sabaha karşı saatlerde, açık bir havada daha iyi gözlem yapılacağını ve çıplak gözle seyretmenin mümkün olduğunu söylüyor. 17 Temmuz’da başlayan Perseid meteor yağmuru, dolunaya denk gelmesi sebebiyle saatte sadece birkaç tane görülebiliyor. Ağustos’un ikinci haftası bu sayı artacak ve muhteşem bir şova dönüşecek.

28.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır