"Gerçekten" haber verir 28 Temmuz 2008
Anasayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Reklam | Künye | Abone Formu | İletişim
ASYA'NIN BAHTININ MİFTAHI , MEŞVERET ve ŞÛRÂDIR

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Faiz vurgununda rekor

İSTANBUL Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odasının (İSMMMO) hazırladığı “Faiz Transferi” raporuna göre, özel sektörün yurt dışından aldığı borçlar 90 milyar dolara yaklaşırken, borçlanma sonucunda son 1 yılda 8 milyar dolar, faiz gideri olarak dışarıya transfer oldu.

İSMMMO’dan, Merkez Bankası ve uluslararası yatırım kuruluşlarının verilerinden yararlanarak hazırladığı rapora ilişkin yapılan yazılı açıklamaya göre, özel sektörün yurt dışından aldığı ve 90 milyar dolara yaklaşan borçlar, şirketleri kur riskine açık bir hale getiriyor. Rapora göre, en önemli kar transferi, bilinenin aksine doğrudan yatırımlardan elde edilen karlardan değil, kredilere ödenen faiz giderlerinden kaynaklanıyor. Türkiye, 1990-2000 arasındaki 11 yıllık dönemde faiz yoluyla ortalama 3,7 milyar doları yurt dışına transfer etti. Bu rakam, 2000-2005 arasında ortalama 4,7 milyar dolara çıktı. Ancak 2005’te ilk kez faiz yoluyla yurt dışına yapılan transferler 5 milyar dolar sınırını aştı. 2006’da yüzde 26,5 artarak 6,3 milyar dolara ulaşan faiz geliri transferi, 2007’de yüzde 18,3 artarak 7,5 milyar dolara çıktı. Transfer, 2008 Mayıs itibariyle ise 8 milyar dolara ulaştı.

/ İSTANBUL

28.07.2008


 

Tarımda israf 65 milyar YTL

TÜRKİYE Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımda israf ve verimsizliğin ortaya koyduğu toplam kaybın çok önemli bir büyüklüğe ulaştığını belirterek, ‘’Tarımdaki tüm israf ve verimsizliğin ülkemize maliyeti 65 milyar YTL’ye yaklaşmaktadır’’ dedi.

Bayraktar, TZOB tarafından hazırlanan ‘’Tarımda İsraf ve Verimsizlik’’ Raporunu değerlendirdiği basın toplantısında, Türkiye’nin kalkınmasını yavaşlatan, potansiyeline uygun bir gelişme göstermesini engelleyen temel sorunlardan birinin israf ve verimsizlik olduğunu söyledi. Türkiye’de bir kısım arazilerin kabiliyetlerine uygun kullanılmadığını ifade eden Bayraktar, bazı arazilerin orman ve mera olarak kullanılması gerekirken işlemeli tarım yapıldığını, buna karşılık verimli tarım İbrahim Yetkin, Türkiye’nin ihtiyacının buğdayda ithalat değil, spekülasyona karşı önlem olduğunu belirtti. İbrahim Yetkin, Türkiye’de hasadın tamamlanma noktasında bulunduğu şu günlerde, 2008 yılı buğday üretimine ilişkin tahminlerin, bu yıl buğday üretiminin tüketimi karşılayabilir düzeyde olduğunu gösterdiğine dikkati çekti. Geçen yıl buğday üretiminin, yüzde 13,3 düşüşle, 17,3 milyon ton olarak gerçekleştiğini, bu rakamın, 18 milyon ton civarında olan tüketim rakamını karşılayamadığı için spekülatif hareketler oluştuğunu hatırlatan Yetkin, bunun sonucunda da un fiyatlarındaki artışın ekmek zamlarını tetiklediğini ve buğday ithalinin zorunluluk haline geldiğini kaydetti.

/ ANKARA

28.07.2008


 

Prim borçları uzatılsın

SSK ve Bağ-Kur prim borcu yapılandırmasında sürenin çok kısa olduğunu belirterek uzatılmasını isteyen Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ‘’Piyasaların hali ortada. Turizm sektörü ve çiftçilerimizin tarımdaki gelirlerini toplamalarına imkan sağlanmalı. Süre uzatılırsa hedeflenen seviyeye ulaşılacaktır’’ dedi.

Bendevi Palandöken, SSK ve Bağ-Kur prim borcu yapılandırması konusunda yaptığı yazılı açıklamada, prim borcu olan işveren ve sigortalıların yeni yapılandırmadan faydalanmaları için sürenin yarın dolacağını hatırlatarak, şu ifadelere yer verdi: ‘’Yasa çok mükemmel. Ancak, süre bakımından tüm kesimleri sıkıntıya sokmuştur. Piyasalarda yaprak kıpırdamıyor. Siyasi belirsizlik nedeniyle esnaf ve sanatkar iş yapamaz hale geldi. Bunun yanında turizm gelirleri netleşmedi, çiftçi tarım ürünlerini daha tarladan toplayıp paraya çeviremedi. Onun için piyasalardaki ekonomik darlık dikkate alınarak, turizm ve tarım sektörünün gelirlerinin döneceği Eylül-Ekim aylarına kadar sürenin uzatılması şart. Lütfen, prim borçları, harman paraları toplanana kadar uzatılsın.’’

‘’EYLÜL-EKİM AYLARINA KADAR UZATILSIN’’

Bugüne kadar toplam 739 bin 406 kişinin, borçlarını yeniden yapılandırmak için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurduğunu belirten Palandöken, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:’’Şu ana kadar yeniden yapılandırılan borç miktarı 11 milyar 90 milyon 995 YTL’dir. Ancak SGK’nın net tahsilatı ise 1 milyar 386 milyon 154 bin 219 YTL’ye ulaştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız da yasaya ilginin olduğunu ama müracaatın az olduğunu söylüyor. O zaman beklenen ilginin görülmesi ve hedefe ulaşılması için yasanın en az Eylül-Ekim aylarına kadar uzatılması kaçınılmaz.’’

/ ANKARA

28.07.2008


 

KEY'de hak sahiplerine ödemeler başlıyor

KONUT Edindirme Yardımı (KEY) parası alabilecek kişilerin listesinin yer aldığı 80 ciltlik Resmi Gazete’nin mükerrer sayısı, basımı tamamlanarak dün yayımlandı.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Anonim Şirketi’nin, KEY hak sahipleri listesini içeren tebliğinde, ödemelerde T.C kimlik numarasının ibrazının zorunlu olduğu belirtildi. Alınan bilgiye göre, toplam 2,8 milyar YTL ödenecek hak sahibi 8,5 milyon kişinin isimlerinin yer aldığı ve 3 nüsha olarak basımı tamamlanan Resmi Gazete, Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa da gönderildi. Resmi Gazete, 2 biner sayfalık eşit 79 ciltten oluşurken sadece 80. cilt 188 sayfadan oluştu.

Tasfiye Kanununun gereğini yerine getirmek üzere, basım zorluğundan dolayı ve kâğıt israfını önlemek üzere, söz konusu Resmî Gazete sadece 3 nüsha basıldı. Elektronik ortamda Ziraat Bankası’na iletilen listeler, 28 Temmuz Pazartesi günü Emlak Konut GYO A.Ş’nin ‘’www.keyodemeleri.com’’ adresli internet sitesinde de yayınlanacak. Hak sahiplerinin Resmi Gazete’ye bakmaları gerekmiyor. Kapsamdaki kişiler, ödeme için Ziraat Bankası’na doğrudan başvurabilecek. KEY ödeme listeleri 6 sütundan oluşuyor. Birinci sütunda TC kimlik numarası, ikinci sütunda sosyal güvenlik numarası, üçüncü sütunda hak sahibinin adı ve soyadı, 4’üncü sütunda toplam ödenecek nakit tutar, 5’inci sütunda hak sahibinin alabileceği nominal hisse tutarı, 6’ıncı sütunda da alınabilecek hisse adeti gösteriliyor.

Öte yandan, Konut Edindirme Yardımında (KEY) yarın başlayacak ödemelerde, 60 binden fazla kişinin paralarını alamayacağı belirtildi. Alacaklı kurumların icra daireleri aracılığıyla Ziraat Bankası’na gönderdikleri icra emirleri nedeniyle söz konusu kişiler, ancak borçları tahsil edildikten sonra kalan parayı alabilecekler. Kişi başına yapılacak ödemenin 1 YTL ile bin 391 YTL arasında değişmesi nedeniyle, belki de birçok kişi, alacağının tümü icra borçlarına kesileceği için hiç KEY parası alamayacak. Ziraat Bankası yetkilileri, 25 Temmuz Cuma akşamı itibariyle kendilerine ulaşan icra emri sayısının 60 binin üzerine çıktığını belirterek, bu emirleri hafta sonunda da sisteme yüklemeye devam edeceklerini söylediler.

Diğer taraftan Ziraat Bankası, KEY ödemelerinde kendi alacaklarının tahsiline de öncelik verecek.

/ ANKARA

28.07.2008


 

Vergide, Türkiye'yi İstanbul sırtladı

TÜRKİYE'DE vatandaşın cebinden çıkan vergilerin büyük bir kısmı İstanbullulardan geliyor. Her 100 YTL’lik verginin 43 YTL’si İstanbul’da toplanıyor.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü verilerine göre, yılın ilk yarısında ülke çapında 82 milyar 751 milyon 678 bin YTL vergi tahsil edildi. Bu rakamın 35 milyar 381 milyon 433 bin YTL’lik bölümünü İstanbul’dan toplanan vergi oluştururken, bu ilimizin toplam vergi gelirleri içindeki payı da yüzde 42,76 oldu. İstanbul’un yanı sıra Kocaeli, Ankara ve İzmir de, çift haneli oranlarla, Hazineye en fazla vergi katkısı yapan iller olarak belirlendi. Türkiye genelinde tahsil edilen vergilerin yüzde 79,6’lık bölümünü bu 4 ilimiz ödedi.

/ İSTANBUL

28.07.2008

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 
GAZETE 1.SAYFA

Bütün haberler

Site yöneticisi | Editör
Yeni Asya Gazetesi Gülbahar Cd. Günay Sk. No.4 Güneşli-İSTANBUL T:0212 655 88 59 F:0212 515 67 62 | © Copyright YeniAsya 2008.Tüm hakları Saklıdır